Cara Memindahkan Domain dengan GoDaddy

123

Memilih pendaftar yang betul boleh mengambil sedikit percubaan dan kesilapan. Walau bagaimanapun, setelah anda menemuinya, anda perlu memindahkan domain anda ke rumah baharunya.

Cara Memindahkan Domain dengan GoDaddy

GoDaddy memudahkan pemindahan domain, sama ada anda mahu memindahkan domain anda ke atau dari pendaftar lain. Memindahkan domain daripada satu akaun GoDaddy ke akaun yang lain juga merupakan pilihan jika anda perlu menukar pemilik domain.

Berikut ialah jawapan kepada semua soalan anda mengenai pemindahan domain di GoDaddy.

Cara Memindahkan Pemilikan Domain

Anda boleh menukar pemilik domain GoDaddy anda dengan memindahkan domain daripada satu akaun GoDaddy ke akaun yang lain. Anda perlu menukar akaun domain untuk berbuat demikian. Ikuti langkah di bawah:

 1. Pergi ke anda Pusat Kawalan Domain GoDaddy dan pastikan anda log masuk. Pilih domain yang ingin anda pindahkan dengan menandai kotak di sebelahnya. Klik butang “Pemilikan”. Pilih “Alih ke Akaun GoDaddy lain” daripada menu lungsur.
 2. Anda perlu memasukkan alamat e-mel orang yang anda pindahkan domain anda.
  Nota: Anda juga boleh memasukkan ID pembeli penerima. Jika anda berbuat demikian, pastikan alamat e-mel benar-benar sepadan dengan yang digunakan untuk akaun GoDaddy yang anda pindahkan domain anda.
 3. Tentukan sama ada anda akan menyalin maklumat hubungan ke akaun baharu.
 4. Klik “Pindahkan Domain.”
 5. Jika anda mempunyai perlindungan domain, anda perlu mengesahkan identiti anda dengan memasukkan kod.
  • Jika anda telah mendayakan pengesahan dua langkah, cuma semak peti masuk anda.
  • Jika anda tidak mempunyai pengesahan dua langkah, minta kod dengan mengklik “Hantar Kata Laluan”.
 6. Pihak yang satu lagi akan menerima e-mel tentang perubahan akaun. Pastikan mereka menerima domain dalam masa 10 hari selepas menerima notis.

Jika anda memutuskan untuk tidak menyalin maklumat hubungan semasa proses pemindahan, anda perlu menunggu e-mel lain. Perubahan yang dibuat pada maklumat hubungan perlu diluluskan secara manual.

Untuk melihat atau membatalkan perubahan akaun yang belum selesai, anda boleh melawati halaman berikut:

 1. Buka anda Pusat Kawalan Domain GoDaddy dan log masuk.
 2. Klik “Domain,” kemudian “Perubahan Akaun Belum Selesai” dalam menu lungsur turun.
 3. Pilih “Ke Akaun GoDaddy Lain” untuk melihat pemindahan yang telah anda mulakan.

Anda boleh membatalkan perubahan akaun yang belum selesai dengan menandai kotak di sebelahnya, kemudian mengklik “Batalkan Pemindahan” di bahagian atas.

Nota: Jika anda ingin memindahkan domain GoDaddy ke satu lagi akaun GoDaddy anda, ingat bahawa ini bukan satu-satunya pilihan anda. Ia juga mungkin untuk menggabungkan akaun GoDaddy. Anda perlu hubungi sokongan GoDaddy untuk mengetahui lebih lanjut tentang pilihan ini.

Cara Memindahkan Domain Daripada Pendaftar Lain

Jika pembekal domain semasa anda tidak sesuai dengan keperluan anda, anda boleh memindahkan domain anda kepada GoDaddy dalam beberapa langkah mudah. Pertama, anda perlu menyediakan domain anda untuk pemindahan. Kemudian, anda boleh menggunakan alat pemindahan GoDaddy untuk melengkapkan proses. Begini caranya:

Seperti yang dinyatakan, terdapat beberapa langkah persediaan sebelum memulakan pemindahan.

 1. Buka kunci domain anda: langkah tepat untuk membuka kunci domain anda akan berbeza-beza bergantung pada pendaftar anda. Anda mungkin perlu menghubungi pendaftar semasa anda dan meminta mereka membuka kuncinya untuk anda, atau anda mungkin boleh melakukannya sendiri.
 2. Sahkan maklumat hubungan anda: memandangkan alamat e-mel yang dikaitkan dengan domain anda memainkan peranan penting dalam proses pemindahan, pastikan anda masih mempunyai akses kepada akaun tersebut.
 3. Dapatkan kod kebenaran (kunci pindahan atau kod EPP) daripada pendaftar anda.

Setelah anda melengkapkan prasyarat ini, anda boleh pergi ke GoDaddy untuk memulakan pemindahan domain.

 1. Buka GoDaddy laman web.
 2. Cari butang “Domain” pada ikon sembilan titik.
 3. Klik butang “Pemindahan Baharu” di bawah “Bawa masuk domain ke GoDaddy daripada pendaftar lain.”
 4. Taip domain yang ingin anda pindahkan dalam kotak teks.
 5. Tekan “Teruskan.”
 6. GoDaddy mengenakan bayaran tetap untuk memindahkan domain anda kepada pendaftar mereka. Selesaikan proses pembayaran, dan tugas anda selesai.

Domain anda akan dipindahkan ke GoDaddy dalam masa lima hingga tujuh hari. Selepas pemindahan selesai, anda akan melihat domain pada senarai anda dalam GoDaddy.

Cara Memindahkan Domain ke Pendaftar Lain

Memindahkan domain GoDaddy ialah proses mudah yang melibatkan dua langkah utama; membuka kunci domain dan mendapatkan kod kebenaran. Ikut langkah di bawah untuk memindahkan domain GoDaddy anda kepada mana-mana pendaftar lain.

 1. Pergi ke GoDaddy dan log masuk.
 2. Cari nama domain yang anda ingin pindahkan di bawah “Domain”.
 3. Klik butang “Urus DNS”. Tatal ke bawah untuk mencari maklumat hubungan anda dan semak semula sama ada alamat e-mel itu betul. Proses pemindahan bergantung pada alamat e-mel anda jadi mempunyai akses kepada akaun ini adalah penting.
 4. Jika alamat e-mel anda betul, tatal lebih jauh untuk mencari panel “Tetapan Tambahan”.
 5. Buka kunci domain anda dengan mengklik “Edit” di sebelah “Kunci domain.” Anda mungkin perlu memasukkan kod pengesahan dua langkah pada ketika ini.
 6. Cari dan klik “Dapatkan kod keizinan” di sebelah kanan panel. Anda akan menerima kod e-mel.
 7. Secara pilihan, klik “Pindahkan domain daripada GoDaddy” dalam panel “Tetapan Tambahan” untuk menyemak senarai semak pemindahan sekali lagi. Anda boleh mengakses kod kebenaran anda di sini juga.

Dengan domain dibuka kunci dan kod kebenaran dalam simpanan anda, domain anda sedia untuk dipindahkan ke pendaftar lain. Pergi ke pendaftar baharu anda dan lengkapkan pemindahan dengan memberikan kod kebenaran.

Soalan Lazim

Adakah GoDaddy mengenakan bayaran untuk pemindahan domain?

Kebanyakan pendaftar mengenakan bayaran untuk perkhidmatan pemindahan domain. Sama ada anda perlu membayar yuran pada GoDaddy bergantung pada sama ada anda memindahkan domain ke atau daripada pendaftar. Memindahkan domain anda daripada pendaftar lain kepada GoDaddy akan melibatkan bayaran tetap. Anda perlu membayar yuran kecil ini semasa melengkapkan proses pemindahan. Walau bagaimanapun, tahun pertama pendaftaran adalah percuma di GoDaddy. Sebaliknya, tapak tersebut tidak mengenakan bayaran kepada anda untuk memindahkan domain anda daripada GoDaddy.

Berapa lama masa yang diambil untuk memindahkan domain pada GoDaddy?

Mengetahui berapa lama pemindahan akan diambil pada GoDaddy sebelum anda memulakan proses adalah penting. Biasanya, anda boleh menjangkakan pemindahan domain akan selesai dalam masa lima hingga tujuh hari.

Mengapa saya tidak boleh memindahkan domain GoDaddy saya?

Anda tidak boleh memindahkan domain yang telah didaftarkan atau dipindahkan kurang daripada 60 hari yang lalu kerana ia berada di bawah kunci pendaftar. Selain itu, perubahan pada maklumat hubungan mungkin juga meletakkan domain di bawah kunci pendaftar. Sebaik sahaja tempoh 60 hari tamat, anda akan dapat memindahkan domain anda seperti biasa.

Pilih Pendaftar yang Tepat untuk Anda

GoDaddy ialah pilihan yang kukuh apabila anda mencari pendaftar yang boleh dipercayai untuk domain anda. Anda boleh memindahkan domain anda ke GoDaddy dengan sedikit bayaran menggunakan alat pemindahan mereka. Laman web ini juga memudahkan pemindahan domain antara akaun atau malah jauh dari GoDaddy. Apa yang anda perlukan hanyalah sedikit kesabaran, kerana prosesnya boleh mengambil masa beberapa hari.

Adakah anda lebih suka GoDaddy atau pendaftar lain untuk domain anda? Adakah anda merancang untuk memindahkan domain anda sekarang kerana anda tahu perkara yang melibatkan proses tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.