Cara Memindahkan Gambar Dari Android ke Pemacu Denyar USB

117

Anda mungkin mahu memindahkan gambar dari telefon Android anda ke PC anda. Sebagai alternatif, anda mungkin telah memutuskan untuk menyandarkan imej anda menggunakan storan selamat. Sama ada cara, anda boleh menggunakan pemacu kilat USB untuk melengkapkan proses, dan artikel ini akan memberitahu anda cara melakukannya.

Cara Memindahkan Gambar Dari Android ke Pemacu Denyar USB

Teruskan membaca untuk mendapatkan panduan mendalam tentang menghantar imej daripada telefon pintar Android ke pemacu kilat USB.

Cara Memindahkan Gambar Dari Android ke Pemacu Denyar USB

Memindahkan imej anda daripada peranti Android ke pemacu kilat USB tidaklah terlalu rumit. Walau bagaimanapun, anda perlu terlebih dahulu menyemak peranti anda memenuhi keperluan khusus:

 1. Semak storan yang tersedia pada pemacu denyar. Langkah ini penting kerana ia memberitahu anda sama ada USB anda boleh memuatkan imej yang ingin anda hantar. Nasib baik, peranti moden cukup besar untuk menyimpan album imej definisi tinggi. Tetapi jika anda ingin menghantar fail yang tidak dimampatkan atau pemacu sudah mengandungi beberapa gambar, bandingkan saiz folder sebelum pemindahan.
 2. Sahkan telefon dan pemacu denyar anda serasi. Anda mungkin akan menghantar fail anda melalui port USB-C (seperti pengecas anda). Penyelesaian terbaik ialah menggunakan a pemacu USB-C kerana ia mempunyai bentuk penyambung yang sesuai. Jika anda tidak mempunyai port yang sepadan, anda perlu membeli penyesuai.
 3. Pastikan telefon pintar anda menyokong USB semasa dalam perjalanan. Teknologi ini membolehkan anda menyambungkan pemacu anda terus ke telefon anda. Kebanyakan pengeluar telefon menyediakan ciri ini secara lalai tetapi semak spesifikasi telefon untuk mengesahkan.

Anda kini boleh menyambungkan peranti Android anda ke pemacu kilat anda dan menghantar fail:

 1. Palamkan pemacu denyar menggunakan port yang sepadan. Jika anda menggunakan penyesuai, anda perlu menyambungkan penyesuai terlebih dahulu, diikuti dengan USB.
 2. Tunggu sistem mengenali sambungan. Dalam kebanyakan kes, sistem fail telefon pintar anda akan muncul pada skrin anda apabila memasang pemacu denyar anda.
 3. Klik pemberitahuan yang mengakui pautan itu. Anda kini akan dibawa ke storan USB anda, memberikan anda gambaran keseluruhan yang jelas tentang semua fail pada pemacu denyar.
 4. Cari gambar yang ingin anda pindahkan. Langkah ini boleh berbeza-beza, bergantung pada telefon anda, tetapi kebanyakan model memerlukan anda melakukan proses yang sama. Dalam erti kata lain, anda perlu mencari folder yang mengandungi imej. Berikut ialah beberapa cara untuk berbuat demikian:
  • Pergi ke “Tetapan,” diikuti dengan “Storan.” Gambar anda sepatutnya ada dalam folder ini.
  • Gunakan “Fail Saya” atau apl pengurusan fail lain untuk mendedahkan memori dalaman, kad SD dan volum storan anda yang lain. Anda mungkin perlu melakukan beberapa penggalian untuk mencari gambar anda di sini.
  • Navigasi ke folder “DCIM” jika anda mengambil imej dengan kamera anda. Sebagai alternatif, pergi ke kad SD atau storan dalaman anda jika anda tidak dapat mengesannya.
  • Pergi ke “Muat Turun” jika anda telah memuat turun fail dari internet. Ini ialah lokasi lalai bagi imej yang dimuat turun melainkan anda telah mengubah suai laluan.
 5. Pilih imej yang akan dipindahkan. Sekali lagi, proses ini boleh berbeza mengikut telefon pintar, tetapi anda biasanya perlu menekan lama gambar untuk mengaktifkan alat pemilihan. Setelah didayakan, pilih mana-mana fail lain yang anda ingin hantar dengan menandai kotak. Ia lebih mudah daripada menekan lama imej individu.
 6. Kembangkan menu yang membolehkan anda memilih cara anda mahu mengendalikan imej yang dipilih. Anda boleh mencari menu ini dengan mencari tiga baris atau titik di bahagian atas sebelah kanan skrin. Tekan “Move” dan pilih pemacu kilat USB. Perkataan arahan mungkin berbeza-beza, bergantung pada jenama anda.
 7. Biarkan pemindahan selesai, gunakan ciri “Eject” untuk mengeluarkan pemacu denyar anda dengan selamat dan cabut palam USB.

Proses Tanpa Kerumitan

Salah satu sebab Android ialah OS terkemuka ialah ia penuh dengan ciri yang pantas dan mudah. Salah satunya ialah pemindahan imej yang lancar ke dan dari pemacu kilat USB. Tidak kira peranti anda, anda sepatutnya dapat menghantar gambar anda dalam beberapa minit.

Apakah fail terbesar yang anda hantar daripada Android anda ke pemacu kilat USB? Berapa lama masa pemindahan itu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.