Cara Memindahkan Viber ke Telefon Baharu

44

Jika anda telah membeli telefon baharu dan memasang Viber tetapi tidak pasti cara untuk memindahkan semua data anda daripada telefon lama anda ke telefon baharu anda, anda berada di tempat yang betul. Perkara yang paling penting untuk dilakukan ialah menyandarkan data Viber anda pada telefon lama anda. Sebaik sahaja anda melakukan ini, anda boleh memulihkan data Viber itu ke telefon baharu anda. Ini caranya.

Cara Memindahkan Viber ke Telefon Baharu

Pulihkan Data Viber pada Telefon Baharu

Sebelum memindahkan data Viber anda dari telefon lama anda ke telefon baharu anda, anda mesti memastikan ia disandarkan ke awan peranti anda. Tatal di bawah untuk langkah-langkah menyandarkan data Viber anda.

Dengan mengandaikan anda telah menyandarkan data anda dan bersedia untuk memulihkannya ke telefon baharu anda, mari kita lihat cara melakukannya. Jika anda belum melakukannya, lihat bahagian di bawah.

Perlu diingat bahawa data sembang Viber dipautkan ke sistem pengendalian telefon anda, iOS atau Android, dan tidak ada cara mudah untuk memindahkan data anda antara kedua-dua platform ini.

Berikut ialah langkah untuk memulihkan data Viber anda ke telefon baharu anda selepas anda menyandarkannya pada telefon lama:

 1. Muat turun dan pasang Viber pada telefon baharu anda.
 2. Lancarkan Viber.
 3. Aktifkannya dengan nombor telefon anda yang disambungkan ke akaun Viber anda.
 4. Anda akan menerima gesaan untuk “Pulihkan Kandungan Viber.”

Untuk memulihkan data Viber ke telefon baharu anda secara manual, ikut langkah berikut:

 1. Lancarkan Viber pada telefon baharu anda.
 2. Pergi ke “Lagi”.
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Pilih “Akaun.”
 5. Ketik pada “Sandaran Viber.”
 6. Tekan “Pulihkan.”
 7. Pilih “Pulihkan Sekarang.”

Viber kemudian memulihkan sejarah sembang anda terlebih dahulu, membolehkan anda menggunakan Viber untuk pemesejan semasa ia memulihkan video dan foto anda di latar belakang.

Anda boleh melengkapkan langkah di atas pada masa lain jika anda memilih untuk memulihkan sejarah sembang anda kemudian. Tetapi ambil perhatian bahawa mesej baharu tidak akan disimpan kerana data yang dipulihkan mengembalikan sejarah sembang anda kepada keadaan semasa anda membuat sandaran.

Pulihkan Pembelian Viber Out dan Pasaran Pelekat

Ikuti langkah ini untuk memulihkan pembelian Pasaran Pelekat anda dan langganan Viber Out.

 1. Lancarkan Viber pada telefon baharu anda.
 2. Tekan “Lagi.”
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Pilih “Akaun.”
 5. Ketik pada “Pembelian.”
 6. Untuk pengguna Android, pilih “Pulihkan langganan untuk menyegerakkan pelan dan kredit Viber Out.”
 7. Untuk pengguna Android, ketik pada “Pulihkan pek pelekat” untuk menyegerakkan pek yang anda beli.
 8. Untuk pengguna iOS, pilih “Pulihkan.” Ini menyegerakkan semua pek pelekat dan pelan dan kredit Viber Out anda secara automatik.

Sandarkan Sejarah Sembang Viber Anda

Anda mesti menggunakan telefon lama anda untuk menyandarkan data Viber anda, kerana sandaran tidak tersedia pada tablet atau desktop melainkan ini adalah peranti utama anda. Sebelum anda menyandarkan data Viber anda, mengemas kini Viber pada telefon lama anda kepada versi terkini adalah dinasihatkan. Data sembang Viber anda dipautkan ke sistem pengendalian telefon anda, cth, iOS atau Android.

Semak Akaun Viber Anda Dipautkan ke Awan

Sebelum memulakan sandaran data Viber, pastikan akaun anda dipautkan ke Apple iCloud (iPhone) atau Google Drive (Android) anda. Berikut ialah langkah untuk menyemak sama ada akaun Viber anda dipautkan ke awan anda pada Android dan iPhone.

Pautkan Akaun Viber Anda ke Google Drive pada Android

 1. Lancarkan Viber pada telefon bimbit anda.
 2. Pilih “Lagi.”
 3. Pilih “Tetapan.”
 4. Ketik pada “Akaun.”
 5. Pergi ke “Sandaran Viber.”
 6. Tekan “Tetapan” dalam “Tidak disambungkan ke Google Drive.”
 7. Pilih akaun yang anda ingin gunakan untuk sandaran data Viber anda.

Jika anda menggunakan telefon Huawei yang tidak mempunyai Google Drive, anda boleh memaut dan menyandarkan data Viber anda ke Huawei Drive.

Pautkan Akaun Viber Anda ke iCloud pada iOS

 1. Pada iPhone anda, buka “Tetapan.”
 2. Di bahagian atas skrin anda, pilih “ID Apple” anda.
 3. Ketik pada “iCloud.”
 4. Tukar Viber “Hidup.”

Sandarkan Data Viber Anda Secara Manual

Jika anda ingin menjimatkan ruang pada telefon anda dan memilih untuk menyandarkan data Viber anda secara manual, begini caranya:

 1. Mula-mula, pastikan anda disambungkan ke sambungan Wi-Fi yang stabil.
 2. Lancarkan Viber pada telefon lama anda.
 3. Pergi ke “Lagi”.
 4. Ketik pada “Tetapan.”
 5. Tekan “Akaun.”
 6. Pilih “Sandaran Viber.”
 7. Pilih sama ada anda mahu “Foto dan Video” anda disertakan dalam sandaran.
 8. Ketik pada “Sandaran.”

Sandarkan Data Viber Anda Secara Automatik

Ini berguna untuk memastikan data Viber anda disandarkan untuk kali seterusnya anda menukar telefon. Berikut ialah cara untuk menetapkan akaun Viber anda untuk membuat sandaran secara automatik.

 1. Lancarkan Viber pada telefon bimbit anda.
 2. Pilih “Lagi.”
 3. Ketik pada “Tetapan.”
 4. Pergi ke “Akaun.”
 5. Pilih “Sandaran Viber.”
 6. Pilih “Autosandar.”
 7. Pilih kekerapan anda mahu data Viber anda disandarkan; Harian, Mingguan, atau Bulanan.
 8. Pilih sama ada anda mahu “Foto dan Video” anda disertakan dalam sandaran.

Jika anda ingin mematikan sandaran automatik, ketik pada “Mati”. Untuk iPhone, data Viber anda hanya akan disandarkan secara automatik apabila menggunakan sambungan Wi-Fi. Pengguna Android mempunyai pilihan untuk membuat sandaran automatik kepada sambungan data selular.

Apakah Kandungan Viber Backup?

Apabila anda menyandarkan akaun Viber anda, data berikut akan disimpan:

 • Beli pelekat.
 • Keahlian Komuniti dan Kumpulan.
 • Semua maklumat profil.
 • Sejarah sembang, termasuk mesej teks, video dan foto jika dipilih.
 • Pelan dan langganan Viber Out.

Menukar Nombor Telefon dan Telefon Viber Anda

Jika anda mempunyai telefon baharu dan anda juga menukar nombor telefon anda, anda perlu menyandarkan data Viber anda pada telefon lama dan kemudian menukar nombor telefon anda kepada nombor baharu anda dan mengaktifkannya. Begini cara melakukan ini:

 1. Lancarkan Viber pada telefon lama anda.
 2. Pilih “Lagi.”
 3. Pergi ke “Tetapan.”
 4. Ketik pada “Akaun.”
 5. Tekan “Tukar nombor telefon.”
 6. Pilih “Nombor telefon baharu dan peranti baharu.”
 7. Ketik pada “Teruskan.”
 8. Pilih sama ada untuk memasukkan video dan foto atau tidak.
 9. Pergi ke “Sandarkan sekarang.”
 10. Setelah selesai, pilih “Kembali” pada Android atau “Selesai” pada iOS.
 11. Pilih negara anda dan kod akan dipaparkan secara automatik.
 12. Taipkan nombor telefon anda.
 13. Ketik pada “Teruskan.”

Anda akan menerima SMS yang mengandungi kod 6 digit yang anda perlu masukkan pada skrin seterusnya untuk melengkapkan proses.

Sebaik sahaja anda telah menyandarkan data Viber anda dan menukar nombor telefon anda pada peranti lama anda, muat turun dan pasang Viber kepada yang baharu anda dan pulihkan semua data anda dengan memasukkan nombor baharu anda.

Ambil perhatian bahawa sebaik sahaja anda telah mengaktifkan nombor mudah alih dan telefon baharu anda, akaun Viber pada nombor telefon lama anda dinyahaktifkan.

Memindahkan Mesej Dari Android ke iPhone

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, tidak ada cara mudah untuk memindahkan mesej antara kedua-dua platform. Walau bagaimanapun, anda boleh mencapainya jika anda menyambungkan peranti lama ke PC dan melakukan sandaran manual di sana. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, anda boleh memindahkan mesej daripada peranti baharu sebaik sahaja anda menyambungkannya ke PC.

Terdapat juga apl pihak ketiga yang mendakwa dapat melaksanakan proses tersebut. Selidik dengan teliti aplikasi mana yang paling sesuai untuk anda, kerana beberapa pilihan itu mungkin terlalu bagus untuk menjadi kenyataan. Apl seperti PhoneTrans daripada iMobie boleh menjadi pilihan yang kukuh.

Memindahkan Data Viber Dari Telefon Lama ke Telefon Baharu

Tidak ada yang lebih buruk daripada kehilangan sejarah sembang Viber anda, terutamanya mesej manis dan pelekat yang menyeronokkan! Cara terbaik untuk memastikan perkara ini tidak berlaku apabila anda mendapat telefon baharu ialah menyandarkan semua data Viber anda ke Google Drive atau iCloud. Kemudian pulihkan sandaran kepada Viber pada telefon baharu anda untuk mendapatkan kembali semua mesej anda.

Sebelum menyandarkan data anda, adalah idea yang baik untuk mengemas kini Viber pada telefon lama anda dan memastikan anda disambungkan kepada sambungan Wi-Fi yang kuat semasa memulihkan data anda.

Adakah anda mendapati proses membuat sandaran dan memulihkan data Viber anda dengan pantas dan cekap? Adakah anda mempunyai sebarang cadangan tentang cara Viber boleh menambah baik proses tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.