Cara Mempercepat Muat Turun Steam dalam Windows 10

98

Steam masih merupakan salah satu platform permainan paling popular di PC, dengan berjuta-juta pengguna aktif. Aplikasi ini menawarkan banyak permainan yang boleh dibeli pada harga yang berpatutan dan dimainkan hampir serta-merta. Anda hanya perlu memuat turun permainan anda, yang kadangkala boleh mencabar. Keperluan storan permainan moden meningkat setiap tahun kerana semua penambahbaikan grafik dan penyesuaian. Tajuk AAA boleh mengambil sebanyak 100 GB daripada sistem anda, yang sangat besar berbanding dengan permainan lama.

Cara Mempercepat Muat Turun Steam dalam Windows 10

Muat turun mengambil masa lebih lama daripada biasa, terutamanya kerana saiz fail yang lebih besar. Walau bagaimanapun, kelajuan muat turun anda juga memainkan peranan penting. Pemain lain akan memberitahu anda untuk mendapatkan sambungan yang lebih baik atau keluar dari Wi-Fi McDonald’s, tetapi kadangkala, rasanya seperti muat turun permainan mengambil masa yang lama, walaupun anda mempunyai internet gentian optik yang sangat pantas. Masalah ini biasanya bukan disebabkan oleh sambungan lebar jalur anda tetapi pelayan muat turun. Masalahnya juga boleh menjadi isu dalam apl atau komputer anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui cara mempercepatkan muat turun wap anda.

5 Cara Teratas untuk Muat Turun Permainan Steam Dengan Lebih Cepat

Jangan putus harapan jika kelajuan muat turun Steam anda kekal sama selepas mencuba hanya satu daripada kaedah ini. Pergi melalui kesemuanya, dan anda pasti akan melihat beberapa tahap peningkatan.

saiz muat turun

Menamatkan Proses yang Tidak Diperlukan

Kadangkala, terlalu banyak aplikasi dan perkhidmatan menggunakan sumber komputer. Menghapuskan proses yang tidak digunakan membuka RAM dan CPU untuk tugas lain, termasuk muat turun dan sebarang pemprosesan input/output yang diperlukan untuk mendapatkan Permainan Steam yang diingini. Inilah yang perlu dilakukan untuk melumpuhkan proses yang tidak perlu dalam Windows 10.

 1. Buka Pengurus Tugas dengan menekan Ctrl + Alt + Delete dan memilihnya atau dengan hanya menekan Ctrl + Shift + Esc.
 2. Klik kanan pada proses yang tidak perlu dan pilih Tugas Akhir. Pastikan anda menutup semua penyemak imbas dan program terpilih lain yang boleh menjejaskan kelajuan muat turun anda.
 3. Di bahagian bawah tetingkap Pengurus Tugas, klik pada Pemantau Sumber Terbuka, kemudian pilih tab Rangkaian dalam Pemantau Sumber untuk melihat sama ada sesuatu menghalang lebar jalur anda.
 4. Jika anda mendapati aplikasi menggunakan semua lebar jalur anda, anda mungkin mahu menamatkan tugas di sana juga. Klik kanan proses, kemudian pilih Pokok Proses Tamat. Bersabar kerana ia sering mengambil masa untuk mengeluarkannya daripada senarai.

Beri Keutamaan kepada Muat Turun Steam

Anda juga boleh menggunakan Pengurus Tugas untuk memastikan kelajuan muat turun maksimum di Steam.

 1. Pastikan Steam sedang berjalan, dan kemudian buka Pengurus Tugas.
 2. Cari Steam Client pada senarai proses, klik kanan padanya, dan klik Pergi ke butiran.
 3. Sekarang, dalam tetingkap Butiran, anda perlu klik kanan proses SteamService.exe dan tetapkan keutamaannya kepada Tinggi. Kaedah ini mungkin tidak memberikan keajaiban untuk kelajuan muat turun Steam anda, tetapi sekurang-kurangnya ia akan mengutamakannya berbanding proses lain.

Nota: Windows 10 tidak menyimpan tetapan selepas dimatikan. Anda perlu menukar tahap keutamaan selepas setiap but melainkan anda menggunakan apl pihak ketiga seperti Prio atau Process Hacker.

Semak Wilayah Muat Turun dan Had Lebar Jalur Anda

Adakah anda tahu bahawa Steam menggunakan lokasi anda untuk muat turun? Kelajuan muat turun anda dipengaruhi oleh rantau anda, tetapi Steam kadangkala boleh mengesan kawasan yang salah. Untuk hasil yang optimum, anda harus sentiasa memilih lokasi anda atau yang paling dekat dengan anda.

Anda boleh memilih wilayah anda dengan melakukan langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Steam, kemudian klik pada Steam di sudut kiri atas, dan kemudian pilih Tetapan.
 2. Sekarang, klik pada bahagian Muat Turun.
 3. Dari sini, klik pada menu lungsur Muat Turun Wilayah, di mana anda boleh memilih wilayah yang paling hampir dengan anda.
 4. Juga, pastikan bahawa Hadkan lebar jalur ke kotak kami dinyahtandai.

Kadangkala, kawasan yang paling dekat dengan anda bukanlah pilihan yang paling sesuai. Senario ini disebabkan oleh trafik yang tinggi di rantau itu, jadi memilih lokasi yang berbeza kadangkala boleh meningkatkan kelajuan muat turun anda, walaupun ia berada lebih jauh.

Lumpuhkan Antivirus dan Firewall Anda

Kadangkala firewall atau program antivirus anda mengganggu kelajuan muat turun anda. Cuba lumpuhkan setiap satu daripadanya untuk melihat sama ada terdapat sebarang perubahan. Semak manual atau tapak web pembekal antivirus anda untuk melihat cara melumpuhkannya.

 1. Taip firewall dalam kotak carian Cortana, kemudian pilih Windows Defender Firewall.Menu mula
 2. Kemudian, pilih Hidupkan atau matikan Windows Defender Firewall.Windows Firewall
 3. Akhir sekali, anda perlu mengesahkan ini dengan menandai kotak untuk Matikan Windows Defender Firewall, kemudian pilih OK.

Optimumkan Sambungan Internet Anda

Tidak semua orang mampu memiliki kelajuan sambungan internet yang terbaik, tetapi sekurang-kurangnya anda boleh mengoptimumkannya dengan potensi penuhnya. Pertama sekali, cuba gunakan sambungan Ethernet semasa memuat turun apa-apa, termasuk permainan di Steam. Wi-Fi tidak selalu memberikan kelajuan muat turun yang optimum.

Pastikan pemacu LAN anda dikemas kini untuk mendapat manfaat penuh daripada jenis sambungan ini. Banyak program mengemas kini semua pemacu anda dengan mudah, tetapi kebanyakannya mahal. DriverEasy datang dalam versi percuma dan premium, sesuai untuk memuat turun semua pemacu terkini.


Sebagai penutup, kelajuan internet yang perlahan adalah salah satu perkara yang paling mengecewakan dalam masyarakat moden. Mudah-mudahan, cadangan di atas (sekurang-kurangnya satu, jika tidak lebih) membantu mempercepatkan muat turun Steam anda, tepat pada masanya untuk jualan Steam besar seterusnya.