Cara Memulakan Pencarian Oculus 2

91

Anda telah membeli Oculus 2 dan bersedia untuk pengalaman VR yang mengasyikkan. Tetapi dengan perpustakaan permainan yang begitu besar untuk dipilih dan reka bentuk kendiri, anda mungkin agak berhati-hati tentang persediaan.

Cara Memulakan Pencarian Oculus 2

Nasib baik, memulakan adalah agak mudah. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menyediakan Oculus Quest 2 dan menikmati pengalaman VR baharu anda.

Bagaimana untuk Bermula dengan Oculus Quest 2

Jika anda seperti kebanyakan orang selepas membeli Oculus Quest 2, anda teruja tetapi sedikit keliru. Pencarian telah memulakan era baharu, membuat beberapa langkah yang cukup besar untuk teknologi VR. Tetapi dengan teknologi baharu datang pembelajaran baharu tentang cara menggunakannya. Nasib baik, pereka bentuk membuat persediaan mudah dan bersih.

Begini cara untuk bermula dengan Oculus Quest 2 anda:

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda miliki sebelum anda mula menyediakan Oculus Quest 2 anda:

 • Anda perlu memuat turun APP Oculus dan boleh mencari versi untuk kedua-duanya IOS dan Android.
 • Anda juga perlu mempunyai akaun Facebook untuk log masuk.

Sebaik sahaja anda menyediakan set kepala dan bersedia, anda tidak perlu menggunakan telefon anda lagi. Anda juga boleh melakukan ini sebelum membuka kotak Pencarian 2 anda.

 1. Apabila kotak dibuka, set kepala anda akan dicas separuh. Kami mengesyorkan memalamkannya sehingga ia dicas sepenuhnya. Hanya sambungkan penyesuai kuasa ke port USB-C di sisi set kepala dan palamkannya ke sumber kuasa.
 2. Hidupkan peranti dengan menahan butang kuasa di sisi set kepala.
 3. Pastikan anda menyambungkan Oculus Quest 2 anda kepada Wi-Fi. Gunakan pengawal untuk menekan butang Oculus. Ini membawakan menu universal. Titik pada jam di sebelah kiri menu akan membuka panel tetapan. Dari sini, pilih pilihan “Wi-Fi”, togol padanya dan pilih rangkaian yang ingin anda sambungkan
 4. Seterusnya, pasangkan set kepala dan laraskannya agar sesuai dengan kepala anda dengan betul. Mulakan dengan melonggarkan tali pada sisi set kepala dan tali atas. Pasangkan set kepala dan ketatkan tali supaya ia selesa tetapi tidak terlalu ketat.. Anda boleh melaraskan kanta dengan menggunakan butang di sisi peranti.
 5. Bahagian penting seterusnya untuk memulakan Quest 2 anda ialah menyediakan pengawal sentuh. Tahan butang Oculus pada setiap pengawal sehingga lampu LED mula berkelip. Peranti akan mengesan pengawal secara automatik dan memasangkannya.
 6. Kini anda perlu menyediakan sistem Guardian anda. Memandangkan Quest 2 memerlukan anda bergerak, melompat, menari dan melakukan aktiviti lain, Guardian akan menentukan sempadan untuk melakukannya dengan selamat. Ini adalah untuk mengelakkan anda daripada terlanggar objek atau terjatuh semasa menggunakan peranti. Guardian akan muncul pada set kepala anda, meminta anda menyediakannya. Cuma ikut arahan untuk melukis sempadan Guardian baharu.
 7. Sebaik sahaja anda menyediakan sistem Guardian anda, ia selamat untuk dimainkan. Sistem anda ditentukur dan anda boleh mengakses Oculus Store dengan menekan butang Oculus pada pengawal sentuh kanan. Dari sana, anda boleh menyemak imbas dan memuat turun permainan. Setelah peranti anda dihidupkan, anda akan mempunyai akses kepada menu universal yang membolehkan anda memasukkan tetapan profil anda, melihat sambungan Wi-Fi anda dan memantau tahap bateri anda.

Cara Menavigasi Menggunakan Oculus Quest 2

Memandangkan anda telah menyediakan Quest 2 anda, anda mahu mula meneroka dunia VR. Hanya ada satu isu: Anda masih belum tahu cara menggunakan kawalan. Mari kita semak banyak kawalan Quest 2 anda dan cara menggunakannya.

 • Batang ibu jari ialah perkara pertama yang anda akan perhatikan. Anda boleh menggunakannya untuk navigasi dalam persekitaran maya. Anda akan menggunakan ini paling banyak semasa bergerak.
 • D-pad membolehkan anda menavigasi dan memilih pilihan pada menu. Anda boleh togol ke belakang dan ke belakang pilihan dengan mudah.
 • Anda menggunakan butang pencetus untuk sebarang jenis merebut, menembak dan tindakan khusus dalam permainan dan apl.
 • Gunakan butang B dan Y untuk membuat sandaran daripada menu atau melakukan tindakan kedua dalam permainan dan apl.
 • Gunakan butang cengkaman untuk pilihan ambil dalam persekitaran maya.
 • Butang Oculus adalah seperti kawalan induk anda. Anda membuka menu universal dan akses tetapan dan pilihan menggunakannya.
 • Anda juga mempunyai penutup bateri untuk mencapai petak bateri sekiranya ia perlu ditukar.

Anda juga boleh merujuk manual arahan. Ia datang dalam kotak, dan akan membantu anda membiasakan diri dengan kawalan serta perkakasan.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyambungkan Oculus Quest 2 saya ke PC saya?

Ya, anda boleh menyambungkan Oculus Quest 2 ke PC anda menggunakan kabel Oculus Link untuk bermain permainan PC VR pada set kepala.

Apakah yang saya perlukan untuk mula bermain pada Oculus Quest 2 saya?

Untuk kebanyakan permainan, anda hanya perlukan apa yang terdapat dalam kotak: set kepala, pengawal Oculus Touch dan permainan atau apl yang ingin anda mainkan. Walau bagaimanapun, sesetengah permainan dan apl mungkin memerlukan peralatan atau aksesori tambahan.

Bagaimanakah cara saya melaraskan kanta pada Oculus Quest 2 saya?

Gunakan roda pelarasan di bahagian bawah set kepala untuk mengalihkan lensa lebih dekat atau jauh dari mata anda sehingga anda mencapai fokus yang jelas.

Apakah jenis bateri yang digunakan oleh Oculus Quest 2?

Pengawal Oculus Quest 2 menggunakan bateri AA tunggal setiap satu.

Adakah saya perlu mengemas kini Oculus Quest 2? Jika ya, bagaimana saya melakukannya?

Untuk memastikan Pencarian anda berjalan lancar, kami mengesyorkan agar anda menyemak dan melakukan kemas kini biasa. Anda boleh mengakses kemas kini dengan mudah melalui apl, mengikut “tab peranti” untuk menyemak, memuat turun dan memasang kemas kini utama.

Berapakah jumlah storan yang dimiliki oleh Oculus Quest 2?

Ia datang dengan dua pilihan storan: 64GB dan 256 GB. Jumlah storan percuma bergantung pada saiz permainan dan apl yang anda pasang pada set kepala anda.

Mengapa saya perlu mempunyai akaun Facebook untuk log masuk?

Mulai tahun 2023, Facebook telah mewajibkan pengguna untuk log masuk ke Oculus Quest 2 menggunakan akaun Facebook. Ini sepatutnya membantu dalam meningkatkan ciri sosial platform dan memudahkan pengguna berhubung dengan rakan dan mencari kandungan baharu. Matlamatnya adalah untuk menjadikan pengalaman yang lebih peribadi dan mendalam melalui acara, parti dan ciri.

Pengalaman VR Terunggul

Bermula dengan Oculus Quest 2 adalah menarik, tetapi hanya jika anda tahu cara mengendalikan persediaan. Setakat konsol dan permainan VR, Quest 2 menampilkan langkah-langkah intuitif dan mudah untuk memulakan pengalaman VR anda. Satu-satunya isu yang dihadapi oleh sesetengah pengguna ialah melaraskan set kepala supaya muat dengan selesa.

Apakah pendapat anda tentang Oculus Quest 2? Adakah menyediakannya satu pengalaman yang mudah untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.