Cara Memulihkan Folder yang Dipadamkan dalam Google Drive

38

Google Drive ialah alat penting untuk menyimpan fail dan data penting. Kadangkala fail atau folder boleh dipadamkan secara tidak sengaja, atau anda ingin membuang fail bertindan pada Google Drive anda dan memadamkan sesuatu yang anda perlukan.

Cara Memulihkan Folder yang Dipadamkan dalam Google Drive

Jika anda tidak mempunyai storan sandaran untuk fail anda, anda boleh memulihkan folder yang dipadamkan di Google Drive. Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan semula data dan prosesnya berbeza untuk akaun peribadi dan akaun di Google Workspace yang anda perlukan bantuan pentadbir.

Teruskan membaca untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu tentang memulihkan fail pada Google Drive.

Memulihkan Folder yang Dipadamkan Dari Sampah

Jika anda tidak mahu folder tertentu memenuhi ruang anda di Google Drive, anda boleh memadamkannya. Jika anda tidak memilih pilihan “Padam secara kekal”, folder akan berada dalam folder Sampah. Anda juga boleh menyeret item ke dalam tab Sampah untuk mengalihkannya ke sana. Anda mempunyai masa sebulan untuk memulihkannya, selepas itu ia dipadamkan secara kekal.

Pulihkan Folder yang Dipadamkan Dari PC Anda

Jika anda menggunakan komputer anda, ini ialah cara anda boleh memulihkan fail anda yang dipadamkan:

 1. Buka Google Drive.
 2. Log masuk.
 3. Navigasi ke ikon sampah di penjuru kanan skrin.
 4. Klik kanan pada folder atau fail individu.
 5. Ketik “Pulihkan.”

Proses ini mudah jika fail peribadi anda yang anda muat naik di Google Drive, tetapi jika seseorang berkongsi fail dengan anda dan memadamkannya, anda tidak boleh memulihkannya dengan mengikut langkah di atas. Anda perlu meminta pemilik untuk mendapatkannya. Walau bagaimanapun, ini tidak diperlukan kerana anda boleh membuka fail dalam tong sampah anda dan menyalin apa yang anda perlukan.

Pulihkan Folder yang Dipadamkan pada Peranti Mudah Alih

Beginilah cara anda boleh memulihkan folder yang dipadamkan pada Google Drive pada peranti Android atau iOS anda (iPad dan iPhone):

 1. Buka Google Drive.
 2. Ketik tiga garisan menegak di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 3. Klik pada pilihan “Sampah”.
 4. Ketik tiga titik menegak di sebelah folder yang dikehendaki.
 5. Pilih pilihan “Pulihkan”.

Pulihkan Folder Yang Dipadamkan Secara Kekal

Jika anda mengalih keluar sesuatu secara kekal daripada Drive anda atau 30 hari anda tamat tempoh dan fail tersebut kini dialih keluar daripada sampah, anda tidak boleh memulihkannya dengan cara yang sama yang dinyatakan di atas. Dalam kes ini, anda perlu memfailkan tiket dengan Sokongan Google. Inilah cara anda boleh meneruskannya:

 1. Buka mana-mana penyemak imbas pada PC anda.
 2. Pergi ke Bantuan Google Drive muka surat.
 3. Ketik butang untuk “Minta Pemulihan Fail.”
 4. Log masuk.
 5. Ikut arahan pada skrin dan masukkan maklumat yang diminta.
 6. Tandai kotak untuk mengesahkan bahawa anda ingin mendapatkan semula folder yang dipadamkan.
 7. Ketik “Serah.”

Selepas anda melengkapkan tiket, anda akan menerima dua e-mel, satu untuk mengesahkan permintaan anda dan satu lagi untuk mengesahkan bahawa mereka telah memulihkan fail. Proses tidak boleh mengambil masa lebih daripada 48 jam. Kadangkala mereka membetulkan isu tersebut dalam beberapa jam. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sokongan Google hanya boleh membantu anda mendapatkan semula fail peribadi anda, jadi berhati-hati apabila memadamkan folder yang dikongsi seseorang dengan anda.

Pulihkan Folder Yang Dipadam Kekal sebagai Pentadbir

Jika anda memadamkan fail daripada akaun Workspace anda, anda tidak boleh menghubungi Sokongan Google untuk mendapatkannya semula kerana ia bukan Drive anda. Dalam kes ini, hanya pentadbir boleh cuba mendapatkan semula folder anda. Mereka boleh melakukan ini dalam masa 25 hari selepas pemadaman. Walau bagaimanapun, mereka boleh memulihkan semua data dalam tempoh yang dipilih, bukan hanya folder peribadi. Beginilah cara anda boleh memulihkan data seseorang sebagai pentadbir:

 1. Buka Google Drive.
 2. Log masuk sebagai pentadbir.
 3. Ketik tiga garisan menegak.
 4. Pergi ke “Direktori.”
 5. Klik pada “Pengguna.”
 6. Pilih pengguna yang meminta pemulihan.
 7. Klik pilihan “Pulihkan data”.
 8. Pilih tarikh.
 9. Navigasi ke “Aplikasi”. Dalam menu lungsur, klik pada “Drive.”
 10. Ketik pada pilihan “Pulihkan”.

Anda hanya boleh melakukan satu proses pemulihan pada satu masa sebagai pentadbir. Sekiranya terdapat lebih banyak kemajuan, ia akan dihentikan. Tambahan pula, hanya beberapa fail boleh dipulihkan. “Peta Saya” dan “Jadual Fusion” tidak boleh dipulihkan oleh pentadbir.

Pulihkan Folder yang Dipadamkan Dengan Drive Pasukan

Selain Google Workspace, sebagai pentadbir, anda boleh memulihkan fail daripada Drive Pasukan jika seseorang berkongsi fail itu sebelum memadamkannya. Inilah cara anda boleh meneruskannya:

 1. Buka Google Drive.
 2. Log masuk dengan akaun pentadbir anda.
 3. Dalam Konsol Pentadbiran Google, pergi ke “Apl”.
 4. Ketik “G Suite.”
 5. Buka “Drive dan Docs.”
 6. Klik pada pilihan “Uruskan Pemacu Pasukan”.
 7. Pilih fail yang dikehendaki.
 8. Pilih julat tarikh.
 9. Ketik “Pulihkan Data.”

Menyimpan Folder Penting di Awan Adalah Diperlukan

Anda tidak tahu bila anda memerlukan fail yang anda simpan pada Google Drive anda. Anda disyorkan untuk mempunyai sandaran jika anda ingin mengosongkan beberapa ruang pada awan anda dan memadamkan beberapa folder. Jika anda memadamkan sesuatu yang penting untuk perniagaan atau sekolah anda, anda boleh memulihkannya dengan cepat menggunakan sandaran. Google Drive akan menyimpan maklumat yang dipadamkan hanya untuk tempoh tertentu dan walaupun terdapat cara untuk memulihkan fail yang dipadamkan secara kekal, menyokongnya adalah penyelesaian yang lebih selamat.

Adakah anda membuat sandaran fail anda? Berapa kerapkah anda memadamkan fail daripada Google Drive? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.