Cara Memulihkan Nota Dipadam Pada Mac

14

Bayangkan anda telah mencatat beberapa tarikh, kata laluan atau data penting dalam apl Nota pada Mac anda. Tetapi sekarang, anda tidak dapat mencari nota penting itu. Mungkin anda secara tidak sengaja memadamkannya, atau nota itu tidak disegerakkan ke pelayan Apple. Jangan mula panik memikirkan anda telah kehilangan nota itu. Terdapat beberapa topik yang boleh membantu anda memulihkan nota yang dipadamkan daripada Mac anda.

Cara Memulihkan Nota Dipadam Pada Mac

Apa yang Berlaku kepada Nota Anda yang Dipadamkan pada Mac?

Sebelum memulihkan nota yang dipadamkan pada Mac anda, adalah penting untuk memahami tempat nota ini disimpan. Ia sama ada boleh disimpan secara setempat, iCloud anda atau akaun lain, katakan Gmail. Kaedah pemulihan mungkin berbeza-beza.

Jika nota disimpan pada Mac anda: Nota yang dipadamkan dialihkan ke dalam folder Dipadam Baru-baru ini. Di sini nota akan disimpan sehingga 30 hari pemadaman, melainkan dipadamkan secara manual.

Jika nota disimpan pada iCloud: Nota yang dipadamkan dialihkan ke folder Dipadam Baru-baru ini untuk akaun iCloud itu. Anda boleh mengaksesnya melalui iCloud (sehingga 40 hari pemadaman) dan semua peranti menggunakan akaun yang sama (sehingga 30 hari pemadaman).

Apabila menggunakan mana-mana akaun selain daripada iCloud: Malangnya, tiada folder pemulihan dalam kes ini. Nota yang dipadamkan dialih keluar secara kekal daripada semua peranti yang disegerakkan dengan akaun.

Untuk nota yang dikongsi oleh anda: Semasa anda memadamkan nota, ia dialih keluar daripada peranti anda dan peranti peserta juga.

Perkara yang Berlaku Apabila anda memadamkan nota kongsi

Untuk nota yang dikongsi dengan anda: Apabila nota yang dikongsi dengan anda dipadamkan oleh pencipta, ia akan dipadamkan secara automatik daripada semua peranti. Untuk mendapatkan semula nota sedemikian, anda boleh menghubungi orang itu semula atau cuba menggunakan jemputan perkongsian awal yang diterima untuk mendapatkan semula akses.

Cara Memulihkan Nota yang Dipadamkan daripada Mac Anda

Daripada apl Nota

Jika anda telah memadamkan nota pada Mac anda baru-baru ini, kemungkinan besar ia masih disimpan dalam folder Dipadamkan Baru-baru ini. Begini cara anda boleh mencari dan mendapatkan semula nota yang hilang.

 1. Buka apl Nota.
 2. Jika anda boleh melihat folder dalam bar sisi, langkau ke langkah seterusnya. Jika tidak, klik Lihat dari bar Menu → Tunjukkan Folder.
  Tunjukkan Folder dalam apl Nota pada Mac
 3. Pilih folder Dipadam Baru-baru ini.
 4. Cari dan pilih nota yang ingin anda pulihkan.
 5. Di sini, anda boleh melakukan salah satu daripada yang berikut,
  • Seret dan lepaskan nota dalam folder yang dikehendaki.
  • Klik kanan nota → Pindah → pilih folder.
   Pulihkan Nota Dipadam daripada Mac

Jika anda tidak menemui nota dalam folder Dipadam Baru-baru ini, mungkin ia tidak dipadamkan dan bersembunyi di lokasi lain, katakan Folder Pintar yang anda buat untuk tujuan tersebut. Cuba cari apl Nota untuk nota yang hilang.

Daripada iCloud

Jika nota anda disegerakkan dengan iCloud, anda boleh memulihkan nota yang dipadamkan daripada iCloud.com atau pada peranti dengan ID Apple yang sama.

 1. Buka tapak web iCloud dan log masuk ke akaun anda dengan Apple ID anda.
 2. Pilih Nota.
  Pulihkan Nota Mac yang Dipadamkan Dari iCloud
 3. Klik folder Terbaharu Dipadam dari bar sisi.
 4. Pilih nota dan klik Pulihkan.
  Pulihkan Nota Mac yang Dipadamkan Dari iCloud

Nota harus kembali ke lokasi/folder storan asalnya. Jika penyegerakan iCloud anda dihidupkan, ia akan ditunjukkan dalam semua peranti yang disambungkan.

Daripada Akaun E-mel yang Berlainan

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, apabila menggunakan akaun pihak ketiga, anda tidak mendapat folder yang dipadamkan baru-baru ini. Walau bagaimanapun, jika penyegerakan akaun dilumpuhkan, anda mungkin dapat memulihkan atau mencari nota lama yang tiada.

 1. Buka apl Nota.
 2. Klik Nota dari Menu atas → Akaun.
  Pulihkan Nota Mac Dari Akaun E-mel Berbeza
 3. Klik Tambah Akaun jika tidak ditambah. Jika tidak, pilih akaun untuk mendayakan penyegerakan untuk Nota.
 4. Togol pada suis di sebelah Nota.
  Pulihkan Nota Mac Dari Akaun E-mel Berbeza
 5. Kembali ke apl Nota, anda akan menemui bahagian tambahan dalam folder untuk akaun yang ditambahkan baru-baru ini.
 6. Pilih folder akaun dan cari nota yang hilang.
 7. Sebaik sahaja anda menemui nota itu, anda boleh sama ada,
  • Seret dan lepaskan nota ke folder/lokasi yang dikehendaki
  • Klik kanan nota → Pindah ke → pilih folder.
   Pulihkan Nota Mac Dari Akaun E-mel Berbeza

Bergantung pada keperluan anda, anda boleh menyimpan nota ke lokasi atau folder yang dikehendaki dalam nota.

Menggunakan Mesin Masa

Jika anda seorang nerd sandaran yang rajin, yang kerap menggunakan Mesin Masa untuk membuat sandaran Mac, anda juga boleh menggunakannya untuk memulihkan nota yang dipadamkan. Silap mata ini juga berfungsi hebat untuk mendapatkan semula fail lama atau versi terdahulu nota tertentu.

 1. Sambungkan cakera sandaran Time Machine ke Mac anda dan lancarkan Finder.
 2. Klik Pergi dari bar Menu dan pilih Pergi ke Folder.
 3. Sekarang, salin lokasi berikut dan tampal
  ~/Library/Containers/com.apple.Notes/Data/Library/Notes/
  Cara Memulihkan Nota Anda Dari Mesin Masa
 4. Seterusnya, klik pilihan Mesin Masa dari Bar Menu dan pilih Masukkan Mesin Masa.
  Cara Memulihkan Nota Anda Dari Mesin Masa
 5. Cari senarai untuk versi lama folder ‘group.com.apple.notes’, yang mungkin kehilangan nota anda.
 6. Klik Pulihkan.

Terutamanya, pemulihan tidak sepatutnya mengambil masa lebih lama daripada beberapa minit. Setelah selesai, anda boleh mencari nota yang hilang. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan gangguan dengan nota sedia ada, adalah dinasihatkan untuk mematikan penyegerakan iCloud atau sekurang-kurangnya memutuskan sambungan Wi-Fi.

Dapatkan Nota yang Dipadamkan Dengan Mudah

Kehilangan nota penting boleh menyusahkan, tetapi untungnya terdapat cara mudah dan pasti untuk memulihkan nota yang hilang atau dipadamkan pada Mac. Sama ada anda telah memadamkan nota secara tidak sengaja atau menghadapi masalah penyegerakan, terdapat penyelesaian yang tersedia.

Walaupun kami tidak akan memanggil Apple Notes sebagai aplikasi pengambilan nota terbaik di luar sana, ia pasti mempunyai faedahnya. Daripada perkongsian mudah dan ciri kolaboratif kepada mengunci kata laluan nota anda.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak menemui nota yang dipadamkan baru-baru ini pada Mac?

Jika anda tidak dapat melihat folder Terbaharu Dipadam, ini bermakna tiada apa yang perlu dipulihkan. Mungkin nota itu telah dipadamkan secara kekal secara manual atau terlalu lama masa telah berlalu sejak pemadamannya.

Bolehkah saya memulihkan nota yang telah dipadamkan daripada peranti yang disegerakkan?

Ya, selagi penyegerakan berfungsi dengan betul, anda boleh menemui nota yang dipadamkan daripada mana-mana peranti yang disambungkan dalam folder Dipadamkan Baru-baru ini. Jika tidak, anda boleh melawati iCloud.com pada bila-bila masa untuk melihat atau mendapatkan semula nota yang dipadamkan.

Adakah terdapat cara untuk memulihkan Nota yang dipadamkan secara kekal pada iPhone atau Mac?

Jika anda hanya menggunakan iCloud sebagai sandaran, kemungkinannya sangat lemah (hanya jika penyegerakan dilumpuhkan). Dalam kes sandaran tempatan secara manual, ia boleh dipulihkan melalui Mesin Masa, atau penyelesaian sandaran lain, selagi fail tidak ditimpa.

Bagaimana untuk memadamkan nota sulit secara kekal?

Jika anda tidak mahu nota boleh diperoleh semula, cara yang ideal adalah dengan tidak memadamkan nota. Sebaliknya, padamkan atau gantikan semua kandungannya dan pastikan penyegerakan/sandaran didayakan supaya ia dapat dilihat merentas peranti dan sandaran.