Cara Memutar Imej dalam Canva

52

Daripada menjadikan imej lebih sesuai dengan reka bentuk anda kepada mencipta gubahan dinamik, tindakan mudah memutar imej boleh membantu anda menceritakan kisah visual yang menarik.

Cara Memutar Imej dalam Canva

Nasib baik, Canva menjadikannya mudah, membolehkan anda mencipta reka bentuk yang menarik dalam beberapa klik. Teruskan membaca untuk mengetahui cara memutar imej dengan alat reka bentuk grafik dalam talian yang popular ini.

Cara Memutar Imej dalam Canva

Dengan Canva, tiada had untuk sudut mana anda boleh memutarkan imej anda. Condongkan sedikit imej anda ke kiri atau kanan untuk meluruskan ufuk atau membetulkan perspektif. Putar imej anda sebanyak 90 darjah, dan potret menjadi landskap. Atau pergi habis-habisan, lakukan satu lapan puluh, dan terbalikkan imej anda. Pilihan adalah milik anda.

Putar Imej dalam Canva Menggunakan Komputer

Jika anda lebih suka menggunakan PC Windows untuk usaha kreatif anda, terdapat dua cara untuk melakukannya. Anda boleh menggunakan Canva’s pelanggan dalam talian atau muat turun apl ke anda Windows PC atau Mac.

Apl Canva membolehkan anda bekerja di luar talian dan memanfaatkan kuasa komputer anda untuk pengalaman reka bentuk yang lebih lancar. Selain itu, kedua-dua versi ini berfungsi hampir sama. Ini bermakna langkah untuk memutar imej dalam Canva adalah sama, tidak kira versi yang anda pilih untuk digunakan.

 1. Lancarkan versi Canva pilihan anda.
 2. Klik pada butang “Buat reka bentuk” di penjuru kanan sebelah atas atau buka salah satu reka bentuk terbaharu anda.
 3. Cari imej yang anda mahu putar. Sebagai alternatif, tambahkan imej pada reka bentuk anda dengan mengklik butang “Muat naik fail” di bawah tab “Muat Naik”.
 4. Klik pada imej.
 5. Cari pemegang putar (dua anak panah berputar di dalam bulatan) di bawah imej.
 6. Tekan lama pemegang dan putar imej ke arah yang anda inginkan.

Gelembung yang menandakan sudut tepat akan muncul semasa anda memutarkan imej. Ciri bagus ini boleh membantu jika anda ingin memutar beberapa imej pada tahap yang sama. Atau, anda boleh tahan kekunci Shift dan pilih semua imej yang anda mahu putar sekaligus. Kemudian ulangi Langkah 6 untuk mencapai sudut yang sempurna.

Memandangkan alat putar adalah tangan bebas, anda boleh menyeret pemegang ke mana-mana sudut yang anda suka. Walaupun anda boleh memutarkan imej anda secara manual kepada 180 darjah (memusingkannya dengan berkesan), terdapat cara yang lebih pantas untuk berbuat demikian.

 1. Klik pada imej yang anda ingin putar hingga 180 darjah.
 2. Tekan butang “Flip” pada bar alat atas (bersebelahan dengan butang “Edit foto”).
 3. Pilih pilihan “Terbalik menegak”.

Pilihan “Flip” juga membolehkan anda membalikkan foto anda secara mendatar (ke sisi), yang anda tidak boleh capai menggunakan pemegang putar.

Katakan anda mempunyai beberapa masalah dengan ketepatan anda. Dalam kes itu, anda boleh memasukkan darjah yang diingini daripada memutarkan pemegang tanpa tujuan dan kehilangan nilai yang dikehendaki setiap kali.

 1. Klik pada imej yang ingin anda putar.
 2. Navigasi ke butang “Kedudukan” pada bar alat di atas editor (bersebelahan dengan butang “Animate”).
 3. Dalam tab “Susun”, cari bar teks “Putar”.
 4. Masukkan sudut yang anda inginkan.
 5. Tekan “Enter”.

Selepas anda berpuas hati dengan sudut semua imej anda, anda boleh menyimpan reka bentuk anda dengan mengikut langkah berikut:

 1. Klik pada butang “Kongsi” di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Tatal ke butang “Muat turun”.
 3. Pilih format pilihan anda di bawah “Jenis fail” (JPG, PNG atau SVG).
 4. Tekan butang “Muat turun”.

Terima kasih kepada antara muka intuitif Canva, langkah yang sama digunakan untuk memutar jenis fail dan elemen lain: bingkai, grafik, jadual, kotak teks, video, anda namakannya. Pemegang putar yang berguna boleh mencondongkannya mengikut arah yang anda suka.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa pemegang ini hanya akan memutarkan imej di luar bingkai atau grid. Jika anda ingin memutarkan imej dalam elemen ini tanpa memutarkannya juga, ikut langkah berikut:

 1. Klik pada imej dalam bingkai atau grid yang anda mahu putar.
 2. Ketik butang “Edit” foto pada bar alat atas di atas editor.
 3. Pergi ke tab “Pangkas”.
 4. Seret peluncur “Putar” ke kiri atau kanan, bergantung pada sudut yang anda inginkan.

Putar Imej dalam Canva Menggunakan Telefon

Jika anda lebih suka kemudahan menggunakan apl mudah alih Canva, anda akan gembira mengetahui bahawa langkah untuk memutar imej adalah sama sama ada anda menggunakan Android atau an iPhone.

 1. Ketik butang tambah ungu di bahagian bawah skrin anda untuk membuat reka bentuk baharu. Sebagai alternatif, pilih salah satu reka bentuk anda yang terdahulu di bawah bahagian “Reka bentuk terbaharu”.
 2. Cari imej yang anda mahu putar atau tambahkannya menggunakan butang “Gunakan dalam reka bentuk baharu”.
 3. Ketik dan tahan pemegang putar (dua anak panah berputar di dalam bulatan) di bawah imej.
 4. Seret pemegang ke sudut yang anda inginkan.

Langkah-langkah ini akan kelihatan sedikit berbeza apabila imej anda terletak dalam bingkai atau grid.

 1. Ketik imej yang ingin anda putar.
 2. Navigasi ke bar alat di bahagian bawah skrin anda.
 3. Tatal ke kiri ke pilihan “Pangkas”.
 4. Seret peluncur “Putar” ke kiri atau kanan, bergantung pada sudut yang anda inginkan.
 5. Tekan butang “Selesai”.

Jika anda perlu memusingkan imej anda secara terbalik, terdapat dua cara untuk melakukannya. Seret pemegang putar secara manual sehingga anda menyelak foto anda, atau ikuti langkah berikut:

 1. Tekan imej yang anda ingin putar ke 180 darjah.
 2. Cari ikon “Flip” pada bar alat di bawah editor.
 3. Pilih pilihan “Terbalik menegak”.

Seperti yang ditunjukkan oleh nama pilihan, ini akan membalikkan imej anda secara menegak atau sebanyak 180 darjah. Begitu juga, pilihan “Flip horizontal” akan membalikkan imej anda ke sisi. Ini boleh berguna kerana anda tidak boleh membalikkan imej anda secara mendatar dengan menggunakan pemegang putar.

Tidak seperti pelanggan komputer Canva, apl itu tidak akan menunjukkan kepada anda sudut tepat yang anda putarkan imej anda. Ini boleh menjadi malang jika anda perlu memutar imej anda ke sudut tertentu atau memutar berbilang imej ke sudut yang sama. Tetapi jangan risau; ada penyelesaiannya.

 1. Tekan imej yang anda mahu putar.
 2. Pergi ke bar alat di bawah editor dan cari pilihan “Kedudukan”.
 3. Tatal ke kiri ke tab “Lanjutan”.
 4. Cari kotak teks “Putar” di sudut kanan bawah.
 5. Masukkan tahap putaran yang anda inginkan.
 6. Keluar dari menu “Kedudukan” untuk menggunakan perubahan.

Langkah yang sama boleh digunakan pada banyak elemen lain dalam Canva. Katakan anda perlu memutar video yang kurang tangkapan, pelekat senget atau kotak teks yang membosankan. Ikuti langkah yang sama, dan biarkan pemegang putar berfungsi dengan ajaib.

Sebaik sahaja anda berpuas hati dengan kedudukan semua elemen anda, anda boleh menyimpan reka bentuk anda dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Ketik butang “Eksport” (anak panah menghala ke atas dalam kotak separa) di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih pilihan “Muat turun”.
 3. Pilih format pilihan anda di bawah “Jenis fail.”
 4. Tekan butang “Muat turun”.

Twist Bergaya

Menggunakan pilihan putar Canva, anda boleh menambah sentuhan bergaya pada mana-mana imej dalam beberapa klik. Tetapi jangan berhenti di situ. Anda boleh meningkatkan imej anda dalam pelbagai cara. Tweak tetapan warna untuk membuat imej pop. Main dengan latar belakang untuk menjadikan gubahan lebih menarik secara visual. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan penapis foto, kesan dan bingkai. Apa sahaja yang anda pilih, editor Canva boleh menjadikan visi anda realiti tanpa kerumitan.

Pernahkah anda menggunakan Canva untuk mengedit imej? Apakah ciri kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.