Cara Menambah Acara pada Kalendar Dikongsi dalam Kalendar Google

89

Menggunakan Kalendar kongsi Google ialah cara terbaik untuk memaklumkan orang lain dengan pantas tentang mesyuarat perniagaan atau acara keluarga yang penting. Tidak kira apa majlis itu, anda boleh menambahkannya dengan mudah pada kalendar kongsi untuk memastikan semua orang mempunyai maklumat yang diperlukan untuk hadir.

Cara Menambah Acara pada Kalendar Dikongsi dalam Kalendar Google

Jika anda tidak pasti cara menambah acara, anda telah datang ke tempat yang betul. Dan jika anda tidak dapat menambahkan acara atas sebab tertentu, kami akan membincangkannya juga.

Cara Menambah Acara pada Kalendar Dikongsi

Menambah acara baharu pada Kalendar Google kongsi adalah mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah log masuk ke akaun Google anda dan navigasi ke Kalendar Google anda. Hanya ketik butang Cipta dan masukkan semua butiran yang diperlukan, dan jangan lupa tekan butang simpan setelah selesai. Begini cara melakukannya menggunakan komputer meja.

 1. Log masuk ke anda akaun Google.
 2. Klik pada ikon “Google Apps” di bahagian atas skrin dan pilih ikon “Kalendar”. Anda juga boleh menavigasi ke Kalendar Google.
 3. Terletak di sebelah kiri atas kalendar, ketik pada butang “Buat”.
 4. Tetingkap pop timbul akan dibuka. Dalam tetingkap yang menyatakan “Acara Tanpa Judul”, taipkan nama untuk acara tersebut.
 5. Masukkan tarikh dan masa dalam bahagian yang sesuai.
 6. Anda boleh menambah alamat tempat acara itu akan berlangsung atau pilih “Panggilan Video”.
 7. Terdapat pilihan untuk menambah tetamu jika mereka tidak berkongsi kalendar dengan anda.
 8. Anda boleh memilih warna acara, yang akan menyerlahkan tarikh pada kalendar.
 9. Cari perkataan “Privasi,” dan pastikan bahawa “Awam” dipilih.
 10. Setelah anda menambah semua maklumat yang berkaitan, tekan butang “Simpan”.

Jika anda ingin menambahkan acara pada kalendar kongsi menggunakan iPhone, ikut langkah di bawah.

 1. Menggunakan iPhone anda, lancarkan Kalendar Google aplikasi.
 2. Ketik “Buat” dan kemudian pilih “Acara.”
 3. Masukkan semua maklumat yang sesuai ke dalam kotak. Maklumat yang paling penting ialah nama acara, tarikh dan masa.
 4. Di sebelah perkataan “Privasi”, pastikan bahawa “Awam” dipilih.
 5. Setelah anda menambah semua maklumat yang anda inginkan, tekan butang “Simpan”.

Mengapa Saya Tidak Boleh Menambah Acara pada Kalendar Dikongsi?

Sesetengah pengguna telah melaporkan isu cuba menambah acara baharu pada Kalendar Google yang dikongsi. Ini boleh mengecewakan, terutamanya jika masa adalah penting. Jika ini berlaku kepada anda, jangan risau, kerana bukan anda seorang sahaja yang mengalami masalah ini. Di sini kita akan membincangkan sebab paling biasa untuk tidak dapat menambahkan acara dan perkara yang perlu dilakukan untuk menyelesaikan isu tersebut.

Anda Tidak Mempunyai Kebenaran Mengedit yang Betul

Penyebab yang paling biasa kerana tidak dapat menambahkan acara pada kalendar kongsi ialah tidak mempunyai kebenaran pengeditan yang betul. Hanya kerana anda mempunyai akses kepadanya tidak selalu bermakna anda mempunyai kebenaran pengeditan penuh. Jika orang lain menciptanya dan menambahkan anda pada senarai kongsi, kemungkinan besar mereka tidak memberi anda kebenaran mengedit. Anda mempunyai dua pilihan. Yang paling mudah ialah meminta pencipta kalendar untuk kebenaran mengedit. Pilihan lain ialah membuat sendiri kalendar baharu dan menjemput semua orang yang terlibat. Sila ambil perhatian bahawa anda hanya boleh membuat kalendar baharu dengan menggunakan penyemak imbas, dan bukan daripada apl Kalendar Google. Untuk membuat kalendar Google kongsi baharu, ikut arahan di bawah.

 1. Menggunakan komputer anda, navigasi ke Kalendar Google.
 2. Jika digesa, log masuk dengan kelayakan anda.
 3. Menggunakan anak tetingkap sebelah kiri, cari dan klik pada “Tambah Kalendar Lain” dan kemudian “Buat Kalendar Baharu.”
 4. Tambahkan nama dan perihalan untuk kalendar. Tekan “Buat Kalendar” apabila selesai.
 5. Ketik “Anak Panah Belakang” untuk kembali ke halaman kalendar utama anda.
 6. Di bahagian bawah anak tetingkap sebelah kiri, cari kalendar baharu anda.
 7. Klik pada nama Kalendar dan pilih “Kongsi dengan orang tertentu.” Di sini anda boleh menjemput mereka yang turut berkongsi kalendar yang anda tidak dapat menambahkan acara.

Setelah anda membuat kalendar baharu dan menjemput orang yang sesuai untuk berkongsinya, anda kemudian boleh menambah acara anda.

Menambah Acara pada Kalendar Kongsi Google Selesai

Anda boleh dengan mudah menambahkan acara pada Kalendar Google yang telah dikongsi dengan anda. Anda boleh menambah butiran yang sesuai tentang acara dan semua yang berkongsi kalendar ini akan dimaklumkan dan boleh melihat semua maklumat acara. Jika anda menghadapi masalah dengan menambahkan acara, kemungkinan besar anda tidak mempunyai kebenaran untuk mengedit. Anda boleh sama ada meminta pencipta kalendar untuk memberi anda kebenaran, atau anda boleh membuat kalendar baharu.

Adakah anda baru-baru ini menambahkan acara pada Kalendar Google yang dikongsi? Adakah anda menggunakan kaedah yang diterangkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.