Cara Menambah Anak Panah dalam Figma

49

Anak panah ialah bentuk asas dalam Figma. Seperti garisan dan bentuk biasa seperti segi empat tepat dan elips, anak panah berfungsi sebagai blok binaan untuk mencipta reka bentuk yang lebih rumit.

Cara Menambah Anak Panah dalam Figma

Anak panah dalam Figma tidak mencabar untuk dihasilkan, tetapi sesuatu yang semudah garis runcing mempunyai pelbagai gaya dan ciri yang boleh anda ubah dan laraskan. Artikel ini akan menerangkan tempat untuk mencari anak panah dalam Figma, cara menciptanya dalam gaya yang berbeza dan menukar penampilannya.

Cara Membuat Anak Panah Lurus dalam Figma

Mewujudkan anak panah lurus yang mudah dalam Figma bukanlah lebih mudah. Anda tidak perlu menggunakan berbilang alatan atau melakukan lebih daripada beberapa klik. Ia lebih mudah daripada melukis anak panah pada sekeping kertas.

Ikuti langkah ini untuk membuat anak panah asas dalam Figma:

 1. Tekan menu lungsur “Segi empat tepat” di bar alat atas.
 2. Pilih “Anak panah.”
 3. Klik di mana-mana sahaja pada kanvas.

Dan di sana anda mempunyainya – anak panah mudah. Anda juga boleh memendekkan empat langkah ini dengan menekan kekunci “Shift” dan “L” pada papan kekunci anda dan kemudian mengklik di suatu tempat pada kanvas.

Sebaik sahaja anda membuat anak panah, anda boleh menukar warnanya di bawah “Stroke” atau menukar gaya anak panah. Gaya lalai ialah apa yang dipanggil “anak panah garis”, tetapi terdapat juga anak panah segi tiga, segi tiga terbalik, bulatan dan anak panah berbentuk berlian.

Anda boleh membuat anak panah bertanda dua dengan memilih gaya anak panah untuk kedua-dua hujung di bawah “Stroke” atau menukar titik mula dan tamat dengan butang swap. Titik akhir boleh sama ada segi empat sama atau bulat. Anda boleh menukar warna anak panah, ketebalan dan lapisan serta menambah kecerunan.

Cara Membuat Anak Panah Melengkung dalam Figma

Anak panah melengkung berguna untuk pelbagai reka bentuk di mana anda perlu menunjukkan putaran, penukaran, pertukaran, dsb. Dalam Figma, anda boleh mencipta anak panah yang berjalan dalam separuh bulatan atau bengkok sedikit sahaja.

Begini cara membuat anak panah bengkok sedikit menggunakan alat “Pen”:

 1. Ketik alat “Pen” di bar alat atas dan pilih “Pen” atau tekan pintasan papan kekunci “P”.
 2. Klik di mana-mana pada kanvas untuk mencipta titik permulaan.
 3. Klik dua kali pada baris yang dibuat.
 4. Di bawah “Stroke” di panel kanan, klik pada tiga titik mendatar untuk membuka pilihan “Stroke lanjutan” dan pilih gaya anak panah.

Cara Membuat Anak Panah Bergoyang-goyang dalam Figma

Garis anak panah bergoyang-goyang dalam Figma boleh dibuat dengan menggunakan alat “Pen” sekali lagi. Kali ini, anda perlu mencipta berbilang lejang melengkung. Kemudian tambah titik anak panah dan tukar penampilan anak panah mengikut cara yang anda mahukan.

Cara Membuat Anak Panah Tebal dalam Figma

Figma tidak menawarkan cara yang mudah untuk mencipta anak panah tebal dan pendek. Sudah tentu, anda boleh meningkatkan ketebalan anak panah dalam Figma kepada mana-mana nilai yang anda mahukan. Tetapi keputusan akhir mungkin tidak seperti yang anda bayangkan. Oleh kerana tiada cara untuk meningkatkan ketebalan garisan secara berasingan daripada penuding, ia mungkin kelihatan sedikit di luar perkadaran.

Walau bagaimanapun, anda masih boleh mendapatkan anak panah tebal dan pendek dengan beberapa langkah mudah menggunakan alat “Segi empat tepat” dan “Polygon”.

Inilah yang anda perlu lakukan untuk membuat anak panah tebal dalam Figma:

 1. Pergi ke “Alat bentuk”.
 2. Pilih alat “Segi empat tepat”.
 3. Tambahkannya di mana-mana sahaja pada skrin, memastikan ketinggian lebih besar daripada lebar.
 4. Kembali ke “Alat bentuk”.
 5. Pilih “Polygon.”
 6. Buat segi tiga pada kanvas dan letakkannya supaya ia sejajar dengan segi empat tepat, mencipta anak panah.
 7. Dengan alat “Alih”, seret kursor ke atas kedua-dua bentuk, tangkap kedua-duanya.
 8. Klik kanan pada pilihan dan pilih “Pemilihan kumpulan” atau tekan kekunci “Ctrl” dan “G”.

Kini anda boleh mengalihkan anak panah secara keseluruhan dan menyesuaikannya mengikut keinginan anda.

Soalan Lazim

Bolehkah anda menambah bayang pada anak panah dalam Figma?

Anda boleh mencari kesan bayang dalam bahagian “Kesan” pada panel kanan dalam Figma dan menambahkannya pada mana-mana objek, termasuk anak panah.

Bolehkah anda menukar garisan anak panah dalam Figma menjadi sempang?

Anda boleh membuat anak panah dengan garis putus-putus dalam Figma dengan mengklik pada tiga titik mendatar dalam bahagian “Stroke” dan beralih daripada gaya stroke “Solid” kepada “Dash”.

Bolehkah anda membuat garisan anak panah tebal melengkung dalam Figma?

Anda boleh mencipta sebarang jenis garisan anak panah tebal dalam Figma dengan membuat bentuk menggunakan alat “Pen”.

Halakan Kemahiran Anda ke Arah Yang Betul Dengan Figma

Mengetahui cara membuat anak panah bermanfaat dalam pembentangan, tutorial, arahan langkah demi langkah apabila bekerja dengan pasukan atau rakan usaha sama anda, dsb. Anda boleh mencipta reka bentuk yang unik dan pintar untuk projek anda dengan pelbagai jenis anak panah dalam Figma. Memandangkan anak panah memerlukan pengetahuan tentang alatan lain, anda juga meningkatkan kemahiran Figma anda secara automatik.

Adakah anda sudah mencuba membuat anak panah dalam Figma? Gaya anak panah yang manakah anda cipta, dan untuk apa anda menggunakannya? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.