Cara Menambah Apl pada TV Pintar Sony

96

Walaupun TV Sony menawarkan pelbagai ciri menarik, memasang apl baharu akan membolehkan anda membuka lebih banyak kemungkinan. Mungkin anda tidak berpuas hati dengan program TV tradisional dan mendambakan pelbagai kandungan yang hanya boleh disediakan oleh perkhidmatan penstriman seperti Netflix atau Disney Plus. Anda juga mungkin sedang mencari beberapa muzik, produktiviti atau apl sistem yang berkualiti. Walau apa pun keadaannya, anda boleh menambahkan apl yang diingini dengan mudah pada TV Sony anda, tanpa mengira modelnya. Teruskan membaca untuk mengetahui caranya.

Cara Menambah Apl pada TV Pintar Sony

Menambah Apl pada TV Pintar Sony Anda

Model TV Sony yang lebih baharu ialah TV Pintar, bermakna mereka menggunakan sistem pengendalian Android daripada Google. Oleh itu, mereka datang dengan Gedung Google Play yang diprapasang. Memasang apl pada TV anda boleh dikatakan semudah memuat turun apl baharu ke peranti Android. Keperluan asas juga sama – anda memerlukan sambungan internet yang stabil dan akaun Google.

Walau bagaimanapun, terdapat batasan tertentu yang perlu diingat:

 • Tidak semua apl serasi dengan TV anda.
 • Tidak semua apl adalah percuma.
 • Apl berbayar memerlukan pemautan kad kredit ke akaun Google anda atau menggunakan kad hadiah Google Pay prabayar.

Proses pemasangan akan berbeza sedikit bergantung pada jenis TV Pintar anda. Sony menambahkan Android TV pada barisan mereka pada tahun 2015, manakala Google TV (jangan dikelirukan dengan sistem pengendalian Google TV lama) menyertai mereka pada tahun 2021. Jika apl dan perkhidmatan bersepadu mereka tidak menarik minat anda, anda boleh menambah lebih banyak variasi dengan mudah ke Sony Android atau Google TV anda.

Cara Menambah Apl pada Sony Android TV

Memandangkan Google Play adalah penting untuk menambahkan apl baharu pada Sony TV anda, langkah pertama ialah mengakses kedai. Bergantung pada sistem pengendalian Android anda, ini mungkin membawa anda tidak lebih daripada dua atau tiga klik.

Berikut ialah cara untuk mengakses Gedung Google Play pada kebanyakan TV Pintar Sony:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh TV anda.
 2. Navigasi ke kategori “Apl”.
 3. Pilih apl “Gedung Google Play”.

Apl ini tidak akan kelihatan serta-merta pada semua TV dengan versi Android 8.0 dan beberapa model Android 9.0. Jika TV anda termasuk dalam kategori ini, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada butang “Apl” pada skrin utama TV.
 2. Pergi ke pilihan “Dapatkan lebih banyak apl”.

Sebaik sahaja anda telah mengakses kedai, anda boleh menyemak imbas apl yang tersedia menggunakan butang navigasi pada alat kawalan jauh TV anda. Jika anda sudah mempunyai apl dalam fikiran, gunakan ikon “Cari” untuk mencarinya.

Jika anda tidak melihat ikon “Cari”, tekan anak panah ke atas pada alat kawalan jauh anda dan ikon itu akan muncul pada skrin. Selepas mengklik padanya, medan input akan muncul di bahagian atas skrin anda. Terdapat dua cara untuk memasukkan nama apl yang ingin anda muat turun:

 • Carian suara
 • Papan kekunci pada skrin

Jika anda menggunakan laluan yang lebih mudah, berikut ialah cara mencari apl menggunakan carian suara:

 1. Navigasi ke ikon mikrofon di sebelah kanan medan input.
 2. Tekan butang “Enter” pada alat kawalan jauh anda.
 3. Setelah mikrofon bertukar warna, sebut nama apl yang anda cari.

Warna dan bentuk ikon mikrofon mungkin berbeza bergantung pada model TV atau versi Android. Dalam kebanyakan kes, ikon akan bermula putih dan bertukar merah setelah carian suara diaktifkan.

Jika fungsi carian suara tidak didayakan pada TV anda atau ia tidak memberikan hasil yang tepat, anda boleh cuba menggunakan papan kekunci pada skrin. Kaedah ini agak membosankan kerana ia memerlukan navigasi ke setiap huruf secara individu.

Untuk mengakses papan kekunci ini, hanya pergi ke medan input dan tekan butang “Enter” pada alat kawalan jauh anda. Jika papan kekunci tidak muncul di bahagian bawah skrin anda, cuba kaedah alternatif:

 • Jika ikon mikrofon anda berwarna putih, tekan butang anak panah kanan pada alat kawalan jauh anda sekali.
 • Jika ikon mikrofon anda berwarna merah, tekan butang yang sama dua kali.

Selepas memasukkan setiap huruf nama apl dengan kekunci anak panah dan butang “Enter” pada alat kawalan jauh anda, navigasi ke butang “Cari” pada skrin anda.

Apl yang sepadan dengan input anda akan dipaparkan pada skrin, tanpa mengira kaedah carian anda. Gunakan anak panah navigasi pada alat kawalan jauh untuk memilih apl yang dikehendaki dan tekan “Enter” untuk membuka halaman apl. Dari sana, pilih pilihan “Pasang”.

Selepas apl telah dipasang, anda akan dapat mengaksesnya dari halaman utama atau melalui ikon “Apl”.

Cara Menambah Apl pada Sony Google TV

Pada Google TV, keseluruhan skrin utama pada asasnya berfungsi sebagai Gedung Google Play. Jadi, anda boleh mula mencari apl anda dengan segera.

Jika anda bersedia untuk menemui apl baharu, ikut langkah ini:

 1. Tatal ke tab “Apl” pada skrin utama Google TV.
 2. Gunakan anak panah navigasi untuk menyemak imbas apl yang tersedia.

Apl dipecahkan kepada kategori, seperti Hiburan, Sukan dan Muzik & Audio. Terdapat juga kategori “Apl daripada peranti saya yang lain” yang berguna.

Walau bagaimanapun, jika anda sedang mencari aplikasi tertentu, anda tidak perlu membuang masa anda menyemak imbas melalui lautan pilihan yang tersedia. Inilah yang perlu dilakukan sebaliknya:

 1. Tekan butang “Google Assistant” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Sebutkan nama apl yang ingin anda pasang.

Halaman apl akan muncul pada skrin anda, dengan syarat apl itu disokong oleh model TV anda. Dari sana, hanya pilih butang Pasang untuk menambahkan apl pada TV Sony anda.

Anda juga boleh mencari apl menggunakan papan kekunci pada skrin dan bukannya carian suara:

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh anda.
 2. Navigasi ke tab “Cari” di bahagian atas halaman.
 3. Pilih medan input dan tekan “Enter” untuk memaparkan papan kekunci.
 4. Gunakan kekunci anak panah untuk menaip nama apl.
 5. Pilih apl yang dikehendaki dan klik “Enter.”

Tambahkan Apl pada Sony TV Tanpa Google Play

Jika anda tidak boleh mengakses Gedung Google Play atau apl memaparkan mesej ralat, terdapat cara alternatif untuk menambahkan apl pada Sony TV anda. Apa yang anda perlukan ialah PC yang disambungkan ke Internet, batang USB dan fail Pakej Android (APK) apl.

Anda boleh memuat turun fail APK daripada Gedung Google Play dalam dua cara:

Jika anda memasang sambungan, pilihan “Muat turun APK” akan dipaparkan pada halaman apl di Gedung Google Play. Sebagai alternatif, anda boleh menyalin alamat URL apl dan menampal pautan ke dalam kotak carian di penjuru kanan sebelah atas tapak web APKPure.

Anda juga boleh melawati tapak web pihak ketiga seperti APKMirror dan muat turun fail yang dikehendaki secara terus.

Setelah anda memuat turun fail APK yang diperlukan, pindahkannya ke Sony TV anda menggunakan batang USB. Sebaik sahaja batang USB dimasukkan, folder fail akan muncul pada skrin. Klik pada fail, dan pemasangan akan bermula secara automatik.

Tambahkan Apl pada TV Sony Lama

Tidak seperti TV Pintar, model Sony yang lebih lama tidak dilengkapi dengan OS Android dan, akibatnya, Gedung Google Play. Malangnya, tiada cara untuk memuat turun apl Google Play kepada model ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh mencari penyelesaian dengan menggunakan beberapa dongle atau kotak penstriman yang menawarkan keupayaan untuk memasang dan menikmati pelbagai aplikasi pada Sony TV anda. Kaedah alternatif untuk menambah apl ini hanya memerlukan TV anda mempunyai port HDMI.

Amazon Fire TV Stick

Fire TV Stick ialah peranti penstriman media yang menukarkan TV biasa kepada TV Pintar. Anda boleh menggunakannya untuk menstrim video, memainkan muzik dan memasang apl baharu pada Sony TV anda.

Tongkat Penstriman Roku

Roku Streaming Stick ialah peranti mudah alih yang menawarkan pelbagai pilihan penstriman. Di antara banyak ciri, anda boleh menggunakannya untuk menambahkan apl pada TV Sony anda.

Perlu diingatkan bahawa pengilang mendakwa bahawa peranti ini harus serasi dengan mana-mana TV dengan port HDMI. Walau bagaimanapun, sesetengah pengguna menghadapi masalah menggunakan Roku Streaming Stick 4K pada TV bukan 4K. Jadi, TV Sony yang lebih lama mungkin memerlukan versi kayu yang lebih lama.

Chromecast

Chromecast ialah penyesuai media penstriman Google yang direka untuk menghantar sebarang kandungan daripada telefon pintar, tablet, PC atau komputer riba anda ke TV anda. Pada asasnya, dongle berguna ini membolehkan anda menggunakan peranti kedua sebagai alat kawalan jauh untuk TV Sony anda.

Walaupun Chromecast tidak membenarkan anda memasang kandungan pada TV anda secara kekal, ini adalah cara terbaik untuk menikmati apl kegemaran anda pada skrin besar.

Berfikir di luar kotak

Dengan apl baharu dan menarik yang keluar setiap hari, mengapa mengehadkan diri anda kepada pilihan pramuat pada TV Sony anda? Walaupun TV anda tidak disertakan dengan sebarang apl, anda boleh mengubahnya dengan cepat menjadi bufet kandungan dengan peranti penstriman media. Mana-mana kaedah untuk menambah apl baharu yang diperlukan oleh TV anda, prosesnya adalah mudah dan hasil akhirnya adalah hiburan yang tidak berkesudahan.

Pernahkah anda cuba memuat turun aplikasi pada TV anda? Apakah apl TV yang mesti anda miliki? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.