Cara Menambah Berbilang Destinasi dalam Peta Apple

94

Kebanyakan kita tidak dapat membayangkan kehidupan kita tanpa aplikasi navigasi seperti Peta Apple. Untuk mendapatkan arah ke mana-mana lokasi, kita hanya perlu memasukkan destinasi dan kita boleh pergi. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk mencapai berbilang destinasi sepanjang perjalanan, memprogram semula apl setiap masa boleh menyusahkan.

Cara Menambah Berbilang Destinasi dalam Peta Apple

Jika anda menggunakan Peta Apple selalunya, anda mungkin mencari cara untuk menambah berbilang destinasi sekaligus dan menjimatkan sedikit masa pada perancangan laluan. Untuk membantu anda, berikut ialah cara untuk mencapai ini dalam beberapa cara.

Bolehkah saya Menambah Berbilang Destinasi dalam Peta Apple?

ya. ciri ini telah tersedia dalam Peta Apple dengan keluaran iOS 16. Anda boleh menambah sehingga 15 lokasi pada satu laluan. Bergantung pada perkara yang ingin anda capai, anda boleh menambah “Pit Stop” pada laluan anda, menggunakan Pintasan atau membuat Panduan.

Cara Menambah Berbilang Destinasi dalam Peta Apple pada iPhone

Daripada memprogramkan Peta Apple anda dengan berbilang destinasi, anda akan memanfaatkan pilihan “Pit Stop” untuk berfungsi sebagai destinasi tambahan. Untuk menambah Pit Stop dalam apl iPhone, ikut langkah berikut:

 1. Lancarkan Peta Apple dan masukkan destinasi anda.
 2. Ketik butang Arah biru, kemudian Pergi. Apl akan membentangkan laluan anda.
 3. Leret ke atas kad laluan di bahagian bawah skrin iPhone anda.
 4. Ketik Tambah Hentian dan pilih kategori (Kopi, Makan Tengahari, Stesen Minyak, dsb.).

iPhone anda akan menawarkan beberapa pilihan persinggahan. Malangnya, anda hanya boleh memilih satu daripada senarai. Pit Stop Tersuai tidak tersedia dalam Peta Apple melainkan kemas kini masa hadapan memperkenalkannya.

Anda juga boleh menggunakan Siri untuk menambah Pit Stop anda dan bukannya melalui langkah di atas. Gunakan kaedah ini semasa anda memandu untuk kekal selamat:

 1. Aktifkan Siri dengan memanggil “Hey Siri.”
 2. Sebutkan kategori Pit Stop yang ingin anda tambahkan, cth, “Tambah Kopi.”
 3. Pilih Pit Stop anda semasa Siri membacakan pilihan. Tolak pilihan dengan menjawab “Tidak,” dan terima dengan menjawab “Ya.”

Anda juga boleh mengalih keluar Pit Stop anda pada bila-bila masa dengan menekan pilihan “Sambung Semula Laluan” di bahagian atas skrin anda.

Cara Menambah Berbilang Destinasi dalam Peta Apple pada iPad

Menambah Pit Stop pada laluan anda pada iPad melibatkan langkah yang sama seperti pada iPhone:

 1. Buka Peta Apple dan pilih destinasi anda.
 2. Ketik Arah dan kemudian Pergi.
 3. Panggil ke hadapan kad laluan dengan meleret ke atas dan memilih Tambah Hentian.
 4. Pilih kategori dan Peta akan memberi anda banyak pilihan untuk persinggahan anda.

Cara Menambah Berbilang Destinasi dalam Peta Apple pada Mac

Jika anda ingin merancang laluan anda pada Mac anda, lakukan perkara berikut:

 1. Buka aplikasi Peta pada Mac anda.
 2. Cari destinasi yang ingin anda lawati dan klik padanya untuk mengemukakan kad tempatnya.
 3. Cari Buat Laluan dan edit titik mula dan akhir anda jika perlu.
 4. Klik Rancang dan laraskan masa perjalanan anda jika anda mahu.

Malangnya, anda tidak boleh menambah Pit Stop pada laluan anda pada Mac anda. Walau bagaimanapun, anda boleh menghantar pelan laluan anda dengan mudah ke iPhone anda dan menambahkannya di sana. Sebaik sahaja anda telah merancang laluan anda, cuma klik butang kongsi dan hantarkannya ke peranti anda.

Cara Menambah Berbilang Destinasi Menggunakan Peringatan Berasaskan Lokasi

Siri mungkin boleh membantu anda dalam mencipta laluan berbilang destinasi selain hanya menambah Pit Stop. Anda perlu membuat peringatan berasaskan lokasi untuk menggunakan kaedah ini. Ini adalah penyelesaian yang sangat baik jika anda tidak mempunyai masa untuk memprogram semula Peta anda semasa menjalankan tugas anda. Anda akan menggunakan apl Pintasan untuk ini.

 1. Buka Pintasan.
 2. Klik Cipta Automasi Peribadi.
 3. Pilih Tiba dan pilih lokasi dari mana anda ingin arah ke destinasi baharu.
 4. Ketik Seterusnya dan cari Tunjukkan Arah.
 5. Program destinasi anda di sini, dan anda boleh pergi.

Cara Menggunakan Panduan untuk Perancangan Laluan

Menggunakan Panduan ialah cara lain untuk mengumpulkan berbilang destinasi di satu tempat dan menjadikan navigasi lebih mudah dalam Peta Apple. Anda boleh membuat panduan tersuai dengan semua lokasi yang anda ingin lawati. Begini cara melakukannya pada iPhone anda:

 1. Ketik pada tempat yang anda rancang untuk lawati.
 2. Leret ke atas kad tempat dan cari butang Simpan ke….
 3. Tambahkan tempat pada folder sedia ada atau buat yang baharu dengan butang Panduan Baharu.
 4. Namakan Panduan anda, dan anda sudah selesai.

Anda boleh mengakses folder ini dengan membuka apl Peta anda dan meleret ke atas kad carian. Panduan anda terletak di bahagian bawah. Jika anda tidak dapat melihat Panduan baharu anda, ketik pilihan Lihat Semua. Menyimpan destinasi ini lebih awal akan memudahkan untuk merancang laluan antara mereka semasa dalam perjalanan.

Dapatkan Lebih Banyak daripada Peta Apple

Walaupun menambah berbilang destinasi untuk mencipta jadual perjalanan tersuai anda akan menggembirakan pengguna Apple, ciri ini masih tiada daripada Peta Apple. Namun begitu, anda boleh menggunakan Pit Stop atau memprogramkan jadual perjalanan anda dengan bantuan peringatan berasaskan lokasi untuk mencapai hasil yang serupa. Yang pertama adalah cara mudah untuk membuat persinggahan cepat, manakala yang kedua membolehkan ketepatan yang lebih tinggi.

Jika kedua-duanya tidak sesuai untuk anda, anda sentiasa boleh memuat turun Peta Google untuk iPhone anda atau cari apl perancang laluan dengan pilihan yang lebih maju.

Penyelesaian yang manakah untuk menambah berbilang destinasi yang anda suka? Beritahu kami dalam ulasan.