Cara Menambah Berbilang Jawatan di Syarikat Yang Sama di LinkedIn

45

LinkedIn membolehkan anda mempamerkan perkembangan kerjaya anda kepada bakal majikan dalam format lanjutan. Daripada hanya menyenaraikan satu jawatan yang telah anda pegang dalam syarikat, anda boleh memaparkan berbilang jawatan sebagai satu kumpulan atau secara berasingan.

Cara Menambah Berbilang Jawatan di Syarikat Yang Sama di LinkedIn

Jika anda ingin mengetahui cara menambah berbilang jawatan di syarikat yang sama di LinkedIn, kami sedia membantu anda. Artikel ini menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Menambah Berbilang Jawatan di Syarikat Yang Sama di LinkedIn

LinkedIn telah mencapai kemajuan yang panjang dalam membantu profesional menjadi ketara dalam bidang kepakaran mereka. Salah satu ciri yang paling berkesan ialah bahagian pengalaman.

Pada mulanya, anda boleh menceritakan kisah profesional anda dengan menyenaraikan jawatan yang anda pernah pegang, walaupun mereka semua dikaitkan dengan syarikat yang sama. Tetapi sekarang, anda boleh menunjukkan perkembangan kerjaya anda dengan mengumpulkan jawatan berturut-turut yang anda pernah pegang dalam syarikat yang sama. Dengan mengumpulkan berbilang jawatan, anda mengosongkan profil anda dan mempamerkan baki peranan anda dalam syarikat lain.

Menambah Berbilang Jawatan di Syarikat Sama Sebagai Kumpulan

Menambahkan peranan anda dalam satu syarikat menjadikan LinkedIn anda kelihatan lebih teratur sambil menunjukkan cara anda telah memajukan kerjaya dan set kemahiran anda. Malangnya, terdapat beberapa sekatan yang berkaitan dengan ciri ini.

Anda hanya boleh mengumpulkan jawatan dalam satu syarikat jika tarikh tamat satu peranan dan tarikh mula yang lain berselang satu bulan. Selain itu, jika anda memegang dua jawatan di syarikat yang sama secara serentak, LinkedIn akan mengumpulkannya.

Sebagai contoh, jika peranan pengurus projek bersekutu anda tamat pada Mac 2023 dan anda menjadi pengurus projek pada April 2023, LinkedIn akan mengumpulkan kedua-duanya secara automatik. Sebaliknya, LinkedIn akan memasuki dua jawatan secara berasingan jika dua atau lebih bulan berlalu sebelum memulakan peranan seterusnya.

Begini cara anda menambah kedudukan sebagai kumpulan:

 1. Pergi ke halaman utama LinkedIn anda dan ketik ikon “Profil” anda di penjuru kanan sebelah atas. Pilih “Lihat profil.” Sebagai alternatif, navigasi ke bar sisi kiri dan ketik nama hiperpautan anda di bawah gambar profil anda.
 2. Tatal ke bahagian “Pengalaman” dan ketik ikon “Tambah” di sebelah kanan. Pilih “Tambah kedudukan.”
 3. Masukkan tajuk jawatan dan nama syarikat. Jenis pekerjaan, lokasi dan jenis lokasi adalah pilihan. Apabila memasukkan nama syarikat, taip nama dan pilihnya daripada menu lungsur.
 4. Nyahtanda kotak di sebelah “Saya sedang bekerja dalam peranan ini” jika ini adalah jawatan yang anda pegang sebelum ini.
 5. Pilih tarikh mula dan tamat.
 6. Masukkan industri tempat anda bekerja. Di bawah bahagian industri, taipkan perihalan peranan anda.
 7. Tambahkan kemahiran dan media anda untuk kedudukan tersebut dan ketik “Simpan.” Ulangi proses untuk peranan kedua dan seterusnya, memastikan tarikh mula dan tarikh tamat satu peranan dan tarikh mula peranan yang lain berselang satu bulan.
 8. Jika anda mempunyai jawatan semasa dalam syarikat, bukannya memasukkan tarikh tamat, tandai kotak “Saya sedang bekerja dalam peranan ini.”

Selepas mengisi semua peranan, LinkedIn akan memaparkan nama syarikat dan logo sekali untuk semua jawatan yang anda pernah pegang, daripada yang paling baru hingga yang paling lama.

Menambah Berbilang Jawatan di Syarikat Yang Sama Secara Berasingan

Menambah berbilang jawatan di syarikat yang sama secara berasingan menjadi pilihan jika rehat antara peranan melebihi satu bulan. Ini adalah cara ia dilakukan:

 1. Buka profil LinkedIn anda dan pergi ke “bahagian Pengalaman.”
 2. Ketik ikon “Tambah” di sebelah kanan dan pilih “Tambah kedudukan” untuk mula menambah peranan pertama anda dalam syarikat.
 3. Masukkan semua butiran peranan yang diperlukan seperti yang dijelaskan oleh langkah tiga hingga enam dalam kaedah di atas. Apabila anda selesai memasukkan butiran peranan pertama, ketik “Simpan.” Mula masukkan butiran peranan kedua dan ulangi proses untuk peranan lain. Kali ini, anda tidak perlu risau sama ada tarikh selang sebulan.
 4. Apabila anda selesai, pergi ke bahagian “Pengalaman” profil anda. Anda akan melihat nama dan logo syarikat untuk setiap jawatan yang telah anda tambahkan.

Kebaikan dan Keburukan Mengumpulkan Pelbagai Jawatan di Syarikat Yang Sama

Kebaikan

 • Ia menambah kejelasan pada bahagian pengalaman anda: Sekilas pandang, seseorang boleh melihat keseluruhan tempoh perkhidmatan anda dalam sebuah syarikat. Mereka boleh memberitahu berapa lama anda telah bekerja di sana, dan melihat semua peranan yang telah anda pegang dan berapa lama tanpa menatal untuk membuat pengesahan.
 • Anda boleh menunjukkan kemajuan kerjaya: Mengelompokkan jawatan anda secara kronologi daripada yang paling lama kepada yang paling terkini menunjukkan bagaimana set kemahiran anda telah berkembang. Ini memberi manfaat kepada majikan yang mahukan pekerja yang berminat untuk menyahut cabaran baharu.
 • Ia memberi ruang untuk sorotan lain dalam kerjaya anda: Oleh kerana logo syarikat tidak perlu dipaparkan untuk setiap jawatan yang anda tambah, anda menjadikan bahagian pengalaman anda ringkas. Anda tidak mengambil risiko untuk menolak sorotan lain di bawah di mana bakal majikan mudah terlepasnya.

Keburukan

 • Pengumpulan hanya berlaku untuk peranan selang satu bulan: LinkedIn menambah peranan berasingan dalam syarikat yang sama yang selang lebih satu bulan sebagai entri individu.
 • Pengumpulan tidak akan berlaku jika anda membuat ralat pada nama syarikat: Salah taip nama syarikat menyebabkan peranan muncul sebagai entri berasingan.
 • Anda tidak mempunyai kawalan pengelompokan: Anda tidak boleh mengumpulkan berbilang jawatan secara manual di syarikat yang sama kerana LinkedIn telah mengautomasikan proses tersebut.

Kebaikan dan Keburukan Menambah Berbilang Jawatan Secara Berasingan di LinkedIn

Kebaikan

 • Anda tidak mempunyai sekatan: Tidak kira bila anda menamatkan atau memulakan peranan anda dalam syarikat, anda boleh menambahkannya pada bahagian ini. Oleh itu, kaedah ini adalah sandaran jika kedudukan anda dalam satu syarikat adalah lebih daripada satu bulan.
 • Anda boleh menambah lebih berat kepada peranan tertentu: Penyenaraian jawatan dalam jabatan atau fungsi kerja yang berbeza secara berasingan boleh membantu anda menyerlahkan kenaikan pangkat dan menunjukkan kepelbagaian dan keupayaan anda untuk menyesuaikan diri dengan pelbagai peranan.

Keburukan

 • Ia menjadikan profil anda berulang dan panjang: Setiap jawatan mendapat nama syarikat dan logo. Ini menambah monotoni pada profil anda sambil menolak kedudukan dalam syarikat lain lebih jauh ke bawah. Jika majikan mahukan profil boleh imbasan, mereka akan meninggalkan profil anda.
 • Profil anda tidak dapat menceritakan kisah kerjaya yang menarik: Apabila anda menyenaraikan jawatan secara berasingan, mempersembahkan naratif yang padu tentang perkembangan kerjaya anda dalam syarikat mungkin lebih mencabar. Penonton mungkin perlu menggabungkan peranan yang berbeza untuk memahami kesan dan pertumbuhan anda.
 • Anda mungkin meninggalkan butiran penting: Walaupun menunjukkan lebih banyak maklumat pada profil LinkedIn anda adalah lebih baik, tanpa organisasi yang betul, ia mungkin menjejaskan penampilan profil anda. Ketakutan terhadap pengulangan mungkin membuatkan anda mengurangkan sorotan kerjaya yang penting.

Ubahsuai Bahagian Pengalaman LinkedIn Anda

Jika kerjaya anda telah maju kebanyakannya dalam satu syarikat, anda mempunyai dua pilihan untuk menyerlahkan trajektori pertumbuhan anda dalam bahagian pengalaman LinkedIn anda. Anda boleh menambah peranan dengan jurang satu bulan sebagai kumpulan dan yang lain dengan jurang masa yang lebih panjang sebagai entri individu. Walaupun setiap kaedah mempunyai kekurangannya, mengelompokkan berbilang peranan apabila berkenaan adalah lebih baik.

Adakah anda mempunyai berbilang peranan di syarikat yang sama pada profil LinkedIn anda? Jika ya, adakah anda telah mengumpulkannya atau menyenaraikannya secara individu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.