Cara Menambah CV Anda ke LinkedIn

33

Banyak syarikat mencari pekerja baharu di LinkedIn, platform pengambilan utama. Jika anda ingin menonjol dari lautan pencari kerja lain dan memaparkan kemahiran serta pencapaian anda kepada sesiapa sahaja yang boleh melihat profil anda, memuat naik CV semasa ialah cara terbaik untuk melakukan ini.

Cara Menambah CV Anda ke LinkedIn

Apabila anda mempunyai CV yang dilampirkan pada profil LinkedIn anda, majikan boleh menyemak dengan pantas perkara yang anda tawarkan kepada organisasi mereka dengan pantas. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara memuat naik CV anda ke LinkedIn dan berkongsi beberapa faedah dan petua.

Muat naik CV Anda ke profil LinkedIn Anda

Jika anda ingin menonjolkan diri kepada mana-mana bakal majikan, muat naik CV anda terus ke profil LinkedIn anda dari bahagian Ditampilkan. Berikut ialah cara menambah CV anda terus ke profil LinkedIn anda:

 1. Klik pada butang “Tambah Bahagian Profil” di bawah gambar profil anda.
 2. Pilih “Tambah Ditampilkan.”
 3. Pergi ke tanda “+” dan pilih “Tambah Media.”
 4. Cari fail resume anda dan klik pada “Muat naik.”

Perlu diingat bahawa sekarang bahawa CV anda telah dimuat naik ke profil LinkedIn anda, sesiapa sahaja boleh melihat atau memuat turunnya melalui bahagian Pilihan profil anda. Jadi, jika anda lebih suka maklumat CV anda dirahsiakan, cara menambahkan CV ke LinkedIn ini mungkin tidak sesuai untuk anda.

Muat naik CV Anda ke Akaun LinkedIn Anda

Jika anda lebih suka maklumat CV anda dirahsiakan dan tidak dilihat oleh sesiapa yang melawat profil LinkedIn anda, anda boleh memilih untuk melampirkan maklumat tersebut pada akaun LinkedIn anda dan bukannya profil anda. Dengan kaedah ini, CV anda tidak dapat dilihat oleh orang ramai. LinkedIn menyimpan empat muat naik CV terkini supaya anda boleh menyesuaikannya untuk permohonan kerja tertentu. Berikut ialah langkah untuk cara memuat naik CV anda ke akaun LinkedIn anda:

 1. Pergi ke bar navigasi LinkedIn dan pilih “Saya.”
 2. Pilih “Privasi Data”, kemudian pilih “Tetapan Permohonan Kerja.”
 3. Klik pada “Muat Naik Resume” di bawah “Urus Resume Anda.”
 4. Cari dan pilih CV anda.
 5. Hidupkan “Simpan dan Urus Resume dan Jawapan anda.”

Muat naik CV Anda ke Siaran LinkedIn

Satu lagi cara yang baik untuk membolehkan CV anda dilihat oleh banyak bakal majikan di LinkedIn ialah dengan memuat naiknya ke siaran. Sesiapa sahaja yang melihat siaran anda boleh memuat turun resume anda, jadi pastikan anda tidak memasukkan sebarang maklumat yang anda tidak mahu didedahkan pada CV anda jika anda memilih kaedah ini. Untuk menambah CV pada siaran LinkedIn, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada “Mulakan siaran” daripada suapan LinkedIn.
 2. Pilih tiga titik di sebelah “Buat tinjauan pendapat.”
 3. Pilih “Tambah Dokumen.”

Faedah Memuat Naik CV Anda ke LinkedIn

Memuat naik CV anda ke akaun atau profil LinkedIn anda mempunyai beberapa faedah, beberapa daripadanya termasuk:

 • Profil LinkedIn dengan CV lebih berkemungkinan mempromosikan penukaran dalam proses pengambilan pekerja, kerana bakal majikan boleh mengakses maklumat kerja anda dengan mudah.
 • Memuat naik CV menggunakan Easy Apply ialah cara yang lebih mudah untuk memohon permohonan kerja di LinkedIn. Anda boleh melengkapkan permohonan tanpa perlu keluar dari LinkedIn.
 • Dengan mempunyai CV anda pada profil LinkedIn anda, hubungan dan majikan anda mengetahui bahawa anda sedang mencari peluang pekerjaan.
 • LinkedIn akan menggunakan maklumat CV anda untuk memperibadikan suapan anda, menunjukkan kepada anda cadangan pekerjaan yang sesuai dan membantu anda mengembangkan rangkaian anda.

Amalan dan Petua Terbaik untuk CV LinkedIn Anda

Sebelum anda memuat naik CV anda ke profil LinkedIn anda atau memuat naiknya ke permohonan kerja, adalah penting untuk memastikan CV anda dioptimumkan. Berikut adalah beberapa petua:

 • Pastikan maklumat CV anda tepat dan ringkas.
 • Susun secara kronologi butiran CV anda.
 • Pastikan kemahiran dan pengalaman yang berkaitan telah diserlahkan.
 • Apabila anda memohon jawatan tertentu, sesuaikan CV anda untuk menyertakan pengalaman yang berkaitan dengan jawatan tersebut.
 • Gunakan metrik dan nombor untuk memaparkan hasil yang boleh diukur.
 • Jangan ada kata-kata gebu atau buzz.
 • Jangan tambahkan pengaki, grafik, pengepala, jadual atau carta pada CV anda.
 • Optimumkan CV anda dengan memasukkan kata kunci yang relevan, kukuh dan penting.

Soalan Lazim

Adakah perekrut dapat melihat CV saya di LinkedIn?

Sama ada anda telah memuat naik CV ke profil LinkedIn bahagian Pilihan anda, atau jika anda menambahkannya pada siaran, ia boleh dilihat oleh orang ramai dan perekrut. Apabila anda memuat naik CV anda menggunakan Easy Apply, hanya perekrut boleh melihatnya semasa memohon pekerjaan. Tiada siapa yang boleh melihat jika anda memuat naik CV anda daripada Tetapan Permohonan Kerja.

Mengapakah anda mesti mempertimbangkan untuk memuat naik CV ke profil anda di LinkedIn?

Jika anda sedang mencari pekerjaan baharu, memuat naik CV ke Profil LinkedIn anda ialah cara yang mudah untuk menunjukkannya kepada rangkaian anda. Ini akan mempercepatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan kerana sambungan anda mungkin akan mengesyorkan anda kepada sesiapa yang mengambil pekerja, atau mereka boleh berkongsi siaran anda dengan rangkaian mereka. Kelebihan lain ialah dengan memuat naik CV ke akaun LinkedIn anda memudahkan untuk menambahkannya pada permohonan kerja.

Bolehkah saya menggunakan profil LinkedIn saya sebagai CV?

Anda boleh memuat turun profil LinkedIn anda sebagai PDF dan menggunakannya sebagai CV. Untuk melakukan ini, pergi ke butang “Lagi” di bawah tajuk LinkedIn anda, kemudian pilih “Muat turun sebagai PDF.” Profil anda akan dimuat turun secara automatik dan disimpan ke peranti atau komputer anda.

Adakah lebih baik untuk menambah CV saya ke LinkedIn dalam format PDF atau Word?

Walaupun anda boleh memuat naik dokumen Word atau CV PDF ke profil LinkedIn anda, menambah PDF adalah lebih selamat kerana lebih sukar bagi sesiapa sahaja untuk mengedit.

Adakah terdapat sebarang kelemahan untuk memuat naik CV saya ke LinkedIn?

Apabila CV anda dimuat naik ke bahagian Pilihan profil anda atau memasukkannya ke dalam siaran LinkedIn bermakna orang ramai dan hubungan anda boleh melihat semua maklumatnya.

Bolehkah saya memuat naik CV saya ke LinkedIn tanpa dilihat oleh majikan semasa saya?

CV anda tidak akan dilihat oleh sesiapa selain anda apabila anda memuat naiknya ke akaun LinkedIn anda. Jika anda menambahkannya pada permohonan kerja, hanya penyewa boleh melihat CV anda. Tetapi jika anda memasukkan CV anda dalam siaran LinkedIn atau menambahkannya pada profil LinkedIn anda, majikan semasa anda akan dapat melihatnya, serta orang lain, termasuk orang yang tidak berada di tapak

Bolehkah saya menambah imej CV saya dan bukannya dokumen pada profil LinkedIn saya?

Hanya fail PDF atau CV dokumen Word boleh ditambahkan pada profil LinkedIn anda.

Tingkatkan Nilai Anda kepada Perekrut LinkedIn

Dengan begitu banyak persaingan pekerjaan di platform yang besar seperti LinkedIn, memuat naik CV anda ke profil LinkedIn anda boleh membantu meningkatkan keterlihatan anda, membuatkan anda menonjol dan memudahkan perekrut untuk melihat sama ada anda sepadan dengan jenis orang yang mereka cari.

Jika anda tidak berminat untuk memaparkan CV LinkedIn anda secara terbuka, memuat naiknya ke akaun LinkedIn anda sebaliknya memudahkan anda memuat naiknya ke mana-mana permohonan kerja.

Adakah anda lebih suka supaya CV LinkedIn anda boleh diakses oleh orang ramai pada profil LinkedIn anda? Atau adakah anda lebih suka untuk merahsiakan maklumat anda dan hanya dilihat oleh perekrut yang anda minati? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.