Cara Menambah dan Mengalih Keluar Orang Daripada Kumpulan Snapchat

92

Seperti kebanyakan platform pemesejan lain, Snapchat termasuk sembang kumpulan. Sembang kumpulan ini berguna dan unik kerana ciri pemesejan khusus Snapchat. Tetapi bagaimana jika anda ingin menambah atau mengalih keluar orang daripada kumpulan Snapchat anda?

Cara Menambah dan Mengalih Keluar Orang Daripada Kumpulan Snapchat

Nasib baik, ini boleh dilakukan mengikut beberapa langkah dan kaedah. Dalam artikel ini, kami akan membimbing anda melalui langkah yang diperlukan untuk menambah dan mengalih keluar orang daripada kumpulan Snapchat anda menggunakan peranti yang berbeza.

Pada iPhone

Kumpulan adalah ciri yang agak baharu yang diperkenalkan oleh Snapchat. Pengguna kini boleh menubuhkan kumpulan dengan sehingga 31 orang untuk berkongsi detik dan kekal berhubung. Anda boleh menambahkan orang pada sembang kumpulan anda semasa membuat kumpulan. Nasib baik, ini agak mudah apabila menggunakan iPhone. Begini caranya:

 1. Buka aplikasi Snapchat.
 2. Di penjuru kanan sebelah bawah skrin sembang, klik pada ikon sembang baharu.
 3. Tambah seberapa ramai rakan yang anda mahu pada kumpulan – maksimum 31. Anda hanya boleh menambah pengguna yang sudah pun berada dalam senarai rakan Snapchat anda.
 4. Beri nama kumpulan anda.

Anda juga boleh menambah orang kemudian pada kumpulan anda dengan mengedit kumpulan. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Navigasi ke skrin kamera dan klik pada ikon sembang kiri bawah.
 2. Pada ketika ini, sentuh dan tahan sembang kumpulan.
 3. Daripada menu yang muncul, pilih “Lagi”.
 4. Untuk menambah ahli pada kumpulan, klik “Tambah Ahli ke Kumpulan.”
 5. Sekarang, pilih pengguna yang ingin anda tambahkan pada kumpulan anda.

Anda boleh melihat semua pengguna yang berada dalam kumpulan anda pada masa ini dengan melawati tetapan kumpulan. Untuk melihat semua ahli kumpulan, ketik pada ikon menu di penjuru kiri sebelah atas. Ia akan muncul sebagai avatar ahli pertama kumpulan, dengan nama kumpulan. Selain itu, anda boleh melihat siapa yang sedang aktif dalam kumpulan dengan mengerling tepat di atas papan kekunci anda pada telefon anda.

Selain itu, Sembang Kumpulan yang anda telah tambahkan orang akan boleh diakses pada Skrin Rakan secara lalai. Jika anda tidak dapat mencarinya, anda boleh menggunakan pilihan carian. Fakta yang menyeronokkan ialah apabila anda membuat atau digabungkan dengan Sembang Kumpulan, Cerita Kumpulan dijana secara automatik.

Apabila ia datang untuk mengalih keluar orang daripada kumpulan Snapchat, perkara tidak begitu mudah. Buat masa ini, tiada pilihan untuk mengalih keluar seseorang secara langsung. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan.

Buat Kumpulan Baharu

Anda sentiasa boleh membentuk kumpulan baharu dengan semua orang kecuali pengguna yang ingin anda alih keluar. Kemudian semua orang dalam kumpulan baharu boleh keluar daripada kumpulan asal, meninggalkan individu yang tidak diingini. Ini agak pasif-agresif, tetapi ia mungkin satu-satunya pilihan jika individu itu enggan pergi sendiri.

Minta Mereka Pergi

Satu-satunya cara seseorang boleh dialih keluar daripada kumpulan secara langsung ialah orang berkenaan meninggalkan kumpulan itu sendiri. Jadi, meminta orang itu meninggalkan kumpulan adalah satu pilihan. Walau bagaimanapun, anda mungkin ingin mengelakkan perkara ini kerana ia mungkin meningkatkan keadaan dalam beberapa keadaan. Tetapi jika mereka bersedia untuk pergi, ini menyelesaikan isu dan membolehkan anda mengekalkan kumpulan itu.

Biarkan Kumpulan Tamat Tempoh

Jika tiada snap baharu ditambahkan pada perbualan, kumpulan itu akan tamat tempoh secara automatik dan lenyap selepas 24 jam. Oleh itu, jika anda dan ahli lain memilih untuk mengelakkan individu tertentu dalam sembang kumpulan, anda boleh duduk dan menunggunya.

Sekat Pengguna

Menyekat pengguna akan memadamkan mereka daripada kumpulan tetapi juga senarai rakan anda. Orang itu tidak akan dapat menghantar mesej kepada anda atau mengakses akaun anda. Untuk berbuat demikian, pergi ke profil orang itu dan klik pada tiga titik menegak. Menu akan muncul dan ketik pada “Sekat”, yang akan ditulis dengan warna merah. Anda kemudiannya boleh menyahsekat pengguna, tetapi mereka tidak akan menjadi rakan anda di Snapchat lagi melainkan anda menambahkan mereka lagi.

Pada Peranti Android

Apl Snapchat untuk peranti Android adalah sama dengan apl iOS. Jadi, langkah untuk menambah dan mengalih keluar orang ke kumpulan Snapchat anda adalah serupa.

Untuk menambah seseorang pada kumpulan Snapchat dengan segera, langkah-langkahnya ialah:

 1. Lancarkan apl Snapchat.
 2. Klik pada butang sembang baharu di sudut kanan bawah tetingkap sembang.
 3. Tambahkan seberapa ramai ahli pada kumpulan yang anda inginkan – maksimum 31. Anda hanya boleh menambah individu yang telah disenaraikan sebagai rakan di Snapchat.
 4. Berikan nama kepada kumpulan anda.

Atau jika anda sudah mempunyai kumpulan dan ingin menambah seseorang, langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 1. Navigasi ke ikon sembang kiri bawah.
 2. Tekan lama pada sembang kumpulan.
 3. Daripada menu berikut, klik “Lagi.”
 4. Klik “Tambah Ahli ke Kumpulan” untuk menambah orang ke kumpulan anda.
 5. Pilih individu yang ingin anda tambahkan pada kumpulan anda.

Juga tiada cara langsung untuk mengeluarkan seseorang daripada kumpulan. Anda hanya boleh mencuba salah satu teknik yang dinyatakan sebelum ini seperti membuat kumpulan baharu, meminta pengguna keluar, menunggu kumpulan tamat tempoh atau menyekat pengguna.

Pada iPad

Memandangkan iPad dan iPhone menggunakan sistem pengendalian yang sama, aplikasi Snapchat adalah serupa untuk kedua-dua peranti. Oleh itu, langkah untuk mengalih keluar dan menambah orang pada kumpulan juga serupa. Berikut ialah langkah untuk menambahkan seseorang pada kumpulan Snapchat baharu menggunakan iPad:

 1. Buka apl Snapchat.
 2. Di penjuru kanan sebelah bawah tetingkap perbualan, ketik butang sembang baharu.
 3. Buat kumpulan dengan seberapa ramai ahli yang anda suka – sehingga 31. Anda hanya boleh menambah orang yang sebelum ini telah ditambahkan sebagai rakan Snapchat.
 4. Beri nama kumpulan anda.

Sebagai alternatif, jika anda mempunyai kumpulan yang sedia ada dan ingin menambah ahli lain, ikut langkah berikut:

 1. Ketik pada ikon sembang di sudut kiri bawah skrin anda.
 2. Tahan ikon sembang kumpulan.
 3. Klik “Lagi” daripada menu pop timbul.
 4. Untuk menambah ahli pada kumpulan anda, klik “Tambah Ahli ke Kumpulan.”
 5. Tambahkan ahli pada kumpulan anda dengan memilih mereka.

Selain itu, tiada kaedah pengecualian langsung daripada kumpulan. Anda hanya boleh mencuba salah satu daripada pendekatan yang dicadangkan di atas, seperti membentuk kumpulan baharu, meminta pengguna keluar, menunggu kumpulan tamat tempoh atau menyekat pengguna.

Pada PC

Walaupun Snapchat dioptimumkan untuk peranti mudah alih, ramai pengguna telah mengetahui cara mengaksesnya melalui PC.

Untuk menggunakan Snapchat pada komputer, anda mesti memuat turun emulator Android terlebih dahulu. Emulator Android mereplikasi sistem pengendalian Android, membolehkan anda memuat turun dan menggunakan aplikasi mudah alih daripada Gedung Google Play.

Bluestacks ialah emulator Android yang terkenal dan mungkin terbaik yang dioptimumkan yang meniru kefungsian telefon Android sebenar. Oleh itu, inilah cara anda memuat turun dan memasang aplikasi Snapchat rasmi untuk Windows menggunakan emulator Bluestacks.

 1. Muat turun dan pasang emulator Bluestacks pada PC anda menggunakan fail the.exe.
 2. Setelah Bluestacks dipasang, log masuk dengan akaun Google anda.
 3. Seterusnya, navigasi ke Gedung Google Play dan cari “Snapchat.”
 4. Muat turun dan pasang apl untuk mula menggunakan Snapchat.

Anda mesti log masuk ke Snapchat dahulu dan kemudian mengakses tetingkap sembang dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan pada telefon. Langkah-langkah untuk menambahkan seseorang ke kumpulan baharu dari sini adalah serupa dengan berbuat demikian pada peranti Android.

 1. Klik butang sembang baharu di sudut kanan bawah tetingkap sembang.
 2. Tambahkan seberapa ramai ahli yang anda mahu pada kumpulan – sehingga 31. Anda hanya boleh menambah rakan Snapchat yang telah ditambahkan.
 3. Tambahkan nama pada kumpulan anda.

Atau, jika anda sudah mempunyai kumpulan dan ingin menambah ahli lain, teruskan seperti berikut:

 1. Di sudut kiri bawah, klik pada simbol sembang.
 2. Klik dan tahan ikon sembang kumpulan.
 3. Daripada menu pop timbul, pilih “Lagi”.
 4. Klik “Tambah Orang” untuk menambah ahli pada kumpulan anda.
 5. Pilih individu untuk ditambahkan pada kumpulan anda.

Begitu juga, tiada teknik mudah untuk mengeluarkan ahli kumpulan. Anda boleh menggunakan salah satu kaedah yang dinyatakan di atas, seperti membuat kumpulan baharu, meminta pengguna keluar, menunggu kumpulan tamat tempoh atau menyekat pengguna.

Pastikan Kumpulan Anda Selamat

Walaupun snap dan sembang hilang selepas 24 jam, dan anda dimaklumkan jika seseorang merakam tangkapan skrin sembang itu, berhati-hati semasa menambahkan ahli pada kumpulan anda. Terutamanya kerana tiada cara mudah untuk mengeluarkan seseorang daripada kumpulan. Fikirkan tentang siapa yang anda ingin lihat dan snap dan sembang rakan anda yang lain dan orang yang anda mahu boleh tambahkan pada perbualan.

Jika seseorang menyinggung perasaan atau menghina dalam kumpulan dan enggan meninggalkannya, penyelesaian terbaik adalah dengan menyekat pengguna tersebut. Anda juga boleh melaporkan pengguna dan mesej.

Adakah anda mempunyai kumpulan Snapchat? Adakah anda lebih suka sembang kumpulan atau individu? Beritahu kami di bahagian komen!