Cara Menambah Dana Kumpulan dalam Roblox

69

Seperti mana Roblox ialah platform permainan, ia juga merupakan pasaran yang membolehkan pencipta dan pemain untuk berurus niaga. Sebagai contoh, jika anda baru sahaja membuat kumpulan dan sedang mencari barangan kosmetik, anda boleh menemui banyak daripadanya di pasaran. Tetapi untuk memperolehnya, anda mesti mempunyai Robux dalam dana kumpulan anda untuk memberi pampasan kepada pencipta atas kerja mereka.

Cara Menambah Dana Kumpulan dalam Roblox

Jika anda tidak tahu cara menambah dana kumpulan dalam Roblox untuk menyelesaikan transaksi, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini menggariskan segala-galanya secara terperinci.

Cara Menambah Dana Kumpulan Roblox

Adakah anda tahu apa yang memudahkan kerjasama dalam kumpulan Roblox? Dana kumpulan. Dengan dana kumpulan, anda (pemilik) atau pentadbir boleh membeli pas permainan dan barangan kosmetik serta memberi ganjaran kepada ahli kumpulan kerana menyumbang untuk memastikan kumpulan berjalan. Oleh itu, Roblox mempunyai beberapa kaedah untuk menambahkan Robux pada kumpulan anda untuk membantu anda berurus niaga dengan lancar.

Menambah Dana Kumpulan Roblox dengan Mencipta dan Membeli Pakaian

Jangan membuat andaian tentang pakaian dalam Roblox. Ia adalah barangan kosmetik 2D untuk meningkatkan avatar. Anda boleh membuat satu untuk 10 Robux, memuat naiknya ke kedai kumpulan dan membelinya pada harga yang lebih tinggi untuk meningkatkan dana kumpulan. Kedengaran rumit, bukan? Mula-mula, mari kita lihat beberapa item avatar yang boleh anda buat dan lalui proses langkah demi langkah.

 • T-shirt: Ini adalah pakaian avatar paling ringkas yang hanya menutupi batang tubuh.
 • Baju: Ia lebih kompleks daripada kemeja-t kerana ia meliputi seluruh badan avatar, termasuk lengan baju.
 • Seluar: Juga dikenali sebagai seluar, seluar direka untuk menutup kaki atau bahagian bawah badan avatar

Cara Membuat Pakaian Avatar

Untuk tujuan demonstrasi, kami akan melihat cara membuat baju-t dan menggunakannya untuk menambah dana kumpulan. Sebelum memulakan proses, pastikan anda telah menyimpan imej yang ingin anda gunakan dalam baju-t anda pada peranti anda.

 1. Log masuk ke akaun Roblox anda dan pilih “ikon Kumpulan” di bar sisi kiri.
 2. Pilih kumpulan yang anda ingin tambahkan dana daripada senarai kumpulan.
 3. Pergi ke bahagian atas halaman kumpulan dan ketik “Buat.”
 4. Langkah di atas membuka halaman “Creations”. Ketik “Item avatar” di bahagian atas.
 5. Pilih “Baju-T.”
 6. Pilih “Muat naik aset” pada halaman baharu. Ketik “Muat naik” sekali lagi untuk melancarkan penjelajah fail. Pilih imej yang ingin anda tambahkan pada baju-t anda. Saiz imej anda hendaklah 515 x 515 piksel. Jika anda lebih besar, jangan risau. Ia akan diubah saiz apabila dimuat naik. Tetapi ambil perhatian bahawa imej yang terlalu besar mungkin menjadi kabur selepas mengubah saiz. Beri nama t-shirt anda dan huraikan tentangnya.
 7. Pilih “Muat naik” di bahagian bawah. Secara lalai, t-shirt anda tidak akan dijual.
 8. Ketik “Baju-T” untuk membuka halaman Konfigurasi.
 9. Dayakan togol “Dijual”.
 10. Tetapkan harga, katakan 50 Robux, untuk t-shirt dan pilih “Simpan perubahan.” Mesej pop timbul akan memberitahu anda bahawa memuat naik t-shirt anda akan dikenakan bayaran sebanyak 10 Robux. Ketik “Buat jualan” untuk menambahkan t-shirt pada kedai kumpulan.

Cara Menambah Dana ke Kumpulan Menggunakan Pakaian Anda

 1. Semasa masih berada di halaman “Penciptaan” selepas membuat baju-t anda, navigasi ke kiri skrin dan cari “Pautan berkaitan.” Pilih “Buka dalam pasaran.” Ini membawa anda ke kedai Roblox kumpulan. Sebagai alternatif, pergi ke halaman utama Roblox, ketik “ikon Kumpulan”, dan pilih kumpulan yang anda buat baju-t. Pilih “Kedai” di bahagian atas dan cari t-shirt anda.
 2. Apabila anda mengklik t-shirt, mesej pop timbul akan memberitahu anda bahawa t-shirt tersebut wujud dalam inventori anda. Ketik “menu Ellipses” di penjuru kanan sebelah atas baju-t dan pilih “Padam daripada inventori.” Muat semula halaman, dan kini anda boleh membeli t-shirt.
 3. Ketik “butang Beli” hijau dan pilih “Beli sekarang” untuk mengesahkan pembelian anda. Seterusnya, 50 Robux akan ditolak daripada akaun anda. Tetingkap pop timbul muncul, memberitahu anda bahawa pembelian telah selesai. Juga, ia menawarkan anda pilihan untuk menyesuaikan t-shirt. Ketik “Bukan sekarang” untuk meneruskan.
 4. Kembali ke halaman utama kumpulan dan pilih “menu Ellipses” di penjuru kanan sebelah atas. Pilih “Konfigurasikan kumpulan.” Ketik “Hasil” dari bar sisi kiri untuk melihat sejarah transaksi kumpulan. Anda akan melihat transaksi belum selesai bernilai 35 Robux pembelian anda.

Tetapi mengapa belum selesai dan bukan 50 Robux kerana anda telah menetapkan harganya? Kerana Roblox memegang Robux yang diperoleh daripada transaksi selama lima hingga 21 hari untuk memberi ruang untuk mengesahkan transaksi. Selepas tempoh belum selesai, Robux akan tersedia dalam dana kumpulan. Selain itu, Roblox memotong 30% daripada jumlah jualan anda sebagai komisen kerana membenarkan anda menggunakan platform mereka.

Anda boleh membuat beberapa kemeja-t, baju dan seluar dan membelinya untuk menambah lebih banyak dana kepada kumpulan. Ingat, imej pada pakaian avatar anda harus mematuhi piawaian komuniti Roblox. Jika tidak, moderator Roblox tidak akan menerima mereka di pasaran komuniti.

Menambah Dana Kumpulan Roblox Menggunakan Pas Permainan

Adakah anda mempunyai pengalaman kumpulan Roblox yang diterbitkan? Anda boleh menggunakannya untuk menambah dana pada kumpulan Roblox anda dengan membuat pas permainan. Ciri khas ini memberikan pemain akses ke kawasan larangan dalam pengalaman. Walaupun anda perlu memberikan keistimewaan secara manual kepada pengguna, usaha itu berbaloi kerana ia merupakan cara percuma untuk meningkatkan dana kumpulan anda.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Log masuk ke akaun Roblox anda dan pilih “Kumpulan” di bar sisi kiri.
 2. Pilih kumpulan yang anda mahu daripada senarai dan ketik “Buat” di bahagian atas.
 3. Navigasi ke pengalaman yang anda ingin buat pas dan pilihnya. Ini membuka halaman ikhtisar pengalaman.
 4. Daripada elemen kawalan pada bar sisi kiri, pilih “Item yang berkaitan.” Pas ketik dari bar navigasi mendatar.
 5. Ketik “Buat pas” dan pilih “Muat naik imej” untuk melancarkan penjelajah fail. Pilih imej yang anda mahu gunakan dan ketik “Buka.”
 6. Masukkan nama pas dan perihalan imej dan klik “Buat pas” di bahagian bawah.
 7. Klik pada 3 titik dan ketik “Buka dalam tab baharu”.
 8. Untuk melancarkan “Konfigurasikan halaman laluan”. Ketik pada “Jualan.”
 9. Dayakan togol “Item untuk dijual” dan tetapkan harga. Pilih simpan perubahan. Pergi ke “Inventori” anda dan padamkan pas untuk membelinya.
 10. Buka kedai kumpulan anda, pilih “Pas” yang anda buat dan ketik butang “Beli”. Sahkan pembelian dengan menerima Robux yang dinyatakan akan ditolak daripada akaun anda. Selepas 30 hari, Robux akan mencerminkan dana kumpulan anda. Tetapi anda boleh mengesahkan jualan daripada sejarah hasil kumpulan.

Cara Mengurus Dana Kumpulan Roblox

Walaupun menjadi pemilik kumpulan, dana yang datang kepada kumpulan itu bukan milik anda sahaja. Mereka tergolong dalam setiap ahli kumpulan. Walau bagaimanapun, anda mempunyai kawalan ke atas dana dan anda akan bertanggungjawab jika seseorang menghantar aduan kepada Roblox. Atas sebab itu, anda perlu menjalankan usaha wajar dan pengurusan dana yang betul. Ini caranya:

 • Memberi ahli kemas kini tetap tentang sejarah transaksi kumpulan.
 • Memberikan peranan dan kebenaran kepada orang lain yang boleh membantu anda menguruskan dana kumpulan. Orang itu harus melalui pemeriksaan untuk memastikan mereka boleh dipercayai.
 • Memastikan kumpulan bebas daripada spammer yang boleh mencuri dana dengan mudah.

Jadikan Transaksi Kumpulan Roblox Mungkin

Walaupun anda mungkin mempunyai beribu-ribu Robux dalam akaun anda, anda tidak boleh memindahkannya terus ke dalam akaun kumpulan anda. Anda hanya boleh melakukannya dengan mengewangkan aset kumpulan dan membelinya. Maklumlah, proses di atas mungkin kelihatan terlalu panjang dan membosankan, tetapi ia membolehkan anda memperoleh pendapatan walaupun daripada pencipta lain yang menyukai aset kumpulan anda di pasaran komuniti.

Adakah anda pernah menambah dana pada kumpulan Roblox anda sebelum ini? Jika ya, kaedah manakah yang anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.