Cara menambah dana pada baki Apple ID pada iPhone, iPad dan Mac

87
Cara menambah dana pada baki Apple ID pada iPhone, iPad dan Mac

Perkara yang perlu diketahui:

 • Pastikan anda mempunyai kaedah pembayaran yang sah. Walaupun anda membayar menggunakan dana Akaun Apple anda, transaksi tertentu mungkin masih memerlukan kad kredit untuk disimpan dalam fail.
 • Semak jika anda boleh menggunakan baki Akaun Apple anda di negara atau wilayah anda.
 • Anda tidak boleh membayar untuk menghantar hadiah atau kad hadiah menggunakan baki Akaun Apple anda.
 • Anda tidak dibenarkan menggunakan kredit kedai di Apple Online Store. Selain itu, anda tidak boleh menukar baki Akaun Apple yang tidak digunakan, App Store & Kad Hadiah iTunes, atau Kad Hadiah Apple dengan wang tunai.

Adakah kredit App Store anda berkurangan secara tunai? Anda boleh menambah wang pada baki Akaun Apple anda dalam pelbagai cara. Cara paling mudah untuk menyelesaikannya ialah dengan menggunakan App Store iOS atau macOS. Anda boleh menggunakan kredit untuk membeli kandungan App Store dan pelan storan iCloud. Selain itu, Apple membolehkan anda menjejaki kredit kedai anda supaya anda boleh merancang perbelanjaan anda dengan bijak. Mari ketahui cara menambah dana pada baki Apple ID anda.

Mengapakah anda perlu menggunakan baki Apple ID dan bukannya kaedah pembayaran lain?

Anda boleh meneruskan langganan anda dan membeli apl atau perkhidmatan menggunakan baki Apple ID anda. Kaedah pembayaran lain mungkin kadangkala gagal. Walau bagaimanapun, baki Apple ID boleh dipercayai.

Bahagian yang terbaik ialah Apple kadangkala menawarkan diskaun yang menarik. Semasa menambahkan dana pada Apple ID, kadangkala anda mungkin mendapat kredit tambahan. Jadi, ia adalah situasi menang-menang untuk kedua-duanya!

Cara menambah wang pada baki Apple ID pada iPhone dan iPad

 1. Lancarkan App Store.
 2. Sekarang, ketik ikon profil di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Seterusnya, pilih Tambah Dana ke Apple ID.

  Ketik pada Profil dan Tambah Dana ke Apple ID dalam App Store pada iPhone

 4. Pilih amaun yang anda mahu tambah pada akaun anda.
  Jika anda mahu pergi dengan jumlah tersuai, ketik pada Lain.
 5. Sekarang, masukkan amaun dan kemudian ketik Seterusnya.

  Ketik pada Lain dan Tambah Dana, dan Ketik pada Seterusnya pada iPhone

 6. Pilih kaedah pembayaran jika anda telah menambahkan berbilang kaedah pembayaran.
 7. Akhir sekali, sahkan pembayaran. Anda mungkin diminta mengesahkan pembelian anda melalui mesej teks melalui pilihan pembayaran tertentu.

Untuk menyelesaikan transaksi, patuhi arahan pada skrin. Jika ia memberitahu anda untuk log masuk menggunakan kata laluan Apple ID anda berulang kali, walaupun selepas anda memasukkannya dengan betul, tutup App Store dan cuba lagi.

Kaedah alternatif untuk menambah dana pada baki Apple ID pada iPhone

Terdapat satu lagi cara untuk menambah wang pada baki Akaun Apple anda.

 1. Buka apl Tetapan pada iPhone anda.
 2. Ketik nama anda (ID Apple) → Pembayaran dan Penghantaran.

  Ketik pada profil Apple ID dan Pembayaran dan Penghantaran pada iPhone

 3. Pilih Apple ID → Tambah Dana. Kemudian ikuti langkah yang sama 4-7 seperti yang dinyatakan di atas.

  Ketik pada Apple ID dan Tambah Dana dalam Tetapan pada iPhone

Semak baki Akaun Apple anda pada iPhone dan iPad

Selepas anda berjaya menambah dana pada Apple ID anda, anda boleh menyemak kredit anda yang tersedia.

Di App Store: Ketik profil anda di bahagian atas sebelah kanan → Ketik akaun anda → Anda akan melihat baki Apple ID anda. Jika Apple ID anda tidak mempunyai sebarang baki, tiada amaun akan ditunjukkan.

Semak baki Apple ID dalam App Store pada iPhone dan iPad

Dalam apl Tetapan: Ketik kad nama anda (ID Apple) → pilih Pembayaran dan Penghantaran. Anda akan melihat jumlah yang tersedia di sebelah Baki di bawah Apple ID.

Semak baki Akaun Apple dalam Tetapan pada iPhone atau iPad

Cara menambah wang pada baki Apple ID pada Mac

 1. Lancarkan App Store pada Mac anda dan ketik nama anda di bahagian bawah. Ia mungkin meminta anda melog masuk ke Apple ID anda.

  Ketik pada Profil dalam App Store pada Mac

 2. Klik Lihat Maklumat atau Tetapan Akaun dari atas. Ia akan membuka halaman maklumat akaun.

  Ketik pada Tetapan Akaun dalam Mac App Store

 3. Tatal dan pilih Tambah Dana atau Tambah Wang.

  Klik pada Tambah Dana dalam Mac App Store

 4. Seterusnya, pilih amaun daripada pilihan yang diberikan. Jika anda ingin memilih jumlah yang berbeza, klik Lain-lain dan kemudian masukkannya secara manual. Kemudian, klik Seterusnya.

  Klik pada Lain dan Tambah Dana dan Klik Seterusnya di Mac App Store

 5. Kemudian, sahkan pembayaran anda.

Anda juga boleh menambahkan wang pada baki Akaun Apple anda daripada apl Muzik, TV atau iTunes. Lancarkan sesiapa sahaja pada Mac anda. Kemudian klik Akaun → Lihat Akaun Saya → masukkan kata laluan Apple ID anda → Akaun → Tambah Dana. Selepas itu, pilih jumlah dan sahkan.

Semak baki Akaun Apple anda pada Mac

Menyemak kredit kedai anda agak mudah. Buka App Store, dan baki anda yang tersedia akan ditunjukkan di bawah nama anda. Jika anda tidak log masuk, klik butang log masuk di bahagian bawah bar sisi. Selain itu, anda tidak mempunyai baki jika tiada jumlah yang ditunjukkan.

Semak baki Apple ID dalam App Store pada Mac

Bagaimana untuk menambah baki Akaun Apple anda secara automatik?

Apple menawarkan untuk menambah baki akaun Apple anda secara automatik. Jadi, apabila kredit semakin berkurangan, wang akan ditambah secara lalai. Selain itu, anda mempunyai pilihan untuk tambah nilai baki mingguan, dwibulanan atau bulanan. Untuk mendayakannya, pilih Sediakan Muat Semula Auto apabila memilih baki Apple ID.

Jika anda tidak melihat pilihan itu, ciri tersebut tidak tersedia di negara anda atau kaedah pembayaran anda tidak menyokongnya. Anda boleh menghentikan potongan automatik pada bila-bila masa. Hanya kembali ke halaman Tambah Dana dan ketik Matikan Muat Semula Auto.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak dapat menambah dana pada Apple ID anda?

Anda mungkin menghadapi masalah menambahkan dana pada Apple ID anda jika kaedah pembayaran anda ditolak. Anda boleh mengesahkan sama ada maklumat kad anda adalah tepat dan mempunyai dana yang mencukupi untuk dikeluarkan. Jika masalah berterusan, anda boleh menukar Kaedah Pembayaran Apple ID pada iPhone, iPad dan Mac.

Kadangkala pembayaran gagal kerana sambungan internet yang teruk. Jadi, pastikan anda mempunyai rangkaian yang stabil, sama ada Wi-Fi atau selular. Anda juga boleh memulakan semula peranti anda, log keluar dan log masuk dengan Apple ID anda, dan cuba menambah dana pada Apple ID anda selepas beberapa minit.

Soalan Lazim

S. Bolehkah anda menggunakan baki Apple ID dalam Perkongsian Keluarga?

Ahli keluarga anda tidak boleh menggunakan baki Akaun Apple anda. Anda sahaja mempunyai akses kepadanya. Jika baki anda tidak mencukupi untuk membayar, penganjur Perkongsian Keluarga akan membayar bakinya.

S. Apakah yang perlu dilakukan jika baki Apple ID yang tinggal tidak betul atau tidak ditunjukkan?

Jika baki akaun Apple anda kehabisan, maka skor kredit tidak akan muncul. Jika jumlah yang ditunjukkan tidak betul, log keluar dari App Store dan mulakan semula iPhone anda. Kemudian log masuk dan semak semula baki anda. Anda juga boleh melihat sejarah pembelian anda untuk mengesahkan perbelanjaan anda. Jika anda tersilap membeli, anda boleh mendapatkan bayaran balik terus daripada Apple.

Jadi, itu sahaja untuk hari ini, kawan-kawan!

Menambah dana pada Apple ID anda membolehkan anda membuat pembelian di App Store dan iCloud. Jadi, ini adalah cara yang mudah untuk membayar apl, permainan, muzik, filem, dll. Anda boleh menggunakan kad kredit atau debit anda, menebus kad hadiah atau menggunakan Apple Pay. Adakah anda menggunakan baki akaun Apple? Beritahu saya dalam komen di bawah!

Terokai lagi…

 • 11 Cara untuk melindungi Apple ID anda pada iPhone, iPad dan Mac
 • iPhone terus meminta kata laluan Apple ID (8 Cara untuk membaiki)
 • Bagaimana untuk menetapkan semula kata laluan Apple ID anda: 6 Cara dijelaskan