Cara Menambah Dua Lagu pada Video TikTok

90

TikTok telah menjadi sangat popular sejak kebelakangan ini sehingga memerlukan banyak kreativiti untuk terus mendahului pek. Membuat video dengan berbilang lagu ialah cara terbaik untuk membezakan diri anda daripada pencipta kandungan lain di luar sana.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara anda boleh menambahkan dua atau lebih lagu pada video TikTok anda untuk membuat klip yang lebih menarik dan menarik.

Tambahkan Dua Lagu pada Video Menggunakan TikTok

Untuk bermula, kita akan mulakan dengan pilihan yang paling mudah. TikTok menawarkan beribu-ribu bunyi dan lagu untuk menjadikan video anda lebih menghiburkan dan menarik. Walaupun apl itu tidak mempunyai fungsi asli untuk menambah lebih daripada satu lagu pada satu masa, anda masih boleh menggunakan aplikasi itu untuk menambah berbilang lagu pada satu video TikTok.

Cara Menambah Dua Bunyi

Memuat naik video TikTok adalah mudah. Tetapi memuat naik video TikTok dengan dua atau lebih lagu memerlukan beberapa langkah tambahan. Anda boleh bertindih berbilang lagu atau peralihan antara keduanya. Ini caranya:

 1. Buka TikTok dan ketik tanda tambah di bahagian bawah untuk membuat video pertama anda daripada dua video.
 2. Anda boleh merakam sesuatu dengan menahan butang rekod merah atau memuat naik video dalam gulungan kamera telefon anda dengan mengetik pilihan Muat naik.
 3. Jika anda memilih untuk memuat naik video, ketik pada video yang ingin anda gunakan, kemudian ketik Seterusnya di bahagian bawah. Di sini, anda boleh memangkas video anda dan ketik Seterusnya di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Ketik pada Bunyi di sudut kiri bawah.
 5. Pilih bunyi yang anda ingin gunakan. Kemudian, ketik mana-mana pada skrin untuk kembali ke skrin asal. Sekarang, ketik Seterusnya untuk bergerak ke hadapan.
 6. Pastikan Simpan ke Peranti dihidupkan. Kemudian, ketik Siapa yang boleh menonton video ini. Pilih Hanya Saya.
 7. Siarkan video anda. Selagi anda memilih untuk menjadikannya boleh dilihat oleh anda sahaja, tiada siapa yang boleh melihatnya.
 8. Video anda kini akan disimpan ke gulungan kamera telefon anda.
 9. Sekarang, kami akan memuat naik video yang sama sekali lagi (ikut langkah 1-3). Kemudian, anda boleh menambah bunyi lain dan teruskan memuat naik video anda dengan berbilang bunyi.

Kedua-dua bunyi akan dimainkan pada masa yang sama secara lalai, tetapi anda boleh memangkas dan melaraskan kelantangan untuk menyempurnakan muat naik TikTok terbaharu anda.

Laraskan Bunyi Anda

Untuk memangkas video anda, ketik ikon gunting daripada menu Bunyi di bahagian bawah. Luncurkan pelaras ke tempat anda ingin memulakan lagu kedua.

Kemudian, ketik Kelantangan untuk melaraskan kelantangan video asal dan muzik baharu.

Kini, anda sudah bersedia untuk memuat naik video TikTok anda dengan lebih daripada satu bunyi asal.

Petua Berguna

Ia mungkin mengambil masa beberapa minit untuk bermain-main dengan kedua-dua video untuk mendapatkannya dengan betul. Inilah yang kami pelajari semasa menguji pilihan untuk memuat naik video TikTok dengan lebih daripada satu bunyi:

 • Jika anda ingin merakam dengan peralihan (satu lagu dimainkan dahulu, kemudian satu lagi dimainkan kedua), rakam bunyi kedua anda dahulu. Menggunakan pelaras dalam fungsi pemangkasan yang kami nyatakan di atas memudahkan anda membetulkan bunyi anda untuk video yang dimuat naik semula.
 • Alih keluar bunyi asal pada video pertama yang anda muat naik. Ini akan memastikan bahawa muat naik akhir anda tidak akan mengalami sebarang gangguan.
 • Simpan lagu ke folder Kegemaran di TikTok supaya anda boleh memuat naiknya semula dengan mudah kemudian.
 • Video baharu anda akan mempunyai TikTok dengan nama pengguna anda di suatu tempat pada skrin. Gunakan pelekat untuk menutupnya jika anda mahu.

Tambahkan Berbilang Lagu ke TikTok Menggunakan Bunyi Anda Sendiri

Dalam bahagian ini, kami akan menunjukkan kepada anda penyelesaian lain untuk memuat naik berbilang lagu pada satu video menggunakan aplikasi pihak ketiga.

Menyediakan Lagu

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mencari lagu yang ingin anda tambahkan pada video TikTok anda. Kemudian, anda perlu merekodkannya. Kebanyakan peranti mudah alih harus mempunyai fungsi rekod skrin yang boleh melakukan kerja. Peranti iOS yang lebih baharu mempunyai perakam skrin di bawah Pusat Kawalan, dan kebanyakan telefon Android turut disertakan dengan rakaman skrin. Jika telefon anda tidak disertakan dengan fungsi ini, anda boleh memasang aplikasi rakaman skrin untuk telefon anda. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan PC untuk mengambil video tersebut.

Perlu diingat bahawa video TikTok mempunyai had 15 saat, 60 saat atau 3 minit, jadi tangkap panjang lagu dengan sewajarnya.

Sebaik sahaja anda mempunyai perakam skrin sedia, buka video lagu sama ada di YouTube atau tapak penstriman video lain. Simpan tangkapan tersebut pada telefon anda atau pindahkannya ke PC untuk diedit.

tambah 2 lagu pada video tiktok

Menyatukan Lagu

TikTok sendiri mempunyai alat penyuntingan video yang sangat terhad. Jika anda ingin menambah dua atau lebih lagu pada video, anda perlu menggunakan penyelesaian. Anda boleh mengedit lagu bersama-sama menggunakan aplikasi pihak ketiga. Terdapat banyak yang tersedia, sama ada untuk telefon atau PC. Apa yang diperlukan ialah apl yang anda gunakan boleh menggabungkan video supaya anda boleh membuat klip berterusan dengan lebih daripada satu lagu.

Menggunakan aplikasi mudah alih mempunyai kelebihan untuk menghapuskan keperluan untuk memindahkan video dari komputer anda ke telefon anda. Kelebihan PC ialah ia mempunyai alat penyuntingan yang lebih baik. Pilih dan pilih apa yang anda mahu. Perkara yang paling penting ialah apl yang anda gunakan boleh memotong dan menampal klip bersama-sama.

Jika anda menggunakan Android, anda boleh mencuba VidTrim, atau Pemotong Video Mudah, yang dinilai tinggi di Gedung Google Play. Jika anda menggunakan iOS, mungkin cuba memberi InShot cubaan. Kedua-dua Windows 10 dan Mac sudah datang dengan Apl Editor Video dan Apple iMovie masing-masing. Jika anda mempunyai editor video pilihan, jangan ragu untuk menggunakannya.

cara menambah lagu pada video tiktok

Setelah anda selesai membuat klip berterusan dengan lebih daripada satu lagu, anda kini boleh menggunakannya sebagai latar belakang untuk video TikTok baharu. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah berikut:

 1. Jika anda menggunakan editor PC, pastikan klip yang anda telah gabungkan dengan lagu-lagu itu disimpan ke peranti mudah alih anda.
 2. Buka TikTok dan ketik ikon + di bahagian bawah skrin.
 3. Ketik pada Muat Naik di sebelah kanan butang Rekod.
 4. Pilih klip yang anda gabungkan lagu anda dan ketik Seterusnya.
 5. Ketik pada Seterusnya. Di sini anda boleh menyemak sama ada klip yang anda edit telah dimuatkan dengan betul. Setelah anda pasti, ketik Seterusnya sekali lagi.
 6. Anda hanya akan menggunakan audio klip ini, jadi mungkin idea yang baik untuk merahsiakan klip ini. Untuk berbuat demikian, ketik pada Siapa yang boleh melihat video ini, kemudian ketik pada Peribadi.
 7. Ketik pada Siar.
 8. Kembali ke Profil anda dengan mengetik ikon Saya di sudut kanan bawah skrin.
 9. Jika anda menjadikan video peribadi, ketik ikon kunci untuk melihat video peribadi anda. Jika tidak, ia akan berada pada album. Ketik pada video yang dimuat naik.
 10. Apabila video dimainkan, anda akan melihat ikon berputar di bahagian bawah sebelah kanan skrin. Ketik padanya.
 11. Ketik pada Tambah ke Kegemaran, kemudian ketik OK. Klip audio kini disimpan untuk anda gunakan pada video TikTok baharu.
 12. Buat Video TikTok. Gunakan butang + pada skrin di bawah untuk memaparkan skrin rakaman. Ketik Rakam, kemudian ketik pada tanda semak apabila anda selesai.
 13. Ketik pada ikon Bunyi di penjuru kiri sebelah bawah skrin anda.
 14. Ketik pada tab Kegemaran.
 15. Ketik pada klip video anda yang mempunyai berbilang lagu yang ingin anda gunakan.
 16. Jika anda ingin mengedit klip selanjutnya, hanya ketik pada skrin di atas menu. Anda boleh melaraskan kelantangan, memangkas kedua-dua bunyi dan video, menambah kesan suara atau menambah penapis.
 17. Setelah anda selesai, ketik pada Seterusnya. Kemudian pilih pilihan penyiaran. Ketik pada Siar untuk memuat naik video. Klip TikTok berbilang lagu anda kini tersedia untuk dilihat oleh semua.

Soalan Lazim

Kami telah membuat bahagian ini untuk menjawab beberapa soalan yang lebih biasa ditanya daripada pembaca kami.

Adakah TikTok akan membenarkan saya menggunakan mana-mana lagu yang saya mahukan?

Malangnya, anda mungkin tidak dapat menggunakan lagu yang anda mahukan. Sebagai permulaan, TikTok mempunyai garis panduan komuniti yang mungkin menyekat kandungan NSFW tertentu. Kedua, anda mungkin menghadapi masalah hak cipta. Jika yang terakhir berlaku, video anda masih akan disiarkan; ia tidak akan mempunyai bunyi dan akan memaparkan kapsyen yang menyatakan bunyi telah dialih keluar untuk hak cipta.

Cara Hebat untuk Menyatakan Kreativiti

Membuat video TikTok ialah cara terbaik untuk menyatakan kreativiti anda kepada dunia. Membuat video dengan lebih daripada satu lagu akan menjadikannya menarik kepada penonton dan memberi anda lebih banyak pilihan kreatif. Walaupun perbezaan terkecil mungkin cukup untuk membezakan anda daripada orang lain.

Adakah anda mempunyai sebarang petua dan petua lain tentang cara menambahkan dua atau lebih lagu pada video TikTok? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.