Cara Menambah Favicon pada Tapak WordPress

16

Favicon juga dikenali sebagai ikon tapak, dan dalam banyak cara, ia serupa dengan ikon aplikasi pada Windows. Ia adalah imej kecil yang muncul dalam tab penyemak imbas di sebelah nama tapak. Ia adalah elemen kecil tetapi penting, membantu anda mengenal pasti tapak dengan mudah dan menavigasi ke tapak tersebut daripada bar tab penyemak imbas anda. Favicon juga boleh menjadi bahagian penting dalam penjenamaan tapak, tetapi pemilik tapak baharu mungkin tidak tahu cara menyediakannya.

Cara Menambah Favicon pada Tapak WordPress

Panduan ini akan merangkumi cara menambah favicon pada laman web WordPress anda.

Cara Menambah Favicon pada Tapak WordPress

Terdapat tidak kurang daripada empat kaedah berbeza yang boleh anda gunakan untuk menambah favicon pada laman WordPress anda. Kaedah yang paling mudah ialah menggunakan Penyesuai WordPress, tetapi anda boleh mempertimbangkan pendekatan alternatif untuk mempunyai kawalan tambahan terhadap cara favicon anda muncul.

Menggunakan Penyesuai WordPress

Menggunakan Penyesuai WordPress biasanya merupakan cara terpantas dan paling mudah untuk menambah favicon baharu bila-bila masa anda mahu.

 1. Buka papan pemuka WordPress.
 2. Klik butang Rupa dalam menu sisi, kemudian pilih Sesuaikan.
  Pilihan Sesuaikan WordPress
 3. Pergi ke tab Identiti Tapak untuk mengakses pelbagai alat penyesuaian tapak.
 4. Tatal ke bahagian Ikon Tapak dan klik pada ikon Pilih tapak.
  Pilih ikon tapak pada WordPress
 5. Cari imej sedia ada daripada Pustaka Media WordPress anda untuk digunakan sebagai favicon anda atau muat naik satu daripada peranti anda.
 6. Sebaik sahaja anda memilih imej, klik butang Pilih untuk mengesahkannya.
  Pilih imej daripada Pustaka Media
 7. Bergantung pada saiz imej anda, anda mungkin perlu memangkasnya atau klik Langkau Pemangkasan untuk meneruskan tanpanya.
 8. Tekan butang Selesai untuk memuktamadkan favicon baharu anda.

Menggunakan Pemalam Favicon

WordPress terkenal dengan banyak pemalamnya, membolehkan anda meningkatkan tapak anda dengan pelbagai ciri dan fungsi baharu. Sesetengah pemalam boleh membantu anda menambah dan mengurus favicon juga. Pemalam biasanya memberi anda pilihan tambahan untuk mengedit favicon anda berbanding WordPress Customizer. Begini cara ia berfungsi:

 1. Pergi ke bahagian Pemalam papan pemuka WordPress anda dan klik Tambah Pemalam Baharu.
  Tambah ciri Pemalam Baharu pada WordPress
 2. Cari pemalam favicon pilihan anda. Yang popular untuk dimulakan ialah Favicon oleh RealFaviconGenerator. Klik Pasang Sekarang pada pemalam pilihan anda.
  Pasang Favicon pada WordPress
 3. Selepas pemasangan, klik Aktifkan untuk menghidupkannya.
 4. Dengan pemalam yang dipasang, anda boleh menuding Rupa pada anak tetingkap kiri dan klik Favicon di sebelah kanan untuk menambah yang baharu.
  Pilihan favicon pada pemalam
 5. Klik Pilih daripada Pustaka Media untuk sama ada memuat naik atau memilih imej favicon daripada pustaka anda.
  Memilih Favicon daripada pustaka media
 6. Tekan butang Jana favicon untuk melawati tapak web RealFaviconGenerator dan sesuaikan imej anda, menambah margin atau menukar latar belakang.
  Hasilkan pilihan Favicon WordPress
 7. Klik Jana Favicon dan kod HTML anda untuk mencipta dan menambah imej baharu anda pada tapak web WordPress anda.
  Proses pemasangan favicon pemalam terakhir

Menggunakan Editor Tapak Penuh WordPress

Kadangkala, anda mungkin lebih suka menggunakan Editor Tapak Penuh WordPress untuk menambah ikon tapak anda. Ini amat disyorkan untuk tapak yang dijalankan pada tema blok.

 1. Klik Penampilan dan Editor daripada menu pentadbir.
  Pilihan Editor WordPress
 2. Pergi ke submenu Corak dan klik pada Pengepala.
  Submenu corak dalam WordPress
 3. Tekan ikon Pensel untuk mula mengedit corak pengepala anda.
 4. Pilih butang + dan cari blok Logo Tapak, yang kemudian anda boleh seret dan lepas ke pengepala tapak anda.
  Blok logo tapak di WordPress
 5. Tekan butang Muat Naik dan pilih imej favicon anda daripada pustaka sedia ada anda atau muat naiknya daripada peranti anda.
 6. Cari dan aktifkan Gunakan sebagai ikon tapak dalam bar sisi tetapan blok untuk menetapkan imej pilihan anda sebagai favicon.
  Gunakan sebagai pilihan ikon tapak
 7. Tekan butang Simpan untuk mengesahkan perubahan.

Kaedah Manual

Anda juga boleh menambah favicon 100% secara manual. Ia mengambil sedikit masa tambahan dan cenderung memerlukan lebih sedikit pengalaman dan kepakaran WordPress. Tetapi jika anda tahu perkara yang anda lakukan, ini boleh menjadi cara yang baik untuk menyediakan ikon tapak tepat seperti yang anda mahukan.

 1. Menuju ke RealFaviconGenerator laman web.
 2. Klik Pilih imej Favicon anda dan muat naik imej yang anda ingin gunakan.
  Memilih imej Favicon dalam talian
 3. Edit mengikut keperluan, dan klik Jana Favicon dan kod HTML anda apabila selesai.
  Proses pemasangan favicon pemalam terakhir
 4. Muat turun Pakej Favicon dan biarkan halaman ini terbuka kerana anda masih memerlukan kod padanya.
  Pakej favicon
 5. Gunakan FTP (Protokol Pemindahan Fail) untuk mengakses data WordPress anda.
 6. Pergi ke direktori utama dan muat naik pakej favicon anda.
 7. Buka fail header.php dan tampal kod HTML yang anda hasilkan sebelum ini untuk melengkapkan persediaan ikon tapak anda.

Mengapa Anda Perlu Menambah Favicon pada Tapak WordPress Anda

Seperti yang dilihat, terdapat beberapa cara untuk menambah favicon pada tapak anda. Tetapi anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda ingin menambah favicon di tempat pertama atau sama ada anda memerlukannya. Berikut ialah beberapa faedah utama menggunakan ikon tapak:

Identiti jenama

Boleh dikatakan, sebab paling penting untuk mempunyai ikon tapak adalah untuk membangunkan identiti jenama anda. Favicon ialah sebahagian daripada imej anda, seperti nama tapak web, logo dan gaya. Ia mungkin hanya ikon kecil, tetapi ia memainkan peranan besar dalam membina kesedaran jenama dan membantu menjadikan tapak atau blog anda lebih mudah untuk dikenali orang.

Pengalaman pengguna

Satu lagi sebab berguna untuk menyediakan ikon tapak adalah untuk manfaat pengguna anda. Ramai orang membuka beberapa tab dalam penyemak imbas mereka dan bergantung pada favicon untuk menavigasi dan beralih antara tab tersebut dengan pantas. Jika anda mencipta ikon yang jelas dan boleh dikenali, pengguna anda akan lebih mudah menyemak imbas dan mengakses tapak anda, walaupun banyak tapak lain dibuka dalam tetingkap yang sama.

Tambah Favicon Dengan Mudah

Tiada reka bentuk tapak boleh lengkap tanpa favicon, dan memastikan ikon tapak anda disediakan secukupnya untuk dilihat oleh semua pengguna anda adalah penting. Nasib baik, WordPress menawarkan beberapa kaedah untuk menambah atau menukar ikon tapak anda bila-bila masa yang anda suka, daripada pemalam kepada kaedah Penyesuai WordPress yang mudah.

Dengan tambahan favicon, anda mungkin ingin belajar cara menggunakan Blok Kod dalam WordPress.

Soalan Lazim

Bagaimana anda membuat favicon?

Sebelum menambah favicon pada blog WordPress anda, anda perlu membuatnya. Anda boleh menggunakan pelbagai alat penciptaan imej dan penjana favicon untuk membuatnya dengan cepat atau menggunakan perisian penyuntingan imej anda sendiri untuk menciptanya dari awal. Adalah lebih baik untuk menyimpan favicon anda dalam format PNG untuk mengelakkan isu dan memastikan ia bersaiz sama ada 16 x 16 atau 32 x 32 piksel.

Apa yang menjadikan favicon yang baik?

Favicon yang baik adalah jelas, ringkas dan mudah diingati serta dikenali. Mereka biasanya mempunyai latar belakang warna telus atau pepejal, dengan simbol sejenis di atas. Kebanyakan mereka hanya menggunakan satu atau dua warna dan biasanya mempunyai beberapa makna atau kaitan dengan jenama atau blog yang mereka wakili. Anda boleh melihat favicon untuk tapak web kegemaran anda untuk mendapatkan inspirasi.