Cara Menambah Hiperpautan dalam Figma

35

Salah satu ciri yang paling membantu alat reka bentuk kolaboratif Figma ialah kemungkinan menambah hiperpautan. Dengan ciri ini, menyambungkan halaman dalam talian menjadi mudah. Hiperpautan menjadikan tapak mudah dilayari. Pautan memberi pengunjung tapak akses terus kepada sumber penting dan halaman pendaratan, antara maklumat lain.

Cara Menambah Hiperpautan dalam Figma

Tidak kira sama ada anda cuba mempelajari cara menambah pautan ke ikon dan teks atau memasukkan hiperpautan secara umum, artikel ini akan membimbing anda. Teruskan membaca untuk membiasakan diri dengan pelbagai kaedah yang boleh anda gunakan untuk mencapai matlamat ini.

Penciptaan Hiperpautan Menggunakan Ikon

Ini adalah salah satu jenis pautan paling biasa yang boleh anda gunakan pada Figma. Di sini, ikon Pautan digunakan untuk menambah pautan teks. Langkah ini tidak akan berfungsi pada imej.

 1. Menggunakan teks pada halaman, serlahkan teks yang anda ingin pautkan ke halaman lain dengan mengklik pada permulaan bahagian dan kemudian menyeret ke atasnya.
 2. Selepas menyerlahkan teks, tekan ikon “Pautan” dalam bar alat di bahagian atas ruang kerja. Melakukannya membuat kotak di atas perkataan atau perkataan yang diserlahkan.
 3. Dalam tab lain, buka halaman web yang ingin anda pautkan dan salin URLnya dengan menyerlahkannya terlebih dahulu dan menekan “Command” + “C” pada Mac atau “Control” + “C” pada Windows.”
 4. Pergi ke kotak URL di atas kotak yang diserlahkan anda dan klik di dalamnya.
 5. Tekan “Command” + “V” pada Mac atau “Control” + “V” pada Windows. Ini membolehkan anda menampal URL anda dalam kotak.
 6. Klik ruang kosong pada halaman atau tekan “Enter” untuk menambah pautan ke teks. Satu baris akan muncul di bawah perkataan. Apabila pengguna mengklik perkataan itu, mereka akan diarahkan ke alamat pautan.

Gunakan Pintasan Papan Kekunci untuk Membuat Pautan

Ini ialah kaedah kedua yang boleh anda gunakan untuk membuat pautan Figma. Anda boleh menggunakan kaedah pintasan papan kekunci untuk menambah pautan pada teks tetapi bukan imej.

 1. Pilih teks atau perkataan yang anda mahu sediakan sebagai pautan.
 2. Gunakan pintasan ini untuk membuat kotak di atas perkataan atau teks yang diserlahkan.
  • Tekan “Control” + “K” pada peranti Windows.
  • Tekan “Command” + “K” pada peranti Mac.
 3. Tampalkan URL yang anda mahu dalam kotak.
 4. Tekan butang “Enter” untuk mencipta hiperpautan.

Gunakan Panel Prototaip untuk Mencipta Hiperpautan Anda

Kaedah ini boleh digunakan pada kedua-dua imej dan teks. Ini adalah pilihan ideal untuk memautkan imej seperti pada ikon media sosial.

 1. Pilih teks atau imej anda dengan mengkliknya dahulu.
 2. Pergi ke panel “Properties” dan buka “Prototaip.”
 3. Dalam menu Prototaip di bawah “Interaksi”, pilih interaksi semasa jika ada. Jika tidak ada, klik ikon “+” untuk menambahkannya.
 4. Laraskan tetapan interaksi untuk berjaya menambah pautan:
  • Tetapkan interaksi kepada “Pada klik”.
  • Tindakan itu kemudiannya harus ditetapkan kepada “Buka Pautan.”
  • Tampalkan pautan anda ke kotak URL.
  • Semak pilihan “Buka dalam tab baharu” untuk membuka tab baharu apabila pengguna mengetik pautan.
 5. Keluar dari panel prototaip untuk menambah pautan imej atau teks. Ini tidak mengubah imej. Walau bagaimanapun, apabila reka bentuk dilihat dalam tab “Hadirkan”, kursor anda berubah semasa anda menuding pada imej. Jika gambar diklik, pautan yang anda tambah akan terbuka.

Edit atau Padam Hiperpautan Figma

Jika anda merasakan pautan tidak berfungsi atau ingin menghapuskannya, anda boleh mengedit atau memadamkannya. Untuk mengedit pautan anda:

 1. Tuding pada teks terpaut menggunakan tetikus anda untuk membuka modal pautan.
 2. Pilih pilihan “Edit” di sebelah modal untuk mengedit alamat.
 3. Buat perubahan mengikut keperluan dan keluar.
 4. Untuk memadam, kosongkan kotak pautan. Ini memadamkan URL anda sepenuhnya dan teks tidak lagi dipautkan.

Tingkatkan Kebolehcapaian dengan Menambah Hiperpautan pada Figma

Hiperpautan dalam Figma memudahkan pengguna menavigasi kandungan. Pautan anda boleh menghantar pengguna ke fail, halaman, bingkai atau prototaip Figma lain. Pautan juga boleh disambungkan ke tapak web luaran dan menghantar anda ke tab penyemak imbas baharu. Terdapat pelbagai cara untuk menambah hiperpautan, dan ia haruslah mudah dengan langkah-langkah yang digariskan di atas.

Pernahkah anda cuba menambah hiperpautan pada Figma? Apakah pengalaman itu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.