Cara Menambah Ikon pada Fail

85

Penyesuaian boleh menjadi pengubah permainan apabila mengatur fail anda. Fail PC anda mempunyai ikon yang biasanya dipilih oleh sistem pengendalian. Dalam kebanyakan kes, mereka kelihatan sama, dan mudah untuk dikelirukan. Jika anda ingin memberikan PC anda rupa yang segar dan mempunyai masa yang lebih mudah mengendalikan banyak fail untuk kerja (atau bermain), menambah ikon tersuai pada fail akan membantu.

Cara Menambah Ikon pada Fail

Sama ada anda mempunyai PC Windows atau Mac, anda akan menemui semua yang anda perlu tahu untuk menyesuaikan fail anda dalam artikel ini.

Tambah Ikon pada Fail – Windows

Sebelum menukar ikon anda, cari beberapa ikon yang akan menggantikan ikon lalai.

Windows mempunyai pilihan ikon yang agak baik yang tidak digunakan. Walau bagaimanapun, banyak yang sudah lapuk atau digunakan untuk utiliti sistem, menjadikannya terlalu “rasmi”.

Banyak sumber dalam talian menawarkan berjuta-juta ikon lain yang unik dan berkualiti tinggi. Beberapa arkib ikon yang popular ialah IconArchive, Findicons, Flaticon, GraphicBurger dan DeviantArt, yang juga mempunyai kandungan percuma.

Jika anda mahir dan mahir seni, anda juga boleh mencipta ikon anda dari awal! Apa yang anda perlukan ialah perisian penyuntingan foto, seperti Photoshop atau GIMP sepupu percumanya, dan beberapa waktu.

Anda boleh memuat turun ikon dalam beberapa format, tetapi yang disyorkan ialah PNG untuk memudahkan penukaran kepada format ICO kerana ini adalah format yang digunakan oleh Windows. Penukaran adalah, pada ketika ini, diperlukan untuk menggunakan imej baharu anda sebagai ikon.

ConvertICO ialah pelayan yang boleh membantu anda dengan pantas di sini. Anda boleh memuat naik 50 imej PNG sekaligus untuk menukarnya menjadi ikon tanpa kehilangan kualiti imej. Program ini akan menyediakan folder di mana anda boleh menyimpan ikon lalai masa depan anda dengan mudah sekiranya anda perlu menukarnya kemudian.

ConverICO berfungsi dengan URL imej juga. Jika anda ingin menukar satu ikon yang anda temui dalam talian, anda boleh segera memuat turunnya ke dalam format ICO untuk keserasian Windows.

Jika anda ingin mengedit ikon desktop asas untuk PC Ini, Tong Kitar Semula, Rangkaian, Fail dan Panel Kawalan, anda boleh melakukannya melalui skrin Pemperibadian, di bawah “Tema” > “Tetapan ikon desktop.” Skrin dialog akan membolehkan anda mencari ikon baharu dan menunjukkan perpustakaan ikon lalainya yang luas (jujur, hodoh) untuk digunakan.

Windows membenarkan anda menyediakan ikon tersuai untuk satu fail atau folder. Ini berguna jika anda mempunyai beberapa item penting dan telah menemui ikon hebat yang anda mahu gunakan untuk membezakannya daripada fail lain yang mempunyai jenis yang sama.

Begini cara menukar satu ikon:

 1. Klik kanan pada folder atau fail dan pilih “Properties.”
 2. Pergi ke tab “Sesuaikan” di bahagian atas tetingkap pop timbul.
 3. Pilih “Tukar Ikon…”
 4. Anda boleh memilih daripada senarai ikon yang dipramuat (kebanyakannya adalah kusam atau lama) atau pilih “Semak imbas” di bahagian atas untuk membuka pengurus fail dan mencari ikon tersuai anda.
 5. Pilih ikon dan klik pada “OK.”
 6. Anda boleh memilih “Pulihkan Lalai” pada tetingkap yang sama untuk mengalih keluar ikon tersuai.

Untuk memperibadikan ikon untuk semua fail jenis fail tertentu, anda memerlukan alat yang dipanggil Pengurus Jenis Fail. Pautan yang disediakan untuk FileTypesMan ialah salah satu daripada banyak penyelesaian perisian yang boleh anda temui dalam talian, tetapi yang ini sepatutnya berfungsi dengan baik. Perlu diingat untuk menyemak semua yang anda muat turun untuk memastikan ia selamat.

Mari lihat semua yang anda perlu lakukan:

 1. Muat turun, pasang dan buka perisian percuma.
 2. Klik pada ikon “Cari” di bahagian atas.
 3. Taipkan sambungan fail yang ingin anda edit. Kursor harus menunjukkan anda kepadanya dari senarai.
 4. Selepas itu, anda boleh menutup kotak “Cari”.
 5. Klik kanan pada entri dalam senarai dan pilih “Edit Jenis Fail Terpilih.”
 6. Dalam entri untuk “Ikon lalai”, klik pada butang tiga titik di sebelah kanan.
 7. Pilih ikon anda. Dalam langkah ini, anda boleh menggunakan ikon yang sedia ada atau mengimport ikon unik dengan mengklik “Semak imbas”. Pilih salah satu ikon baharu anda daripada menu dialog dan tekan OK untuk menukarnya.
 8. Apabila anda berpuas hati dengan hasilnya, anda boleh mengklik “Ok” untuk melaksanakan perubahan.

Tambahkan Ikon pada Fail – Mac

Walaupun Mac agak mudah dari segi penggunaan ikon tersuai, anda masih perlu mencari ikon yang lebih baik daripada lalai. Di situlah arkib ikon seperti IconArchive, Findicons, Flaticon, GraphicBurger dan DeviantArt bersinar. Kebanyakannya mengandungi seni percuma yang boleh anda gunakan untuk ikon anda, tetapi akaun Premium boleh memberi anda pilihan yang tidak berkesudahan untuk menyesuaikan rupa Desktop anda.

Apabila memuat turun ikon tersuai, anda boleh memilih format JPG atau PNG. Mac menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan fail yang dimuat turun kerana anda boleh menggunakan imej JPG atau PNG dan bukannya memerlukan penukaran.

Selepas anda menemui imej sempurna anda, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Pilih imej yang anda mahu gunakan dan bukanya.
 2. Pergi ke bar menu, pilih “Edit”, kemudian pilih “Salin” daripada menu lungsur.
 3. Klik pada fail atau folder yang ingin anda sesuaikan.
 4. Pilih “Fail” pada bar menu, kemudian “Dapatkan Maklumat.”
 5. Pada tetingkap Maklumat di bahagian atas, klik ikon.
 6. Klik “Edit” dalam bar menu, kemudian “Tampal.” Jika pilihan tidak tersedia, pastikan anda mengklik ikon di bahagian atas tetingkap Maklumat.

Sekiranya langkah ini tidak berfungsi, pastikan anda menyalin kandungan fail, bukannya fail itu sendiri.

Jika anda ingin menggunakan ikon fail atau folder lain, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih fail dengan ikon yang anda mahu gunakan.
 2. Klik pada “Fail” dari bar menu, kemudian “Dapatkan maklumat.”
 3. Klik ikon kecil yang terletak di bahagian atas tetingkap Maklumat.
 4. Pergi ke “Edit” dan pilih “Salin.”
 5. Navigasi ke fail atau folder yang ingin anda sesuaikan dan bukanya.
 6. Pergi ke “Fail” dan “Dapatkan Maklumat.”
 7. Klik ikon di bahagian atas tetingkap Maklumat.
 8. Pilih “Edit” dan “Tampal” dalam bar menu.

Jika anda ingin kembali ke lalai sistem untuk ikon, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Pada komputer anda, pilih fail atau folder.
 2. Pergi ke “Pilih fail” dan kemudian “Dapatkan Maklumat.”
 3. Klik ikon tersuai yang terletak di bahagian atas tetingkap maklumat. Berhati-hati dengan langkah ini, anda tidak boleh menggunakan ikon di bawah “Pratonton”.
 4. Pilih “Edit” dan kemudian “Potong” dalam bar menu.

Jika anda ingin menukar ikon bagi keseluruhan jenis fail, anda boleh menggunakan perisian pengurus jenis fail khusus. Anda boleh melihat perkhidmatan pihak ketiga yang menawarkan ciri ini, tetapi semak semula kelayakan dan kesahihan mereka sebelum menggunakannya.

Jadikan PC Anda Ikonik

Memperibadikan komputer adalah sama seperti memperibadikan pejabat atau rumah kita. Dengan set ikon tersuai yang baharu, anda boleh mencipta ruang kerja digital yang selesa, konsisten dan diselaraskan.

Apakah ikon yang anda gunakan untuk menyesuaikan fail anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.