Cara Menambah Kad Kredit dalam Apl Tunai

39

Walaupun Apl Tunai terutamanya berhubung dengan akaun bank anda dan kad debit untuk menyediakan transaksi yang lancar, ia juga menyokong kad kredit. Menambah kad kredit anda pada akaun Apl Tunai membolehkan anda membayar bil anda dan menghantar wang, tetapi anda tidak boleh mengeluarkan dana ke kad tersebut. Artikel ini menghuraikan cara memautkan kad kredit anda dan memberi anda maklumat berguna yang lain.

Cara Menambah Kad Kredit dalam Apl Tunai

Cara Memautkan Kad Kredit ke Apl Tunai

Untuk memautkan kad kredit anda ke akaun Apl Tunai anda, pastikan anda log masuk dan mempunyai kad kredit fizikal anda berdekatan, kerana anda perlu memasukkan butiran kad. Berikut ialah langkah cepat dan mudah untuk menambahkan kad kredit anda ke Apl Tunai:

 1. Pergi ke “Tunai Saya” atau klik pada butang perbankan ($) dalam akaun Apl Tunai anda.
 2. Di bawah tab “Tunai dan Bitcoin”, pilih “Pautkan Kad Kredit.”
 3. Masukkan butiran kad kredit anda.
 4. Ketik pada “Tambah kad.”

Kad kredit anda kini ditambahkan pada akaun Apl Tunai anda dan anda boleh menghantar wang kepada orang ramai atau membuat sebarang pembayaran dengan mudah.

Menghadapi Masalah Menambah Kad Kredit Anda ke Akaun Apl Tunai Anda?

Jika anda cuba memautkan kad kredit anda ke akaun Apl Tunai anda, tetapi anda gagal, ini mungkin disebabkan oleh sebab berikut:

 • Anda mungkin telah membuat kesilapan semasa memasukkan butiran kad kredit (nombor kad, tarikh tamat tempoh dan CVV).
 • Anda cuba menambah kad yang telah tamat tempoh atau dinyahaktifkan.
 • Apl Tunai mungkin tidak menyokong kad yang anda cuba pautkan ke akaun anda. Kad hadiah atau kad prabayar pada masa ini tidak tersedia untuk penyepaduan Apl Tunai.
 • Sambungan internet anda tidak stabil.
 • Mungkin terdapat masalah dengan pelayan Apl Tunai.
 • Anda menggunakan versi Apl Tunai yang sudah lapuk.

Mengapa Pembayaran Saya melalui Kad Kredit pada Apl Tunai Ditolak?

Jika anda menambahkan kad kredit pada akaun Apl Tunai anda, tetapi pembayaran anda ditolak, sebabnya mungkin salah satu daripada yang berikut:

 • Anda menambahkan kad kredit kepunyaan orang lain.
 • Penerima bayaran tidak bereputasi atau disahkan.
 • Butiran hubungan untuk penerima anda tidak betul.
 • Anda telah lama tidak menggunakan akaun Apl Tunai anda.

Bolehkah Anda Menggunakan Kad Kredit pada Aplikasi Tunai sebagai Pendahuluan Tunai?

Apabila kad kredit digunakan untuk memindahkan wang daripada Apl Tunai dan apl serupa, pengeluar kad kredit anda boleh menganggap ini sebagai pendahuluan tunai. Akibatnya, anda mungkin terlebih mengeluarkan kad kredit anda dan bank pada dasarnya akan menetapkan kadar faedah pendahuluan tunai mereka untuk pembayaran.

Kadar faedah bagi pendahuluan tunai adalah tinggi dan terakru bermula dari permulaan pendahuluan. Ini akan membantu jika anda bercakap dengan pengeluar kad anda tentang peraturan pendahuluan tunai mereka sebelum menghantar wang menggunakan kad kredit anda melalui Apl Tunai.

Jika anda tergesa-gesa, anda boleh membuat pemindahan kecil dan semak sama ada ia dikategorikan sebagai pendahuluan tunai pada penyata kad kredit anda. Jika pengeluar kad anda menganggap pindahan tunai anda pada Apl Tunai sebagai pendahuluan, sebaiknya jangan gunakannya untuk menghantar wang.

Cara Memautkan Akaun Bank ke Akaun Apl Tunai Anda

Untuk menghantar wang atau membuat pembayaran menggunakan kad kredit yang dipautkan pada Apl Tunai, anda mesti menambahkan akaun bank anda terlebih dahulu. Berikut adalah langkah-langkah untuk melakukan ini:

 1. Lancarkan Apl Tunai pada telefon bimbit anda.
 2. Pergi ke tab “Tunai Saya” anda.
 3. Pilih “+Tambah Bank” di bawah “Tunai dan Bitcoin.”
 4. Tambahkan butiran kad debit anda pada skrin yang muncul.
 5. Klik pada “Tambah Kad,” dan akaun bank anda akan ditambahkan secara automatik.
 6. Jika anda tidak mempunyai kad debit, pilih “Tiada Kad?” dan kemudian tambah akaun bank.
 7. Pilih nama bank anda daripada senarai yang disediakan.
 8. Masukkan butiran perbankan dalam talian anda mengikut arahan untuk memautkan akaun bank anda.

Anda boleh menambah kad kredit anda setelah anda berjaya memautkan kad debit atau akaun bank anda.

Adakah Apl Tunai akan Membayar Balik Anda untuk Pembayaran yang Dibuat Dengan Kad Kredit Anda?

Mendapatkan bayaran balik daripada Apl Tunai untuk transaksi yang dibuat dengan kad kredit anda adalah mungkin, tetapi tiada jaminan bahawa permintaan anda akan diluluskan. Apl Tunai telah menyatakan dalam syarat perkhidmatannya bahawa ia tidak akan bertanggungjawab untuk isu pemindahan yang berjaya.

Jika platform Apl Tunai berfungsi seperti biasa, dan anda berjaya memindahkan wang tetapi kepada penerima yang salah, atau anda telah ditipu, anda tidak akan dapat meminta bayaran balik segera. Dalam kes ini, anda perlu menuntut bayaran balik Apl Tunai daripada penerima anda.

Hubungi wakil khidmat pelanggan Cash App untuk membantu menguraikan perkara yang mungkin dan langkah yang perlu diambil untuk mendapatkan kembali wang anda. Oleh kerana pemindahan wang itu berjaya, Apl Tunai tidak bertanggungjawab di sisi undang-undang untuk memberi pampasan kepada anda untuk sebarang wang yang hilang.

Ini ialah situasi yang paling berkemungkinan di mana Apl Tunai akan memberi anda bayaran balik untuk pemindahan wang:

 • Penerima anda telah bersetuju untuk memulangkan bayaran anda.
 • Anda dapat membatalkan pembayaran sebelum dimuktamadkan.
 • Anda menghubungi sokongan pelanggan Cash App dan berjaya mempertikaikan pembayaran.

Menggunakan mana-mana langkah di atas dalam antara muka Apl Tunai adalah mudah. Walau bagaimanapun, jika anda ditipu, ini adalah situasi yang paling mencabar di mana anda boleh mendapatkan bayaran balik Apl Tunai. Jika penipuan termasuk anda dikenakan amaun yang salah atau pembayaran dua kali ganda, terdapat kemungkinan pertikaian bayaran balik anda akan berjaya. Di luar situasi sedemikian yang boleh dibuktikan dengan mudah, pertikaian pembayaran balik wang yang berjaya pada Apl Tunai jarang berlaku.

Cara Menerima Bayaran Balik Daripada Apl Tunai

Dengan mengambil kira maklumat di atas, jika anda ingin mendapatkan bayaran balik untuk pembayaran yang dibuat dengan kad kredit anda yang anda menghantar pembayaran, klik pada Butang Bayaran Balik dari Skrin Utama anda. Atau anda boleh menghubungi penerima dan meminta mereka mengikuti langkah di bawah untuk membayar balik anda:

 1. Pergi ke “Tab Aktiviti” daripada skrin utama Apl Tunai mereka.
 2. Pilih pembayaran yang ingin anda cuba dan bayar balik.
 3. Ketik pada ikon tiga titik.
 4. Pilih “Bayaran Balik.”
 5. Tekan “OK.”

Soalan Lazim

Bolehkah anda menggunakan kad kredit yang dipautkan untuk menambahkan wang pada kad Apl Tunai anda?

Tidak, menggunakan kad kredit, anda tidak boleh menambah dana pada kad Apl Tunai anda. Untuk menambahkan wang pada kad Apl Tunai anda, gunakan akaun bank yang dipautkan atau kad debit atau minta rakan atau keluarga di Apl Tunai menghantar dana kepada anda. Jika anda tidak boleh melakukan mana-mana daripada ini, pergi ke kedai dan muat semula secara fizikal kad Apl Tunai anda.

Bolehkah anda menggunakan Aplikasi Tunai dengan hanya kad kredit?

Apl Tunai memerlukan akaun bank dan kad debit untuk mengesahkan akaun anda, jadi anda perlu menyambungkannya terlebih dahulu. Kad kredit juga boleh digunakan untuk membayar pembayaran secara terus dan tidak boleh membiayai baki Apl Tunai anda.

Bolehkah saya mempunyai dua kad kredit pada akaun Apl Tunai saya?

Hanya satu kredit boleh ditambah ke akaun Apl Tunai anda. Jika anda perlu menggunakan kad yang berbeza daripada kad yang dipautkan pada masa ini, anda perlu mengalih keluar kad asal.

Adakah Apl Tunai mengenakan bayaran untuk menggunakan kad kredit saya?

Ya, Aplikasi Tunai akan mengenakan bayaran 3% apabila anda menghantar wang atau membuat pembayaran dengan kad kredit anda.

Jadikan Penghantaran Wang Lebih Lancar Dengan Kad Kredit Anda pada Apl Tunai

Apl Tunai ialah cara terbaik untuk membuat pembayaran atau menghantar wang kepada keluarga dan rakan di platform. Walaupun anda menggunakan kad kredit, anda perlu memautkan kad debit dan akaun bank anda ke akaun Apl Tunai anda untuk menggunakan ciri ini.

Bagaimanakah anda mendapat manfaat daripada menggunakan kad kredit anda dalam Apl Tunai? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.