Cara Menambah Kapsyen dalam CapCut

130

Kandungan video telah menjadi semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Dengan kebangkitan TikTok dan Instagram Reels, semua orang berkongsi video di platform ini. Ia adalah medium yang sangat baik untuk menyampaikan maklumat – namun, tidak semua orang boleh menikmatinya dengan bunyi. Terdapat penyelesaian untuk ini: untuk mengiringi video dengan kapsyen.

Cara Menambah Kapsyen dalam CapCut

CapCut ialah aplikasi terkenal untuk mengedit video, terutamanya untuk media sosial seperti TikTok. Di antara banyak pilihan penyuntingan, ia juga membenarkan penambahan teks pada kandungan.

Berikut ialah panduan ringkas tentang cara menambah kapsyen semasa mengedit video dalam CapCut.

Mengapa Anda Perlu Menambah Kapsyen pada Video

Memasukkan elemen teks ke dalam kandungan video ialah cara terbaik untuk menyampaikan mesej yang menarik. Dengan cara itu, mereka juga menjangkau khalayak yang lebih besar.

Video terdiri daripada elemen visual dan audio. Walau bagaimanapun, jika tidak disertakan dengan kapsyen, ia tidak termasuk kepada mereka yang tidak berpeluang menikmati bunyi itu. Orang yang mengalami masalah pendengaran, misalnya, tidak dapat menghargai sepenuhnya maklumat yang diberikan oleh video jika ia tidak ditulis pada skrin.

Kapsyen lwn. Sarikata

Terdapat perbezaan antara kapsyen dan sari kata, kerana ia mempunyai fungsi yang berbeza. Kapsyen ialah sekeping kandungan teks yang mengiringi video tetapi tidak semestinya menyalin bunyi mengikut hati. Fungsi utama kapsyen adalah untuk menerangkan kandungan video dan menyerlahkan kata kunci atau topik. Selain itu, ia menggantikan peranan suara dalam menyampaikan mesej, menjadikannya serba boleh dan terbuka kepada usaha kreatif.

Sebaliknya, sari kata menterjemahkan bahasa video kepada teks perkataan demi perkataan. Mereka bermanfaat untuk orang kurang upaya atau cacat pendengaran kerana mereka menyediakan terjemahan literal mesej video.

Tambah Kapsyen dalam CapCut

CapCut sangat mesra pengguna dan membolehkan penyuntingan video mudah tanpa mengira peranti anda. Menambah teks pada video dalam CapCut ialah operasi yang mudah, dan apl itu mendayakan pelbagai ciri untuk pengeditan kreatif. Terdapat dua cara anda boleh menambah teks pada video anda dalam CapCut, dan ia mudah diakses.

Tambahkan Kapsyen Automatik pada Video dalam CapCut

CapCut menyediakan ciri auto-kapsyen yang berguna untuk memendekkan proses penyuntingan video. Ia akan membuat sari kata untuk video secara automatik, yang boleh anda edit secara manual sebaik sahaja apl menjananya. Untuk menggunakan kapsyen yang dijana secara automatik dalam CapCut, anda mesti memilih bahasa yang digunakan dalam video. Dari situ, apl akan membuat teks secara automatik berdasarkan bunyi video.

Berikut ialah cara untuk mendayakan kapsyen yang dijana secara automatik dalam CapCut:

 1. Buka skrin utama Apl CapCut dan buat projek baru.
 2. Import video yang anda ingin edit ke dalam projek.
 3. Cari butang “Teks” di bar menu bawah.
 4. Pilih pilihan “Kapsyen automatik”.
 5. Pilih pilihan bunyi daripada kotak dialog pop timbul. Terdapat tiga pilihan:
  • Pilih “Bunyi asal” jika narator video berada dalam video.
  • Pilih “Voiceover” jika video tersebut termasuk voiceover yang telah dirakam yang mengiringi kandungan video.
  • Pilih “Kedua-duanya” jika video menggabungkan dua yang sebelumnya.
 6. Pilih bahasa video.
 7. Ketik “Mula” dan tunggu apl memproses kapsyen.

Masa pemprosesan bergantung pada panjang video. Setelah apl melengkapkan penjanaan automatik, anda boleh mengedit teks kapsyen secara manual jika apl itu menyalin apa-apa secara tidak betul. Anda boleh mengakses ciri ini melalui menu edit Kelompok.

CapCut juga membenarkan penggayaan kapsyen, membolehkan anda mencuba dan memberikan getaran unik pada video anda. Anda boleh melakukan ini dengan cepat dengan mengakses menu Gaya. Di sana anda boleh menukar jenis fon, warna dan ciri penalaan halus lain video anda.

Setelah selesai mengedit, simpan video anda ke pustaka anda dan kongsikannya di TikTok atau sebagai Gelendong Instagram.

Tambah Kapsyen secara Manual pada Video dalam CapCut

Penyuntingan video manual mungkin sedikit lebih kompleks dalam CapCut. Namun, ia membolehkan anda menyesuaikan teks dalam video anda dengan lebih tepat. Pembuatan kapsyen manual membolehkan anda memasukkan teks dengan lebih kreatif jika anda menyasarkan lebih daripada sekadar menambah sari kata untuk mengikuti bunyi.

Berikut ialah panduan tentang cara memasukkan kapsyen secara manual dalam CapCut:

 1. Buka Apl CapCut dan ketik “Projek baharu.”
 2. Pilih video yang ingin anda edit dan ketik “Tambah.”
 3. Laraskan garis putih yang menentukan bahagian video yang akan menerima kapsyen. Anda boleh melakukan ini dengan menyeret skrin ke kiri atau kanan.
 4. Klik pada pilihan “Teks” di bar menu bawah. Menu ini akan memberikan anda pelbagai pilihan:
  • “Tambah teks” ialah yang paling boleh disesuaikan, membolehkan anda mengawal sepenuhnya ke atas kapsyen.
  • “Templat teks” akan memberi anda penyelesaian yang cepat dan pra-reka bentuk untuk reka bentuk kapsyen.
 5. Pilih “Tambah teks.”
 6. Gunakan tab “Papan Kekunci” untuk memasukkan teks kapsyen.
 7. Laraskan gaya kapsyen dan kesan, tambah gelembung atau animasikan teks.
 8. Ketik tanda semak dan selesaikan pengeditan.

Sebaik sahaja anda menyelesaikan reka bentuk kapsyen, sudah tiba masanya untuk memasukkannya ke dalam video. Selepas itu, anda perlu meletakkannya pada skrin dan menyegerakkannya dengan pertuturan. Anda boleh melakukan ini dengan mengetik kotak oren dan melaraskan sempadan putih untuk menyegerakkan teks dengan video.

Petua untuk Mencipta Kapsyen yang Baik dalam CapCut

Sememangnya, anda ingin mengelakkan pengeditan tambahan apabila anda selesai menambah kapsyen pada video anda. Walaupun CapCut menawarkan ciri yang sangat baik untuk mereka bentuk kapsyen video, ia juga mempunyai beberapa kelemahan. Oleh itu, anda mungkin ingin mengelakkan beberapa perkara untuk memastikan kapsyen video anda tidak memerlukan pengeditan tambahan.

Singkatkan

Jika anda memutuskan untuk menambah kapsyen yang dijana secara automatik pada video anda, pastikan ia tidak terlalu panjang. Ia akan menjadikan mereka lebih sukar untuk penonton membaca. Selain itu, apl seperti TikTok atau Instagram mungkin memotongnya selepas memuat naik.

Untuk mengelakkan isu ini, pastikan anda melakukan pemeriksaan manual. Lihat setiap bahagian kapsyen selepas penjanaan automatik, dan pecahkan mana-mana ayat yang panjang.

Pastikan Ia Asas

Petua kedua adalah untuk mengelakkan tulisan tangan atau fon lain yang mungkin sukar dibaca. Video TikTok terkenal kerana mudah dihadam. Jika penonton tidak dapat membaca kapsyen pada video anda serta-merta, mereka mungkin akan meleret ke atas dengan cepat. Pilih fon yang mudah dibaca, seperti Klasik, Tebal atau Serif.

Jadi Kreatif Dengan Kapsyen

Menambah kapsyen pada video membolehkan semua orang menikmatinya. Mentranskripsi video meningkatkan kefahaman penonton dan membolehkan tontonan fleksibel tanpa persekitaran. Selain itu, kebanyakan pencipta kandungan menyasarkan peningkatan SEO dan kiraan tontonan. Memasukkan kandungan teks dalam video menambah kedua-dua faktor tersebut.

Mengedit video dalam CapCut ialah cara yang paling biasa dan mudah untuk menghasilkan kandungan video yang hebat. Lain kali anda membuat video TikTok baharu atau Kekili Instagram, tambahkan kapsyen padanya untuk meningkatkan pengalaman pengguna. Penonton anda akan berterima kasih atasnya dan anda akan menjadikan video anda lebih kaya dengan maklumat.

Bagaimanakah anda lebih suka menambah kapsyen pada video anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.