Cara Menambah Kekunci Tersuai Baharu pada Windows 10

117

Salah satu ciri yang paling berkuasa dalam Windows 10 ialah keupayaan untuk menyediakan hotkey tersuai anda sendiri. OS sememangnya terkenal dengan penyesuaian, menjadikan pengalaman pengguna lebih diperibadikan seperti keupayaan untuk tambah pintasan baharu dalam menu konteks. Menggunakan pelbagai kekunci pintas membolehkan anda memulakan program, memuatkan tapak web dan melakukan banyak tugas lain dengan ketukan kekunci. Terdapat beberapa pilihan pintasan papan kekunci terbina dalam Windows 10, dan terdapat juga alat pihak ketiga yang berkuasa yang akan memberi anda akses kepada lebih banyak pilihan. Dalam artikel ini, anda akan mendapat maklumat berguna tentang menggunakan kedua-dua pendekatan untuk mencipta kekunci panas Windows 10 tersuai.

Cara Menambah Kekunci Tersuai Baharu pada Windows 10

Menambah Kekunci Panas pada Pintasan Desktop Program dan Laman Web

Mula-mula, mari cuba salah satu pendekatan paling asas untuk menambah hotkey. Anda boleh menambah hotkey pada mana-mana perisian atau pintasan tapak web pada Desktop.

 1. Klik kanan pintasan desktop dan pilih Properties dari menu. Menu desktop Windows
 2. Klik tab Pintasan seperti yang ditunjukkan dalam tangkapan skrin di bawah:
  menang hotkey
 3. Klik kotak kekunci Pintasan dan masukkan pintasan papan kekunci baharu untuk program atau halaman web. Hanya masukkan surat di sana untuk menyediakan hotkey baharu. Ambil perhatian bahawa pintasan akan menjadi huruf yang digabungkan dengan Ctrl + Alt. Jadi, jika anda menaip “I”, maka pintasan papan kekunci ialah Ctrl + Alt + I. Anda juga boleh memasukkan salah satu kekunci fungsi (F1 hingga F12 pada kebanyakan papan kekunci) dengan menolaknya semasa fokus berada dalam kotak teks kekunci pintasan .
 4. Pilih Guna dan kemudian klik OK untuk menutup tetingkap.
 5. Tekan kekunci pintas baharu anda untuk mengujinya. Ia akan membuka program atau halaman web yang anda tentukan.

Sediakan Pintasan Papan Kekunci Tutup, Mulakan Semula dan Logoff

Anda juga boleh membuat penutupan, logoff dan but semula kekunci panas dalam Windows 10 tanpa menggunakan pakej pihak ketiga.

 1. Buat pintasan Desktop untuk fungsi yang diingini. Untuk melakukan ini, klik kanan Desktop dan kemudian pilih Baharu > Pintasan. Fungsi ini akan membuka tetingkap yang ditunjukkan di bawah:
  menang hotkey2
 2. Dalam kotak Taipkan lokasi item:, taip “shutdown.exe -s -t 00” untuk menyediakan pintasan yang mematikan Windows 10. Masukkan “shutdown -r -t 00” untuk pintasan yang memulakan semula Windows 10. Taip “shutdown.exe –L” untuk log keluar dari Windows 10.
 3. Tekan Seterusnya dan taipkan tajuk yang sesuai untuk pintasan. Sebagai contoh, anda boleh menamakan pintasan “shutdown” jika pintasan itu mematikan Windows.
 4. Tekan Selesai untuk keluar dari konfigurasi Cipta Pintasan. Itu menambah pintasan ke desktop, seperti yang ditunjukkan di bawah.
  menang hotkey3
 5. Beri pintasan kekunci pintas seperti yang dibincangkan di atas. Klik kanannya, pilih Properties dan klik tab Pintasan, dan kemudian masukkan huruf dalam kotak teks kekunci Pintasan.
 6. Pilih OK untuk keluar dari tetingkap.

Sekarang, menekan kekunci itu dan Ctrl + Alt akan menutup, memulakan semula atau log keluar anda daripada Windows 10, bergantung pada apa yang anda masukkan dalam kotak teks pertama wizard Cipta Pintasan.

Menambah Kekunci Tersuai Dengan Perisian Pihak Ketiga

Anda boleh melakukan lebih banyak lagi dengan perisian pihak ketiga tambahan. Terdapat beberapa program yang tersedia untuk Windows 10, dan beberapa daripadanya ialah program perisian percuma. WinHotKey ialah salah satu pakej yang boleh anda gunakan untuk menyediakan pintasan papan kekunci Windows 10 tersuai. Tambahkannya ke Windows 10 daripada Halaman WinHotKey Softpedia. Klik butang MUAT TURUN SEKARANG di sana untuk menyimpan wizard persediaan, dan kemudian bukanya untuk menambah WinHotKey ke tingkap.

menang hotkey4

Tetingkap WinHotKey dalam tangkapan di atas termasuk senarai kekunci panas Windows 10 lalai. Harap maklum bahawa anda tidak boleh mengedit mereka yang mempunyai pakej ini. Apa yang anda boleh lakukan menyediakan pintasan papan kekunci baharu yang membuka perisian atau dokumen, atau yang melaraskan tetingkap aktif.

 1. Tekan New Hotkey untuk membuka tetingkap yang ditunjukkan dalam syot kilat di bawah.
  menang hotkey5
 2. Klik senarai juntai bawah Saya mahu WinHotKey ke: dan pilih Lancarkan Aplikasi, Buka Dokumen atau Buka Folder.
 3. Klik Semak Imbas untuk memilih kekunci pintas tindakan yang akan dibuka apabila anda menekannya.
 4. Pilih daripada pelbagai kombinasi papan kekunci untuk kekunci panas dengan memilih kotak pilihan Alt, Shift, Ctrl dan Windows. Kemudian klik senarai lungsur Bersama dengan kekunci: untuk menambah kunci unik pada kekunci pintas.
 5. Tekan OK apabila anda telah memilih semua pilihan yang diperlukan.

Pintasan papan kekunci baharu kemudiannya hendaklah disenaraikan pada tetingkap WinHotKey, bersama-sama dengan yang lain. Tekan kekunci pintas untuk mencubanya. Ia akan membuka perisian, dokumen atau folder yang anda pilih.

Anda juga boleh menyediakan beberapa kekunci pintas tetingkap dengan pakej ini.

 1. Pilih pilihan Kawal Tetingkap Semasa daripada senarai juntai bawah Saya mahu WinHotKey kepada:
 2. Klik senarai juntai bawah Buat Tetingkap Semasa: untuk mengembangkannya, seperti yang ditunjukkan di bawah.
  menang hotkey6
 3. Pilih tindakan anda daripada senarai juntai bawah.

Satu lagi pakej perisian berguna untuk menyediakan hotkey tersuai ialah NirCmd, yang tersedia untuk kebanyakan platform Windows. Anda boleh menambah utiliti ke Windows 10 daripada ini halaman NirSoft. Tatal ke bawah ke bahagian bawah halaman dan klik Muat Turun NirCmd atau Muat Turun NirCmd 64-bit untuk menyimpan fail (bergantung pada sama ada anda menjalankan versi Windows 64-bit atau tidak). Memandangkan NirCmd menyimpan sebagai zip termampat, anda juga perlu memilih fail mampatnya dalam File Explorer dan tekan butang Ekstrak semua. Pilih laluan untuk mengekstrak folder.

Setelah NirCmd diekstrak, anda boleh menyediakan pintasan Desktop dengan Utiliti Baris Perintah dan mengubahnya menjadi kekunci pintas.

 1. Buat pintasan Desktop seperti sebelum ini dengan memilih Baharu > Pintasan daripada menu konteks desktop.
 2. Tekan Semak imbas dan pilih laluan boleh laku NirCmd dari sana, tetapi JANGAN klik seterusnya.
 3. Tambahkan baris arahan anda pada laluan, yang semuanya disenaraikan pada halaman NirSoft. Sebagai contoh, cuba tambahkan “mutesysvolume 2” pada penghujung laluan, seperti yang ditunjukkan di bawah.
  menang hotkey7

 4. Klik pada pintasan desktop NirCmd baharu. Jika kelantangan belum diredamkan, ini akan melengkapkan tindakan.
 5. Tukar pintasan NirCmd menjadi kekunci pintas bisu dengan mengklik kanannya, memilih Properties dan memasukkan kekunci dalam kotak teks kekunci Pintasan.

Anda boleh menyediakan pelbagai kekunci panas NirCmd dengan cara yang sama. Sebagai contoh, jika anda menambah “setsysvolume 65535” pada penghujung laluan NirCmd dan bukannya “mutesysvolume 2”, kekunci pintas akan memaksimumkan kelantangan apabila ditekan. Sebagai alternatif, menambah “emptybin” pada penghujung laluan akan menyediakan pintasan yang mengosongkan Tong Kitar Semula.

menang hotkey8

Seperti yang anda lihat, Windows 10 menampilkan kedua-dua penyesuaian kekunci pintas dalaman, serta penyepaduan kunci pintasan pihak ketiga. Program NirCmd dan WinHotKey menawarkan lebih banyak pilihan pintasan papan kekunci daripada Windows 10 secara lalai. Dengan kekunci pintas tersebut, anda boleh membuka perisian, dokumen, halaman tapak web, mematikan komputer atau memulakan semula Windows 10, melaraskan tetapan kelantangan dan banyak lagi.