Cara Menambah Kotak Semak dalam Obsidian

54

Salah satu sebab utama anda telah menambahkan Obsidian pada kotak alat anda adalah untuk sentiasa mengetahui tugasan yang telah anda selesaikan dan tugasan yang belum anda selesaikan. Apl ini tidak membiarkan anda menggunakan peranti anda sendiri apabila memantau produktiviti anda. Sebaliknya, ia menawarkan pelbagai ciri untuk membantu anda mengikuti jadual anda, salah satunya ialah kotak pilihan.

Cara Menambah Kotak Semak dalam Obsidian

Kotak pilihan akan menjadi topik artikel ini. Kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkannya dengan pintasan terbina dalam, coretan dan pemalam.

Cara Menambah Kotak Semak dalam Obsidian dengan Pintasan

Antara muka mesra pengguna Obsidian mungkin merupakan titik jualan terbesar apl ini. Tetapi ciri kotak semak tidak kelihatan seperti yang lain, jadi menambahkannya tidak semudah mengklik butang. Sebaliknya, anda perlu menekan kombinasi kekunci yang sesuai. Begini cara ia berfungsi:

 1. Buka peti besi anda dan buat nota baharu atau buka fail sedia ada.
 2. Letakkan kursor anda dalam baris yang sama dengan teks di sebelah yang anda ingin tambahkan kotak semak.
 3. Tekan dan tahan butang “Ctrl” (“butang Cmd” jika anda pengguna iOS) dan tekan “Enter” untuk memasukkan titik tumpu.
 4. Tekan “Enter” untuk mendapatkan kotak semak kosong, bermakna tugas itu tidak lengkap. Setelah anda menyelesaikan tugasan, tahan “Ctrl” dan terus tekan “Enter” sehingga anda mendapat “X” dalam kurungan. Jika anda telah memuktamadkan tugasan dan ingin mengalih keluarnya daripada nota anda, hanya tekan gabungan “Ctrl + Z”.

Perlu diingat bahawa pintasan “Ctrl + Enter” mungkin tidak selalu berfungsi. Ini boleh berlaku jika anda mempunyai hotkey yang berbeza untuk menetapkan titik tumpu dan kotak pilihan.

Jangan tekan butang panik lagi kerana penyelesaiannya mudah:

 1. Buka Obsidian.
 2. Pergi ke menu “Tetapan”.
 3. Pilih “Kekunci Panas.”
 4. Cari “Bulet/kotak semak kitaran.” Perkataan mungkin berbeza-beza, bergantung pada versi anda, tetapi cari arahan yang mengandungi titik tumpu dan kotak pilihan.
 5. Jika arahan “Ctrl + Enter” ditetapkan secara lalai kepada “Buka pautan di bawah kursor dalam tab baharu” atau mana-mana fungsi lain, alihkannya ke arahan “Bullet kitaran/kotak semak”.
 6. Kembali ke nota anda dan lihat sama ada pintasan sedang aktif dan berjalan.

Bagaimana Anda Menambah Kotak Semak dalam Obsidian dengan Pemalam?

Tiada ciri Obsidian yang maha kuasa, tetapi pintasan adalah perkara terbaik seterusnya. Namun begitu, sesetengah versi kurang digilap berbanding yang lain, dan kombinasi kekunci mungkin tidak begitu boleh dipercayai.

Syukurlah, pemalam pihak ketiga boleh menjimatkan hari. Apl ini mempunyai lebih daripada 1,000 pemalam, membolehkan anda menyelaraskan pelbagai aspek pengalaman Obsidian anda. Banyak daripada mereka menambah kotak pilihan, salah satunya ialah Teks Todoist.

Ambil langkah berikut untuk memasang dan memasukkan kotak pilihan dengan pemalam Todoist Text:

 1. Lancarkan Obsidian dan tekan butang “Tetapan” pada bahagian kiri bawah skrin, diwakili oleh simbol gear.
 2. Navigasi ke menu “Pemalam Komuniti”.
 3. Ketik butang “Semak imbas” ungu.
 4. Taipkan “Teks Todoist” dalam kotak carian. Anda juga boleh memasukkan “kotak semak”, dan alat itu akan menyediakan beberapa alat dengan ciri ini, termasuk Teks Todoist.
 5. Tekan “Pasang” dan tunggu sistem memuat turun dan memasang pemalam ke profil anda.
 6. Tekan butang “Dayakan” kelabu.
 7. Tatal ke atas di mana butang “Pasang” berada dan pilih “Kekunci Panas.” Anda kini sepatutnya melihat kekunci pintas untuk kotak semak. Gunakan kombinasi kekunci yang sesuai untuk memasukkan kotak pilihan ke dalam nota anda. Anda juga boleh menukar kekunci pintas daripada menu ini.

Bagaimana Anda Menambah Kotak Semak dalam Obsidian dengan Coretan?

Jika, atas sebab apa pun, pintasan mahupun pemalam tidak berjaya, anda boleh cuba menambah kotak pilihan melalui coretan. Fail CSS ini merupakan penyelesaian untuk beberapa isu dan ia berfungsi dengan baik untuk memasukkan pelbagai jenis kotak pilihan. Sebagai contoh, coretan boleh mengkategorikan kotak pilihan anda ke dalam kumpulan berikut:

 • Disemak
 • Nyahtanda
 • Dijadualkan atau ditangguhkan
 • Dibatalkan
 • Perlukan maklumat lanjut
 • Penting

Bagaimana Anda Menambah Senarai dalam Obsidian?

Kotak pilihan tanpa senarai adalah usang. Lagipun, mengapa perlu menambah kotak semak di tempat pertama apabila terdapat hanya satu atau dua item dalam nota anda? Itulah sebabnya senarai adalah penting untuk keseluruhan proses, dan berikut ialah cara untuk menciptanya:

 1. Mulakan fail baharu atau keluarkan nota sedia ada.
 2. Pergi ke bahagian kosong ruang kerja anda dan masukkan tanda sempang.
 3. Tekan butang “Ruang”, dan Obsidian akan membuat senarai bertitik tumpu secara automatik. Lebih khusus lagi, anda akan mendapat senarai dengan empat item, tetapi anda boleh menambah lebih atau kurang mata, bergantung pada panjang yang diingini. Juga, jangan lupa untuk menavigasi antara item individu dengan butang “Enter”.

Membuat senarai asas adalah mudah, tetapi bagaimana jika anda memerlukan nota untuk hari yang sangat sibuk dengan banyak tugas? Menambah sub-item ialah pertaruhan terbaik anda.

 1. Mulakan senarai baharu.
 2. Letakkan kursor anda dalam mana-mana baris.
 3. Ketik “Tab” untuk mengubah baris menjadi sub-item.

Tiada Tugas Kekal Tidak Ditanda

Perkara terakhir yang anda perlukan ialah mempunyai tugas yang tidak bertanda dalam peti besi Obsidian anda. Anda mungkin tidak ingat anda telah menyelesaikannya, memerlukan anda memasukkan lebih banyak gris siku. Tetapi oleh kerana ciri kotak semak sangat mudah diakses, anda tidak sepatutnya mengalami masalah ini. Sama ada anda menambah kotak pilihan anda melalui pintasan atau pemalam pihak ketiga, ia akan membuat perubahan besar untuk produktiviti anda.

Selain daripada memantau penyiapan tugas, untuk apa lagi anda menggunakan Obsidian? Apakah pintasan dan pemalam yang paling anda gunakan? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.