Cara Menambah Kotak Teks dalam Dokumen Google

106

Menyusun teks dalam kotak teks ialah cara yang mudah tetapi berkesan untuk menyerlahkan kandungan anda. Ciri ini menjadikan teks khas berbeza secara visual dan memberikan dokumen kelihatan ramping dan profesional. Dokumen Google mempunyai banyak pilihan pemformatan yang berguna, termasuk keupayaan untuk membuat kotak teks. Ciri ini berguna apabila membuat dokumen yang lebih baik dan teratur yang mudah dikongsi.

Cara Menambah Kotak Teks dalam Dokumen Google

Berikut ialah beberapa kaedah pantas untuk menambah kotak teks pada dokumen Google Docs anda.

Tambah Kotak Teks Menggunakan Alat Lukisan

Alat lukisan adalah yang pertama dan, biasanya, cara yang paling biasa untuk mencipta kotak teks. Alat lukisan ialah ciri terbina dalam Dokumen Google, membolehkan anda mereka bentuk dan menyusun garis, bentuk dan warna. Anda juga boleh menambah lukisan tersuai pada dokumen anda dan menjadikannya lebih menarik secara visual.

Memasukkan kotak teks ke dalam dokumen menggunakan alat ini agak mudah. Berikut ialah cara memulakan buku lakaran alat Lukisan.

 1. Buka dokumen anda.
 2. Dalam menu atas, klik “Sisipkan”.
 3. kemudian pergi ke submenu “Melukis”.
 4. Klik “Baharu” untuk mula membuat kotak teks.
 5. Tetingkap berkotak-kotak akan dibuka. Ini adalah ruang kerja anda untuk mencipta bentuk.

Tetingkap ini termasuk bar alat yang menawarkan pelbagai arahan untuk mencipta, mengedit dan memformat bentuk yang akan anda gunakan untuk teks. Dalam bahagian berikut, kami akan membincangkan beberapa cara anda boleh memasukkan teks menggunakan fungsi ini.

Kotak Teks Asas

Jika anda hanya memerlukan kotak teks biasa untuk memasukkan teks anda, gunakan kotak teks asas. Ikuti langkah ini untuk membuat kotak mudah menggunakan alat lukisan.

 1. Pilih ikon “Kotak teks” daripada bar alat.
 2. Klik dan seret alat merentasi ruang berkotak-kotak untuk melukis kotak.
 3. Tambahkan teks ke dalam kotak.
 4. Setelah anda selesai, klik butang “Simpan dan tutup” di bahagian atas sebelah kanan tetingkap.

Menggunakan Bentuk untuk Mencipta Kotak Teks

Ciri ini membolehkan anda bermain dengan pelbagai bentuk seperti segi empat sama, segi empat tepat, serlahan ciri dan banyak lagi. Anda boleh menyesuaikan kotak teks dengan menambah latar belakang dan warna atau menukar garis sempadan.

Berikut ialah langkah-langkah untuk mencipta kotak teks menggunakan bentuk.

 1. Buka tetingkap “Lukisan”.
 2. Pilih arahan “Bentuk”.
 3. Menu lungsur turun akan dibuka. Pilih “Bentuk” untuk memulakan alat.
 4. Pilih bentuk yang anda mahu tambah.
 5. Seret tetikus anda ke atas kawasan lukisan untuk mencipta bentuk dan lepaskan tetikus sebaik sahaja anda berpuas hati.
 6. Tambahkan teks pada bentuk dengan mengklik dua kali di mana-mana dalam bentuk.
 7. Setelah selesai, klik “Simpan & Tutup” untuk memasukkan bentuk ke dalam dokumen.

Alat lukisan membolehkan anda menambah seberapa banyak bentuk yang anda mahu pada kawasan lukisan. Ia juga menawarkan banyak bentuk lain, termasuk garisan, anak panah, dan juga simbol persamaan.

Dokumen Google juga membolehkan anda mengubah saiz bentuk yang anda buat pada bila-bila masa untuk memuatkannya ke dalam dokumen atau mengeditnya dengan sewajarnya. Gunakan mata penambat biru untuk mengubah saiz dan membentuk bentuk anda yang baru dibuat. Sebaliknya, yang oren membenarkan anda menyesuaikan bentuk dengan lebih terperinci. Atau gunakan pin biru bulat di atas bentuk untuk memutar kotak teks anda.

Menyesuaikan Kotak Teks

Menyesuaikan kotak teks yang dibuat dengan menggunakan alat lukisan ialah cara terbaik untuk memberikannya tarikan visual. Anda hanya perlu memilih bentuk dan klik “Edit” daripada pilihan berikut. Anda boleh memilih pelbagai arahan pemformatan untuk mempertingkatkan kotak teks anda dengan mewarnakannya, menambah baris, memasukkan imej dan banyak lagi.

Cipta Kotak Teks Menggunakan Jadual Sel Tunggal

Alat Jadual ialah satu lagi cara pantas untuk menambah kotak teks pada fail Google Docs anda. Dengan itu, anda boleh mencipta jadual sel tunggal dengan satu lajur dan baris untuk membentuk kotak teks biasa yang boleh anda tambahkan teks.

Inilah cara untuk melakukan ini.

 1. Dalam menu atas, klik “Sisipkan” dan kemudian “Jadual.”
 2. Buat sel tunggal dengan mengklik pada petak 1×1.
 3. Laraskan lebar dan panjang sel dalam dokumen kepada saiz yang dikehendaki.
 4. Masukkan teks anda dalam sel.
 5. Sesuaikan sel dengan melaraskan warna fon, saiz dan gaya untuk menyerlahkan teks.

Jadikan Teks Anda Terserlah

Menambah kotak teks pada mana-mana dokumen mempunyai banyak faedah. Kotak teks ialah alat pemformatan yang penting dan membolehkan anda memasukkan dan menyesuaikan kandungan anda. Menggunakan ciri ini menjadikan sebarang kandungan teks dalam dokumen kelihatan lebih jelas, lebih penting dan mesra pengguna.

Dokumen Google menawarkan ciri yang sangat baik untuk membuat kotak teks. Ia membolehkan anda menjadi kreatif dan menggunakan pelbagai input untuk menambah daya tarikan unik pada teks. Selain itu, ia menarik perhatian kepada maklumat penting pada halaman dan membolehkan anda menyusun kandungan anda dengan lebih berkesan.

Antara cara berikut, yang manakah anda gunakan untuk membuat kotak teks? Tinggalkan komen di bawah.