Cara Menambah Kumpulan dalam Obsidian

34

Obsidian adalah tentang membuat nota anda berfungsi untuk anda dengan memastikan ia tersusun dengan kemas. Kumpulan adalah salah satu ciri yang membolehkan ini. Dengan mengelompokkan bit maklumat yang berkaitan, anda boleh mendapatkan butiran penting dengan lebih mudah dan melonjakkan produktiviti anda.

Cara Menambah Kumpulan dalam Obsidian

Tetapi bagaimana sebenarnya anda menambah kumpulan? Anda akan mengetahuinya dalam tutorial Obsidian ini.

Cara Menambah Kumpulan dalam Obsidian

Sama ada anda pengguna Obsidian kali pertama atau berpengalaman, anda seharusnya tidak menghadapi masalah untuk mengakses ciri kumpulan. Ambil langkah berikut untuk membolehkannya:

 1. Pergi ke Reben anda. Jika anda menggunakan versi PC, anda akan menemuinya di bahagian kiri antara muka anda. Anda sepatutnya dapat melihat bahagian itu, walaupun anda telah menyahaktifkan bar sisi. Jika anda menjalankan versi telefon pintar, hanya ketik kekunci “Menu” yang diwakili oleh tiga garisan menegak di bahagian bawah sebelah kanan skrin.
 2. Tekan gesaan yang membolehkan anda membuka paparan graf anda. Menu ini membolehkan anda menentukan rupa nota anda.
 3. Tekan butang “Kumpulan baharu”.
 4. Masukkan nota yang akan disertakan dalam kelompok anda.
 5. Ketik bulatan untuk memilih warna bagi kategori anda dan anda boleh pergi. Apl kini akan menunjukkan maklumat dalam nuansa yang diingini, membolehkan anda membezakannya daripada bilik kebal anda yang lain.

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan item anda bersama-sama, jangan angkat kaki anda. Mungkin terdapat cara untuk mengoptimumkan lagi paparan nota anda dan Obsidian mempunyai ciri yang sesuai untuk anda.

Masukkan “Paparan.” Set alat canggih ini terletak betul-betul di sebelah kumpulan dalam paparan graf anda memberitahu anda bagaimana maklumat anda akan kelihatan dalam peti besi anda. Berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

 • Menggabungkan animasi dengan butang “Animate”.
 • Jadikan pautan anda lebih tebal atau lebih sempit dengan pilihan “Ketebalan pautan”.
 • Tentukan sama ada anda mahu menunjukkan ke mana setiap pautan pergi dengan togol “Anak Panah”.
 • Besarkan atau kurangkan bulatan yang mewakili nota anda dengan menu “Saiz nod”.
 • Tentukan lut sinar nama nota dengan kekunci “Ambang pudar teks”.

Bagaimana Anda Menambah Kumpulan Tab dalam Obsidian?

Salah satu ciri Obsidian yang paling mengagumkan ialah serba boleh. Ia jelas dalam banyak aspek, termasuk keupayaan untuk mengumpulkan berbilang elemen, bukan hanya nota. Sebagai contoh, program ini juga membenarkan anda mengumpulkan tab.

Walaupun tab pengumpulan mempunyai matlamat yang sama seperti nota pengumpulan (menunjukkan item yang berkaitan rapat), anda perlu mengambil laluan yang sedikit berbeza untuk mendayakan ciri ini:

 1. Buka Obsidian dan pergi ke bilik kebal anda.
 2. Navigasi ke bahagian atas ruang kerja anda.
 3. Buka berbilang tab dengan menekan simbol tambah di sebelah tab asal.
 4. Tekan dan tahan mana-mana tab.
 5. Seret dan lepaskan tab ke mana-mana tempat lain dalam hamparan anda, seperti ke bar sisi kiri atau kanan anda.
 6. Pilih lokasi yang sesuai dan biarkan Obsidian melakukan keajaibannya. Apl kini akan menyerlahkan tab anda, menunjukkan kedudukan permulaan kumpulan baharu anda.

Selain mengelompokkan tab, menyusun tab juga boleh menjadi mudah. Ia pada asasnya adalah paparan tab yang berbeza dalam satu kumpulan tab. Begini cara anda boleh menyusun tab dalam Obsidian:

 1. Buat peti besi baharu atau muatkan fail sedia ada.
 2. Sediakan berbilang tab jika anda belum melakukannya.
 3. Kumpulkan beberapa tab dengan mengikuti langkah di atas.
 4. Buka dua atau tiga nota dalam kelompok tab anda.
 5. Pukul anak panah ke bawah di bahagian atas sebelah kanan paparan.
 6. Pilih pilihan “Tab tindanan”, dan itu sahaja yang ada padanya. Apl kini akan menyebarkan nota anda merentas tab yang berbeza, memberikan anda pemahaman yang lebih baik tentang setiap satu. Jika anda ingin menekankan nota tertentu, anda hanya perlu mengkliknya atau tatal dengan roda tetikus anda untuk berkitar dari satu fail ke fail yang lain.
 7. Jika paparan bertindan tidak mencapai tanda, tekan anak panah ke bawah sekali lagi dan pilih ciri “Nyahtindan tab”.

Bagaimana Anda Menggunakan Fungsi Carian dalam Obsidian?

Kami telah mengemukakan fungsi carian apabila membincangkan kaedah pertama untuk menambah kumpulan pada peti besi Obsidian anda. Anda memerlukannya untuk menentukan nota yang akan dihantar ke kumpulan anda.

Walau bagaimanapun, Obsidian tidak mengehadkan anda kepada fungsi carian asas. Anda boleh melakukan banyak perkara yang menakjubkan dengan alat ini untuk mempercepatkan carian anda, menapis hasil dan menggali lebih dalam pangkalan data anda.

Fakta paling penting yang perlu anda ketahui tentang ciri carian ialah terdapat pelbagai cara untuk mengaksesnya. Selain mendayakannya daripada paparan graf anda, anda juga boleh mencuba beberapa alternatif.

 • Mengklik – menuju ke bahagian kiri ruang kerja anda dan klik simbol carian yang diwakili oleh kaca pembesar.
 • Pintasan – gunakan kombinasi kekunci “Ctrl + Shift + F” jika anda pengguna Windows atau “Cmd + Shift + F” jika anda pengguna macOS.

Dari situ, anda akan dapat mencari apa sahaja daripada pangkalan data Obsidian anda. Sebagai contoh, anda boleh menyerlahkan teks tertentu dalam editor perkataan anda, menyalinnya dan menampalnya ke kotak carian Obsidian. Platform akan menunjukkan serta-merta jika terdapat perkataan atau frasa yang sepadan.

Sebagai alternatif, ciri ini boleh menunjukkan sejarah carian anda. Katakan anda menjalankan carian kosong. Dengan kata lain, anda menekan butang carian tanpa mencari apa-apa. Daripada memberi anda ralat atau isu serupa yang biasa ditemui dalam sistem lain, Obsidian akan menyediakan senarai istilah terkini. Anda boleh mengkliknya untuk meneruskan penyemakan imbas anda atau menggunakannya sebagai gesaan untuk mencari item yang berkaitan.

Berikut ialah beberapa lagi petua untuk membantu anda meningkatkan permainan carian anda:

 • Gunakan pilihan “fail” atau “laluan” untuk mencari fail atau laluan dalam peti besi Obsidian anda.
 • Letakkan istilah carian anda dalam petikan untuk mencari item tertentu. Sebagai contoh, jika anda ingin mencari tugasan hari Isnin dalam kumpulan anda, hanya masukkan “tugasan Isnin” ke dalam kotak carian. Perisian ini akan mendedahkan sebarang nota dengan perkataan yang sama.
 • Gunakan garis miring ke belakang untuk mencari perkataan atau frasa yang dipetik dalam peti besi anda. Contohnya, jika anda menaip “bos saya menyuruh saya \”teruskan kerja yang baik\” hari ini,” apl itu akan mencari teks yang dipetik sahaja dan bukannya perkataan dan frasa di sekelilingnya.
 • Bergantung pada pengendali “atau” untuk memberitahu Obsidian untuk mendapatkan semula item yang mengandungi sebarang perkataan atau frasa yang disebut dalam istilah carian anda. Sebagai contoh, carian “stokin kasut” akan mengembalikan item yang mengandungi kedua-dua perkataan, manakala “kasut atau stokin” menyampaikan nota yang mengandungi mana-mana dua perkataan tersebut. Aplikasi ini juga membolehkan anda menggabungkan kedua-dua kaedah.
 • Beritahu sistem untuk mengabaikan perkataan atau frasa dengan mendahuluinya dengan tanda sempang. Contohnya, menaip “sesi percambahan fikiran hari ini” menyenaraikan nota yang mengandungi “percambahan fikiran hari ini” dan “percambahan fikiran” sambil mengenepikan “sesi” daripada hasil carian. Jika anda ingin mengabaikan berbilang perkataan atau frasa, anda perlu memasukkan tanda sempang sebelum setiap item.

Manfaatkan Kuasa Pengelompokan Obsidian

Obsidian menyokong pelbagai penyepaduan untuk meningkatkan kefungsian apl dan membantu anda sentiasa mengetahui projek anda. Tetapi jika anda mempertimbangkan pemalam hanya untuk menambah kumpulan, anda tidak perlu berbuat demikian. Ciri kumpulan tersedia dari paparan graf anda, dan ia akan menjadi ace sebenar di tangan anda. Hanya pilih warna yang sesuai, dan anda akan dapat mendapatkan maklumat kritikal dalam sekejap.

Apakah kaedah kegemaran anda untuk menyusun nota dalam Obsidian? Berapakah bilangan nota peti besi terbesar anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.