Cara Menambah Langkah Secara Manual pada FitBit

110

Fitbit ialah peranti yang sangat baik untuk menjejak aktiviti harian, senaman, jadual tidur, dll. Fitbit biasanya dipakai sebagai jam tangan pintar atau penjejak pada pergelangan tangan anda, tetapi anda juga boleh memasangnya pada peranti iOS dan Android.

Cara Menambah Langkah Secara Manual pada FitBit

Walaupun apl ini direka bentuk untuk menjejaki aktiviti harian yang masih berjalan, apl ini juga membolehkan anda merekod langkah dan latihan lain secara manual selepas anda menyelesaikannya. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara memasukkan data secara manual pada apl mudah alih Fitbit.

Cara Log Langkah Secara Manual pada Apl iPhone FitBit

Apl Fitbit menjejaki aktiviti harian, seperti berjalan kaki, air harian, pengambilan makanan, senaman dan banyak lagi. Anda juga boleh memantau berapa banyak kalori yang anda bakar setiap hari, kadar denyutan jantung anda dan jadual tidur anda. Secara keseluruhannya, Fitbit membantu anda mencipta dan mengekalkan rutin sihat yang boleh anda jejaki setiap hari.

Anda boleh menggunakan jam tangan pintar dan penjejak FitBit untuk memantau aktiviti semasa anda, dan anda juga boleh memuat turun apl FitBit ke telefon anda. Apatah lagi, FitBit bukan sahaja serasi dengan peranti iOS dan Android, tetapi anda juga boleh memuat turunnya pada PC dan Xbox.

Aplikasi mudah alih Fitbit ialah alternatif yang ideal untuk mereka yang tidak mampu membeli jam tangan FitBit. Anda boleh membawa telefon anda semasa anda berjoging atau berjalan-jalan. Ciri MobileTrack akan memantau pergerakan dengan cara yang sama seperti jam tangan. Lebih-lebih lagi, aplikasinya adalah percuma.

Walaupun anda boleh menggunakan aplikasi untuk menjejaki semua aktiviti ini, Fitbit juga membenarkan anda untuk log latihan secara manual selepas tempoh tertentu. Ciri ini ditujukan untuk mereka yang terlupa memakai peranti –mereka boleh menggunakan apl untuk mengemas kini maklumat senaman selepas itu. Anda juga boleh menggunakan ciri ini apabila anda ingin log sesuatu yang tidak dikesan secara automatik.

Walaupun anda boleh memilih “Berjalan” untuk jenis senaman anda, anda sebenarnya tidak boleh menambah bilangan tepat langkah yang telah anda ambil. Sebaliknya, anda boleh menambah jenis maklumat lain, seperti tempoh berjalan anda dan masa dan tarikh berjalan anda yang tepat.

Untuk log latihan secara manual pada apl Fitbit pada iPhone anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl FitBit pada iPhone anda.
 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.
 3. Ketik pada tab “Hari ini” pada menu bawah.
 4. Pilih ikon “+” di sebelah tab “Jejak latihan anda”.
 5. Pergi ke tab “Log” di bahagian atas skrin.
 6. Taipkan jenis senaman.
 7. Pilih masa mula dan tempoh latihan.
 8. Tambah berapa banyak kalori yang anda bakar.
  Nota: Jika anda menambahkan “Berjalan” dalam “Jenis Latihan”, anda juga boleh mengisi medan “Kelajuan”, “Kepantasan” dan “Jarak”.
 9. Ketik butang “Logkannya” apabila anda selesai.

Apabila anda kembali ke skrin “Hari ini”, anda akan melihat bahawa tab “Latihan” anda telah dikemas kini.

Jika anda mahu, anda boleh mengedit entri selepas anda menyimpannya. Anda boleh melakukan ini dengan melawati tab “Sejarah” pada apl Fitbit. Anda bukan sahaja boleh mengedit jenis senaman, tetapi tarikh, masa dan tempohnya juga. Ingat bahawa anda hanya boleh melakukan ini pada apl FitBit, bukan jam tangan FitBit.

Anda juga boleh memadamkan entri latihan. Ini juga dilakukan dalam tab “Sejarah” pada apl.

Cara Log Langkah Secara Manual pada Apl Android FitBit

Apl Fitbit juga tersedia dalam Google Play kedai. Sebaik sahaja anda memuat turunnya dan menyediakan semuanya, ini adalah cara anda boleh menggunakan ciri log manual pada Android anda:

 1. Jalankan apl FitBit pada Android anda.
 2. Log masuk ke akaun anda.
 3. Pergi ke tab “Hari ini” di penjuru kiri sebelah bawah skrin anda.
 4. Di sebelah tab “Jejak latihan anda”, ketik pada ikon “+”.
 5. Daripada halaman penjejakan latihan, pergi ke tab “Log Sebelumnya” di penjuru kanan sebelah atas apl.
 6. Di bawah “Jenis Latihan”, pilih “Berjalan”.
 7. Di bawah “Masa Mula”, taipkan tarikh dan masa yang tepat untuk latihan anda.
 8. Dalam tab “Tempoh”, taipkan tempoh latihan anda berlangsung.
 9. Tambah berapa banyak kalori yang anda bakar.
 10. Pilih butang “Tambah” apabila anda selesai.

Apabila anda kembali ke skrin utama apl anda, anda akan melihat latihan yang anda tambahkan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, satu-satunya perkara yang anda tidak boleh log secara manual ialah bilangan langkah yang telah anda ambil. Ini kerana langkah hanya boleh dijejaki dalam masa nyata.

Cara Menambah Langkah Log Secara Manual pada Penyemak Imbas Web Fitbit

Anda boleh menambah langkah pada penyemak imbas web jika anda lebih suka menggunakan Mac atau PC anda. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka pelayar web dan log masuk ke akaun Fitbit anda. Kemudian, klik Log di bahagian atas.
 2. Klik Aktiviti dan tatal ke bawah.
 3. Klik ikon Berjalan. Kemudian, masukkan butiran latihan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Sentiasa ada sesuatu yang baharu untuk dipelajari tentang FitBit anda. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan, teruskan membaca!

Cara Log Langkah secara Manual pada apl FitBit pada Windows 10

Walaupun menggunakan aplikasi FitBit pada telefon anda adalah lebih mudah, anda juga boleh memuat turunnya pada komputer riba atau komputer Windows 10. Ini membantu jika anda ingin melihat apl pada skrin yang lebih besar.

Untuk log latihan secara manual pada apl Fitbit pada Windows 10, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

1. Lancarkan apl Fitbit pada Windows 10 anda.

2. Ketik tab “Latihan” pada papan pemuka.

3. Pilih “+.”

4. Di bawah “Jenis Latihan”, pilih “Berjalan”.

5. Taipkan apabila anda memulakan berjalan anda dan berapa lama ia berlangsung.

6. Masukkan berapa banyak kalori yang anda bakar.

7. Sahkan kemasukan data baharu.

Bagaimanakah saya boleh mengalih keluar atau mengedit langkah secara manual?

Jika anda memasukkan maklumat yang tidak tepat atau perlu mengalih keluar senaman, anda boleh. Ikuti langkah di atas untuk membuka jubin Senaman dan ketik ikon tiga titik (iPhone) atau senaman (Android). Ketik Padam senaman untuk mengalih keluarnya.

Jika anda menggunakan iPhone, anda boleh mengedit latihan dengan mengetik Peribadikan Latihan. Pengguna Android boleh mengetik ikon pensel untuk membuat pengeditan.

Bolehkah saya memadamkan langkah atau lantai pada Fitbit saya?

Malangnya, anda tidak boleh memadamkan setiap langkah atau lantai. Tetapi anda boleh mengedit latihan dan membuat langkah atau lantai hilang. Tukar aktiviti kepada Memandu. Kemudian, pilih masa untuk bertindih dengan langkah atau lantai yang salah.

Sekarang, Fitbit anda akan mengalih keluar langkah tersebut.

Pastikan Apl FitBit Anda Kemas Kini

Hanya kerana anda terlupa membawa jam tangan FitBit anda atau telefon anda semasa berjalan-jalan tidak bermakna ia akan menjadi tidak dirakam. Apl mudah alih Fitbit membolehkan anda log berjalan anda secara manual atau sebarang jenis senaman lain yang mungkin tidak dikesan secara automatik. Cuma perlu diingat bahawa anda tidak akan dapat menjejaki bilangan tepat langkah yang diambil.

Pernahkah anda cuba log langkah dalam apl Fitbit secara manual? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang dijelaskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.