Cara Menambah Maklumat Lokasi atau Penapis pada Siaran Snapchat

32

Bagi mereka yang suka mempunyai pilihan yang tidak berkesudahan untuk pelekat dan penapis, Snapchat mungkin merupakan platform media sosial terbaik yang tersedia. Ia sangat interaktif, dan segala-galanya tentangnya menggalakkan kreativiti dan menjangkau rakan, dan ia menarik.

Cara Menambah Maklumat Lokasi atau Penapis pada Siaran Snapchat

Salah satu cara ia membantu anda menyambung kepada orang lain ialah dengan membenarkan anda menambah lokasi dan menggunakan penapis geo tertentu. Ini adalah cara yang pantas dan cekap untuk memberitahu rakan anda di mana anda berada atau di mana anda pernah pergi.

Walau bagaimanapun, jika anda belum lagi mahir menggunakan Snapchat, memikirkan di mana pelekat lokasi itu mungkin mengelirukan. Jangan risau, kami akan membimbing anda melalui proses tersebut dan menunjukkan kepada anda beberapa petua lain sepanjang perjalanan.

Cara Menambah Lokasi pada Siaran Snapchat dalam Apl iPhone

Walaupun beberapa platform media sosial, seperti Instagram dan TikTok, membenarkan akses pengguna melalui pelayar web, Snapchat sepenuhnya berasaskan mudah alih.

Jika anda seorang pengguna iPhone, pastikan sentiasa mempunyai versi terkini apl iOS dipasang untuk mendapatkan keseluruhan pengalaman Snapchat. Itu sentiasa langkah nombor satu sebelum mengambil sebarang tindakan.

Sebaik sahaja anda telah mengemas kini Snapchat anda, ikut langkah ini untuk menambah lokasi pada siaran:

 1. Buka apl Snapchat pada iPhone dan ambil foto atau video.

 2. Ketik pada butang pelekat di sebelah kanan skrin. Ia adalah butang ketiga dari bahagian atas skrin.

 3. Apabila laci pelekat muncul, ketik pada butang “Lokasi”.

 4. Senarai lokasi yang tersedia akan dipaparkan dan anda boleh memilih satu. Jika tiada pelekat lokasi yang tepat, anda boleh menggunakan bar carian untuk mencari lokasi tertentu.

 5. Pelekat lokasi akan muncul pada foto atau video Snapchat anda. Anda boleh mengalihkannya di sekeliling skrin dan menukar penampilannya dengan mengetik pada pelekat.

Apabila anda menambahkan pelekat lokasi pada siaran anda, anda boleh sama ada menyiarkan snap sebagai cerita atau menghantarnya kepada rakan individu. Kedua-dua pilihan tersedia di bahagian bawah skrin.

Harap maklum bahawa Snapchat sentiasa menambah lebih banyak lokasi dan mengubahsuai ciri ini, yang mempunyai beberapa batasan dalam skop.

Cara Menambah Lokasi pada Siaran Snapchat dalam Apl Android

Pelekat lokasi Snapchat sangat membantu semasa anda melancong atau apabila anda menyaksikan sesuatu yang menarik dan ingin memberitahu semua orang di mana lokasinya.

Ia juga merupakan cara yang mudah untuk memberitahu orang ramai tentang restoran atau tempat pantai yang hebat. Jadi, jika anda ingin menambah lokasi pada siaran Snapchat anda dan anda pengguna Android, berikut ialah cara ia berfungsi:

 1. Lancarkan aplikasi Snapchat pada peranti Android anda.

 2. Di sebelah kanan skrin, ketik pada butang pelekat.

 3. Setelah laci pelekat muncul, pilih butang “Lokasi” dari bahagian atas skrin.

 4. Daripada senarai lokasi yang tersedia, pilih lokasi yang menerangkan lokasi anda dengan paling tepat. Sebagai alternatif, cari lokasi lain dengan memasukkannya dalam bar carian.

 5. Anda akan melihat pelekat lokasi pada siaran Snapchat anda serta-merta. Anda boleh mengalihkannya ke mana sahaja anda mahu pada skrin dan menukar penampilannya.

Jika siaran Snapchat menunjukkan lokasi yang dipilih, klik pada pilihan “Kisah” atau “Hantar ke” di bahagian bawah skrin.

Nota: Untuk memastikan anda sentiasa mempunyai lokasi yang paling tepat dalam Snapchat, pastikan anda menggunakan versi terkini apl tersebut.

Cara Menambah Penapis Lokasi pada Siaran Snapchat dalam Apl iPhone

Penapis lokasi atau geofilter dalam Snapchat ialah cara yang lebih interaktif dan kreatif untuk menambah lokasi pada Snapchat. Pada asasnya, sebaik sahaja anda mengambil gambar atau video, anda boleh mencari penapis lokasi yang tersedia dan menambahkannya pada siaran anda.

Snapchat terkenal dengan kepelbagaian penapis yang ditawarkannya, jadi tidak menghairankan bahawa penapis geo adalah besar pada aplikasinya. Sebelum anda menghantar snap kepada rakan anda atau menyiarkan cerita, anda boleh memilih reka bentuk tindanan yang menerangkan lokasi anda.

Perlu diingat bahawa sesetengah tempat akan mempunyai lebih banyak pilihan penapis daripada yang lain. Sebagai contoh, anda mungkin menemui banyak penapis lokasi di tempat pelancongan tertentu di New York, tetapi hampir tidak ada di tempat yang kurang dikenali. Jadi, jika anda ingin menambah penapis lokasi menggunakan iPhone anda, berikut ialah langkah yang perlu diikuti:

 1. Buka apl Snapchat dan buat foto atau video.

 2. Mula meleret ke kiri atau kanan merentasi skrin dan lihat penapis berubah.

 3. Apabila anda menemui penapis lokasi yang anda suka, berhenti meleret.

 4. Teruskan menyesuaikan siaran Snapchat anda.

Sebaik sahaja anda mempunyai penapis lokasi yang anda suka dan bersedia untuk mengongsinya, siarkan snap pada cerita anda atau hantar terus kepada rakan.

Cara Menambah Penapis Lokasi pada Siaran Snapchat dalam Apl Android

Apl Snapchat pada Android berfungsi dengan cara yang sama seperti pada iPhone. Jadi. Jika anda mempunyai peranti Android dan ingin menambahkan penapis lokasi pada snap anda, ikut langkah ini:

 1. Lancarkan aplikasi Snapchat pada telefon Android anda.

 2. Ambil gambar atau video.

 3. Mula meleret sama ada ke kiri atau kanan merentasi skrin.

 4. Apabila anda menemui penapis lokasi yang bercakap dengan anda, berhenti meleret.

Dari sana, teruskan menambah pelekat atau menyesuaikan apl dengan cara lain. Akhir sekali, hantar snap kepada rakan anda atau kongsikannya pada cerita Snapchat anda.

Perlu diingat bahawa beberapa penapis geo akan menawarkan lokasi tertentu seperti kedai, restoran dan perniagaan lain. Ini kerana banyak syarikat telah memanfaatkan ciri ini pada Snapchat dan telah mencipta penapis lokasi yang menyeronokkan dan disesuaikan untuk pelanggan mereka.

Bagaimana untuk Menambah Lokasi pada Streak Snapchat

Salah satu ciri Snapchat yang paling popular ialah coretan. Ia membolehkan dua rakan menghantar snap antara satu sama lain secara berturut-turut setiap hari, dan mereka boleh melihat coretan snap mereka berkembang.

Satu-satunya cara coretan itu berfungsi adalah jika kedua-dua rakan mengambil bahagian secara sama rata dan tidak lebih daripada 24 jam berlalu dari masa snap terakhir dihantar. Bagi kebanyakan pengguna Snapchat yang gemar, coretan adalah sangat penting, dan mereka cuba mencipta coretan rekod.

Menambah lokasi pada strim Snapchat hanya boleh dilakukan jika anda menambah lokasi pada setiap siaran. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengetik coretan perbualan yang anda ada dengan rakan dan lakukan perkara berikut:

 1. Buat snap yang anda mahu hantar kepada mereka secara langsung.

 2. Ketik pada butang pelekat di sebelah kiri skrin.

 3. Kemudian, ketik pada “Lokasi” dan pilih salah satu pilihan yang tersedia atau cari lokasi yang anda mahukan.

Pelekat lokasi akan muncul serta-merta pada snap dan anda boleh menghantarnya kepada rakan anda. Apabila mereka menerima snap, mereka boleh mengetik pada pelekat lokasi dan belajar sedikit tentang lokasi tertentu itu. Ia boleh menjadi kawasan, alamat, dan juga maklumat tentang tempat perniagaan seperti nombor telefon dan tapak web.

Menguasai Seni Lokasi Snapchat

Snapchat menggalakkan pengguna berkongsi lokasi mereka dengan mereka yang mereka percayai untuk menjadikan komunikasi lebih menghiburkan. Kadangkala menambahkan lokasi pada snap terus kepada rakan ialah cara cepat untuk memberitahu mereka bahawa anda telah tiba di rumah dengan selamat. Pada masa lain ia adalah mengenai memberitahu semua orang bahawa anda sedang melawat tempat yang sejuk dengan menyiarkan lokasi pada cerita anda.

Ciri lokasi Snapchat sangat baik, tetapi bukan tanpa kelemahannya. Akan ada masanya anda perlu mencari lokasi secara manual dan bukannya bergantung pada ketepatannya. Namun, pelekat dan penapis lokasi adalah sangat berharga dan menghiburkan.

Bagaimanakah anda menggunakan ciri lokasi pada Snapchat? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.