Cara Menambah Muzik ke Strim dalam OBS

51

Menambah muzik mencipta keperibadian dan meningkatkan kualiti strim OBS anda, memberikan pengalaman yang lebih menyeronokkan untuk penonton. Dan mempunyai muzik di latar belakang strim anda ialah cara yang menghiburkan untuk memastikan penonton anda terlibat, terutamanya apabila anda tidak banyak bercakap. Untuk menambahkan dimensi lain pada strim anda, anda boleh menambahkan muzik daripada komputer anda, Spotify atau Apple Music.

Cara Menambah Muzik ke Strim dalam OBS

Jika anda tidak tahu cara menambahkan muzik pada strim OBS, kami sedia membantu anda. Artikel ini menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Menambah Muzik Dalam OBS

Terdapat beberapa cara untuk menambahkan muzik pada strim dalam OBS, seperti menambahkan muzik YouTube, muzik daripada Spotify dan menggunakan pemalam muzik OBS.

Tambahkan Muzik Dari Komputer Anda ke OBS

Jika anda sudah mempunyai fail muzik pada komputer anda yang ingin anda tambahkan pada strim OBS anda, ikut langkah ini:

 1. Buka OBS.
 2. Pilih ikon “+” di sebelah bahagian “Sumber”.
 3. Klik pada “Sumber Media.” Berikut ialah beberapa jenis fail yang disokong: mp4, mp3, mkv, aac, wav, ts, flv, ogg.
 4. Dalam kotak yang muncul, namakan sumbernya.
 5. Pilih “OK.”
 6. Klik pada kotak pilihan di sebelah “Fail Tempatan.”
 7. Gunakan “Semak imbas” untuk memilih lagu yang anda mahu tambah daripada komputer anda.
 8. Laraskan sebarang pilihan lain seperti “Gelung” atau “Kelajuan Main Semula.”

Tambahkan Spotify atau Apple Music pada OBS

Jika anda tidak mempunyai muzik yang disimpan ke komputer anda yang sesuai untuk strim anda, anda mungkin memilih untuk memilih daripada senarai main Apple Music atau Spotify anda.

Berikut ialah langkah untuk menambahkan muzik daripada Spotify atau Apple Music ke OBS:

 1. Buka OBS.
 2. Juga, buka Spotify, Apple Music atau mana-mana platform penstriman muzik lain dan kurangkan ia.
 3. Pergi ke OBS dan klik pada ikon “+” di sebelah Bahagian Sumber.
 4. Pilih “Tangkapan Tetingkap.”
 5. Dalam kotak yang muncul, namakan sumbernya.
 6. Pergi ke “Tambah Sumber.”
 7. Pilih program yang anda mahu gunakan dari tetingkap untuk memainkan muzik anda.
 8. Menu lungsur turun akan muncul. Pilih Spotify, Apple Music atau dari mana sahaja anda mahu menstrim muzik.

Apabila anda memilih perisian menggunakan Windows Capture, tetingkap daripada program kekal kelihatan sebagai tindanan pada skrin anda. Anda tidak mahu penonton melihat tetingkap ini meliputi kebanyakan skrin anda. Atas sebab itu, edit jumlah skrin anda ditunjukkan kepada penonton anda. Untuk berbuat demikian, tahan kekunci Alt dan pangkas bahagian tepi dan atas tetingkap. Anda juga boleh menyeretnya ke kedudukan lain pada skrin.

Tambahkan Muzik pada Adegan Tertentu dalam OBS

Apabila anda menambah sumber muzik daripada OBS secara langsung, ia dimainkan semasa keseluruhan strim anda. Strim dalam OBS dibahagikan kepada bahagian seperti Bermula Tidak Lama, Selang, dsb. Anda mungkin mahu menambahkan muzik tertentu pada setiap adegan untuk menetapkan nada strim anda.

Berikut ialah langkah untuk cara menambahkan muzik pada adegan dalam OBS:

 1. Tentukan adegan yang akan disertakan dalam strim anda, kemudian pergi ke “Studio”.
 2. Di sebelah bahagian Stesen Angkasa, pilih “+” untuk mencipta pemandangan baharu.
 3. Masukkan nama adegan anda, kemudian tekan “Selesai.”
 4. Untuk memilih muzik untuk adegan itu, klik “+” di sebelah bahagian Sumber.
 5. Pergi ke “Sumber Media”, kemudian pilih “Tambah Sumber.”
 6. Klik pada kotak pilihan di sebelah “Fail Tempatan” dan pilih muzik anda.
 7. Tekan “OK.”
 8. Pergi ke “Tetapan” bersebelahan dengan “Pencampur”.
 9. Dalam “Pemantauan Audio”, pilih “Sumber Media.”
 10. Pilih “Monitor dan Output.”

Ikuti langkah di atas untuk semua adegan yang berbeza, dan OBS akan memainkan muzik yang dipilih secara automatik untuk setiap adegan.

Tambahkan YouTube Music pada OBS

Jika anda ingin memainkan muzik YouTube dalam strim OBS, anda boleh berbuat demikian dengan menambahkan senarai main ke OBS atau memuat turun senarai main sebagai mp3 dan menambahkannya melalui “Sumber Media” menggunakan langkah yang dinyatakan di atas. Anda juga boleh memainkan muzik YouTube menggunakan “Tangkapan Tetingkap”. Ingat untuk membiarkan tab YouTube terbuka untuk memainkan lagu semasa strim anda.

Tempat Mendapatkan Muzik Tanpa Royalti untuk OBS

Menggunakan muzik tanpa hak cipta untuk dimainkan dalam strim OBS anda adalah penting, kerana anda tidak mahu strim anda diredamkan atau saluran anda dipadamkan. Untuk selamat, sumber muzik daripada tapak yang menyediakan pilihan tanpa hak cipta.

Berikut ialah beberapa tempat untuk mendapatkan muzik bebas royalti untuk strim OBS anda.

Tiada Bunyi Hak Cipta (NCS)

Jika anda sedang mencari muzik tanpa royalti di YouTube, NCS ialah pilihan hebat dan popular yang digunakan oleh ramai pencipta kandungan. NCS mempunyai sehingga 1,000 pilihan muzik bebas royalti yang boleh anda gunakan di mana-mana sahaja. Mereka mempunyai perpustakaan yang pelbagai, termasuk bes, dram, elektro-pop dan banyak lagi genre lain. Ia percuma untuk digunakan, tetapi disyorkan agar anda memberi kredit kepada komposer.

Jalur bunyi

Skripsi bunyi ditujukan untuk menyediakan penyelesaian muzik untuk pengeluaran. Dengan langganan, anda boleh mendapatkan muat turun muzik tanpa had untuk digunakan di mana-mana sahaja, termasuk siaran atau YouTube, dan anda akan mendapat lebih 9,000 lagu berkualiti label.

Bunyi Wabak

Satu lagi sumber perpustakaan yang sangat baik ialah Bunyi Wabak, yang mengandungi banyak pilihan trek muzik yang menarik. Ia bukan percuma, tetapi anda boleh mencubanya dengan percubaan percuma selama sebulan dan memilih jika anda ingin melanggan. Mereka mempunyai lebih 32,000 pilihan lagu untuk disesuaikan dengan adegan atau mood yang berbeza.

Permainan Chops

Penstrim Permainan Video yang ingin menambahkan muzik atau kesan bunyi pada strim OBS mereka akan menghargai tapak ini. Permainan Chops mempunyai pilihan lo-fi runut bunyi permainan terkenal seperti Minecraft, Pokemon, Legend of Zelda dan banyak lagi. Lagu ini boleh menambahkan getaran permainan yang hebat pada strim OBS anda.

PremiumBeat

PremiumBeat ialah anak syarikat Shutterstock, dan mereka mempunyai perpustakaan muzik bebas royalti yang memberikan anda pengeluaran besar, rasa yang digilap rumah. Semua trek muzik di PremiumBeat adalah eksklusif dan telah dibersihkan untuk hak cipta.

Chillhop

Satu lagi tapak yang menawarkan trek lo-fi untuk ditambahkan pada aliran OBS ialah Chillhop. Terdapat banyak trek santai larut malam yang meriah untuk dipilih di sini.

Kolam5

Kolam5 mempunyai pelbagai muzik tanpa royalti, audio untuk filem, TV dan projek pengeluaran serta bunyi stok untuk Strim OBS anda. Jika anda mengambil langganan tahunan, anda mendapat diskaun 50%.

Elemen Envato

Dengan Elemen Envato anda mendapat muat turun muzik dan bunyi tanpa had untuk digunakan dalam OBS dengan bayaran bulanan yang kompetitif. Anda tidak akan kehabisan pilihan kerana mereka mempunyai lebih 15 juta lagu untuk dipilih!

Cipta Suasana pada Strim OBS Dengan Muzik

Menambah muzik pada strim OBS anda membantu anda mencipta suasana yang sesuai untuk khalayak anda. Anda boleh menambah muzik terus daripada komputer anda, YouTube atau platform penstriman seperti Apple Music dan Spotify.

Anda boleh menambah muzik yang berbeza pada adegan tertentu untuk menambah lebih banyak dimensi pada strim anda. Adalah penting untuk memastikan muzik yang anda gunakan adalah bebas royalti dan kami telah memberikan beberapa tapak di atas untuk anda mendapatkan lagu yang bagus.

Pernahkah anda cuba menambah muzik untuk meningkatkan aliran OBS anda? Jika ya, adakah ia membantu menjana lebih banyak interaksi dengan khalayak anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.