Cara Menambah Pautan dalam Squarespace

12

Strategi pemautan yang baik adalah kunci kejayaan tapak web Squarespace anda. Sama ada anda menggunakan pautan dalaman atau luaran, ia akan membantu meningkatkan kehadiran dalam talian anda dan meningkatkan bilangan pelawat kembali. Mereka juga boleh membantu memberikan maklumat berguna kepada pelawat anda, seperti maklumat hubungan atau acara kalendar. Tetapi bagaimana sebenarnya anda menambah pautan ke tapak web Squarespace anda?

Cara Menambah Pautan dalam Squarespace

Baca terus untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu.

Cara Menambah Pautan Luaran dalam Squarespace

Jika anda ingin menyokong tuntutan anda dengan memaut ke tapak web lain, anda boleh berbuat demikian dengan pautan luaran. Sebagai alternatif, anda mungkin ingin mempromosikan perkhidmatan pihak ketiga atau halaman rakan anda. Sama ada cara, langkah ini akan membantu anda menambah pautan luaran dengan betul dalam Squarespace:

 1. Pilih Tapak Web di bahagian atas bar sisi halaman utama Squarespace anda.
 2. Klik Pautan dalam menu Cipta Halaman Baharu.
 3. Tekan butang Tetapan yang diwakili oleh simbol gear dalam kotak URL anda.
 4. Pilih Alamat Web.
 5. Salin dan tampal URL yang dikehendaki.
 6. Togol suis berlabel Buka dalam Tetingkap Baharu untuk memastikan pautan dibuka dalam tab lain.
 7. Pilih Simpan, diikuti dengan Simpan atau Guna, bergantung pada versi Squarespace anda.

Anda juga boleh membenamkan Kalendar Google dalam Squarespace untuk memaparkan acara akan datang dan berkaitan dengan mudah kepada pelawat tapak anda.

Cara Menambah Pautan Dalaman dalam Squarespace

Pautan dalaman adalah perlu ada jika anda ingin menarik trafik ke halaman penting dan kandungan tapak web anda. Anda juga boleh memaut ke koleksi, yang biasanya ditapis mengikut teg atau kategori.

Berikut ialah cara menambah pautan ke kandungan tapak web anda di Squarespace:

 1. Tekan Laman Web daripada menu utama panel pentadbir Squarespace anda.
 2. Pilih Pautan.
 3. Navigasi ke tetingkap URL dan ketik Tetapan.
 4. Pilih Halaman dalam editor pautan anda dan klik Cari untuk menyemak imbas keseluruhan tapak web anda.
 5. Pilih halaman yang dikehendaki. Jika anda ingin memaut ke koleksi dengan teg atau kategori, pilih teg atau kategori daripada menu yang disediakan di bawah Teg atau Kategori.
 6. Pergi ke Tetingkap Baharu dan dayakan Buka untuk membuka halaman dalam tab lain.
 7. Tekan Simpan, diikuti dengan Simpan atau Guna yang lain.

Menambah pautan dalaman adalah mudah, tetapi simpan butiran berikut dalam fikiran semasa berbuat demikian:

 • Jika anda mengedit slug URL halaman sumber, anda perlu mengakses dan memilih semula pautan dalam tetingkap “Halaman” anda untuk mengemas kininya.
 • Jika anda ingin memautkan kepada imej galeri tunggal, produk, acara atau catatan blog dan bukannya berbilang koleksi yang ditapis mengikut kategori atau teg, anda perlu menambah alamat lengkap dalam medan “Alamat Web” anda.
 • Jika anda memaut ke sub-halaman indeks, anda akan membawa penonton ke edisi kendiri halaman anda. Jika anda ingin mengarahkan mereka ke sub-halaman dalam susun atur indeks utama, anda perlu memasukkan alamat sauh dalam medan “Alamat Web” anda.

Cara Memautkan ke Alamat E-mel di Squarespace

Salah satu penggunaan pautan yang paling biasa dalam Squarespace adalah untuk menggalakkan khalayak anda menghantar e-mel kepada anda. Apabila mereka mengetik pautan, ia akan mengubah hala mereka ke pembekal e-mel mereka dan mengisi kotak mesej dengan maklumat tapak web anda.

Memaut ke alamat e-mel dalam Squarespace adalah serupa dengan pemautan luaran dan dalaman:

 1. Navigasi ke bahagian atas menu utama anda dan pilih Tapak Web.
 2. Tekan Pautan dan ketik simbol roda gigi untuk mengakses Tetapan pautan anda.
 3. Pilih E-mel dan taip alamat yang anda ingin khalayak anda menghantar e-mel kepada anda dalam medan Kepada. Anda tidak boleh menambah berbilang alamat.
 4. Masukkan baris subjek mesej anda dalam Subjek.
 5. Taipkan teks badan anda dan alamat cc atau bcc jika perlu. Jangan lupa bahawa pelawat boleh mengedit tetingkap yang diisi sebelum menghantar mel kepada anda, dan pemformatan bergantung pada perkhidmatan e-mel mereka.
 6. Pilih Simpan dan Gunakan/Simpan.

Perlu diingat bahawa pelawat anda memerlukan sejenis perisian e-mel untuk membuka pautan e-mel anda. Jika tidak, mereka perlu menyalin alamat secara manual.

Selain itu, kaedah di atas bukan satu-satunya cara untuk pengguna menghubungi anda:

 • Gunakan pilihan Blok Borang jika anda ingin merahsiakan alamat e-mel anda. Ia melindungi maklumat sensitif dan membolehkan anda membalas terus kepada borang yang diserahkan melalui e-mel.
 • Paparkan e-mel anda sebagai Ikon Sosial standard. Ini akan menambah elemen visual pada strategi e-mel anda dengan mencipta simbol sampul surat dengan gesaan “mel kepada” yang muncul bersama ikon lain di tapak web anda.
 • Berikan maklumat mudah alih dari tetingkap Maklumat Mudah Alih untuk membolehkan orang lain menghubungi anda dengan segera.

Cara Memautkan ke Nombor Telefon di Squarespace

Squarespace juga membolehkan anda memaut ke nombor telefon anda, menggalakkan pengguna untuk menghubungi anda. Setiap kali seseorang mengklik pautan jenis ini daripada telefon pintar mereka, ia akan membuka apl Telefon pada telefon mereka dengan nombor anda.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang menambah nombor mereka tanpa memautkannya, yang boleh menyebabkan isu pemformatan pada sesetengah peranti. Tidak semua telefon pintar mengesan nombor yang dinyahpaut secara automatik, memerlukan pembaca menyalinnya secara manual.

Untuk mengelakkan masalah ini, ikuti langkah berikut:

 1. Klik Tapak Web dari halaman utama anda dan ketik Pautan.
 2. Tekan kekunci Tetapan dalam bahagian URL anda.
 3. Pilih Telefon.
 4. Taipkan nombor anda dalam medan Nombor Telefon. Sertakan mana-mana kod kawasan atau negara dan tinggalkan sifar pada permulaan nombor anda untuk mengelakkan pautan daripada tidak berfungsi.
 5. Pilih Simpan dan satu lagi Simpan atau Guna.

Cara Memautkan ke Fail dalam Squarespace

Bergantung pada jenis tapak web yang anda jalankan, anda boleh memuat naik pelbagai jenis kandungan untuk dimuat turun oleh pelawat anda. Senarai ini termasuk fail audio, carta saiz, imej dan menu PDF. Sebaik sahaja mereka mengklik pautan, ia akan memuat turun fail secara automatik atau membukanya dalam tab baharu untuk pengguna pratonton kandungan dan/atau menyimpannya secara manual.

Berikut ialah cara menambah pautan ke fail.

 1. Pergi ke Laman Web dalam menu utama tapak web anda.
 2. Tekan Pautan dan buka Tetapan dengan menekan simbol gear.
 3. Pilih fail.
 4. Ketik gesaan Muat Naik Fail dan pilih fail yang ingin anda muat naik daripada PC anda. Sebagai alternatif, anda boleh menyemak imbas fail yang dimuat naik sebelum ini ke stesen kerja Squarespace anda.
 5. Klik fail dan tunggu tanda semak muncul di sebelahnya.
 6. Tekan Simpan sekali lagi atau Gunakan untuk memuktamadkan perubahan.

Cara Membuat Pautan dalam Squarespace

Satu lagi perkara hebat tentang Squarespace ialah ia membolehkan anda menambah pautan semasa mengedit tapak web anda. Untuk berbuat demikian, anda perlu menambah blok teks dalam menu edit:

 1. Akses tapak web anda dan tekan Edit.
 2. Pilih gesaan yang membolehkan anda menambah mata sisipan dan blok. Pilih Teks dan taipkan teks pautan.
 3. Serlahkan bahagian teks yang akan berfungsi sebagai pautan.
 4. Tekan simbol pautan dalam bar alat teks anda.
 5. Tambahkan alamat web dan edit teks anda yang diserlahkan. Sebagai alternatif, ketik simbol gear untuk lebih banyak pilihan pautan dan pilih Simpan setelah pautan anda sedia.
 6. Klik Guna, dan anda boleh pergi.

Squarespace tidak mengehadkan anda kepada blok teks apabila menambah pautan teks. Anda boleh memaut dari banyak bahagian lain halaman anda:

 • Blok penurunan harga
 • Kapsyen imej
 • Petikan blog
 • Bar pengumuman
 • Petikan peristiwa
 • Sepanduk kuki
 • Penerangan produk
 • Kunci skrin

Menjadikan Pengalaman Laman Web Anda Lebih Lancar

Tapak web anda harus menjadikan pelbagai jenis kandungan mudah diakses. Menambah pautan ke halaman anda melakukan perkara itu. Anda juga boleh menambah pautan ke akaun media sosial anda di Squarespace supaya pelawat anda boleh mengikuti anda. Menggabungkan perubahan yang berkaitan ini untuk pelawat anda dan mereka akan terus datang kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.