Cara Menambah Pengalaman Sukarelawan di LinkedIn

47

Menambah waktu kerja sukarelawan pada profil LinkedIn adalah bahagian penting dalam mempamerkan bakat dan pengalaman anda dalam dunia perniagaan. Jika anda tidak pasti cara menambah waktu perkhidmatan tersebut atau tempat untuk meletakkannya, anda telah tiba di tempat yang betul.

Cara Menambah Pengalaman Sukarelawan di LinkedIn

Nasib baik, LinkedIn mempunyai tempat untuk waktu sukarelawan anda bersinar. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Cara Menambah Pengalaman Sukarelawan ke LinkedIn

Apabila anda bersedia untuk menambah waktu kerja tidak berbayar yang anda berikan kepada seseorang atau organisasi, anda perlu menambah bahagian profil yang dibuat untuk sukarela. Begini caranya:

Pada PC:

 1. Buka profil LinkedIn anda. Cara terpantas adalah dengan mengklik ikon “Saya” dan pilih “Lihat profil” daripada menu lungsur.
 2. Klik pada butang bujur “Tambah bahagian profil” di bawah maklumat bio anda.
 3. Di bawah menu “Tambahan”, pilih “Tambah pengalaman sukarelawan.”
 4. Kotak maklumat “Tambah pengalaman sukarelawan” akan dibuka. Masukkan maklumat dari masa anda sebagai sukarelawan.
 5. Klik “Simpan” apabila entri anda selesai. Waktu perniagaan anda akan dipaparkan di bawah “Pengalaman” anda.

Pada Peranti Mudah Alih:

 1. Buka Apl LinkedIn.
 2. Lihat profil anda. Cara terpantas adalah dengan mengklik pada gambar profil anda dan kemudian nama anda.
 3. Ketik ikon bujur “Tambah bahagian”.
 4. Kembangkan menu “Tambahan” dan pilih “Tambah pengalaman sukarelawan.”
 5. Menu input akan dibuka di mana anda boleh memasukkan butiran kesukarelawanan anda.
 6. Apabila selesai, ketik “Simpan.”

Cara Menambah Lebih Banyak Pengalaman Sukarelawan

Bagaimana jika anda telah menjadi sukarelawan di lebih daripada satu arena? Anda boleh menambah lebih banyak peluang pengalaman sekarang setelah bahagian tersebut ditambahkan pada profil anda. Ulangi langkah di atas untuk menambah lebih banyak aktiviti sukarela, atau anda boleh mengikuti kaedah yang lebih mudah di bawah.

Pada PC:

 1. Dalam bahagian Sukarelawan yang baru anda tambahkan, klik ikon tambah.
 2. Pada tab “Tambah pengalaman sukarelawan”, ikut arahan untuk menambah pengalaman sukarelawan yang lain.
 3. Klik “Simpan.”

Pada Peranti Mudah Alih:

 1. Pilih ikon “Tambah” (+) dalam bahagian Sukarelawan yang baru anda tambahkan.
 2. Masukkan butiran sukarelawan.
 3. Klik atau ketik “Simpan.”

Anda boleh terus menambah resume sukarela anda apabila anda memperoleh lebih banyak jam pengalaman.

Petua & Trik Pengalaman Sukarelawan

 • Kira pengalaman anda dengan nombor dan metrik. Ini membantu bakal majikan melihat dengan jelas perkara yang anda tawarkan kepada komuniti atau organisasi anda.
 • Serlahkan sebarang kesukarelawanan yang berkaitan secara langsung dengan kerjaya atau kerjaya yang anda inginkan.
 • Jangan lupa untuk menjalin rangkaian dengan orang yang anda temui semasa menjadi sukarelawan. Ini boleh menjadi kawasan baharu untuk kenalan dan peluang kerjaya.
 • Jika anda telah menderma wang, anda boleh menambah pengalaman ini juga. Nyatakan diri anda sebagai penderma atau penaja dalam kategori “Peranan”.

Mengisi Maklumat Sukarelawan Anda

Jika anda ingin mengetahui cara terbaik untuk memaparkan waktu kerja sukarelawan anda, berikut ialah pecahan pelbagai bidang untuk memasukkan pengalaman anda.

Organisasi

Ini adalah medan yang diperlukan, jadi ia tidak boleh dibiarkan kosong. Masukkan nama organisasi yang anda bekerja semasa anda menawarkan diri. Jika anda tidak bekerja untuk organisasi tertentu, lakukan yang terbaik untuk berkomunikasi dengan orang yang mendapat manfaat daripada perkhidmatan anda.

Peranan

Jika kerja sukarela anda berkaitan dengan kerjaya anda, ini adalah tempat yang bagus untuk mempamerkan kemahiran yang anda gunakan semasa perkhidmatan anda. Jika anda seorang pengurus projek, jangan lupa untuk menyatakannya. Sebagai alternatif, jika anda mengarahkan sekumpulan orang, anda boleh menyebut bahawa anda adalah ketua pasukan. Jika anda tidak mempunyai peranan dan tidak tahu apa yang hendak dikatakan, anda sentiasa boleh lalai kepada “sukarelawan”.

sebab

Ini ialah senarai lungsur turun kira-kira 15 punca, daripada Kebajikan Haiwan hingga Sokongan Veteran. Jika sebab anda tidak disenaraikan, sama ada pilih pilihan yang paling hampir atau biarkan ia kosong dengan mengklik pilihan lalai “pilih satu”. Harap maklum bahawa ini bukan medan yang diperlukan untuk menerbitkan waktu perniagaan anda.

Kotak Sukarelawan Pada masa ini

Anda mempunyai pilihan untuk menandai kotak jika anda masih menjadi sukarelawan dalam peranan ini. Ini akan mengalih keluar pilihan untuk memasukkan “Tarikh tamat” untuk pengalaman sukarelawan anda.

Tarikh Mula dan Tamat

Dalam bahagian ini, anda boleh memilih daripada kotak lungsur untuk menganggarkan bulan dan tahun permulaan dan bulan dan tahun berakhir untuk kesukarelawanan anda dalam peranan khusus ini. Ramai orang tidak mengetahui masa tepat mereka memulakan atau menyelesaikan sesuatu pada masa lalu, tetapi tekaan terbaik anda akan membolehkan orang lain melihat berapa lama anda biasanya berkhidmat di lokasi ini.

Penerangan

LinkedIn memberi anda 2,000 aksara untuk menambah apa sahaja yang anda ingin katakan tentang kesukarelawanan anda. Ini adalah satu lagi bidang untuk menyerlahkan perkara yang anda bertanggungjawab, dan bagaimana ia mungkin memaparkan kemahiran dan pengalaman yang berkaitan dengan kerjaya anda.

Sebarang pengalaman yang anda tambahkan pada masa hadapan akan diletakkan di bahagian atas bahagian sukarela anda. Pastikan tarikh tamat dikemas kini supaya tarikh tamat tidak mempengaruhi susunan pengalaman anda secara salah.

Soalan Lazim

Apakah jenis pengalaman sukarelawan yang perlu saya tambahkan pada LinkedIn saya?

Pakar mencadangkan menambah sebarang peranan sukarelawan yang berkaitan pada matlamat profesional anda. Jika pengalaman itu menunjukkan kemahiran yang berkaitan dengan kerjaya anda atau keghairahan untuk kerja anda, ia adalah tambahan yang bagus untuk LinkedIn anda.

Adakah terdapat pengalaman sukarela yang saya tidak patut tambah pada LinkedIn saya?

Kebanyakan sukarelawan membantu resume anda. Satu-satunya jenis yang harus dihentikan ialah sebarang kerja dengan organisasi yang anda fikir mungkin menyinggung perasaan orang lain atau tidak sesuai untuk dibincangkan secara terbuka.

Menambahkan Waktu Sukarelawan pada LinkedIn

Menunjukkan waktu kerja sukarela anda yang bekerja keras kepada majikan anda atau bakal majikan adalah alat yang berharga. Ia memberikan gambaran yang lengkap tentang siapa anda sebagai seorang manusia. Sukarelawan juga membantu anda membuat sambungan jika anda mempunyai minat yang sama dengan seseorang yang melihat masa perkhidmatan anda. Memasukkan pengalaman sukarelawan anda ialah cara terbaik untuk bersinar dan rangkaian di LinkedIn.

Pernahkah anda mempamerkan waktu kerja sukarelawan anda di LinkedIn? Jika ya, adakah ia mencipta peluang menarik untuk anda? Beritahu kami tentang pengalaman anda di bahagian komen di bawah.