Cara Menambah Pensijilan di LinkedIn

37

Kebanyakan perekrut LinkedIn yang mahukan calon yang mempunyai pengetahuan khusus menggunakan kata kunci pensijilan untuk mengesan mereka. Jika mereka menjumpai kelayakan yang mereka cari pada profil anda, mereka lebih yakin dengan kebolehan anda. Untuk membezakan diri anda daripada pencari kerja lain, anda mesti tahu cara mengemas kini profil anda dengan pensijilan terkini anda.

Cara Menambah Pensijilan di LinkedIn

Jika anda tidak tahu cara menambah pensijilan pada profil LinkedIn anda, artikel ini akan menunjukkan kepada anda caranya.

Menambah Pensijilan di LinkedIn

Walaupun LinkedIn tidak mewajibkan pensijilan, ia mengiktiraf nilai yang mereka bawa kepada pembangunan kerjaya anda. Anda boleh menambah seberapa banyak sijil pada profil anda yang anda mahukan dan juga meminta profesional lain menyokong anda untuk pensijilan tertentu.

Secara amnya, pensijilan LinkedIn terbahagi kepada tiga kategori:

 • Pensijilan pendidikan: Ini berkaitan dengan pencapaian pendidikan formal, termasuk diploma, ijazah, sarjana dan kedoktoran.
 • Pensijilan khusus industri: Mereka menunjukkan pengkhususan anda dalam bidang tertentu.
 • Pensijilan am: Sijil ini tidak termasuk dalam salah satu daripada kategori di atas tetapi menunjukkan kecekapan anda dalam bidang tertentu, seperti komunikasi atau kepimpinan.

Ini ialah langkah-langkah untuk menambah pensijilan pada profil LinkedIn anda:

 1. Log masuk ke akaun LinkedIn anda dan navigasi ke penjuru kanan sebelah atas.
 2. Ketik “Saya” dan pilih “Lihat profil” daripada menu lungsur. Ini membuka halaman profil anda.
 3. Tatal ke bawah ke “Lesen dan pensijilan.” Jika anda tidak menggunakan bahagian itu sebelum ini, bahagian itu mungkin tidak muncul pada profil anda. Pergi ke bahagian atas halaman di bawah tajuk anda dan ketik butang “Tambah bahagian profesional”.
 4. Ketik “Disyorkan” dan pilih “Lesen dan pensijilan.”

 5. Taipkan nama pensijilan anda dalam “medan Nama.” Di bawah medan nama, masukkan nama organisasi yang mengeluarkan dan pilihnya daripada menu lungsur. Hanya organisasi dengan halaman LinkedIn muncul pada menu lungsur selepas menaip nama mereka.
 6. Jika sijil anda tidak mempunyai tarikh luput, tandakan “Tanggal kelayakan ini tidak luput” dan pilih tarikh pengeluaran. Nyahtanda pilihan jika sijil anda mempunyai tarikh luput, dan masukkan tarikh pengeluaran dan tamat tempoh.
 7. Masukkan ID pensijilan anda dalam bahagian “ID Kredensial” jika ia mempunyai satu.
 8. Akhir sekali, salin pautan sijil anda daripada tapak web pengeluar dan tampalkannya ke dalam kotak “URL Bukti kelayakan”. Apabila anda selesai, ketik “Simpan”, pensijilan anda harus kelihatan pada profil anda. Jika sijil anda dalam format PDF, semak cara membuat pautan dalam bahagian di bawah.

Mencipta Pautan untuk Sijil PDF

LinkedIn tidak membenarkan anda memuat naik sijil anda untuk membuktikan anda memperolehnya. Sebaliknya, halaman lesen dan pensijilan mempunyai bahagian URL kelayakan yang membolehkan anda mengubah hala seseorang untuk melihat sijil anda. Jika sijil anda ialah PDF atau anda tidak boleh mengaksesnya daripada tapak web pengeluar, buat pautan sebelum mengisi borang pensijilan di LinkedIn.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

 1. Pergi ke akaun Google Drive anda atau daftar jika anda tidak mempunyai akaun.
 2. Apabila anda log masuk, muat naik sijil PDF anda daripada peranti anda. Navigasi ke bar sisi kiri dan pilih “Baharu.”
 3. Pilih “Muat naik fail” daripada menu lungsur. Ini membuka penjelajah fail, dari mana anda boleh mencari sijil anda pada peranti anda.
 4. Pilih sijil anda dan ketik “Buka” untuk mengalihkannya ke Google Drive anda.
 5. Klik kanan sijil dan pilih “Dapatkan pautan.” Tetingkap pop timbul terbuka, yang mana anda boleh menyalin pautan anda.
 6. Sebelum menyalin pautan, ketik menu lungsur di sebelah “Terhad” dan pilih “Sesiapa sahaja yang mempunyai pautan” untuk memberi sesiapa yang melihat profil anda akses kepada sijil anda.
 7. Ketik “Salin pautan” dan tampalkannya ke bahagian “Pautan kelayakan”.

Cara Menambah Sijil LinkedIn daripada Platform Pengeluar

Jika anda memperoleh sijil daripada salah seorang rakan kongsi LinkedIn, anda boleh menambahkannya pada profil anda daripada halaman mereka.

 1. Pergi ke sijil anda pada halaman pengeluar dan cari pilihan “Kongsi”. Ia kebanyakannya muncul di bawah sijil tetapi mungkin berbeza bergantung pada platform.
 2. Pilih pilihan “LinkedIn” untuk berkongsi sijil anda dengan LinkedIn. Anda akan mendapat gesaan log masuk jika log keluar daripada LinkedIn anda.
 3. Selepas log masuk, anda akan mendapat dua pilihan: untuk berkongsi sijil anda sebagai siaran atau menambahnya pada profil anda. Pilih “Tambah pada profil saya.”
 4. Langkah di atas membuka halaman “Lesen dan pensijilan” secara automatik. Pada mulanya, butiran pensijilan anda akan diisi secara automatik, tetapi kini anda memasukkannya secara manual, seperti yang dijelaskan di atas.
 5. Ketik “Simpan” apabila anda selesai.

Cara Menambah Pensijilan LinkedIn pada Profil Anda

Selain menawarkan platform komprehensif yang menghubungkan profesional, LinkedIn juga mempromosikan budaya pembelajaran berterusan. Ia menyediakan kursus pensijilan untuk memastikan profesional dikemas kini dengan trend industri dan amalan terbaik.

Jika anda memperoleh salah satu sijil LinkedIn, anda boleh menambahkannya pada profil anda seperti berikut:

 1. Log masuk ke akaun LinkedIn anda dan ketik “Pembelajaran” di penjuru kanan sebelah atas. Ini membawa anda ke kursus anda.
 2. Navigasi ke “Sejarah pembelajaran” di bar sisi kiri untuk mengakses kursus anda yang telah selesai.
 3. Pilih sijil yang ingin anda tambahkan pada profil LinkedIn anda.
 4. Apabila ia dibuka, pilih “Tambah ke profil LinkedIn.”
 5. Pada tetingkap baharu, ketik “Tambah pada profil” untuk mengesahkan.
 6. Muat semula akaun LinkedIn anda dan ketik “Saya” di penjuru kanan sebelah atas. Pilih “Lihat profil.”
 7. Tatal ke “Lesen dan pensijilan,” dan butiran sijil LinkedIn anda akan dipaparkan. Jika anda mengklik “Tunjukkan bukti kelayakan”, pautan akan mengubah hala anda untuk melihat sijil.

Cara Mengedit atau Memadamkan Pensijilan Profil LinkedIn Anda

Jika anda ingin mengemas kini butiran pensijilan anda atau memadamkannya, berikut ialah langkah yang perlu diikuti:

 1. Buka profil LinkedIn anda dan tatal ke bahagian “Lesen dan pensijilan”.
 2. Ketik ikon “Pensil” di sebelah kanan untuk mendayakan mod pengeditan bagi semua sijil.
 3. Pilih sijil yang ingin anda edit dan ketik ikon “Pensel”.
 4. Edit bahagian yang anda mahu dan ketik “Simpan.” Sebaliknya, jika anda ingin memadamkan sijil, ketik “Padam lesen atau pensijilan” di sudut kiri bawah.

Soalan Lazim

Adakah saya mempunyai kawalan ke atas pesanan bagaimana sijil saya muncul?

LinkedIn tidak menawarkan cara untuk menyusun semula sijil anda mengikut kehendak anda. Ia secara automatik memesannya, dengan yang tanpa tarikh luput muncul di bahagian atas. Yang mempunyai tarikh luput muncul di bawah, dari yang paling jauh hingga tarikh luput terdekat.

Bagaimana jika sijil saya tidak berkaitan dengan mana-mana organisasi? Bolehkah saya menambahkannya pada profil LinkedIn saya?

Anda boleh menambah sebarang sijil pada profil LinkedIn anda untuk menunjukkan kemahiran anda yang boleh dipindah milik. Pergi ke bahagian lesen dan pensijilan dan masukkan maklumat pensijilan anda. Pastikan anda membuat URL kelayakan untuk mengarahkan penonton ke sijil anda untuk pengesahan.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya tidak menemui organisasi yang mengeluarkan pada menu lungsur turun LinkedIn?

Jika organisasi yang mengeluarkan gagal muncul pada menu lungsur, ia tidak mempunyai halaman LinkedIn. Teruskan dan masukkan nama yang betul. Walaupun bar logo kosong menjadikan pensijilan anda kurang menarik, anda tidak boleh membuat halaman organisasi tanpa hak pentadbiran. Walau bagaimanapun, anda boleh meminta organisasi pengeluar untuk membuat halaman LinkedIn.

Tingkatkan Profil Anda dengan Pensijilan

Jangan memandang rendah potensi sijil anda di LinkedIn. Sama ada akademik atau tidak, mereka boleh membantu anda membuka peluang rangkaian baharu dan membuka jalan untuk pertumbuhan kerjaya yang dipercepatkan. Jadi, apabila anda memperoleh sijil daripada mana-mana institusi, pergi ke LinkedIn anda dan tambahkannya pada profil anda menggunakan kaedah di atas.

Berapa banyak pensijilan profil LinkedIn yang anda miliki? Adakah anda telah menerima kesan positif selepas menambahnya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.