Cara Menambah Peralihan kepada Semua Foto dalam iMovie

37

Menggabungkan peralihan ke dalam klip anda pada iMovie menjadikannya lebih menarik dan akan membantu menarik penonton pada kandungan video anda. Tetapi walaupun peralihan adalah hebat, anda mungkin mendapati sukar untuk menggabungkannya dalam video anda di iMovie.

Cara Menambah Peralihan kepada Semua Foto dalam iMovie

Jangan takut. Artikel ini membantu anda melakukan perkara itu. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menambah peralihan pada video pada iMovie.

Mod Menambah Peralihan Apabila Menggunakan iMovie

iMovie memberi anda berbilang jenis peralihan untuk digunakan pada foto atau video anda. Alat ini membolehkan anda menyesuaikan kandungan video anda berdasarkan keperluan anda. Di bawah ialah langkah yang perlu diikuti apabila menambah peralihan pada video anda pada iMovie.

1. Buka Filem dan Klik pada Menu Peralihan

Langkah pertama ialah membuka filem yang anda ingin tambahkan peralihan dengan mengklik dua kali padanya dalam penyemak imbas “Projek”. Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai jika anda telah menambahkan projek anda pada penyemak imbas.

Jika anda ingin menambah projek baharu, klik “Fail,” dan pilih “Buat Projek Baharu.” Ini akan mengarahkan anda ke storan setempat anda dan filem pilihan yang anda ingin tambahkan pada iMovie.

Sebaik sahaja anda mengklik pada butang peralihan, semua peralihan yang tersedia digariskan. Untuk pratonton peralihan, hanya halakan tetikus anda ke pilihan pilihan anda.

2. Pilih Jenis Peralihan Pilihan Anda dan Alihkan Ia ke Projek

Pratonton semua jenis peralihan yang tersedia dan kenal pasti pilihan terbaik yang sesuai dengan video anda. Selepas menemui pilihan yang sesuai, alihkannya ke projek anda antara klip video. Pastikan anda menambah peralihan dengan tepat di tempat yang anda mahu ia muncul.

Selepas memasukkan peralihan, pratonton kesan melalui tetingkap paparan. Ambil perhatian bahawa anda juga boleh mengalih keluar kesan peralihan jika ia tidak sesuai dengan keperluan anda.

3. Laraskan Peralihan Video

Gerakkan tetikus anda ke atas peralihan dan klik pada ikon gear. Pilih “Pelarasan Peralihan,” dan pemeriksa akan muncul pada skrin anda. Di sini, anda boleh menetapkan tempoh peralihan pilihan anda atau menukar keseluruhan gaya peralihan.

Setelah anda membuat semua pelarasan penting, klik “Selesai” untuk menyimpan perubahan. Anda boleh meningkatkan kualiti umum video dengan menambahkan muzik latar belakang pada video pada iMovie. Selain itu, anda boleh menambah sari kata pada video dan mencipta kesan gambar dalam gambar.

Menambah Peralihan pada iMovie Secara Automatik

Terdapat pelbagai cara untuk menambah peralihan pada iMovie. Menambah peralihan secara automatik ialah kaedah yang popular. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Pilih “Tetapan” di sudut sebelah kanan garis masa.
 2. Tandai kotak untuk “Kandungan Automatik.”

Apabila menggunakan pendekatan ini untuk menambah peralihan pada iMovie, alat ini akan memasukkan jenis peralihan larut silang standard antara klip video jika anda mempunyai tema sedia ada untuk filem anda. Walau bagaimanapun, tidak semua ruang antara klip akan beralih.

Apabila mencari peralihan standard dan bukan tema, anda hanya perlu mengalih keluar tema yang telah anda tetapkan dan menyahtanda kotak. Ingat bahawa jika anda memilih tema lebih awal, pilihan ini akan mengalih keluar semua tema sedia ada.

Begini caranya:

 1. Klik pada “Tetapan” di sudut kanan garis masa.
 2. Ketik pada “Kotak Tema” dan pilih “Tiada Tema.”
 3. Pilih “Tukar” untuk menyimpan perubahan yang telah anda buat.
 4. Nyahtanda kotak untuk “Perubahan Automatik” yang telah anda tandai sebelum ini.

Pada ketika ini, anda akan menambah peralihan secara automatik. iMovie akan menambahkannya pada video secara automatik dalam segmen tertentu.

Cara Menambah Peralihan Secara Manual

Menambah peralihan secara manual adalah mudah. Apabila anda ingin berbuat demikian, pastikan kotak “Kandungan Automatik” tidak ditanda. Jika anda gagal menyahtanda kotak, sistem akan menggesa anda untuk berbuat demikian secara automatik sebelum menambah peralihan pilihan anda.

Setelah anda menyahtanda kotak, anda boleh menambah peralihan secara manual dengan mengikut langkah berikut:

 1. Pilih “Peralihan” dalam penyemak imbas iMovie. Sebelum memilih peralihan, pratontonnya dengan menggerakkan kursor ke atasnya dari kiri ke kanan.
 2. Anda boleh memilih untuk menambah peralihan antara klip atau menambahnya pada permulaan atau penghujung klip.

Cara Menambah Peralihan Antara Klip

Apabila anda ingin menambah peralihan antara klip, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada jenis peralihan pilihan anda.
 2. Seret peralihan ke garis masa filem anda dan lepaskannya di tempat yang anda perlukan untuk muncul.

Peralihan mungkin kelihatan baik apabila ditambah pada permulaan dan penghujung klip. Anda boleh melakukannya secara manual dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Pilih klip yang ingin anda tambahkan peralihan daripada garis masa anda.
 2. Klik dua kali jenis peralihan yang anda mahu tambah pada klip.

Peralihan akan muncul pada permulaan dan penghujung klip.

Cara Mengedit Peralihan

Peralihan juga boleh diedit agar sesuai dengan sempurna mana-mana klip yang diberikan. Anda boleh mengedit panjang peralihan anda atau menetapkan panjang lalai. Peralihan automatik yang disertakan dengan tema mempunyai panjang lalai selama dua saat.

Ia agak mudah untuk mengedit peralihan dan menjadikannya sesuai dengan keperluan anda.

Mengedit Tempoh Peralihan

Berikut ialah cara untuk mengurangkan atau menambah panjang peralihan anda:

 1. Klik dua kali pada peralihan pilihan anda dalam garis masa peralihan.
 2. Masukkan tempoh pilihan anda (saat) dalam “Kotak Tempoh”.
 3. Klik pada “Guna” untuk menyimpan perubahan.

Tukar Panjang Lalai Semua Peralihan

Kadangkala, anda mungkin mahu menukar tempoh lalai semua peralihan. Prosesnya mudah apabila anda melakukan perkara berikut:

 1. Klik pada “iMovie” dari bar menu, dan pilih “Tetapan.”
 2. Masukkan bilangan saat yang anda mahu peralihan dijalankan dalam kotak yang disediakan dan simpan perubahan.

Ambil perhatian bahawa perubahan yang disimpan akan digunakan pada semua peralihan yang anda tambahkan pada klip anda. Sebelum memilih panjang lalai peralihan, pastikan anda menetapkan tempoh yang anda mahu peralihan itu dijalankan.

Cara Memadam Peralihan

Kadangkala, anda boleh memasukkan peralihan, dan kemudian mahu memadamkannya. Mudah untuk memadamkan peralihan pada iMovie. Apa yang anda perlu lakukan hanyalah klik butang “Padam”.

Soalan Lazim

Bagaimanakah cara saya menambah peralihan kepada berbilang klip pada iMovie?

Serlahkan klip yang anda ingin tambahkan peralihan dan tekan butang edit. Kenal pasti jenis peralihan yang anda ingin tambah daripada senarai yang disediakan dan klik pada tab tambah. Peralihan akan ditambahkan secara automatik pada semua klip yang diserlahkan.

Mengapa saya menghadapi cabaran menambah peralihan dalam iMovie?

Untuk menambah peralihan dalam iMovie, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua klip pada garis masa anda. Jika anda mengalami cabaran semasa menambahkan peralihan pada klip anda, semak rakaman di mana anda ingin memohon untuk menyemak sama ada ia diletakkan dengan sempurna.

Tambah Peralihan pada Klip Dalam Minit dalam iMovie

Apabila mengedit video dalam iMovie, anda perlu menonjolkan mereka daripada orang ramai. Peralihan ialah ciri berkuasa yang boleh anda masukkan ke dalam klip anda untuk menjadikannya menarik dan menarik perhatian. Apa yang anda perlu lakukan ialah mempelajari cara menambah peralihan dalam klip anda pada iMovie dan anda boleh pergi.

Pernahkah anda menambah peralihan pada klip anda pada iMovie? Jika ya, adakah anda menggunakan sebarang petua atau helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.