Cara Menambah Peranan Reaksi dalam Discord

202

Sejak keluaran Discord, pemain telah menggunakannya sebagai cara untuk menyambung. Dengan lebih daripada 150 juta pengguna di seluruh dunia, tidak mengejutkan bahawa Discord ialah aplikasi sembang paling popular untuk pemain. Peranan tindak balas mewakili salah satu ciri yang membezakan Discord.

Cara Menambah Peranan Reaksi dalam Discord

Dalam tutorial ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menambah peranan reaksi untuk pengguna anda pada pelayan Discord.

Apakah Peranan Reaksi dalam Perselisihan?

Peranan Reaksi ialah alat yang membolehkan pengguna mendapatkan atau melepaskan peranan dengan mengklik atau mengetik reaksi. Di samping tujuan amnya, peranan tindak balas juga berubah warna bergantung pada peranan penghantar mesej. Sebagai contoh, peranan reaksi mungkin bertukar hijau jika pengirim mempunyai keistimewaan penyederhana. Anda juga boleh melangkah lebih jauh dan menentukan kebenaran yang disertakan dengan setiap peranan.

Sekarang mari kita selami dan lihat cara anda boleh menambah peranan reaksi pada Discord. Mula-mula, kita akan melihat cara anda boleh melakukannya dari PC dan akhirnya cara melakukannya pada mudah alih.

Cara Menambah Peranan Reaksi pada Pelayan Discord daripada PC

Salah satu alatan paling cekap yang dibangunkan untuk membantu pentadbir Discord menambah reaksi ialah Carl Bot. Selepas bot disediakan sepenuhnya dalam pelayan anda, ahli boleh menetapkan peranan untuk diri mereka sendiri dalam beberapa klik sahaja. Proses ini mengambil lima langkah utama:

 1. Tambahkan Carl Bot pada pelayan anda.
 2. Wujudkan peranan baharu di bawah tetapan pelayan.
 3. Buat peranan reaksi dan pilih saluran.
 4. Tambahkan penerangan, tajuk dan warna.
 5. Tambahkan nama dan emoji pada setiap peranan.

Sekarang mari kita pecahkan setiap langkah ini.

Langkah 1: Tambahkan Carl Bot pada Pelayan Anda

Dengan Carl Bot, anda boleh menambah sehingga 250 peranan pada pelayan anda. Ia juga membolehkan anda mencipta berbilang peranan untuk pengguna jika anda mahu, menjadikannya pilihan nombor satu untuk peminat Discord.

Berikut ialah cara untuk menambah bot pada pelayan anda:

 1. Buka penyemak imbas anda pada PC anda dan lawati laman rasmi laman web Carl Bot.
 2. Setelah halaman dibuka, klik pada Jemput di bahagian atas bar navigasi.
 3. Seterusnya, pilih pelayan tempat anda menambah bot.
 4. Pada ketika ini, bot akan menggesa anda untuk memberikan kebenaran untuk mengakses pelayan. Klik pada Kebenaran.
 5. Lengkapkan CAPTCHA rawak untuk membuktikan bahawa anda bukan robot.

Selepas mengambil langkah ini, anda harus mencari Carl Bot pada pelayan anda.

Langkah 2: Wujudkan Peranan Baharu Di Bawah Tetapan Pelayan

Sebaik sahaja anda mengesahkan bahawa Carl Bot kini berada di pelayan anda, tiba masanya untuk mencipta peranan baharu. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Lancarkan bahagian tetapan pelayan anda. Untuk berbuat demikian:
  • Buka pelayan Discord anda.
  • Klik pada anak panah yang muncul di sebelah nama pelayan anda.
  • Klik pada Tetapan Pelayan.
 2. Pilih Peranan daripada bar sisi.
 3. Klik pada + untuk mencipta peranan baharu.
 4. Tetapkan nama untuk peranan baharu anda; katakan, “Biru.”
 5. Pada ketika ini, anda perlu memastikan pelayan memaparkan ahli peranan secara berasingan daripada ahli dalam talian. Untuk berbuat demikian, buka Peranan dan togol kotak di sebelah pilihan ini.
 6. Pastikan “Carl Bot” ialah peranan pertama dalam senarai. Jika tidak, hanya seret ke kedudukannya.
 7. Klik pada Simpan Perubahan untuk melengkapkan persediaan peranan baharu anda.

Anda boleh membuat lebih banyak peranan dengan mengikuti langkah di atas. Pastikan anda memberikan setiap nama yang berbeza untuk membezakan antara mereka dengan mudah.

Langkah 3: Buat Peranan Reaksi dan Pilih Saluran

Selepas berjaya mencipta bilangan peranan yang diingini, langkah seterusnya melibatkan penggunaan Carl Bot untuk mencipta peranan reaksi. Melakukannya akan membolehkan ahli memberikan diri mereka peranan yang mereka suka. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka mana-mana saluran dan taip “?reactionrole make“dan kemudian tekan Enter. Anda boleh memilih mana-mana saluran kerana Carl Bot menyertai kesemuanya selepas anda menjemputnya ke pelayan anda.
 2. Pada ketika ini, anda sepatutnya melihat gesaan mesej daripada Carl Bot yang meminta anda untuk menentukan saluran yang akan mengehoskan peranan reaksi anda. Hanya taip nama saluran dan kemudian tekan Enter.

Langkah 4: Tambah Penerangan, Tajuk dan Warna

Selepas berjaya memilih saluran untuk menampung peranan reaksi anda, anda perlu membuat tajuk dan penerangan. Untuk berbuat demikian,

 1. Taip “roles | {roles}”.
 2. Tekan enter.

Secara lalai, Carl Bot akan menggesa anda memasukkan kod heks warna untuk mesej anda. Anda boleh mencari kod hex untuk sebarang warna yang anda inginkan pada ini laman web. Jika anda tidak mahu peranan tindak balas anda mempunyai warna tersendiri, cuma masukkan “tiada” dalam kotak kod hex.

Langkah 5: Tambahkan Nama dan Emoji pada Setiap Peranan

Pada ketika ini, yang tinggal hanyalah menambah nama dan emoji pada setiap peranan reaksi yang baru anda buat. Pengguna akan bertindak balas dengan emoji yang anda tetapkan untuk memberikan diri mereka peranan yang diberikan. Berikut adalah langkah-langkah yang tepat:

 1. Masukkan emoji yang anda mahu, kemudian tekan bar ruang pada papan kekunci anda sekali.
 2. Masukkan nama peranan, nama tepat yang anda tambahkan dalam langkah 2 di atas, “Biru” dalam contoh ini dan tekan Enter.
 3. Taip “Done” untuk melengkapkan proses.

Et voila! Anda baru sahaja menambah peranan reaksi dengan bantuan Carl Bot. Apabila pengguna menyertai saluran, Carl Bot akan segera meminta mereka memilih peranan.

Selain menambah peranan tindak balas, Carl Bot mengautomasikan beberapa fungsi lain yang sebaliknya akan mengambil banyak masa untuk dilakukan secara manual. Ia datang pra-dibuat dengan arahan supaya anda boleh menyesuaikannya untuk memenuhi keperluan anda atau menggunakan fungsi lalai. Ini sangat membantu dalam memastikan bilik teratur dengan mengautomasikan tugas seperti mengira bilangan pengguna pada pelayan, mengalih keluar mesej spam dan memulakan permainan.

Cara Menambah Peranan Reaksi pada Pelayan Discord Daripada iPhone atau Android

Anda juga boleh menambah peranan reaksi pada pelayan Discord daripada peranti Android atau iOS anda. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, anda perlu menggunakan Mee6 Bot. Bot ini berfungsi hampir sama seperti Carl Bot tetapi tidak memerlukan anda mengambil banyak langkah. Ini menjadikannya sesuai untuk peranti mudah alih.

Berikut ialah cara untuk menambah peranan tindak balas pada pelayan Discord menggunakan Mee6 pada mudah alih anda:

 1. Buka penyemak imbas pada peranti anda dan lawati pelayar rasmi laman web Mee6. Anda akan digesa untuk log masuk ke akaun perselisihan anda.
 2. Seterusnya, benarkan Mee6 Bot mengakses akaun anda.
 3. Pilih pelayan Discord yang diminati.
 4. Ketik pada Pemalam, pilih Peranan Reaksi dan ketik Ya untuk menerima pemalam.
 5. Ikuti panduan pada skrin untuk mengisi semua butiran yang diperlukan. Itu termasuk saluran tempat peranan reaksi anda akan dipaparkan, mesej ringkas yang akan membimbing pengguna semasa memilih peranan dan imej yang akan dikaitkan dengan setiap peranan.
 6. Ketik Simpan.
 7. Akhir sekali, pastikan anda mengemas kini bahagian kebenaran Discord untuk membolehkan semua orang Membaca Mesej dan Menambah Reaksi.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang menambah peranan reaksi pada pelayan Discord.

Bolehkah saya mencipta peranan reaksi tanpa bot?

Malangnya tidak. Bot ialah satu-satunya cara untuk menambah peranan reaksi pada pelayan.

Bolehkah saya membuat peranan reaksi jika saya bukan pentadbir?

Tidak. Jika anda tidak mempunyai kebenaran untuk menambah bot pada pelayan, anda tidak boleh membuat peranan reaksi.

Kekal Teratur

Jika anda sedang mencari cara untuk menjadikan pelayan Discord anda lebih interaktif dan menarik, menambah peranan reaksi boleh menjadi jawapannya. Pengguna akan dapat memberikan peranan kepada diri mereka sendiri dan membantu anda memastikan saluran anda teratur. Sama ada ibu jari ke atas atau GIF animasi, peranan reaksi ialah cara yang pasti untuk memastikan pengguna sentiasa terlibat sambil masih mengautomasikan tugasan yang memerlukan lebih banyak masa untuk diselesaikan.

Apakah emoji kegemaran anda untuk peranan reaksi Discord anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.