Cara Menambah Peranti untuk “Cari Saya” pada Peranti Apple

99

Apl Cari Saya boleh digunakan untuk mencari semua peranti Apple anda, daripada iPhone anda kepada AirTag. Anda juga boleh menjejaki lokasi semua peranti iOS yang anda log masuk sekali gus dan memainkan bunyi untuk mencarinya. Terdapat banyak lagi ciri berguna yang ditawarkan oleh aplikasi ini.

Cara Menambah Peranti ke

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara menambah peranti baharu dalam apl Cari Saya pada iPhone, Mac dan iPad anda. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara mengalih keluar peranti daripada apl ini dan beberapa lagi helah berguna.

Cara Menambah Peranti ke “Cari Saya” Daripada Peranti iOS

Apl Cari Saya ialah rangkaian tanpa nama yang disulitkan yang menggunakan Bluetooth untuk mencari peranti iOS anda. Apl ini serasi dengan iPhone, iPad, peranti iPod Touch, Apple Watches, Mac, AirPods, AirTags dan banyak lagi. Dengan AirTags, anda juga boleh menggunakan apl Cari Saya untuk mencari barang peribadi anda (cth, dompet atau kunci anda). Bukan sahaja aplikasi ini berguna untuk peranti dan item yang salah letak, tetapi juga untuk harta benda yang dicuri.

Sebaik sahaja anda melog masuk ke akaun iCloud anda pada peranti baharu, ia ditambahkan secara automatik pada apl Cari Saya. Beberapa ciri lain juga didayakan secara lalai. Ini termasuk keupayaan untuk memainkan bunyi pada peranti anda, menguncinya dari jauh dan juga memaparkan mesej pada peranti anda.

Untuk menambahkan peranti pada apl Cari Saya, ini yang anda perlu lakukan:

 1. Buka “Tetapan” pada skrin utama anda.

 2. Ketik pada Apple ID anda di bahagian atas menu.

 3. Pilih tab “Cari Saya”.

 4. Pergi ke “Cari Telefon Saya” dan dayakan ciri ini.

 5. Togol suis “Cari Rangkaian Saya”. Ini membolehkan anda mencari peranti anda walaupun ia di luar talian.

 6. Kembali dan togol suis “Kongsi Lokasi Saya”.

 7. Kembali ke “Tetapan.”

 8. Pergi ke “Privasi” dan kemudian ke “Perkhidmatan Lokasi.”

 9. Cari “Cari Saya” dan pastikan “Semasa Menggunakan Apl” ditandakan.

Sekarang, mari lihat cara anda menambah peranti baharu pada apl Cari Saya pada iPhone anda:

 1. Buka apl Cari Saya pada skrin utama anda. Ini akan membuka peta yang menunjukkan lokasi semua peranti anda berada pada masa ini.

 2. Ketik pada “Peranti” pada menu bawah.

 3. Pilih ikon “+” di sebelah “Peranti.” Apl akan mula mencari peranti baharu yang anda log masuk.

 4. Cari peranti yang ingin anda tambahkan.

 5. Masukkan ID Apple anda.

Peranti anda yang ditambahkan kini akan muncul pada peta dan anda akan dapat menjejakinya. Jika anda ingin menambahkan item yang anda akan jejak dengan AirTag anda atau produk pihak ketiga yang disokong lain, ini adalah cara ia dilakukan:

 1. Lancarkan apl Cari Saya.

 2. Pergi ke “Item” di bahagian bawah skrin.

 3. Pilih “Tambah Item.”

 4. Pilih “Tambah AirTag” atau “Item Lain yang Disokong.”

  Nota: Pastikan Bluetooth anda dihidupkan.

 5. Ketik pada item yang ingin anda tambahkan.

 6. Masukkan ID Apple anda.

Itu sahaja. Pilihan lain yang anda ada ialah mengalih keluar peranti daripada apl ini, yang sesuai untuk telefon atau peranti lain yang tidak anda gunakan lagi. Jika anda ingin mengalih keluar peranti daripada apl Cari Saya pada iPhone anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl Cari Saya.

 2. Pergi ke “Peranti.”

 3. Cari peranti yang ingin anda alih keluar.

 4. Cari dan pilih “Alih Keluar Peranti Ini” pada menu.

 5. Masukkan kata laluan Apple ID anda.

Selepas anda mengalih keluar peranti daripada apl Cari Saya, anda masih boleh memulihkannya daripada sandaran iCloud anda. Pada iPhone anda, anda juga boleh mendayakan pilihan “Hantar Lokasi Terakhir”. Ini membolehkan apl menghantar lokasi peranti anda yang dipautkan apabila baterinya lemah.

Cara Menambah Peranti untuk Cari Saya Dari Mac

Untuk menggunakan apl Cari Saya pada Mac anda, anda perlu log masuk dengan Apple ID anda. Anda juga boleh mengakses apl Cari Saya daripada anda pelayar desktop, selagi anda boleh log masuk dengan Apple ID anda. Sama seperti pada iPhone anda, semua peranti yang dikaitkan dengan Apple ID anda akan ditambahkan secara automatik pada apl Cari Saya.

Walau bagaimanapun, berbanding dengan apl iPhone, anda tidak mempunyai pilihan untuk menambah peranti baharu pada versi Mac. Terdapat pilihan untuk memadam peranti daripada aplikasi Cari Saya. Untuk membuat ini:

 1. Cari pada senarai peranti dan klik kanan padanya.

 2. Pilih “Alih Keluar Peranti Ini” daripada menu lungsur.

 3. Anda perlu memasukkan Apple ID anda untuk melakukan ini.

Walaupun anda tidak boleh menambah peranti baharu pada apl ini pada komputer Mac, terdapat pelbagai perkara lain yang boleh anda lakukan. Anda boleh menjejak lokasi semua peranti anda yang disambungkan, memainkan bunyi untuk mencarinya dengan lebih cepat dan menerima pemberitahuan apabila peranti yang dipautkan berada berdekatan. Dengan AirTag, anda boleh mencari item yang hilang atau dicuri dan mendapatkan arahan untuk mencarinya,

Jejaki Semua Peranti iOS Anda

Apl Cari Saya berguna untuk banyak sebab. Ia membolehkan anda menjejaki lokasi semua peranti iOS anda dan mencari produk dan barang peribadi pihak ketiga yang hilang atau dicuri. Jika anda menggunakan apl iPhone atau iPad, anda juga boleh menambah peranti dan item baharu pada senarai anda. Apabila anda tidak lagi menggunakan peranti tertentu, anda boleh mengalih keluar peranti itu dengan mudah daripada apl.

Pernahkah anda menambahkan peranti baharu pada apl Cari Saya? Apakah peranti yang anda tambahkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.