Cara Menambah Perhentian dalam Peta Apple

98

Tidakkah anda fikir Peta Apple melakukan kerja yang hebat untuk membawa anda dari titik A ke B secepat mungkin? Tetapi bagaimana jika rancangan anda berubah dan anda ingin berhenti sebentar sebelum sampai ke titik B?

Cara Menambah Perhentian dalam Peta Apple

Nah, tidak perlu risau, kerana anda boleh menyertakan “Pit Stop” dalam hanya beberapa ketikan (atau melalui Siri) pada bila-bila masa semasa perjalanan anda. Peta Apple kemudian mengira laluan terbaik yang mungkin untuk meminimumkan kelewatan.

Baca terus untuk mengetahui cara melakukan ini.

Cara Menambah Perhentian dalam Peta Apple pada iPhone

Peta Apple membolehkan anda menambah satu hentian pit tambahan pada satu masa, yang akan membolehkan anda berehat pada perjalanan yang lebih panjang itu. Sebagai contoh, anda mungkin mahu stesen minyak atau restoran terdekat.

Peta Apple tidak membenarkan anda mencari lokasi tertentu sebagai “Pit Stop” anda. Ia akan menawarkan anda pilihan lokasi. Untuk menambah hentian pit:

  1. Semasa dalam mod navigasi, leret ke atas pada panel maklumat di bahagian bawah.

  2. Bergantung pada masa hari itu, anda akan dipaparkan dengan ikon stesen minyak, restoran, tempat kopi, dll. Ketik satu untuk memilihnya.

  3. Peta Apple akan mula mengarahkan anda ke sana selepas beberapa saat.

Mengalih keluar Pit Stop daripada Peta

Jika anda menukar fikiran tentang hentian pit dan sebaliknya mahu meneruskan ke destinasi asal anda, ketik bar “Sambung Semula Laluan” berwarna biru di bahagian atas skrin. Ini akan mengeluarkan hentian pit.

Menggunakan Siri untuk Menambah Pit Stop

Untuk menambah hentian pit menggunakan Siri semasa dalam perjalanan:

  1. Mulakan dengan menyebut “Hey Siri” untuk menarik perhatian Siri.

  2. Kemudian sebut “Tambah kedai makan”, atau kedai kopi, stesen minyak, dsb.

  3. Siri akan menyediakan perhentian yang berkaitan untuk anda pilih. Hanya ketik butang “Pergi” di sebelah nama perhentian yang ingin anda navigasi.

  4. Jika anda tidak boleh menggunakan telefon anda pada masa ini, Siri juga akan meminta anda mengesahkan secara lisan, bermula dari pilihan atas ke bawah. Katakan “Tidak,” dan Siri akan menawarkan pilihan seterusnya. Ulangi ini sehingga anda mendapat yang anda mahu.

  5. Apabila Siri menyerlahkan hentian pit yang anda mahu tambah, sebut “Ya.”

  6. Siri kemudian akan bertanya kepada anda jika anda ingin menghubungi lokasi atau mendapatkan arah. Sebut “Panggil” jika anda ingin bercakap dengan pertubuhan itu. Untuk terus ke sana, sebut “Dapatkan arah”.

Arah akan ditambahkan secara automatik pada laluan semasa anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimanakah Saya Menukar Titik Permulaan dalam Peta Apple?

Jika anda ingin memulakan perjalanan anda dari lokasi selain yang anda berada secara fizikal, ikut langkah ini:

1. Lancarkan apl Peta dan cari tempat.

2. Pilih lokasi, kemudian pilih “Arah.”

3. Pilih “Lokasi Saya” sebaliknya.

4. Ketik ke dalam kotak teks “Daripada” yang telah dikosongkan untuk memasukkan carian lokasi permulaan anda. Ketik butang “Laluan”, kemudian pilih “Pergi.”

Menambah Pit Stop Peta Pantas

Apabila menggunakan apl Peta untuk arah dalam perjalanan yang jauh itu, anda boleh menambah lokasi hentian pit untuk tamat masa. Apabila menambah perhentian, apl itu akan memberikan anda perkhidmatan berdekatan supaya anda boleh mengisi perut, menjamah makanan atau membeli kopi yang lazat. Nasib baik, anda boleh meminta Siri menambah hentian pit anda semasa anda memandu, dan anda boleh mengalih keluar hentian jika anda mengubah fikiran anda.

Adakah Peta Apple pernah mengarahkan anda ke tempat yang salah? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah!