Cara Menambah Rakan dalam Roblox

39

Roblox menawarkan cara yang kreatif dan unik untuk mencipta dunia. Jika anda ingin berkongsi pengalaman permainan anda di Roblox dan mana-mana permainannya, menambah rakan adalah cara yang tepat. Anda boleh menambah rakan di Roblox dalam pelbagai cara, bergantung pada peranti anda. Tambahan pula, anda boleh menambah sesiapa sahaja yang anda ingin bermain, daripada rakan anda daripada kehidupan sebenar kepada seseorang yang anda temui semasa bermain permainan.

Cara Menambah Rakan dalam Roblox

Dengan menambahkan rakan di Roblox, anda boleh menikmati bermain bersama-sama pada pelayan tunggal, pada Roblox berbilang pemain, atau hanya bersembang dan mengenali antara satu sama lain sambil meneroka dunia. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menambah rakan pada Roblox pada PC, konsol atau peranti mudah alih.

Menambah Rakan pada Roblox

Jika anda ingin mengalami Roblox bersama rakan, anda boleh menambah mereka dengan menaip nama pengguna mereka dalam butang carian dan menghantar permintaan rakan kepada mereka. Menavigasi ke butang carian dan menambah rakan akan berbeza bergantung pada peranti anda.

Menambah Rakan pada PC

Jika anda bermain permainan pada komputer anda, anda boleh membuat kawan baharu dan menghantar permintaan rakan daripada halaman utama Roblox atau semasa dalam permainan. Beginilah cara anda boleh menambahkan seseorang daripada platform permainan:

 1. Buka halaman utama dan log masuk.
 2. Ketik tiga garisan mendatar untuk membuka menu, yang akan dibuka di sebelah kiri skrin.
 3. Klik pada pilihan “Rakan”.
 4. Taip nama rakan anda dalam kotak carian di bahagian atas skrin.
 5. Klik pada “Enter.”
 6. Ketik “Tambah Rakan” apabila anda mencari yang anda mahu tambah daripada senarai pilihan.

Apabila anda menaip nama panggilan rakan anda, adalah penting untuk mencari mereka dalam pilihan “dalam Orang”. Selepas anda menaip nama pengguna mereka dalam bar carian, banyak pilihan seperti Pengalaman, Kedai Avatar, Kumpulan, Pasaran Pencipta dan Orang akan muncul.

Satu lagi cara untuk menambah rakan pada PC semasa menggunakan Roblox ialah menghantar permintaan dalam permainan kepada mereka. Ini ialah cara mudah untuk mengembangkan senarai rakan anda, jadi jika anda bertemu pemain baharu dan ingin terus bermain dengan mereka, anda boleh menambah mereka serta-merta. Inilah cara anda boleh meneruskannya:

 1. Klik pada permainan yang anda ingin mainkan.
 2. Sertai pelayan.
 3. Semasa dalam permainan, ketik butang “Esc” pada papan kekunci anda.
 4. Dalam menu, klik pada bahagian “Pemain”.
 5. Di sebelah nama panggilan pengguna, klik pada pilihan “Tambah Rakan”.

Menambah Rakan pada Telefon Mudah Alih

Anda juga boleh menambah rakan baharu menggunakan peranti mudah alih anda. Anda boleh menambah rakan dari halaman utama Roblox jika anda menggunakan Android, iPhone atau mana-mana telefon mudah alih yang lain. Inilah cara anda boleh melakukannya:

 1. Buka Roblox Mobile.
 2. Klik pada ikon dengan tiga titik mendatar di bahagian bawah skrin.
 3. Ketik pada pilihan “Rakan”.
 4. Ketik pada ikon untuk ciri carian.
 5. Masukkan nama orang yang ingin anda tambahkan.
 6. Pilih “Kembali” jika anda menggunakan peranti iOS. Atau ketik butang dengan anak panah mendatar pada papan kekunci anda jika anda menggunakan peranti mudah alih Android.
 7. Orang dengan nama panggilan yang sama yang anda masukkan akan muncul. Pilih orang yang anda mahu dan ketik “Tambah.”

Jika anda telah berjaya mengikuti langkah ini, di bawah nama rakan anda, bukannya “Tambah”, ia akan menunjukkan “Belum selesai”.

Menambah Rakan pada Konsol

Pada masa ini, satu-satunya konsol di mana anda boleh menggunakan Roblox ialah Xbox, tetapi tidak ada cara langsung untuk menambah rakan daripadanya. Jika anda bermain di Xbox, anda boleh melihat semua rakan dalam bahagian “Rakan”, tetapi tiada butang “Tambah Rakan”. Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian untuk ini. Anda boleh membuka Microsoft Edge pada konsol anda dan menambah rakan ke Roblox dari sana.

 1. Buka papan pemuka Xbox.
 2. Pilih pilihan “Permainan & apl saya.”
 3. Pergi ke “Lihat semua”.
 4. Buka apl anda.
 5. Cari pelayar Microsoft Edge dan bukanya.
 6. Buka laman utama Roblox dan log masuk.
 7. Navigasi ke menu dan pilih “Rakan.”
 8. Taipkan nama panggilan seseorang yang ingin anda tambahkan.
 9. Cari mereka “dalam Orang”.
 10. Klik pada “Tambah Rakan” di bawah nama rakan anda.

Anda tidak boleh mengklik butang yang sama untuk membatalkan permintaan rakan anda jika anda menghantarnya kepada orang yang salah. Walau bagaimanapun, jika itu berlaku, pemain lain mungkin akan menolak permintaan anda dan anda akan dimaklumkan. Begitu juga jika seseorang menerima permintaan itu. Anda mendapat pemberitahuan tanpa mengira peranti yang anda gunakan untuk bermain permainan Roblox, jadi sia-sia untuk menghantar spam kepada orang dengan berbilang permintaan.

Pengguna juga boleh memasukkan nota dengan permintaan mereka untuk senario di mana mereka perlu berjoging ingatan orang lain atau hanya mahu memasukkan mesej lucu.

Cara Melihat Permintaan Rakan Saya yang Belum Selesai

Sama ada anda menggunakan PC, konsol atau peranti mudah alih, anda boleh melihat permintaan rakan anda yang belum selesai di tempat yang sama. Inilah cara anda boleh menavigasi ke sana:

 1. Buka halaman utama Roblox.
 2. Klik pada tiga jalur mendatar untuk membuka menu.
 3. Di sebelah pilihan “Rakan”, anda boleh melihat bilangan permintaan rakan yang belum selesai.
 4. Klik pilihan untuk melihat siapa yang menghantarnya.
 5. Anda boleh menerima, menolak atau mengabaikan permintaan tersebut.

Walau bagaimanapun, anda tidak mempunyai sebarang permintaan baharu jika tiada nombor di sebelah pilihan “Rakan”.

Cara Membuat Alias ​​untuk Rakan Roblox

Anda boleh menetapkan nama panggilan anda sendiri untuk rakan anda dengan menggunakan pilihan “Alias.” Ini berguna apabila rakan menukar nama panggilan mereka; anda masih akan mempunyai alias mereka hanya kelihatan kepada anda untuk mengenali mereka. Ikuti langkah ini untuk menyediakan ciri ini:

 1. Pergi ke profil rakan anda.
 2. Dalam bahagian “Perihal”, anda boleh melihat ciri “Alias”. Klik pada ikon edit.
 3. Taipkan apa sahaja yang anda mahu rakan anda dipanggil.
 4. Ketik pada “Simpan.”

Semasa anda bersembang dengan mereka, alias mereka akan berada dalam kurungan di sebelah nama pengguna mereka.

Soalan Lazim

Mengapa saya tidak dapat mencari rakan di Roblox?

Anda tidak dapat mencari atau menambah lebih ramai rakan di Roblox jika anda telah mencapai had 200 rakan. Untuk mencari yang baharu, anda perlu memadamkan seseorang. Sebab lain mengapa masalah ini mungkin berlaku adalah jika anda menyekat pemain tertentu. Untuk menambahkan mereka pada senarai rakan anda, anda mesti menyahsekat mereka terlebih dahulu.

Bagaimanakah anda mencari orang dalam kenalan anda di Roblox?

Anda boleh menyegerakkan kenalan anda dan Roblox dengan Pengimport Kenalan. Dengan ciri ini, pengguna lain yang mengenali anda dalam kehidupan sebenar dan mempunyai nombor telefon anda boleh mencari anda dengan lebih mudah. Mencari rakan dengan memuat naik kenalan anda hanya akan berfungsi dengan pengguna yang turut menghidupkan pilihan ini dan kenalan disegerakkan.

Bagaimanakah anda menyertai orang yang bukan rakan anda di Roblox?

Jika anda ingin menyertai seseorang yang bukan rakan anda, semak “Siapa yang boleh menyertai saya dalam pengalaman?” pilihan. Jika pilihan ini ditetapkan kepada “Semua orang”, anda boleh menyertai. Walau bagaimanapun, jika pilihan ini ialah “Rakan, pengguna yang saya ikuti dan pengikut saya”, anda mesti mengikuti orang itu dengan pergi ke profil mereka.

Main Permainan Roblox Bersama Rakan

Setiap permainan adalah lebih baik dengan rakan-rakan. Berkongsi pengalaman permainan dan meneroka dunia dalam Roblox dengan seseorang yang anda kenali dari kehidupan sebenar atau seseorang yang anda temui dalam talian boleh menjadi menyeronokkan. Roblox membolehkan anda menambah rakan pada pelbagai peranti, menghantar nota peribadi, menetapkan alias untuk mereka dan banyak lagi.

Adakah anda bermain permainan Roblox bersama rakan atau bersendirian? Peranti manakah yang anda gunakan untuk Roblox? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.