Cara Menambah Subhalaman dalam Weebly

57

Kebanyakan tapak web permulaan di Weebly bermula dengan set halaman asas, seperti “Perihal,” “Kenalan” dan “Blog”. Tetapi jika anda ingin menambah kedalaman pada tapak anda, ia memerlukan subhalaman. Ini boleh bertindak sebagai subkategori kepada halaman utama anda.

Cara Menambah Subhalaman dalam Weebly

Subhalaman boleh menghidupkan tapak, menjadikannya lebih berguna dan bermaklumat. Teruskan membaca untuk mengetahui cara membuat subhalaman dengan Weebly.

Cara Menambah Subhalaman dalam Weebly

Jika anda belum mencubanya sebelum ini, mencipta subhalaman pada Weebly mungkin kelihatan seperti teknik lanjutan. Walau bagaimanapun, prosesnya adalah mudah dan hampir sama dengan penciptaan halaman biasa, hanya dengan satu langkah tambahan pada penghujungnya.

Jika anda sudah bersedia untuk mencubanya, ikuti langkah di bawah:

  1. Pergi ke Weebly dan pilih projek yang ingin anda edit dan klik pada butang “Halaman” pada bar navigasi di bahagian atas skrin, antara “Bina” dan “Tema.”
  2. Anda sepatutnya melihat menu baharu di sebelah kiri, menunjukkan semua halaman semasa di tapak anda. Mereka mungkin mempunyai nama seperti “Rumah”, “Perihal”, dll. Klik pada ikon “+” di bahagian atas untuk menambah halaman baharu.
  3. Weebly akan menggesa anda untuk memilih daripada menu pilihan halaman – Standard, Blog, Kategori, Luaran, Produk dan Menu Tidak Boleh diklik. Pilih mana-mana jenis halaman yang anda suka untuk menjananya, Standard menjadi pilihan yang paling biasa untuk tapak web baharu.
  4. Masukkan nama untuk halaman anda dalam kotak teks.
  5. Seret dan lepas halaman baharu betul-betul di bawah dan ke kanan halaman induk yang dikehendaki.

Meletakkan dan Mengesahkan Subhalaman dengan Weebly

Dengan mengikut kaedah langkah demi langkah di atas, anda sepatutnya boleh membuat seberapa banyak subhalaman baharu yang anda suka. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyemak bahawa kedudukan dan peletakan setiap subhalaman adalah betul. Berikut ialah beberapa petua untuk membantu:

Gunakan menu “Halaman” untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kasar hierarki tapak web anda sekilas pandang. Semua subhalaman anda hendaklah disentuh sedikit jika dibandingkan dengan halaman induk. Dalam erti kata lain, anda sepatutnya melihat jurang kecil di sebelah kiri setiap subhalaman dalam senarai halaman. Jika tiada jurang, anda perlu menyeret halaman ke kanan.

Satu lagi cara untuk menyemak sama ada subhalaman anda telah dibuat dengan betul ialah menggunakan tetingkap pratonton langsung Weebly. Dengan bantuan bar navigasi di bahagian atas tapak pratonton anda, anda sepatutnya dapat mencari subhalaman dengan menuding tetikus pada halaman induk yang berkaitan atau mengklik anak panah di sebelahnya.

Ingat bahawa subhalaman perlu diletakkan di bawah mana-mana halaman yang anda ingin gunakan sebagai induk. Sebagai contoh, katakan anda ingin menambah subhalaman “Hubungi Kami” pada bahagian “Perihal” anda. Subhalaman “Hubungi Kami” hendaklah diseret dan digugurkan betul-betul di bawah halaman “Perihal”.

Menu tidak boleh klik juga berguna apabila bekerja dengan subhalaman. Mereka boleh menjadikan berbilang subhalaman lebih mudah untuk dikumpulkan tanpa mengubah hala pengguna. Sebagai contoh, tapak perniagaan dengan menu tidak boleh klik induk “Perkhidmatan” boleh mempunyai pelbagai subhalaman untuk setiap perkhidmatan individu.

Menu tidak boleh diklik bertindak seperti halaman di tapak web anda, tetapi ia tidak mempunyai sebarang kandungan. Dalam contoh ini, halaman “Perkhidmatan” pada dasarnya kosong dan tidak boleh dicapai oleh pelawat.

Untuk membuat menu tidak boleh klik baharu, cuma tambah halaman baharu seperti biasa melalui tab “Halaman” dan pilih pilihan yang berkaitan, kemudian mula menambah subhalaman.

Menambah Subhalaman pada Subhalaman di Weebly

Kadangkala, subhalaman tidak cukup dan anda perlu pergi lebih dalam lagi, dengan subhalaman subhalaman atau sub-halaman. Prosesnya serupa dengan sebelumnya:

  1. Buat halaman baharu dengan mengklik ikon “+” di menu sebelah kiri.
  2. Pilih jenis halaman daripada senarai yang disediakan untuk menjana halaman baharu, yang akan anda gunakan sebagai subhalaman subhalaman.
  3. Sekali lagi, anda boleh menamakan dan mengedit halaman anda, jika mahu, atau meninggalkannya untuk kemudian.
  4. Untuk menjadikan halaman baharu menjadi subhalaman, seret dan lepaskannya ke kanan, di bawah subhalaman induk.

Anda kemudiannya boleh mengesahkan bahawa halaman baharu anda telah dijana dengan bantuan menu pratonton langsung. Tuding pada halaman induk yang berkaitan untuk membuat subhalaman muncul, dan kemudian letakkan tetikus anda pada subhalaman untuk melihat menu baharu di mana sub-halaman anda akan dipaparkan.

Soalan Lazim

Apakah perbezaan antara halaman dan subhalaman?

Halaman dan subhalaman ialah kedua-dua jenis halaman web, tetapi subhalaman mempunyai sedikit penonjolan berbanding dengan halaman utama tapak. Selain itu, subhalaman sentiasa dipautkan kepada “halaman induk”. Sebagai contoh, kedai pembaikan basikal boleh mempunyai halaman utama “Perkhidmatan” dan kemudian subhalaman “Pembaikan Brek” dan “Pembaikan Gear”.

Mengapa saya perlu menggunakan subhalaman?

Subhalaman wujud untuk menambah kedalaman pada tapak web, memberikan beberapa maklumat tambahan yang mungkin tidak terdapat pada halaman induk. Ia juga biasanya lebih khusus daripada halaman induk, membolehkan anda pergi dengan lebih mendalam tentang topik tertentu. Subhalaman juga berguna untuk menjadikan tapak anda lebih besar, lebih mudah untuk dinavigasi dan berpotensi membantu dengan SEO juga.

Apakah jenis halaman yang ditawarkan oleh Weebly?

Pada masa ini terdapat enam jenis halaman utama yang tersedia dalam Weebly: Standard, Blog, Kategori, Produk, Luaran dan Menu Tidak Boleh diklik. Halaman standard ialah pilihan lalai yang mengikut tema templat biasa anda. Halaman blog adalah untuk artikel dan siaran, dan mempunyai elemen tambahan seperti bahagian komen. Halaman kategori adalah untuk mengatur produk atau perkhidmatan, manakala halaman Produk berguna untuk e-Kedai atau perniagaan. Akhir sekali, Halaman Luar dipautkan ke tapak lain tanpa sebarang kandungan, dan Menu Tidak Boleh diklik adalah semata-mata untuk tujuan navigasi.

Apakah reka letak halaman yang ditawarkan oleh Weebly?

Bersama-sama dengan pelbagai jenis halaman, Weebly juga menawarkan pelbagai susun atur halaman, seperti halaman pendaratan, halaman pengepala tinggi, halaman pengepala pendek dan halaman tanpa pengepala. Ambil perhatian bahawa beberapa reka letak halaman tidak tersedia dengan semua tema Weebly.

Bagaimanakah cara menukar susunan halaman pada Weebly?

Pergi ke bahagian “Halaman” editor Weebly, dan kemudian hanya seret dan gerakkan halaman dalam senarai yang disediakan. Ini membolehkan anda menukar pesanan mereka, dan ia juga memberi anda peluang untuk menukar halaman menjadi subhalaman, dan sebaliknya, dengan menyeretnya ke kanan atau kiri.

Tambahkan Kedalaman pada Tapak Weebly Anda dengan Subhalaman

Subhalaman sangat mudah dibuat dengan Weebly, anda boleh melengkapkan tapak web anda dengan kandungan tambahan dalam beberapa minit. Anda boleh bermain-main dengan kategori halaman dan templat yang tersedia untuk mereka bentuk laman web yang bermaklumat, responsif dan menarik.

Pernahkah anda mencuba Weebly untuk membina tapak web anda sendiri? Tahu mana-mana petua pembuatan halaman bagus yang lain? Kongsi idea anda dan mulakan perbincangan dalam ulasan.