Cara Menambah Tandatangan dalam Outlook

29

Kebanyakan profesional hari ini menyertakan tandatangan dengan e-mel mereka. Ini membolehkan penerima mengetahui dengan tepat dengan siapa mereka berkomunikasi. Sesetengah tandatangan diperibadikan untuk individu dan yang lain mengikut format syarikat.

Cara Menambah Tandatangan dalam Outlook

Jika anda berminat untuk mempelajari cara menambah tandatangan anda sendiri pada Outlook, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan semua yang anda perlu ketahui.

Langkah untuk Menambah Tandatangan Anda dalam Outlook

Jika anda ingin membuat tandatangan untuk ditambahkan pada penghujung e-mel anda, serta memilihnya sebagai tandatangan lalai anda, anda akan gembira mengetahui bahawa ia adalah proses yang agak mudah. Berikut ialah cara untuk menambah tandatangan anda dalam Outlook:

 1. Log masuk ke akaun Outlook anda.
 2. Klik pada “Lihat Tetapan.”
 3. Pilih “Karang dan Balas,” yang akan membawa anda ke skrin tandatangan E-mel.
 4. Klik pada “Tandatangan baharu,” dan beri nama.
 5. Taip tandatangan anda di bawah dalam kawasan penyuntingan.
 6. Tekan “Simpan.”
 7. Di bawah “Pilih Tandatangan Lalai”, klik pada tandatangan anda yang baru dibuat dan gunakannya pada mesej baharu dan untuk mesej yang dimajukan.
 8. Tekan “Simpan” sekali lagi untuk mengesahkan perubahan.

Sesuaikan Tandatangan Outlook Anda

Setelah anda menyediakan dan menyimpan tandatangan anda, anda boleh menyesuaikannya di bahagian bawah kotak pengeditan untuk disesuaikan dengan pilihan peribadi anda. Anda mempunyai pelbagai pilihan untuk memperibadikan tandatangan anda untuk menjadikannya unik untuk penerima anda. Pastikan anda mencuba pilihan yang tersedia untuk menonjolkan tandatangan anda.

Tidak semua pilihan ada dalam senarai ini jadi cuba semuanya untuk diri sendiri untuk melihat sama ada ia sesuai dengan pilihan anda. Ambil perhatian, jika anda keliru tentang ikon yang mewakili fungsi, tuding kursor anda di atasnya untuk namanya dipaparkan pada skrin.

Sisipkan Gambar Sebaris

Anda mungkin ingin menambah logo atau gambar syarikat pada tandatangan anda. Pilihan ini membolehkan anda menatal imej yang dimuat turun pada peranti anda untuk memasukkannya ke dalam tandatangan anda. Sebaik sahaja anda memilih imej dan klik “Sisipkan”, anda boleh mengubah saiznya mengikut keinginan anda.

Fon dan Saiz Fon

Dengan mengklik pada pilihan Font, kotak dropdown akan muncul pada skrin dan menyenaraikan semua fon yang tersedia. Di sebelah kanan pilihan “Font” ialah ikon “Font Size”. Dengan mengetik pada butang fungsi ini, senarai jatuh turun yang serupa akan muncul dan membolehkan anda memilih saiz fon tandatangan anda.

Tebal, Italic dan Garis bawah

Anda juga boleh tebalkan, condong dan gariskan sebahagian atau semua tandatangan anda. Untuk berbuat demikian, hanya serlahkan teks yang ingin anda ubah dan hanya klik butang fungsi untuk mendapatkan kesan yang diingini, dan perubahan akan dilihat serta-merta.

Sebaliknya, jika anda ingin melakukan sebaliknya dan membuat asal mana-mana kesan ini, hanya serlahkan teks dan tekan butang fungsi yang dikehendaki sekali lagi.

Kekunci panas:

 • Tebal: Ctrl + B
 • Italic: Ctrl + I
 • Garis bawah: Ctrl + U

Serlahkan dan Warna

Jika anda ingin menyerlahkan beberapa maklumat penting pada tandatangan anda, gunakan fungsi “Serlahkan”. Untuk menyerlahkan teks, mula-mula tekan pada anak panah ke bawah di sebelah kanan butang fungsi “Serlahkan” dan pilih warna yang anda mahu gunakan. Kemudian seret kursor anda ke atas teks yang anda ingin serlahkan dan tekan butang fungsi “Serlahkan”.

Setelah selesai, latar belakang teks yang anda pilih akan menjadi warna yang anda inginkan manakala warna fon anda akan kekal sama.

Warna fon anda akan sentiasa hitam secara automatik. Untuk menukar ini, tekan anak panah ke bawah pada butang fungsi “Warna Fon”, pilih warna yang anda inginkan, kemudian mula menaip tandatangan anda. Jika anda sudah mula menaip, serlahkan teks yang ditaip dan tekan butang “Warna Fon” sekali lagi dan warna fon anda akan berubah.

Anda boleh menggunakan kedua-dua fungsi ini bersama-sama untuk mencipta tandatangan yang berwarna unik dan menarik perhatian.

Mata Bullet dan Penomboran

Untuk membuat senarai titik tumpu atau menambah senarai bernombor untuk maklumat trengkas, tekan butang fungsi yang sepadan. Jika maklumat anda sudah ada, serlahkan teks dan tekan butang “Enter” pada papan kekunci jika perlu untuk memisahkan maklumat dan menambah titik atau nombor pada senarai anda.

Kekunci panas:

 • Titik peluru: Ctrl +
 • Penomboran: Ctrl + /

Inden Kiri atau Kanan

Menggunakan butang fungsi ini akan mengalihkan teks anda lebih dekat atau jauh dari jidar kiri pada skrin anda. Untuk menggunakan fungsi ini, hanya serlahkan teks yang anda ingin alihkan dan tekan “Inden Kanan” untuk mengalihkan teks beberapa ruang ke kanan. Sebaliknya, jika anda mahu teks anda lebih dekat dengan jidar kiri, tekan “Inden Kiri.”

petikan

Fungsi ini menambah garis gaya petikan pada teks yang diserlahkan untuk menyerlahkan maklumat tertentu, sama ada untuk mengulangi maklumat penting daripada diri anda atau orang lain. Untuk melaksanakan fungsi ini, serlahkan teks yang anda ingin petik dan tekan butang fungsi “Petikan”.

Jajarkan Kiri, Kanan dan Tengah

Tiga pilihan ini akan mengalihkan semua teks ke kedua-dua sisi atau tengah skrin anda untuk disesuaikan dengan pilihan anda. Ini boleh berguna untuk beberapa sebab, tetapi penjajaran tengah atau kanan boleh menjadi lebih estetik daripada penjajaran kiri lalai.

Menekan mana-mana butang fungsi akan menyelaraskan teks anda secara automatik tanpa perlu menyerlahkan apa-apa.

Tambah atau Alih Keluar Hiperpautan

Tambahkan pautan dalam tandatangan anda dengan menyerlahkan teks dan menekan butang “Hiperpautan”. Dari sini, anda hanya perlu menaip atau menampal URL ke dalam kotak yang muncul dan klik “OK” untuk membenamkan pautan anda. Anda akan tahu ini berjaya kerana teks kini akan digariskan dengan warna biru.

Hotkey:

 • Tambah Hiperpautan: Ctrl + K

Jika anda ingin mengalih keluar hiperpautan anda, serlahkan teks bergaris bawah biru, tekan 3 titik (…) di bahagian bawah sebelah kanan kotak penyuntingan, dan klik “Alih Keluar Hiperpautan.”

Buat asal dan Buat Semula

Buat asal tindakan terakhir anda dengan menekan 3 titik (…) dan mengklik butang “Buat asal”.

 • Buat asal Hotkey: Ctrl + Z

Sebaliknya, jika ini dilakukan secara tidak sengaja, anda harus menekan butang “Buat Semula”, yang terdapat di sebelah kanan kekunci “Buat asal”.

 • Buat semula Hotkey: Ctrl + Y

Tukar Kes

Menekan butang ini akan memaparkan senarai juntai bawah pilihan untuk menukar teks bertulis yang diserlahkan atau akan datang kepada kes tertentu. Ini termasuk “huruf kecil”, “HURUF BESAR”, “Huruf Besar Setiap Perkataan” dan “huruf besar Ayat” lalai.

Pastikan anda menekan butang simpan setelah anda selesai menyesuaikan tandatangan anda untuk menyimpan perubahan anda.

Petua dan Amalan Terbaik untuk Mencipta Tandatangan Berkesan pada Outlook

Setelah tandatangan anda sedia untuk ditambahkan pada surat-menyurat pada masa hadapan, pastikan produk siap anda sesuai untuk situasi atau penerima yang anda hubungi. Berikut ialah beberapa petua dan amalan terbaik untuk mencipta tandatangan yang berkesan pada pandangan.

Pastikan Tandatangan Anda Mudah

Pastikan tandatangan anda padat dan tepat. Gunakan hanya satu imej imej yang berkaitan dan elakkan menambah terlalu banyak teks atau penerima anda mungkin terlepas pandang kerja keras anda.

Sertakan Maklumat Penting Sahaja

Untuk tandatangan berasaskan perniagaan, pastikan maklumat anda terhad kepada nama, tajuk, tajuk syarikat, logo syarikat dan maklumat hubungan anda untuk mengekalkan penampilan profesional pada e-mel anda.

Gunakan Penjenamaan Konsisten

Apabila mewakili syarikat, berpegang pada fon dan warna yang sama untuk kekal seragam dengan identitinya.

Jika anda memiliki perniagaan anda sendiri atau menggunakan e-mel peribadi, anda boleh memasukkan kata ganti nama anda, cara menyebut nama anda, pautan ke media sosial anda atau sebarang maklumat penting lain untuk membolehkan penerima anda mengenali anda dengan lebih baik.

Buat Tandatangan Tambahan

Outlook membolehkan anda mencipta seberapa banyak tandatangan yang anda mahu tetapi menekan “Tandatangan Baharu” dalam skrin “Karang dan Balas”. Buat tandatangan khusus untuk kali pertama anda menghantar e-mel kepada seseorang supaya mereka tahu dengan tepat siapa anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh mempunyai tandatangan yang dipendekkan untuk balasan dan mesej yang dimajukan untuk orang yang anda sudah kenali.

Anda boleh menetapkan tandatangan tertentu dalam menu lungsur “Mesej Baharu” dan “Balasan/Majukan” dalam skrin “Karang dan Balas” pada Outlook.

Uji Tandatangan Anda

Hantar e-mel ujian kepada diri sendiri atau rakan sekerja untuk memastikan tandatangan anda muncul seperti yang diharapkan dan mana-mana hiperpautan berfungsi dengan betul.

Menandatangani Mati pada Tandatangan Outlook

Mencipta tandatangan pada Outlook ialah proses mudah yang memberikan sentuhan profesional pada e-mel anda. Lebih baik lagi, terdapat pilihan penyesuaian untuk membuat tandatangan yang direka dengan baik pada Outlook dan menambah satu lagi lapisan kecanggihan pada surat-menyurat elektronik anda. Eksperimen dengan pilihan tersuai yang tersedia untuk membuat tandatangan profesional dan tidak dapat dilupakan untuk meninggalkan kesan yang berkekalan pada penerima anda.

Pernahkah anda menambah tandatangan dalam Outlook? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana pilihan penyesuaian yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.