Cara Menambah Teks dalam Procreate

8

Pernahkah anda mencari cara untuk mengasah kemahiran reka bentuk anda? Jika ya, Procreate ialah aplikasi dinamik yang boleh membantu anda mencapai matlamat ini. Menambah teks adalah salah satu fungsi utamanya. Ciri ini berguna apabila anda ingin menambah tajuk, label dan maklumat penting pada karya seni anda. Ia membantu memperibadikan reka bentuk anda dan meningkatkan penglibatan khalayak.

Cara Menambah Teks dalam Procreate

Artikel ini menerangkan cara menambah teks dalam Procreate.

Cara Menambah Teks dalam Procreate

Menambah teks dalam Procreate agak mudah. Walaupun ciri ini pada mulanya tidak disertakan dalam apl, ia adalah tambahan yang dialu-alukan.

Berikut ialah cara untuk menambah teks:

 1. Lancarkan Procreate dan ketik ikon “Sepana” pada bar alat.
 2. Panel “Tindakan” akan dipaparkan. Klik pada ikon “Tambah” berwarna biru dengan simbol tambah.
 3. Pilih “Tambah Teks.”
 4. Masukkan maklumat anda di dalam kotak sempadan teks yang dipaparkan menggunakan papan kekunci yang akan muncul. Jika anda tidak dapat melihat papan kekunci, ketik dua kali pilihan “Tambah teks” untuk mengakses “Tetapan teks” dan pilih ikon “Papan Kekunci”.

Mengedit Teks dalam Procreate

Aplikasi grafik penyuntingan raster ini juga menawarkan pelbagai pilihan penggayaan teks. Begini cara anda boleh mengubah suai teks anda setelah anda menambahkannya pada Procreate:

 1. Ketik dua kali pada teks anda untuk menyerlahkannya.
 2. Kotak alat akan dipaparkan di atas kotak sempadan yang memegang teks. Anda boleh menukar warna, penjajaran dan reka letak kotak teks. Menggunakan panel ini, anda juga boleh memadam, menyalin, memotong dan menampal teks.
 3. Navigasi ke penjuru kanan sebelah atas papan kekunci anda dan pilih “Aa.” Ini akan membantu anda mengakses pilihan fon.
 4. Pilih jenis fon pilihan anda daripada pilihan yang dipaparkan. Anda juga boleh mengimport fon jika anda tidak boleh mendapatkan gaya yang anda inginkan dalam pilihan lalai.
 5. Selepas memilih fon, anda perlu memilih gaya untuk teks anda. Kebanyakan fon menampilkan gaya tebal, standard dan condong. Tetapi ia mungkin berbeza dalam beberapa kes.
 6. Laraskan reka bentuk teks dan pilih atribut teks pilihan anda.
 7. Semak imbas tetapan teks anda dan sahkan bahawa setiap pilihan reka bentuk telah ditandakan.
 8. Gunakan jari atau stylus anda untuk meletakkan teks dengan betul pada karya seni anda dan pilih “Selesai”.

Teks anda sedia untuk digunakan.

Cara Membetulkan Teks Edit Beranak Tidak Berfungsi

Ini ialah isu biasa yang dihadapi oleh ramai pengguna selepas mengemas kini apl. Syukur, ia boleh diselesaikan dengan mudah.

 1. Pada iPad anda, buka “Tetapan.”
 2. Pilih “Umum.”
 3. Tatal ke bawah menu lungsur dan cari “Pintasan.”
 4. Togol suis dan pastikan ia bertukar hijau.

Suis ini cenderung padam kebanyakan masa tanpa sebab. Sebaik sahaja ini berlaku, tab edit teks hilang.

Menambah Bayangan pada Teks dalam Procreate

Ini adalah cara terbaik untuk membuat teks tambahan muncul dan menambah kedalaman pada reka bentuk anda. Sebelum memulakan proses, anda mesti memastikan bahawa tetapan Kunci Alpha telah digunakan. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka panel “Lapisan” anda.
 2. Pergi ke lapisan teks anda dan leret ke kiri.
 3. Pilih “Pendua” untuk menghasilkan salinan lapisan teks.
 4. Pilih warna bayang-bayang yang anda mahu gunakan pada teks. Pilih warna yang berbeza daripada teks asal anda dan buat kesan bayang-bayang.
 5. Teks anda akan diisi dengan warna yang anda pilih.
 6. Laraskan kedudukan teks anda sehingga anda memperoleh ilusi bayang-bayang yang anda inginkan.

Memadam Teks dalam Procreate

Perubahan reka bentuk mungkin memerlukan anda memadamkan teks daripada karya seni anda. Begini caranya:

 1. Buka menu “Lapisan”.
 2. Cari lapisan yang menyimpan teks anda.
 3. Luncurkan lapisan ke arah kiri.
 4. Pilihan kunci, pendua dan padam akan dipaparkan. Pilih “Padam.”

Rasterizing Teks Anda dalam Procreate

Tidak seperti aplikasi penciptaan dan penyuntingan reka bentuk lain seperti Illustrator, yang berasaskan vektor, Procreate berfungsi dengan teks raster. Ini bermakna anda akan melihat perubahan ketara apabila anda mengubah saiz teks anda dalam apl.

Begini cara anda boleh merasterkan teks anda:

 1. Buka panel “Lapisan”.
 2. Pilih lapisan teks anda.
 3. Pilih “Rasterize.”

Rasterisasi teks anda membantu mengubahnya menjadi lapisan bukan teks. Ini membolehkan anda mengakses lebih banyak pilihan pada panel lapisan.

Menyamarkan Teks Raster

Kaedah ini sesuai jika anda sedang mencari cara untuk menindih reka bentuk ke atas teks tambahan dalam Procreate. Ia boleh membantu anda menukar warna dan menambah tekstur dengan cepat. Ini meningkatkan produktiviti anda kerana anda tidak perlu terus membuat fail baharu pada bila-bila masa anda ingin membuat perubahan. Anda boleh menutup teks raster dengan memilih lapisan dan memilih topeng kliping.

Berikut ialah pelarasan yang boleh anda lakukan:

 • Transform: Membantu dalam menskala dan memutarbelitkan imej.
 • Laraskan: Membolehkan anda meneroka kesan warna dan tekstur.
 • Nyahaktifkan: Ini membolehkan anda melihat pra dan pasca ilusi reka bentuk teks.

Pilihan Gaya Teks dalam Procreate

Panel reka bentuk berguna untuk mengubah suai format teks anda. Anda boleh menggunakan beberapa sifat penting untuk menukar gaya teks anda. Berikut adalah beberapa pilihan penting dan fungsinya:

 • Kerning: Ini membantu melaraskan ruang antara dua huruf. Pastikan anda meletakkan kursor anda di antara lapisan yang anda mahu jarakkan atau tolak lebih dekat sebelum membuat perubahan.
 • Memimpin: Tidak seperti kerning, sifat ini menandakan jarak antara dua baris. Jika anda mempunyai berbilang baris dalam karya seni anda, tetapan ini sesuai untuk mengurangkan atau meluaskan ruang.
 • Penjejakan: Kaedah ini sesuai untuk mengurangkan atau menambah ruang antara semua huruf dalam kotak teks.
 • Garis Dasar: Ini menunjukkan paksi mendatar yang diduduki oleh teks anda.
 • Kelegapan: Jika anda ingin melaraskan ketelusan teks anda, tetapan ini akan membantu anda. Untuk mengurangkan tahap kelegapan, gerakkan slaid ke kiri. Mengalihkannya ke kanan akan meningkatkan kelegapan.

Anda boleh menemui semua pilihan ini dalam menu Edit Gaya.

Ceriakan Seni Anda Dengan Teks

Beranak bukan sahaja tentang lukisan. Ia membolehkan anda mencipta karya seni yang unik dengan menambahkan teks. Mempelajari cara menambah teks boleh membantu anda menukar imej ringkas kepada reka bentuk yang berfungsi dengan cepat. Ciri ini menawarkan banyak faedah. Sama ada anda ingin membuat asas untuk huruf tangan atau perlu meningkatkan seni anda, nilai menambah teks tidak boleh diabaikan.

Adakah anda pernah menambah teks dalam Procreate? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.