Cara menandai haiwan peliharaan dalam apl Foto pada iPhone, iPad dan Mac

43
Cara menandai haiwan peliharaan dalam apl Foto pada iPhone iPad dan Mac

Sama ada anda seorang ibu anjing atau bapa kucing, anda menyayangi haiwan kesayangan anda dan mungkin merakam banyak gambar mereka. Menggunakan pengecaman haiwan kesayangan, kini anda boleh menikmati melihat foto haiwan kesayangan anda dalam album People & Pets dalam Photos. Anda juga boleh menandakan haiwan peliharaan secara manual untuk memasukkan gambar haiwan kesayangan anda yang tidak dikenali. Bunyinya menarik? Berikut ialah pandangan ringkas tentang cara album People & Pets berfungsi dan cara anda boleh menandai haiwan peliharaan dalam apl Photos pada iPhone, iPad dan Mac.

Perihal album Orang & Haiwan peliharaan dalam Foto

Dengan iOS 17, iPadOS 17 dan macOS Sonoma, Apple memperkenalkan album People & Pets dalam Photos, menggantikan album People yang asal. Perubahan ini membolehkan anda melihat gambar dan video kucing atau anjing anda dengan cepat dalam album sama seperti rakan dan ahli keluarga anda.

Apple Photos harus mengesan gambar haiwan peliharaan dan meletakkannya dalam album People & Pets untuk anda. Ini kemudian membolehkan anda hanya menambah nama haiwan kesayangan anda. Melangkah ke hadapan, Photos mengecam haiwan peliharaan yang dinamakan, sama seperti apabila anda menamakan (tanda nama) orang dalam Photos.

Anda kemudiannya boleh membuka apl People & Pets untuk melihat rakan berbulu anda dengan imej dan video sedia ada serta baharu yang anda tangkap.

Petua untuk mencari haiwan peliharaan dalam apl Photos pada iPhone

Walaupun Foto harus mencari foto haiwan kesayangan anda untuk anda, anda juga mempunyai pilihan untuk mencarinya sendiri. Ini berguna pada permulaan proses pengecaman apabila Foto mungkin tidak mengesan semua gambar untuk album People & Pets.

Berikut ialah beberapa petua tentang menggunakan ciri Carian Foto untuk membantu anda mencari foto haiwan kesayangan anda:

 • Cari jenis haiwan peliharaan, kucing atau anjing, dan kemudian gunakan cadangan untuk mengecilkan foto.
 • Gunakan kata kunci yang telah anda sertakan dalam kapsyen foto untuk mencari gambar haiwan kesayangan anda.
 • Cuba kata kunci tambahan untuk mencari foto haiwan kesayangan seperti tarikh, tempat, musim atau kategori.

Cara menandai haiwan peliharaan dalam apl Foto pada iPhone dan iPad

Pada iPhone dan iPad, anda boleh menandai kucing dan anjing dalam Foto selepas mencari gambar itu sendiri atau terus dalam album People & Pets. Yang terakhir ini sesuai jika Photos telah mengesan haiwan peliharaan dan meletakkannya dalam album People & Pets untuk anda.

Dalam foto atau video

 1. Untuk menamakan haiwan peliharaan dalam foto yang anda temui, buka gambar itu.
 2. Ketik ikon Maklumat (i) atau luncurkan ke atas dari bawah untuk memaparkan butiran.
 3. Anda sepatutnya melihat tanda soal di sebelah wajah yang tidak dinamakan itu.
 4. Ketik ikon itu dan pilih Namakan Haiwan Kesayangan Ini.
 5. Masukkan nama haiwan kesayangan → Ketik Seterusnya dan kemudian Selesai.

  Namakan haiwan kesayangan anda dalam apl Photos pada iPhone

Dalam album People & Pets

 1. Untuk menamakan haiwan peliharaan dalam album People & Pets, pilih haiwan kesayangan itu.
 2. Ketik Tambah Nama di bahagian atas dan kemudian masukkan nama atau pilih satu daripada cadangan
 3. Pilih Seterusnya dan kemudian Selesai.

  Tandai nama haiwan peliharaan dalam apl Foto pada iPhone dalam album Peoples and Pets

Cara menandai haiwan peliharaan dalam apl Foto pada Mac

Seperti pada iPhone dan iPad, anda boleh menambah nama pada foto haiwan peliharaan pada Mac selepas mencari foto atau dalam album People & Pets.

Dalam foto atau video

 1. Untuk menamakan haiwan peliharaan dalam foto yang anda temui, pilih Lihat → Tunjukkan Nama Wajah dalam bar menu.
 2. Kemudian klik medan “tidak dinamakan” di bawah muka dan masukkan nama.

  Klik medan tanpa nama dalam Foto dan Video

 3. Sebagai alternatif, klik ikon Maklumat (i) dalam bar alat dan kemudian tanda tambah dalam tetingkap timbul.

  Ketik ikon maklumat dan tanda tambah nama haiwan peliharaan

 4. Seret bulatan ke atas muka pada foto dan masukkan nama dalam medan “Klik untuk menamakan”.

Dalam album People & Pets

Untuk menamakan haiwan peliharaan dalam album People & Pets, klik +Nama pada foto haiwan kesayangan dan masukkan nama.

Sebagai alternatif, pilih haiwan peliharaan, klik Tambah Nama di bahagian atas dan kemudian masukkan nama atau pilih satu daripada cadangan. Klik Seterusnya dan Selesai apabila anda selesai.

Cara mengurus album People & Pets dalam Photos pada iPhone

Sebaik sahaja anda menamakan haiwan kesayangan anda dan Photos mengesan gambar tambahan mereka, anda akan melihatnya dipaparkan dalam album People & Pets secara automatik. Ini termasuk foto dan video baharu yang anda tangkap.

Anda masih mempunyai pilihan untuk mengurus dan mengambil lebih banyak tindakan dalam album People & Pets untuk foto Fluffy atau Fido.

 • Tetapkan foto utama: Anda boleh memilih foto utama untuk album haiwan kesayangan anda. Pilih gambar haiwan kesayangan anda dan tekan lama atau klik kanan untuk memilih Jadikan Foto Utama.

  Tetapkan sebagai foto utama

 • Gabungkan kumpulan foto: Anda mungkin mendapati Foto menambah haiwan kesayangan baharu pada album yang sebenarnya haiwan peliharaan bernama sedia ada. Dalam kes ini, anda boleh menggabungkan kumpulan foto.

  • Pada iPhone dan iPad, pilih Pilih di bahagian atas sebelah kanan, ketik setiap haiwan kesayangan dan pilih Gabung di bahagian bawah.
  • Pada Mac, tahan Command sambil anda mengklik setiap haiwan kesayangan, klik kanan dan pilih Gabung X Haiwan peliharaan.

   Gabungkan kumpulan foto

 • Betulkan haiwan peliharaan yang salah dikenal pasti: Jika anda menjumpai foto haiwan kesayangan dalam album yang dikenal pasti secara salah, anda boleh membetulkannya dengan mudah. Sama ada tekan lama atau klik kanan foto dan pilih This is Not [pet name] untuk mengeluarkannya daripada album haiwan kesayangan.

  Betulkan haiwan peliharaan yang salah dikenal pasti

 • Lakukan lebih banyak lagi dengan foto haiwan kesayangan: Anda boleh memilih untuk menyemak lebih banyak foto haiwan kesayangan anda, menambahkannya pada kegemaran anda atau mencipta memori foto. Pilih haiwan peliharaan dalam album dan ketik tiga titik di bahagian atas (iPhone dan iPad) atau tatal ke bawah (Mac) untuk tindakan ini dan banyak lagi.

Jadikan haiwan kesayangan anda bintang!

Pencinta anjing dan kucing sama-sama suka merakam gambar dan video haiwan peliharaan mereka. Apple menambah pengiktirafan haiwan peliharaan iOS 17 dan mengembangkan album People untuk memasukkan haiwan peliharaan adalah peningkatan yang menarik untuk ibu bapa haiwan kesayangan. Ini membantu anda menjadikan haiwan kesayangan anda bintang rancangan apabila anda membuka album mereka dalam Foto.

Apakah pendapat anda tentang ciri Foto Orang & Haiwan Kesayangan? Adakah anda mengambil kesempatan daripadanya untuk rakan berbulu anda? Beritahu kami!

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan aplikasi Jurnal iOS 17 pada iPhone
 • Cara membuat tayangan slaid dengan muzik pada iPhone
 • Bagaimana untuk mengehadkan pengecasan bateri kepada 80% pada iPhone

Pembaca seperti anda membantu menyokong iGeeksBlog. Apabila anda membuat pembelian menggunakan pautan di tapak kami, kami mungkin mendapat komisen ahli gabungan. Baca lagi.