Cara Mencari Alamat IP Pelayan Anda di Minecraft

36

Adakah anda ingin menyediakan pelayan Minecraft berbilang pemain anda sendiri? Adakah anda ingin mencari alamat IP pelayan di Minecraft supaya orang lain boleh menyambung ke pelayan Minecraft anda? Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara mencari IP pelayan anda dalam Minecraft, cara menyediakan pelayan Minecraft anda sendiri dan cara menjemput orang lain kepadanya (lihat Soalan Lazim).

Cara Mencari Alamat IP Pelayan Anda di Minecraft

Memahami Pelayan Minecraft

Minecraft ialah permainan yang hebat sama ada anda suka bermain bersendirian, pada peranti LAN atau berbilang pemain. Untuk permainan yang kelihatan sangat mudah pada permukaan, ia mempunyai kedalaman yang mengejutkan dan menarik tanpa henti. Keupayaan untuk bermain di pelayan Minecraft adalah manfaat sebenar kepada mereka yang mahukan alternatif untuk bermain Minecraft bersendirian dalam dunia mereka sendiri. Bermain Minecraft dengan orang lain sangat menyeronokkan, mencipta, mengembara dan bertahan bersama.

Menjalankan pelayan Minecraft anda sendiri juga membolehkan anda menetapkan peraturan anda sendiri, menerima hanya orang yang anda selesa bermain, menggunakan mod dan bermain dalam apa jua cara yang anda mahukan.

Menjalankan pelayan Minecraft anda sendiri ialah pilihan terbaik jika anda tidak dapat mencari pelayan dengan mod dan peraturan yang anda selesa.

Cara Mencari Alamat IP Pelayan Anda di Minecraft

Alamat IP pelayan anda untuk Minecraft ialah alamat IP PC anda. Permainan dan PC anda akan bertindak sebagai pelayan. Untuk orang lain menyambung, mereka memerlukan alamat IP anda untuk menghalakan permainan dan PC mereka kepada anda. Bunyinya rumit tetapi tidak.

Nota: Mendapatkan alamat IP Windows anda adalah sama sama ada anda menggunakan IP PC sebenar anda atau IP VM (mesin maya). Pilihan VM disyorkan untuk tujuan keselamatan dan privasi.

Untuk mencari alamat IP anda dalam Windows, lakukan ini:

Pilihan 1: Gunakan Apl Perintah Windows

  1. Tekan kekunci Windows + R untuk membuka tetingkap Run, atau klik kanan ikon Start Menu dan pilih Run.
  2. Taip cmd dan tekan Enter. Admin tidak diperlukan. Tetingkap arahan hitam harus dibuka.
  3. Taip ipconfig /all dan tekan Enter.
  4. Salin/tampal ke Notepad (atau catat) alamat “IPv4” anda daripada bahagian “Penyesuai LAN Tanpa Wayar…” atau bahagian “Penyesuai Ethernet”, bergantung pada apa yang anda gunakan untuk menyambung.

Kini, anda mempunyai alamat IP PC anda, yang akan anda gunakan untuk menyediakan pelayan Minecraft anda.

Anda juga mesti memajukan port melalui penghala anda ke pelayan Minecraft anda. Anda perlu merujuk kepada manual penghala anda, kerana setiap pengeluar melakukannya secara berbeza. Anda mesti memajukan TCP dan port UDP 25565 jika anda mahu orang ramai menyambung melalui Internet.

Untuk mengakses kebanyakan tetapan penghala, hanya taipkan Alamat IP anda (terletak pada penghala anda) ke dalam bar alamat penyemak imbas. Dari sini, taip nama pengguna (biasanya “pentadbir”) dan kata laluan (terletak pada penghala) untuk mengakses tetapan.

Untuk maklumat lanjut, lihat cara menyediakan pelayan Minecraft untuk rakan.

Menyediakan pelayan Minecraft adalah sangat mudah. Anda boleh bersiap sedia dalam masa kurang daripada sejam jika semuanya berjalan seperti yang dirancang.

Untuk menyediakan pelayan awam, ikut arahan dalam pautan tetapi gunakan VPS, seperti dalam VirtualBox, untuk melindungi sistem teras anda daripada penggodaman/kerosakan. Pemain awam akan mendapat alamat IP maya, bukan IP PC anda.

Ikuti langkah ini dan anda boleh bermain dalam masa yang singkat! Jika anda telah memasang Minecraft, anda tidak perlu memasang Java. Jika anda tidak melakukannya, muat turun akan menyertakan pautan ke pemasangan Java.

Muat turun Minecraft: Edisi Java pelayan dari laman web Mojang. Anda perlu membuat akaun untuk mengakses perisian.

Lawati tapak ini dan semak versi Java anda atau hanya muat turun salinan dari sini.

Cipta folder pada komputer anda untuk menyimpan semua fail Minecraft dan pasang Minecraft: pelayan Edisi Java dan Java pada komputer anda. Menjalankan pelayan memerlukan banyak fail, lebih mudah untuk menyimpannya di satu tempat.

Klik kanan fail .jar dan pilih pilihan Jalankan sebagai pentadbir untuk memulakan perkara.

Buka eula.txt dalam folder aplikasi dan tukar eula=false kepada eula=true.

Pergi ke tetingkap CMD anda yang anda gunakan sebelum ini dan navigasi ke folder Minecraft anda. Cth “cd C:Minecraft” dan tekan Enter.

Taip java -jar minecraft_server.1.9.5.jar dan tekan Enter. Tukar nama fail kepada apa sahaja nama fail balang Minecraft anda.

Semak pelayan Minecraft anda kelihatan di tapak web ini. Taipkan alamat IP pelayan anda dan pilih Semak.

Untuk bermain pada pelayan anda sendiri, taip Localhost. Tetamu anda perlu meletakkan nama pelayan dan/atau alamat IP anda bergantung pada cara anda menyediakannya.

Main!

Pelayan Minecraft anda seharusnya berjalan lancar sekarang dan membenarkan sambungan dari luar selagi anda mendayakan pemajuan port pada penghala anda.

Tanpa pemajuan port, penghala anda akan menyekat percubaan sambungan dari luar rangkaian anda, jadi ini adalah langkah penting. Ia juga merupakan lubang teori dalam keselamatan rangkaian anda jadi perhatikan amaran firewall semasa menjalankan pelayan anda.

Bagaimanakah Orang Menyertai Pelayan Anda?

Dengan mengandaikan anda mempunyai rakan dan keluarga atau orang yang tidak dikenali yang suka bermain dengan anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana mereka boleh menyertai pelayan anda sebaik sahaja anda memberi mereka alamat IP anda.

Untuk mengakses pelayan menggunakan alamat IP, ikut arahan ini:

  1. Buka Minecraft pada komputer anda
  2. Klik pada pilihan untuk Sambung Langsung
  3. Tampal atau taip alamat IP Pelayan (ini mungkin juga nama domain)
  4. Klik Sertai Pelayan

Itu sahaja yang ada! Setelah anda berjaya menyertai pelayan, anda boleh mula berseronok membina bersama rakan anda.

Soalan Lazim

Sekiranya kami tidak menjawab semua soalan anda, kami mempunyai lebih banyak jawapan di sini:

Saya mendapat mesej ralat apabila saya cuba mengakses pelayan. Apa yang boleh saya lakukan?

Jika anda mendapat ralat semasa menyambung, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menetapkan semula penghala anda. Memandangkan ini berkaitan dengan Alamat IP anda, permulaan semula yang mudah harus membetulkan ralat. u003cbru003eu003cbru003eSeterusnya, anda boleh menyemak tetapan anti-virus komputer anda untuk memastikan tiada apa-apa yang menghalang anda daripada mengakses pelayan. Akhir sekali, cuba edit tetapan pelayan anda.

Di mana lagi saya boleh mencari Alamat IP saya?

Sama ada anda menggunakan Mac, Game Console, PC atau telefon, Alamat IP penghala anda sebenarnya ada pada kotak itu sendiri. Cari pelekat atau label bercetak pada Penghala anda untuk Alamat IP.u003cbru003eu003cbru003eSelain itu, kedua-dua Mac dan Konsol Permainan mempunyai Alamat IP yang disenaraikan dalam Keutamaan atau Tetapan Rangkaian.u003cbru003eu003cbru003eTerakhir, pergi ke enjin carian kegemaran anda menggunakan enjin carian kegemaran anda dan taipkan u0022Alamat IP Luaranu0022 Dengan mengandaikan anda disambungkan ke rangkaian wifi anda, anda akan menemui Alamat IP yang betul di sini.

Fikiran Akhir

Artikel ini hanya merangkumi perkara asas untuk menyediakan pelayan Minecraft berbilang pemain. Terdapat skop yang besar dari sini, daripada menyesuaikan pelayan anda, menambah mod, dan banyak lagi perkara lain. Lihat halaman ini untuk arahan pelayanatau halaman ini jika anda mempunyai komputer Mac atau Linux dan bukannya Windows.

Minecraft ialah permainan hebat yang terus hebat walaupun selepas Microsoft membelinya dari Notch. Jika anda ingin mencipta pelayan berbilang pemain anda sendiri atau hanya mencari alamat IP anda untuk Minecraft, anda kini tahu caranya!

Jika anda bermain Minecraft, anda mungkin ingin menyemak artikel TechJunkie yang lain, termasuk Minecraft terus ranap dengan Java Not Responding Error – Apa Yang Perlu Dilakukan dan Telur Easter Minecraft Terbaik.

Jika anda sedang mencari pelayan Minecraft yang sesuai untuk dimainkan, terdapat senarai yang tersedia dalam talian bagi pelayan aktif. Kebanyakan senarai ini termasuk alamat IP supaya anda boleh menyalin dan menampal dengan mudah menggunakan kaedah Sambung Terus untuk menyertai. Dengan mengandaikan rakan telah menghantar kod jemputan kepada anda, lebih mudah untuk menyertai pelayan seseorang. Hanya klik pada pilihan untuk bermain, klik pada Rakan, dan klik pada Sertai Alam. Ikut arahan untuk masuk dan anda boleh pergi!