Cara Mencari Alamat MAC Anda pada iPad

33

Dalam sesetengah organisasi, syarikat atau institusi, Wi-Fi tertutup adalah standard. Oleh itu, kakitangan atau pelajar mesti memberikan alamat MAC mereka untuk mengakses rangkaian. Ini boleh mengelirukan, terutamanya jika anda tidak tahu di mana alamat MAC terletak pada iPad anda.

Cara Mencari Alamat MAC Anda pada iPad

MAC bermaksud Kawalan Akses Media. Semua peranti, termasuk iPad, mempunyai alamat MAC unik untuk menyokong sambungan internet dan untuk pengenalan. Artikel ini akan menerangkan cara mencari alamat MAC pada iPad anda.

Cara Cari Alamat MAC pada iPad

Jika anda perlu mencari alamat MAC pada iPad anda atas apa jua sebab, terdapat langkah khusus yang perlu anda ikuti:

  1. Buka menu “Tetapan” pada iPad anda.
  2. Navigasi ke pilihan “Umum”.
  3. Pilih “Perihal.”
  4. Navigasi ke untuk “kaddress”. Ia sepatutnya bersebelahan dengan alamat Wi-Fi. Terdapat juga alamat MAC Bluetooth di sebelah pilihan “Bluetooth”.
  5. Tekan lama alamat MAC dan “Salin” untuk memudahkan anda menyimpan atau berkongsinya mengikut keperluan.

Daripada menyalin alamat MAC, anda boleh mengambil tangkapan skrin sebaliknya.

  1. Tekan butang kuasa dan butang rumah secara serentak.
  2. Skrin harus berkelip putih. Bunyi pengatup kamera memberitahu anda bahawa tangkapan skrin telah berjaya diambil.

Tangkapan skrin boleh diakses pada gulungan kamera dalam peranti anda.

Semak Melalui Apl Penghala

Apabila penghala Wi-Fi mempunyai apl khusus untuk iOS, anda boleh menyemak alamat MAC iPad menggunakan apl tersebut. Mencari alamat MAC anda dengan kaedah ini mungkin berbeza kerana ia ditentukan oleh jenama dan model yang anda gunakan. Versi, antara muka dan reka bentuk apl juga penting.

Walau bagaimanapun, maklumat yang anda perlukan harus berada dalam menu pengurusan aplikasi penghala. Anda harus melihat semua peranti yang disambungkan ke penghala dan kemudian memilih iPad. Semak halaman maklumat peranti untuk mengakses alamat MAC pada medan alamat MAC. Ia terdiri daripada 12 aksara alfanumerik.

Jika iPad tiada dalam peranti yang disambungkan, lumpuhkan iPad Wi-Fi dan kemudian sambung semula. Semak semula. Ini boleh membetulkan isu ini. Pastikan anda menggunakan apl yang dikemas kini jika masalah berterusan.

Akses Alamat MAC Melalui Apl Rumah Pintar

Jika anda telah memautkan penghala anda kepada apl rumah pintar, anda boleh menyemak alamat semua peranti yang disambungkan ke penghala. Kebanyakan peranti rumah pintar mempunyai bahagian maklumat yang memaparkan alamat MAC dan alamat IP peranti yang disambungkan ke penghala. Pergi melalui menu pengurusan peranti atau tetapan apl rumah pintar.

Apl Pihak Ketiga

Perlu juga dinyatakan bahawa aplikasi penganalisis Wi-Fi dan alat pemantauan rangkaian boleh digunakan untuk menyemak alamat MAC iPad. Tetapi dengan pengenalan iOS 11, aplikasi pihak ketiga telah disekat daripada mengakses maklumat ini. Oleh itu, kaedah ini dianggap usang untuk tujuan artikel ini.

Kepentingan Alamat MAC

Alamat MAC membezakan pengguna dalam rangkaian kongsi. Ia dihoskan oleh pengawal Internet rangkaian atau NIC pada peranti yang didayakan Internet. Cip dipasang pada papan induk iPad dalam iPad.

Apabila penghala awam dihidupkan, peranti tertutup terletak menggunakan alamat MAC mereka. Akibatnya, jika iPad tidak mempunyai alamat MAC, ia tidak boleh menyambung ke Wi-Fi atau Bluetooth. Alamat MAC berguna apabila menentukan peranti yang dibenarkan untuk menyertai rangkaian kongsi tertutup. Penghala boleh dikonfigurasikan untuk menerima ID MAC tertentu. Jika ID MAC tidak disimpan dalam memori konfigurasi, ia akan ditolak.

Walaupun syarikat menyediakan protokol sedemikian, sesetengah individu cuba mencari jalan ke rangkaian tertutup. Ini dipanggil spoofing. Sesetengah pemalsu pihak ketiga juga boleh menukar alamat MAC. Walau bagaimanapun, Apple memastikan MAC ID adalah peribadi.

Soalan Lazim

Bolehkah alamat MAC ditukar pada iPad?

Alamat MAC boleh diklon atau ditukar pada sesetengah komputer. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dilakukan pada iPad. Nombor dibenamkan dalam alat dan tidak boleh diubah.

Adakah alamat Wi-Fi dan alamat MAC sama?

Alamat Wi-Fi dan alamat MAC adalah sama. Walau bagaimanapun, pada iPad, Bluetooth mempunyai alamat MAC juga. Alamat Wi-Fi yang terdapat pada iPad dianggap sebagai ID kawalan akses media (MAC).

Bolehkah anda mempunyai dua peranti yang mempunyai alamat MAC yang sama?

Tidak, alamat MAC adalah peranti unik. Tiada dua peranti boleh mempunyai alamat MAC yang serupa pada satu-satu masa dan atas sebarang sebab.

Berapa banyak alamat MAC yang ada pada peranti?

Biasanya, setiap peranti mempunyai alamat MAC untuk setiap antara muka sambungan rangkaian. Ethernet, Wi-Fi dan Bluetooth masing-masing datang dengan alamat MAC yang unik.

Adakah alamat MAC alamat IP?

Tidak. Alamat MAC kekal malar walaupun terdapat lokasi atau rangkaian yang anda gunakan sekarang. Alamat IP, sebaliknya, berubah dengan geolokasi dan rangkaian. Adakah sebabnya, ia adalah protokol internet.

Adakah saya perlu mengetahui alamat MAC iPad saya?

Anda tidak perlu mengetahui alamat MAC iPad anda. Ia tidak perlu diakses dengan kerap. Nombor adalah cara mudah untuk mengenal pasti rangkaian tempatan peranti anda.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang memerlukan keselamatan tambahan dan mesti menghidupkan penapisan alamat MAC pada penghala mereka. Jika itu yang berlaku, peranti dengan alamat MAC tertentu dibenarkan akses. Anda mesti mengesahkan alamat MAC untuk ditambahkan pada senarai penapis.

Akses Alamat MAC Dengan Mudah pada iPad

Ada kalanya anda perlu mengetahui alamat MAC anda pada iPad anda. Mengaksesnya mestilah agak mudah, sama ada keperluan di tempat kerja, sekolah atau atas sebab peribadi. Alamat MAC adalah unik. Oleh itu, ia harus dirahsiakan atau hanya dikongsi dengan orang yang anda percayai. Untuk memastikan alamat MAC iPad anda peribadi, elakkan menyambung ke Wi-Fi awam.

Pernahkah anda cuba mencari alamat MAC iPad anda? Jika ya, kaedah manakah yang berkesan untuk anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.