Cara Mencari Alamat MAC Tablet Api Amazon Anda

25

Mencari alamat kawalan akses media (MAC) pada Tablet Api adalah perlu untuk kegunaan perniagaan, akademik dan peribadi. Prosesnya mudah tetapi berbeza-beza berdasarkan Fire OS yang digunakan oleh tablet anda. Di bawah, kami telah menggariskan langkah-langkah untuk menyemak alamat MAC tablet Fire anda, jadi mari kita lihat.

Cara Mencari Alamat MAC Tablet Api Amazon Anda

Anda mungkin perlu merujuk alamat MAC tablet Fire anda untuk menyambung ke tempat liputan terkawal yang menghalang mana-mana peranti daripada menyambung, seperti tempat liputan mudah alih mereka atau penghala rumah. Anda juga mungkin memerlukan alamat MAC untuk membuka port atau mengurus tetapan tembok api dalam penghala untuk peranti tertentu itu.

Jabatan IT mungkin memerlukan alamat MAC jika tablet Fire anda digunakan di pejabat atau institusi seperti universiti. Dalam kebanyakan kes, ini menghalang peranti tidak berdaftar daripada akses tanpa kebenaran kepada rangkaian dalam talian syarikat.

Cara Mencari Alamat MAC Tablet Api Amazon

Kebanyakan orang percaya bahawa alamat MAC mengenal pasti peranti elektronik secara unik. Ini tidak boleh jauh dari kebenaran. Alamat MAC digunakan untuk menentukan pengawal antara muka rangkaian (NIC) pada peranti anda. Ini mengenal pasti peranti daripada orang lain kerana semuanya unik, tetapi secara teknikalnya ia mewakili NIC di dalamnya.

Oleh itu, jika anda memiliki komputer riba dengan pelbagai penyesuai rangkaian, seperti penyesuai wayarles dan Ethernet, setiap satu akan mempunyai alamat MAC sendiri.

On Fire 9th Gen./Fire HD 8th Gen. dan Tablet yang Lebih Baharu

Anda boleh mencari alamat MAC dalam tablet Amazon dengan Fire OS 6, 7 dan 8, bermula dengan Fire 7 (2019, 9th Gen.) dan Fire HD 8 (2018, 8th Gen.), menggunakan langkah di bawah. Prosesnya mudah dan tidak memerlukan anda menggunakan pilihan pembangun pada tablet Fire anda.

 1. Pada skrin utama tablet Fire, tatal ke bawah dan pilih Tetapan.
 2. Pilih Internet untuk mengakses menu wayarles.
 3. Ketik pilihan Wi-Fi.
  Pilih Keutamaan Wi-Fi dalam Tetapan pada tablet Fire/Fire HD anda untuk melihat alamat MAC dan alamat IPnya.
 4. Pilih pilihan Wi-Fi sekali lagi.
  Pilih Keutamaan Wi-Fi dalam halaman tetapan Wi-Fi pada tablet Fire/Fire HD anda untuk melihat alamat MAC.

Alamat NIC MAC dan alamat IP anda akan ditunjukkan dalam menu pilihan Wi-Fi.

On Fire HD Gen. ke-7 dan Tablet Lama

Tablet Amazon dengan Fire OS 5 atau lebih awal, berakhir dengan Fire 7 (2017, 7th Gen.) dan Fire HD 10 (2017, 7th Gen.), mempunyai tetapan navigasi yang berbeza daripada model yang lebih baharu. Alamat MAC anda ditunjukkan di lokasi yang berbeza dalam menu Tetapan. Berikut ialah cara untuk melihat alamat MAC pada Tablet Api yang lebih lama.

 1. Pada skrin utama Fire Tablet, pilih Tetapan.
 2. Pilih Wayarles dalam menu Tetapan.
 3. Pilih Wi-Fi dalam menu Wayarles.
 4. Ketik tiga titik menegak di bahagian atas sebelah kanan.
 5. Pilih Lanjutan dalam senarai juntai bawah.
  Pilih Lanjutan dalam menu lungsur dalam menu tetapan Wi-Fi untuk melihat alamat MAC tablet Fire anda.

Dalam skrin Wi-Fi Lanjutan, anda kini akan melihat alamat MAC peranti anda.
Menu Wi-Fi Lanjutan pada tablet lama memaparkan alamat MAC dan IP anda.

Anda boleh menggunakan panel pentadbir penghala Wi-Fi untuk mencari alamat MAC pada Tablet Api anda. Tablet Api perlu disambungkan ke Wi-Fi untuk ini berfungsi. Anda boleh ikuti langkah di bawah.

 1. Buka penyemak imbas internet pilihan, seperti Safari, Chrome atau Google, pada Tablet Api.
 2. Taip mana-mana yang berikut dalam bar alamat: “192.168.0.0,” “192.168.0.2,” atau “192.168.0.1.” Tindakan ini membuka panel pentadbir penghala anda.
 3. Log masuk ke penghala anda.
 4. Sudah semestinya susun atur mungkin berbeza jika anda menggunakan penghala yang berbeza. Dalam kes tawaran D-Link, pilih pilihan Status.
  Pergi ke tab Status pada penghala D-Link untuk mencari tablet Fire anda dan alamat MACnya.
 5. Pilih Jadual Pelanggan Aktif dari bar sisi kiri.
  Klik Jadual Pelanggan Aktif di sebelah kiri untuk melihat alamat MAC termasuk alamat tablet Fire/Fire HD anda.

Memilih jadual klien aktif membawa anda ke halaman lain di mana anda akan melihat nama peranti bersebelahan dengan alamat MAC dan IP. Anda boleh melihat alamat MAC peranti yang disambungkan, termasuk tablet Fire/Fire HD anda.
Anda boleh melihat MAC tablet Fire anda dalam Jadual Pelanggan Aktif penghala.

Kami ingin mengulangi – langkah yang ditunjukkan di atas adalah untuk penghala Wi-Fi D-Link. Penghala lain mungkin mempunyai antara muka pengguna yang berbeza dalam panel pentadbir. Semak manual atau cari dalam talian untuk model anda.

Cari Alamat MAC Dengan Mudah

Salah satu elemen rangkaian komputer yang paling penting, alamat MAC mengenal pasti peranti anda dan memberi anda akses ke Internet jika anda disambungkan ke rangkaian institusi atau sekolah. Yakinlah, langkah yang digariskan di atas akan membantu anda mencari alamat MAC peranti Fire anda.

Seterusnya, anda mungkin ingin mengetahui tentang mod selamat pada Tablet Api anda.

Soalan Lazim

Di manakah saya boleh mencari model dan generasi tablet Fire saya untuk mencari alamat MACnya?

Untuk melihat model dan penjanaan tablet Fire anda, navigasi ke Tetapan > Pilihan Peranti > Perihal Tablet Api.

Di manakah saya boleh mendapatkan tahun keluaran tablet Fire saya untuk mencari alamat MAC?

Untuk mengenal pasti proses yang perlu diikuti untuk mendapatkan alamat MAC anda, mengetahui tahun membantu kerana terdapat beberapa model dengan nama yang sama tetapi keluaran generasi berbeza. Anda boleh menyemak Halaman spesifikasi tablet Amazon untuk tablet Fire/Fire HD. Padankan model dan generasi tablet anda dengan melihat senarai lungsur turun. Dari sana, anda akan melihat tahun keluaran. Setiap keluaran generasi tablet Fire mempunyai tahun yang berbeza, seperti Fire HD 10 (2023, 13th Gen.) dan Fire HD 10 (2021, 11th Gen.).