Cara Mencari Apple Watch Anda yang Hilang atau Dicuri

18

Sama ada Apple Watch anda tergelincir ke bawah kusyen sofa atau anda mengesyaki ia telah dicuri, Apple mempunyai ciri untuk membantu anda mencarinya. Cari Apple Watch Saya ialah cara yang mudah dan cekap untuk menyatukan semula anda dengan rakan pergelangan tangan anda yang bijak dengan cepat.

Cara Mencari Apple Watch Anda yang Hilang atau Dicuri

Anda berada di tempat yang betul jika anda kehilangan Apple Watch anda dan ingin mencarinya. Artikel ini akan membimbing anda menggunakan iPhone, Mac atau PC anda untuk menjejaki Apple Watch anda yang hilang atau dicuri.

Cara Mencari Apple Watch Anda yang Hilang Menggunakan iPhone Anda

Perkhidmatan Cari Saya Apple memudahkan penjejakan iPhone yang hilang atau dicuri, Apple Watches dan peranti Apple yang lain. Bahagian yang terbaik ialah perkhidmatan ini berfungsi walaupun peranti anda tidak disambungkan ke internet. Terima kasih kepada Kunci Pengaktifan, anda boleh yakin kerana mengetahui tiada sesiapa boleh menggunakan Apple Watch anda yang dicuri melainkan mereka log masuk dengan Apple ID anda.

Berikut ialah cara untuk menjejaki Apple Watch anda yang hilang menggunakan iPhone anda. Langkah-langkah hanya akan berfungsi jika Apple Watch dan iPhone dipautkan ke Apple ID yang sama.

 1. Buka apl Cari Saya pada iPhone anda.
  Membuka apl Cari Saya pada iPhone
 2. Tatal ke bahagian bawah skrin telefon anda dan ketik tab Peranti.
  Tekan tab Peranti di bahagian bawah tetingkap Cari Saya
 3. Pilih Apple Watch anda daripada senarai peranti.
  Memilih Apple Watch daripada senarai peranti dalam tetingkap Cari Saya
 4. Apl akan memaparkan lokasi terakhir Apple Watch anda yang diketahui pada peta. Jika jam tangan anda berdekatan, anda boleh menggunakan pilihan Bunyi Main untuk mengeluarkan bunyi yang kuat untuk membantu anda mencarinya. Sebagai alternatif, anda boleh mengetik Arah untuk arah navigasi ke lokasi terakhir jam tangan.
  Mengetik butang Main Bunyi dalam menu jam tangan apl Cari Saya

Jika anda percaya Apple Watch anda hilang atau dicuri, anda boleh meletakkannya dalam Mod Hilang. Ini akan mengunci jam tangan dari jauh dan memastikan tiada orang lain boleh menggunakannya. Anda juga boleh menyediakan mesej tersuai untuk memaparkan maklumat hubungan anda pada skrin dan menjejaki lokasi jam tangan. Anda boleh mendayakan Mod Hilang daripada apl Cari Saya.

Apl Cari Saya juga tersedia pada Mac dan anda boleh menggunakan langkah yang sama untuk menjejaki Apple Watch anda yang dicuri atau hilang daripadanya.

Cara Mencari Apple Watch Anda Menggunakan iCloud Dari PC Anda

Jika anda tidak mempunyai akses kepada iPhone anda, anda boleh menggunakan iCloud pada PC untuk mengakses perkhidmatan Cari Saya. Apa yang anda perlu lakukan ialah log masuk dengan Apple ID anda dan jejaki Apple Watch anda. Ini caranya:

 1. Pergi ke iCloud.com pada PC atau komputer riba anda.
 2. Log masuk dengan Apple ID dan kata laluan anda.
  Log masuk ke iCloud di web
 3. Klik butang laci apl di bahagian atas sebelah kanan bar alat, diikuti dengan Cari Saya.
  Membuka apl Cari Saya dalam tapak web iCloud
 4. Pilih Apple Watch anda daripada senarai peranti di penjuru kiri sebelah atas.
  Memilih Apple Watch daripada senarai peranti dalam apl Cari Saya
 5. Jika Apple Watch anda dalam talian, gunakan pilihan Play Sound. Jam tangan akan mengeluarkan bunyi, yang akan membantu anda mencarinya.
  Memilih butang Main Bunyi dalam apl Cari Saya di web

Sila ambil perhatian bahawa langkah di atas hanya akan berfungsi jika anda belum mematikan Cari Saya pada iPhone dan Apple Watch anda. Peluang anda untuk menjejaki Apple Watch anda yang hilang adalah lebih tinggi jika ia mempunyai sambungan selular, kerana ia boleh menyampaikan lokasinya dengan mudah ke pelayan Apple.

Cara Mencari Apple Watch Anda Menggunakan Siri

Anda juga boleh menggunakan Siri pada iPhone anda untuk mencari Apple Watch anda. Pembantu suara Apple boleh menjadikan jam pintar anda memainkan bunyi, menjadikannya mudah dicari apabila tersasar.

  1. Aktifkan Siri dengan menyebut “Hey Siri” atau menahan butang sisi.
  2. Minta Siri untuk “Cari Apple Watch saya.”
  3. Apple Watch anda kini akan memainkan bunyi supaya anda boleh menemuinya.

Kaedah di atas hanya akan berfungsi jika Apple Watch anda dalam talian. Dan ingat untuk menggunakan kod laluan dan dayakan Kunci Pengaktifan. Ini akan memastikan pencuri tidak boleh menggunakan jam tangan anda dan data pada peranti anda selamat daripada mengintip.

Cari, Lindungi dan Urus Apple Watch Anda

Sudah berlalu hari-hari panik tanpa arah tuju apabila anda kehilangan atau meninggalkan jam tangan pintar anda. Cari Saya ialah bahagian penting ekosistem Apple dan boleh membantu anda mengesan Apple Watch anda yang hilang atau dicuri dengan mudah. Dan sehingga anda dapat mencari jam pintar itu, anda boleh meletakkannya dalam mod Hilang, memastikan tiada orang lain boleh mengusiknya.