Cara Mencari Bandar Purba di Minecraft

30

Mencari Bandar Purba boleh menjadi rumit, tetapi ia patut dilayari, memandangkan barang rampasan yang ditawarkan. Kota Purba telah ditambah dengan Kemas Kini Liar kepada “Minecraft” versi 1.19. Sejak itu, pemain telah mencari bandar misteri ini untuk mendapatkan banyak barang berharga yang terdapat di sana.

Cara Mencari Bandar Purba di Minecraft

Mengetahui cara membuat persediaan untuk meneroka Kota Purba dan perkara yang mungkin ditemui di sana adalah penting, dengan mengambil kira bahayanya. Teruskan membaca untuk mengetahui cara mencari Bandar Purba, cara menerokanya dan cara untuk tidak mengganggu Warden.

Mencari Kota Purba

Tidak seperti lokasi seperti Stronghold, Woodland Mansion atau Monumen Lautan, dengan peta menuju ke lokasi tersebut, peta Ancient City tidak boleh dibeli atau ditemui dalam “Minecraft”. Tiada lokasi yang diketahui bagi Kota Purba, dan pemain perlu mencarinya secara bebas. Atas sebab ini, adalah penting untuk mengetahui tanda-tanda yang akan melibatkan Kota Purba dan di lapisan mana untuk dicari.

Bandar Purba adalah sebahagian daripada Deep Dark Biome. Walau bagaimanapun, tidak setiap Biome Gelap Dalam akan mengandungi Bandar Purba kerana ia adalah struktur yang jarang berlaku, menjadikan pencarian secara manual lebih sukar. Deep Dark Biomes mudah dikenali dengan item Sculk mereka, seperti blok Sculk, Sculk caverns, Sculk Veins dan blok Deepslate. Tanglung jiwa, Bulu dan struktur Dark Oak ialah tanda anda telah menemui Kota Purba.

Lebih-lebih lagi, bandar-bandar misteri hanya terdapat di sekitar lapisan ke-50. Cara terbaik dan terpantas untuk sampai ke lokasi yang diingini ialah melombong pada tahap itu sehingga anda melihat blok Deep Dark Biome Sculk dan persekitaran Sculk. Walau bagaimanapun, tidak setiap 50 peringkat Y akan mempunyai Kota Purba atau bahkan Deep Dark Biome. Sebaliknya, lokasi ini tidak boleh ditemui di bawah sungai, lautan atau paya. Tapak yang paling kerap di Bandar Purba adalah di bawah pergunungan, jadi lebih baik untuk melombong di sana.

Tambahan pula, menyemak sama ada anda masih di bawah gunung adalah dinasihatkan dengan menekan butang “F3” semasa melombong di bawah tanah jika anda bermain pada PC. Pengguna konsol boleh mencari koordinat mereka dengan menavigasi ke Inventori dan membuka petanya. Lokasi Kota Purba berada di luar dunia, jadi tiada portal diperlukan untuk mencarinya.

Tidak semua Bandar Purba akan kelihatan sama, tetapi terdapat beberapa tanda anda berada di dalam tempat misteri ini, seperti patung Warden Deepslate gergasi. Kawasan ini juga mempunyai mezbah dengan lilin dan portal yang tidak boleh digunakan.

Cara Alternatif Mencari Bandar Purba

Mencari Bandar Purba bukanlah tugas yang mudah, dan sesetengah pemain lebih suka melangkau bahagian carian dan hanya melombong di lokasi yang diketahui mengandungi Deep Dark Biome dan Cities. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan.

Menggunakan Cheats

Salah satu cara untuk mencari lokasi Bandar Purba adalah dengan menggunakan kod cheat. Apa yang anda perlukan untuk menaip di bahagian arahan ialah “/locate structure minecraft:ancient_city”. Koordinat akan membawa anda ke Kota Purba, dan jika itu terlalu menyusahkan, anda boleh menggunakan cheat untuk teleport dan memotong kerja menjadi dua.

Menggunakan Chunkbase

Jika anda tahu benih dunia anda, gunakan Chunkbase untuk mencari Kota Purba adalah pilihan yang baik. Chunkbase mempunyai alat pencari untuk Bandar Purba khususnya di mana anda hanya perlu menaip versi “Minecraft”, nombor benih anda dan lokasi Bandar terdekat akan muncul.

Mencipta Dunia Dengan Lokasi Bandar Purba

Terdapat benih tertentu di mana anda boleh bermain Minecraft dan mengetahui lokasi sebenar Kota Purba. Selain daripada mengandungi Bandar Purba, sesetengah benih mempunyai tapak berharga seperti Kubu Kubu.

 • Benih 2265063769536625355 – Mengandungi lokasi Bandar Purba berhampiran benih. Untuk mencarinya, anda perlu melombong ke arah timur dari tempat anda bertelur ke koordinasi X=86 dan Z=10.
 • Seed 8897873426518916880 – Di dunia ini, anda juga boleh mencari mineshaft untuk lebih banyak ganjaran rampasan. Lokasi Kota Purba di sini adalah lebih jauh dari spawn, tetapi anda boleh menemuinya jika anda bergerak ke barat daya sehingga anda mencapai koordinat -130, 387.

Cara Meneroka Bandar Purba

Bersedia untuk menerokai Bandar Purba adalah amat penting kerana kawasan ini berbahaya dan mesti dicari dengan berhati-hati. Inilah sebabnya petua boleh membantu pemain di seluruh kawasan misteri ini.

Jatuh ke Kota Purba

Salah satu masalah yang anda boleh hadapi ialah jatuh melalui bumbung Kota Purba semasa anda melombong. Atas sebab ini, adalah penting untuk mempunyai Elyra untuk mengurangkan kerosakan jatuh. Selain itu, menyusun Inventori anda dengan makanan, air, perisai dan pelbagai alatan boleh berguna dalam Deep Dark Biome dan Bandar Purba.

Jauhi Warden

Apabila meneroka Bandar, perkara yang paling penting ialah tidak mengganggu Warden. Berdiam diri adalah penting jika anda ingin mendapatkan barang rampasan tanpa dikesan dan tidak mengaktifkan Sculk Shriekers dan Sculk Sensors yang membangkitkan Warden. Seorang Warden ialah kumpulan perusuh yang kejam untuk dikalahkan, dan walaupun boleh berbuat demikian, berlari apabila anda melihatnya adalah disyorkan.

Bawa Ramuan

Deep Dark Biome dan Ancient City ialah kawasan dengan jarak penglihatan yang rendah, dan membawa Ramuan Penglihatan Malam boleh membantu. Minum ramuan akan meningkatkan kecerahan selama tiga minit, manakala membancuh akan meningkatkannya selama lapan minit. Untuk mencipta Ramuan Penglihatan Malam, anda perlu mencampurkan Ramuan Awkward dengan Lobak Emas, sambil menambah Redstone pada gabungan ini akan menjadikan ramuan lebih kuat.

Bawa bulu

Memandangkan blok Sculk adalah berharga dan anda boleh mencipta Sculk Catalyst daripadanya, yang sangat baik untuk bertani dan mengumpul XP, anda mesti memecahkannya. Walau bagaimanapun, sebarang bunyi yang anda buat di Kota Purba akan mencemaskan penderia dan Penjerit. Penyelesaian untuk ini ialah Wool. Letakkan Bulu atau Permaidani di atas lantai untuk mengelakkan Warden. Bulu juga berfaedah apabila membuka dada, kerana ia mengeluarkan bunyi bergetar yang juga boleh mencemaskan penderia dan Warden. Balut bulu di sekeliling apa sahaja yang boleh menghasilkan bunyi.

Bongkok Ketika Bergerak

Penderia Sculk dan Shriekers juga boleh bimbang dengan bunyi yang dihasilkan oleh pergerakan anda. Tetap bongkok semasa berjalan, dan anda akan dapat bergerak dengan senyap.

Menjarah Kota Purba

Kota Purba adalah sumber peti berharga dan harta rampasan unik yang sangat baik. Selain daripada barangan harian seperti Plumbum, Pelana, Arang Batu dan Tulang, peti di Kota Purba mengandungi barang-barang yang jarang berlaku seperti:

 • Ramuan Penjanaan Semula
 • Buku Terpesona
 • Serpihan Cakera
 • Echo Shards
 • Amethyst Shard
 • Beri Glow
 • Sculk
 • Cakera Muzik

Anda mempunyai peluang tertinggi untuk mendapatkan Potion of Regeneration pada 35.9%, Enchanted Book pada 23.2% hingga 35.9%, manakala Disk Fragment dan Echo Shards mempunyai 29.8% peluang untuk gugur.

Beberapa barang paling berharga yang terdapat di Bandar Purba ialah:

 • Buku Swift Sneak – Buku Enchanted ini memberikan pesona Tahap 3 pada bingkap. Ia meningkatkan kelajuan pergerakan apabila anda menyelinap, yang sangat berguna apabila meneroka Bandar Purba kerana anda boleh mengelak daripada penderia dan Sculk Shriekers dengan mudah.
 • Echo Shards – Item ini boleh digunakan untuk membuat “Kompas Pemulihan.” Kompas ini boleh menunjukkan kepada anda tempat terakhir anda mati, jadi lebih mudah untuk mengumpulkan barang yang tercicir apabila berlalu.

Mulakan Pengembaraan Kota Purba Anda

Pergi ke Kota Purba tidak semudah yang disangkakan. Menavigasi lokasi kawasan misteri ini dan Deep Dark Biomes boleh dilakukan dalam pelbagai cara, daripada melombong di bawah gunung kepada menggunakan kod cheat atau Chunkbase dengan memasukkan kod yang diketahui untuk benih Minecraft yang sudah mengandungi lokasi Bandar Purba. Gaya permainan dan pilihan permainan anda akan menentukan cara untuk ke sana. Walau bagaimanapun, mengambil kira semua barang berharga yang boleh anda perolehi, anda patut pergi ke Kota Purba dan mengambil risiko berhadapan dengan Warden.

Jalan manakah yang anda gunakan untuk ke Bandar Purba? Pernahkah anda mengalahkan Warden di Kota Purba? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.