Cara Mencari Biome Aether di Terraria

29

Kemas kini Terraria 1.4.4, yang digelar “Labor of Love,” memperkenalkan bioma baharu: Aether. Ini adalah satu-satunya tempat dalam permainan di mana anda boleh mencari dan menggunakan sumber yang jarang ditemui yang dikenali sebagai Shimmer. Jadi, ia pasti bernilai mencari. Malangnya, mencari bioma ini tidak selalu mudah.

Cara Mencari Biome Aether di Terraria

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda beberapa helah untuk mencari bioma Aether dengan cepat.

Cara Mencari Biome Aether di Terraria

Aether termasuk dalam kategori “bioma mini”, yang bermaksud ia lebih kecil daripada yang lain. Bukan itu sahaja, tetapi hanya satu biome Aether yang bertelur setiap dunia. Ia sememangnya bukan bioma yang paling mudah untuk dicari, tetapi terdapat beberapa helah mudah yang boleh anda gunakan untuk mencarinya dengan cepat.

1. Pastikan Anda Bermain di Dunia 1.4.4

Langkah pertama ialah memastikan dunia permainan anda dijana selepas kemas kini 1.4.4. Aether tidak wujud sebelum 1.4.4. Jika anda bermain pada simpanan sebelumnya di dunia yang lebih lama, anda tidak akan dapat mencari Aether di dalamnya, kerana permainan itu tidak mengemas kini dunia lama secara dinamik dengan kandungan baharu.

Pastikan permainan anda dikemas kini sepenuhnya dengan patch 1.4.4 atau lebih baharu dan jana dunia baharu untuk memulakan carian anda untuk Aether.

2. Cari Bioma Hutan Dahulu

Aether sentiasa bertelur di sisi dunia yang sama dengan Jungle. Jadi, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menjejaki bioma Jungle. Dari lokasi pusat bertelur anda, pilih arah dan mula berjalan. Jika anda menjumpai Jungle, anda akan tahu anda berada di landasan yang betul dan Aether berada dalam arah yang sama.

Anda boleh melihat Hutan dengan langit berwarna hijau, bersama-sama dengan banyak buluh, rumput hutan, pokok anggur dan lumpur. Perlu diingat juga bahawa Jungle dan Dungeon sentiasa bertelur di sisi yang bertentangan juga. Jika anda menjumpai Dungeon terlebih dahulu, itu bermakna Aether (dan Jungle) akan berada di seberang, jadi anda harus berpusing dan menuju ke arah lain.

3. Perjalanan Teruskan ke Lautan

Sebaik sahaja anda telah mengenal pasti bahagian kanan tempat Aether akan bertelur, teruskan berlari ke arah itu sehingga anda mencapai bioma lautan. Aether tidak akan bertelur di tengah-tengah peta. Sebaliknya, ia sentiasa kelihatan agak dekat dengan tepi, di kawasan paling luar, berhampiran air.

Oleh itu, apabila anda hampir dengan lautan, itu bermakna anda mungkin tidak terlalu jauh darinya. Tetapi masih ada satu langkah terakhir untuk mencarinya.

4. Gali Bawah

Langkah terakhir untuk mencari bioma Aether hanyalah dengan menggali. Ia biasanya terletak agak jauh di bawah tanah, sama ada dalam lapisan Bawah Tanah atau Cavern pada peta. Anda hanya perlu menggali dan meneroka kawasan bawah tanah sehingga anda menemuinya.

Kaedah Pertama

Kaedah pertama ialah berdiri berhampiran dengan pinggir lautan dan kemudian hanya menggali ke bawah dalam garis lurus. Anda hanya boleh melihat Aether semasa anda pergi, jika anda bernasib baik. Ia agak mudah untuk dilihat, kerana blok di sekelilingnya semuanya berbintang, seperti langit malam.

Blok sebenarnya kelihatan seperti lapisan Angkasa di bahagian paling atas dunia permainan. Jadi, jika anda melihat bintang, anda berada di kawasan yang betul. Jika tidak, anda perlu kembali ke permukaan dan bergerak sedikit ke kiri atau kanan sebelum menggali terowong lain terus ke bawah.

Kaedah Kedua

Kaedah kedua ialah menggali agak jauh ke bawah, sehingga ke lapisan Cavern, yang mempunyai blok yang lebih gelap daripada lapisan Bawah Tanah. Kemudian, sebaik sahaja anda merasakan anda sudah cukup dalam, mula bergerak ke kiri atau kanan dan cari blok berbintang bioma Aether.

Kaedah ini biasanya lebih perlahan daripada kedua-duanya dan juga lebih bergantung pada nasib. Walau bagaimanapun, ia adalah pilihan yang berguna untuk mereka yang tidak keberatan meluangkan masa dan ingin menerokai kawasan bawah tanah. Anda mungkin terjumpa beberapa harta di sepanjang jalan semasa mencari Aether.

Perkara yang Perlu Dilakukan Setelah Anda Menemui Aether

Ciri utama biome Aether ialah kehadiran kumpulan besar Shimmer di tengah. Shimmer ialah cecair berwarna ungu yang jarang ditambahkan pada permainan dengan kemas kini 1.4.4, dan ia mempunyai pelbagai kebolehan yang unik dan menarik. Terdapat beberapa cara anda boleh berinteraksi dengan Shimmer, termasuk:

  • Lompat ke kolam Shimmer untuk mula jatuh ke seluruh dunia sehingga anda tiba di dalam gua atau ruang kosong.
  • Letakkan item ke dalam kumpulan untuk membolehkannya “dipindahkan” atau diubah menjadi perkara yang berbeza. Terdapat item khusus yang hanya boleh diperoleh melalui transmutasi.
  • Bimbing NPC ke dalam kumpulan untuk menukar sprite mereka.
  • Pikat Makhluk ke Shimmer untuk mengubahnya menjadi Faeling.
  • Jatuhkan syiling ke dalam kolam untuk mendapatkan rangsangan Tuah sementara.

Sebaik sahaja anda menemui Aether dalam dunia permainan anda, anda boleh bermain-main dengan kolam Shimmer. Anda boleh cuba meletakkan sesuatu ke dalamnya untuk melihat cara ia ditukar, contohnya. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati, kerana Shimmer mempunyai potensi untuk menurunkan taraf item tertentu, menjadikannya kurang berguna.

Soalan Lazim

Apa gunanya mencari Aether?

Sebab utama mengapa pemain mungkin ingin mencari bioma Aether adalah kerana fakta bahawa ia mempunyai kolam Shimmer yang besar. Sebelum mengalahkan Moon Lord, Aether adalah satu-satunya sumber Shimmer dalam permainan. Jadi, jika anda ingin menggunakan kebolehan unik Shimmer, seperti menukar item kepada item lain, inilah tempatnya.

Adakah sukar untuk mencari Aether?

Tidak semestinya. Ia boleh menjadi sukar bagi mereka yang baru menggunakan kemas kini 1.4.4. Tetapi sebaik sahaja anda mengetahui peraturan asas tentang tempat Aether bertelur, ia tidak sepatutnya terlalu sukar untuk dicari. Ia mungkin masih mengambil sedikit masa, tetapi anda boleh mempercepatkan proses dengan sentiasa mencari berhampiran lautan di bahagian Rimba di dunia.

Apakah ciri-ciri utama Aether?

Kolam Shimmer adalah ciri utama Aether. Bioma ini juga menyerlah kerana blok yang mengelilinginya kelihatan seperti langit berbintang, seperti angkasa. Mencari blok seperti Angkasa ini adalah salah satu strategi paling cekap untuk mencari Aether. Ia juga biasanya mengandungi beberapa Pokok Permata, terletak di sebelah Kolam Berkilau, dan anda mungkin melihat beberapa Faelings terbang.

Bolehkah berbilang biom Aether bertelur di dunia yang sama?

Tidak. Mempunyai berbilang bioma Aether dalam satu dunia sudah tentu akan memudahkan untuk mencari satu. Walau bagaimanapun, buat masa ini, peraturannya ialah hanya satu gua Aether bertelur bagi setiap peta. Itulah sebahagian daripada sebab mengapa ia cenderung sangat sukar untuk dikesan. Terdapat kemungkinan bahawa kemas kini masa hadapan mungkin mengubah peraturan dan membenarkan berbilang zon Aether bagi setiap dunia. Tetapi buat masa ini, anda hanya boleh memiliki satu.

Cari Aether dalam Sekejap

Sudah tentu ada sedikit nasib yang terlibat dalam mencari Aether. Kadangkala, anda mungkin bertuah dan menemuinya pada penggalian pertama anda. Pada masa lain, ia mungkin memerlukan lebih sedikit penerokaan. Tetapi, selagi anda melihat di sebelah Jungle peta dan menggali berhampiran pinggir dunia, anda sepatutnya dapat menemuinya pada akhirnya.

Adakah anda telah menemui bioma Aether dalam “Terraria” lagi? Pernahkah anda menemui apa-apa cara yang menyeronokkan atau menarik untuk menggunakan cecair Shimmer? Kongsi petua dan cerita anda di bahagian komen di bawah.