Cara Mencari Facebook Tanpa Akaun atau Log Masuk

198

Sama ada anda enggan membuat akaun Facebook atau mempunyai akaun yang anda tidak boleh akses pada masa ini, mungkin sukar untuk mencari maklumat yang dihoskan pada platform media sosial ini.

Artikel ini merangkumi cara anda boleh menggunakan pilihan carian terbina dalam Facebook tanpa melog masuk. Adakah terdapat cara untuk mencari profil Facebook tanpa akaun? Bagaimana jika anda ingin mencari acara atau lokasi? Baca terus untuk mengetahui.

Direktori Facebook

Tempat terbaik untuk bermula ialah https://www.facebook.com/directory/people.

Jika anda tidak log masuk, anda perlu membuktikan bahawa anda bukan robot sebelum anda boleh meneruskan. Selepas semakan keselamatan pantas ini, anda boleh menyemak imbas Facebook di bawah tiga kategori berbeza.

Untuk menggalakkan orang ramai melog masuk, Facebook menjadikan proses ini sedikit menyusahkan. Setiap kali anda mengklik pada kategori atau hasil carian, anda perlu menunggu untuk pemeriksaan keselamatan. Ini juga berlaku apabila anda menggunakan bar carian.

Sekarang mari kita lihat tiga kategori yang anda boleh semak imbas:

Orang ramai

Di sini, anda boleh melihat senarai pengguna Facebook yang disusun mengikut abjad.

Gunakan bar carian di sebelah kanan untuk memasukkan nama orang yang anda cari. Hasil carian akan bergantung pada tetapan privasi pengguna individu.

Di Facebook, pengguna tidak boleh menarik diri daripada carian sepenuhnya. Walau bagaimanapun, mereka boleh mengalih keluar nama mereka daripada Direktori. Mereka juga boleh menyekat jumlah maklumat mereka yang boleh anda akses.

muka surat

Kategori ini meliputi profil selebriti yang disahkan, serta restoran dan perniagaan lain. Jika anda sedang mencari kelab atau NGO, ini adalah tempat yang baik untuk bermula. Anda juga boleh melalui jenama yang mempunyai profil di Facebook.

Tab Tempat

Di sinilah anda boleh memburu acara dan hotel, serta perniagaan. Apabila anda log masuk, Places menunjukkan kepada anda rakan anda yang mana berdekatan. Tetapi walaupun tanpa akaun, carian tab ini boleh membawa anda kepada maklumat yang anda perlukan.

Bagaimana dengan Carian Orang?

Direktori Facebook bertindak seperti buku telefon, dan inilah Halaman carian rasmi Facebook di mana anda boleh mencari orang yang anda cari.

Dengan Carian Orang, anda boleh menggunakan butiran mengenal pasti untuk menjejaki seseorang. Contohnya, anda boleh mengecilkan carian anda menggunakan lokasi, tempat kerja atau sekolah mereka. Walau bagaimanapun, anda perlu log masuk untuk menggunakan Carian Orang. Jika ini adalah kaedah menyemak imbas yang anda mahu gunakan, anda boleh membuat akaun Facebook palsu.

Anda Sentiasa Boleh Cuba Google

Jika Direktori Facebook tidak membuahkan hasil, mengapa tidak Google sahaja?

Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Buka Google
  2. Masukkan tapak:facebook.com ke dalam Bar Carian
  3. Tambahkan Nama Orang, Kumpulan atau Acara yang Anda Cari

Anda boleh menggunakan langkah yang sama dalam Bing, DuckDuckGo dan enjin carian lain.

Enjin Carian Sosial

Berikut ialah pilihan lain yang boleh membantu.

Enjin carian sosial mengagregat data daripada media sosial. Anda boleh menggunakannya untuk melakukan penyelidikan umum pada pangkalan pengguna Facebook. Contohnya, ini adalah cara terbaik untuk mengetahui pendapat pengguna Facebook tentang subjek tertentu.

Anda boleh menggunakan enjin carian sosial untuk menyemak imbas komen Facebook mengikut topik. Apabila anda memikirkan kata kunci, anda boleh mengetahui demografi yang paling banyak membincangkannya di Facebook. Anda juga akan mengetahui sama ada perbincangan itu positif atau negatif. Menyelidik arah aliran pasaran di media sosial adalah mustahil tanpa alat seperti ini.

Mereka juga boleh membantu anda mencari orang dan acara tertentu. Jadi enjin carian sosial manakah yang sesuai untuk anda?

Carian Sosial Talkwalker

Talkwalker ialah enjin carian sosial yang menyeluruh dan serba boleh. Versi percuma membolehkan anda menyemak imbas sebutan selama tujuh hari yang lalu. Ia boleh menjadi bantuan besar jika anda mencari maklumat tentang konsert, persidangan atau sebarang acara lain. Anda juga boleh menaik taraf kepada versi berbayar, yang membolehkan anda melihat data dari lebih setahun.

Pencari Sosial

Berikut ialah satu lagi pilihan percuma yang hebat. Anda boleh gunakan Pencari Sosial untuk mencari orang atau kata kunci di Facebook. Tapak ini juga membolehkan anda menapis dan mengisih hasil carian.

Kata Akhir

Pada suku kedua 2018, Facebook mencapai sekitar 2.23 bilion pengguna. Walaupun skandal Cambridge Analytica memberi inspirasi kepada beberapa pengguna untuk memadamkan akaun mereka, pangkalan pengguna Facebook masih berkembang. Walaupun anda lebih suka menjauhkan diri daripada Facebook, anda tidak boleh menafikan capaiannya.

Kadangkala anda perlu mencari maklumat di tapak ini, dan anda tidak boleh mendapatkan tempat lain. Sebagai contoh, anda mungkin memerlukan enjin carian sosial untuk mengesan rakan lama. Anda juga boleh mencari Facebook apabila anda menyelidik organisasi, jenama dan perniagaan kecil. Malah, sesetengah perniagaan kecil mendasarkan keseluruhan kehadiran dalam talian mereka di laman web ini.