Cara Mencari ID Pengguna dalam Telegram

18

Telegram ialah salah satu apl sembang terbaik, paling anggun, terpantas yang tersedia di luar sana. Walaupun ia percuma dan sangat mesra pengguna, ia masih tidak sepopular WhatsApp dan Viber. Lagipun, ia masih agak baru di pasaran, berbanding pesaingnya yang mantap.

Walau bagaimanapun, Telegram telah menuju ke arah teratas permainan. Ramai orang memilihnya kerana ia mempunyai apl desktop terbaik, ditambah pula ia memakan lebih sedikit RAM dan kuasa pemproses berbanding pesaingnya.

Walau bagaimanapun, mari kita terokai beberapa petua dan helah hebat yang akan membantu anda memaksimumkan pengalaman Telegram anda.

Cara Mencari ID Pengguna

Di Telegram, anda mempunyai ID Telegram anda, dan kemudian anda mempunyai ID pengguna Telegram anda. Yang pertama ialah nama yang anda pilih. Untuk menukar ID Telegram anda, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke menu hamburger (tiga garisan mendatar) dan kemudian pergi ke Tetapan.

 2. Kemudian, pilih Edit profil. Klik pada nama anda dalam tetingkap seterusnya dan tukar kepada apa sahaja yang anda mahu.


Mencari ID pengguna anda, bagaimanapun, adalah sedikit berbeza. Langkah-langkah adalah sama untuk aplikasi desktop dan mudah alih:

 1. Pertama, buka aplikasi Telegram anda. Kemudian, taip “userinfobot” dalam bar carian kenalan anda. Kemudian, pilih Mula di bahagian bawah sembang.


 2. Dengan mengklik Mula, anda telah memasukkan “/mula” secara automatik. Ia akan menggesa bot untuk memaparkan ID pengguna anda, serta nama pertama, nama keluarga dan bahasa pilihan anda.


Anda boleh menggesa bot ini untuk mengulangi arahan dengan memasukkan perintah “/start” pada bila-bila masa.

Sembang Rahsia

Salah satu perkara terbaik yang Telegram bawa ke meja ialah ciri penyulitan hujung ke hujung yang hebat. Jika anda tidak biasa dengan apa yang dilakukan oleh penyulitan ini, carilah, anda akan kagum. Ia adalah tonggak privasi dalam talian – ia memastikan bahawa hanya anda dan rakan perbualan anda boleh melihat mesej tersebut. Jadi, jika anda bercakap tentang perkara penting, terutamanya jika maklumat itu adalah maklumat sulit (kewangan, dll.), pastikan anda menggunakan pilihan sembang rahsia.

Untuk memulakan sembang rahsia baharu:

 1. Pilih Mesej baharu dan kemudian pilih Sembang Rahsia Baharu.


 2. Jika anda mahu sembang rahsia memadamkan teks selepas tempoh tertentu, anda boleh menetapkan pemasa musnah sendiri.

Untuk telefon Android, navigasi ke butang tiga titik dan kemudian pilih berapa lama anda mahu sembang “kekal hidup”. Untuk iPhone, ketik ikon pemasa dan kemudian tetapkan pemasa. Sekarang, pemasa akan bermula sebaik sahaja peserta sembang menghantar mesej. Setiap satu akan dimusnahkan selepas tempoh yang dipilih. Dan jika mana-mana peserta lain membuat tangkapan skrin, anda akan mendapat pemberitahuan.

Kunci Sembang Anda

Berikut ialah satu lagi ciri keselamatan yang hebat – anda boleh meletakkan kunci kod laluan pada sembang anda. Untuk membuat ini:

 1. Pergi ke Privasi dan Keselamatan melalui menu Tetapan.


 2. Ketik Kunci Kod Laluan untuk menghidupkannya dan pilih kod laluan 4 digit. Dengan mengklik Pilihan Kod Laluan, anda boleh memilih jenis kod laluan lain.


Ciri ini juga menawarkan anda untuk menetapkan pemasa untuk kunci sembang automatik. Setelah kira detik tamat, sembang akan dikunci secara automatik.

Hentikan Orang daripada Menambah Anda Secara Rawak

Tiada had untuk bilangan “John Smiths” yang boleh wujud di Telegram. Lagipun, sesetengah orang mempunyai nama yang sama. Sekarang, ini bermakna seseorang yang anda tidak kenali boleh menambah anda secara tidak sengaja. Sebagai alternatif, terdapat banyak profil pengguna spam di Telegram yang akan menambahkan anda ke kumpulan rawak dan sembang untuk mempromosikan sesuatu.

Sudah tentu, Telegram tidak hanya membenarkan penggunanya dianiaya oleh pengguna lain seperti itu. Ya, anda boleh keluar daripada kumpulan sebegitu dengan beberapa ketikan, tetapi mengapa perlu ditambahkan pada kumpulan itu pada mulanya?

 1. Pergi ke Privasi dan Keselamatan dan kemudian pilih Kumpulan.


 2. Pilih Jangan Pernah Benarkan semasa Semua Orang dipilih dan pilih pengguna yang dipersoalkan.

  Dengan pilihan Kenalan Saya dipilih, anda boleh melakukan ini, tetapi juga Sentiasa Benarkan pengguna tertentu untuk menambahkan anda ke kumpulan.

Bot

Telegram mempunyai pilihan bot yang kemas. Anda boleh meminta mereka melakukan tindakan khusus yang akan menjadikan pengalaman Telegram anda lebih lancar. Sebagai contoh, @stickers ialah bot yang membolehkan anda membuat pelekat. @imagebot akan mencari gambar yang berbeza untuk anda, berdasarkan kata kunci. @storebot akan mengesan bot baharu.

Hantar Mesej Redam

Pengguna boleh menggunakan mod ‘Jangan Ganggu’ untuk menghalang mesej daripada mengganggu mereka. Walau bagaimanapun, anda mungkin mahu menghantar mesej kepada seseorang tetapi tanpa menyenggol mereka. Untuk membuat ini,

 1. Pilih pengguna, taip mesej, tekan dan tahan anak panah hantar dan


 2. kemudian pilih Hantar tanpa bunyi.

Jadualkan Mesej

Telegram juga membolehkan anda menjadualkan mesej. Itu bagus untuk hari lahir tetapi juga apabila anda tidak mahu mengganggu rakan anda di tempat kerja, contohnya.

Untuk menghantar mesej berjadual,

 1. Taipkannya di dalam ruang teks, tahan anak panah hantar dan pilih Jadualkan mesej.


 2. Kemudian, pilih tarikh dan masa penghantaran.

Menjadi Telegram-Savvy

Di permukaan, aplikasi Telegram nampaknya tidak terlalu rumit. Dalam satu cara, ia tidak. Ia adalah apl sembang yang mudah dan pantas yang menampilkan penyulitan hujung ke hujung. Walau bagaimanapun, itu tidak menghalang Telegram daripada dipenuhi dengan sekumpulan ciri bijak dan keren. Mudah-mudahan, anda telah mempelajari beberapa helah yang kemas di sini.

Helah atau petua manakah yang paling anda sukai daripada senarai ini? kenapa? Adakah anda mempunyai beberapa petua menarik untuk ditambah? Sila tekan bahagian komen di bawah dengan sebarang pertanyaan atau nasihat yang mungkin anda ada.